Η μυρωδιά του βινυλίου - Grand "Fuckin" Funk

Νότης

AVClub Enthusiast
14 October 2009
731
Αιγάλεω
Grand Funk Railroad
Grand+Funk+Railroad+PN009823.jpg


Βρισκόμεστε στα τέλη του ’68 και τρείς επίδοξοι μουσικοί, παίζουν σ’ ένα ανοιχτό ρόκ φεστιάλ στην Ατλάντα. Ονομάζονται Grand Trunk Western Railroad και αποτελούνται από τους: Mark Farner (κιθάρα, τραγούδι), Mel Schacher (μπάσσο) και Don Brewer (ντραμς, ταγούδι). Κάποιος κυνηγός ταλέντων, τους έβαλε να υπογράψουν στην Capitol, με την προϋπόθεση ν’ αλλάξουν το όνομά τους – είχε δίκιο ο άνθρωπος! Δεν έγιναν βεβαίως και κοσμογονικές αλλαγές, αλλά τώρα ως Grand Funk Railroad, την κατάπινες την μπουκιά...Με το που μπαίνει το μαγικό 1969, ηχογραφούν το: «On Time» που γίνεται χρυσό κάδρο για το σαλόνι. Ξεχωρίζουν τα κομμάτια: Are you ready – Enybody’s answer – Time machine – Heartbreaker.

Grand_Funk_Railroad_-_On_Time.jpg


Ο ήχος τους δυνατός και φάνκυ, ταυτόχρονα hard και soft, με φωνητικά που σε κάνουν να σταματήσεις και ν’ ακούσεις, αν είσαι βιαστικός ή αφηρημένος. Φαίνεται όμως, ότι γλυκάθηκε η γριά στα σύκα και την ίδια χρονιά, κυκλοφορούν το: «Grand Funk».

images


Αυτός έγινε ...λευκόχρυσος, αλλά εμένα δεν μου αρέσει καθόλου και τον προσπερνάω, (πάντα προτείνω αυτά που γουστάρω, αλλά να μη σας πάρω και στον λαιμό μου, ακούστε τον και κρίνετε). Μέσα στο 1970, κυκλοφορεί το: «Closer to Home» και το «Grand Funk Live» με υλικό από τους τρείς δίσκους τους.

images
livealbum.gif


Από το Closer to home, ξεχώρισαν τα: aimless lady – nothing is the same – I don’t have to sing the blues, πραγματικά, ένας σπουδαίος δίσκος, με πολύ προσωπικό και αναγνωρίσημο ήχο. Αλλά τα αριστουργήματά τους, τα έβγαλαν μέσα στο ’71. Έμπειροι και μεστωμένοι, δημιουργικοί και με πολλά εκατομύρια νέους να τους λατρεύουν, βγάζουν τα colt και τ’ αδειάζουν πάνω μας! «Survival» και all you got is money και παρακάτω, feelin’ alright (διασκευή βεβαίως) και I want freedom. Τρομερός δίσκος!

Grand_Funk_Railroad_-_Survival.jpg


Αλλά πρίν προλάβεις να πάρεις ανάσα, έρχεται ο «τροχός»! Ο δίσκος με το στρογγυλό ανάγλυφο εξώφυλλο, το: «Pluribus Funk» και άντε καθάρισε....Ξεκινάνε με το footstomping music, συνεχίζουν με το people let's stop the war και το funk rock καλά κρατεί!

images


Το ’72 απομακρύνονται από τον bluesy ήχο τους, προσεγγίζοντας το soul-rock. Προσλαμβάνουν τον κιμπορντίστα Greg Frost με αποτέλεσμα το εξαιρετικό «Phoenix». Με καλύτερα τραγούδια τα: flight of the phoenix – trying to get away – someone –freedom is children με το τελευταίο, να είναι και το πιό αγαπημένο μου δικό τους.

MI0002757991.jpg


Το ανούσιο – για μένα – «We’re an American band» του 1973 το προσπερνάω ασχολίαστο και φτάνω στο τελευταίο καλό άλμπουμ τους, το: «Shinning on» που βγήκε το ’74. Ο δίσκος βέβαια, είναι 7/10, δηλαδή την περνάει την τάξη, αλλά δεν παίρνει και αριστείο. Έχει όμως μερικές κομματάρες, όπως το ομώνυμο και το to get back in, που είναι φοβερά. Ξεχωρίζουν επίσης τα: carry me trough με το υπνωτιστικό τέμπο, το please me και το getting over you.


images


Οι υπόλοιποι δίσκοι τους, δεν κάνουν ούτε για να σερβίρεις καναπεδάκια, αλλά η ιστορία τους έγραψε στα πρώτα κεφάλαια της ροκ μουσικής και αυτό δεν θ’ αλλάξει ποτέ.
 

Νότης

AVClub Enthusiast
14 October 2009
731
Αιγάλεω
Ουσιαστικά, δεν είχα χαθεί. Σας διαβάζω ανελειπώς, απλώς δεν γράφω. Κοιτάζοντας σήμερα το ευρετήριο, παρατήρησα πόσο φτωχό είναι σε ονόματα. Γιατί όλοι πιστεύουν ότι οι δισκάρες δεν πρέπει να παρουσιάζονται; Νομίζω ότι υπάρχουν νέα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερα (sic), που κάτι θα βρούν από τα κλασικά.
 

wynn

AVClub Enthusiast
20 September 2011
753
Πολύ ωραίο αφιέρωμα. Θα ρίξω μία αυτιά στα sos . Επειδή είμαι και γω λάτρης του κλασικού ροκ/psychedelic rock/blues, τα αφιερώματα σε δίσκους του είδους είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
καλώς ξαναφάνηκες !

θυμάμαι πάντα μια από τις πρώτες μουσικές εκπομπές στην τηλεόραση, την δεκαετία του '70, όπου στο σήμα της είχε ένα κλιπ της γκρουπάρας, το we' re an american band ... το συγκεκριμένο lp που το περιείχε όντως δεν έλεγε μπροστά στα άλλα τους, αλλά το κομμάτι είναι από τα λίγα ...
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
γύρω στα 900 στα ποπ και ροκ.
Τώρα μετράω τα άλλα....

όντως λίγα μου βγαίνουν.....:7SFGSFG:
 
14 December 2006
4,265
Το πραγματικά εκπληκτικό με το avclub δεν είναι ο όγκος των παρουσιάσεων, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ αρκετός, αλλά η συμπυκνωμένη πληροφορία που παρέχει.

Προκαλώ: όποιος γίνει λίγο περισσότερο εξωστρεφής με έκπληξη θα διαπιστώσει πως υπάρχουν ονόματα καλλιτεχνών στο avclub που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ σε κανένα άλλο Ελληνικό site. Παραδείγματα: Οι τρομπετίστες Clifford Thornton και Ted Curson δεν έχουν επίσημη παρουσίαση στην μουσική κατηγορία αλλά έχουν και οι δυο αναφερθεί ως session μουσικοί σε παρουσίαση άλλων καλλιτεχνών. Επίσης ο Muhal Richard Abrams που και αυτός δεν έχει επίσημη παρουσίαση στο site έχει μια σημαντικότατη αναφορά (mini παρουσίαση) ενσωματωμένη σε παρουσίαση του Sun Ra! Ειδικά για τον ευρύτερο χώρο της jazz όσο underground και αν είναι ο καλλιτέχνης σε ποσοστό 50% και πάνω έχει αναφερθεί από την μουσική κατηγορία ή ακόμα και αν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ίδιο με κάποιο περίεργο τρόπο πέφτεις πάνω στην εταιρεία ή σε σημαντικούς συνεργάτες του. Όποιος αμφιβάλλει ας παίξει με το google δίνοντας ένα τυχαίο όνομα μαζί με το “avclub.gr”.Όποτε το κάνω χαμογελώ από υπερηφάνεια…..

Να θυμηθούμε επίσης πως επί θητείας Μανωλάκου όσον αφορά τις πρόσφατες κυκλοφορίες από τον ευρύτερο χώρο της εναλλακτικής και της ηλεκτρονικής μουσικής μάλλον είμαστε πιο ενημερωμένοι από το pitchfork

Επίσης μας έχουν ληστέψει άπειρες φορές. Συχνά οι παρουσιάσεις μας εμφανίζονται σε διάφορα blogs

Και το κερασάκι στην τούρτα
Έχουν μαζικά εμφανιστεί δίσκοι (και δεν μιλάμε για δίσκους super ονομάτων), σε δισκαδικα λίγο καιρό μετά την παρουσίαση τους εδώ! Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση του Dark tree που ένα μήνα μετά την παρουσίαση εδώ εμφανίστηκε σε όλα τα δισκάδικα στα Εξάρχεια και όταν τον ζήτησα μου απάντησαν το εξής «Μα τι έχετε πάθει όλοι με τον Tapscott τελευταία?»
Θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί τυχαίο γεγονός αλλά είχε ξαναγίνει το ίδιο και στα ίδια δισκάδικα μετά από παρουσίαση εδώ του La planete sauvage ost
Πολλές συμπτώσεις…..
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
πάντως καταραμένη φτώχεια.
Χώρια που είναι ανθυγειινό: όποτε φυλλομετρώ το Index ζαλίζομαι και διαπιστώνω μετά ότι όσο περνάει ο καιρός...ξεχνάω !
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
πάντως, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, θυμάμαι ότι τους καλούς Grand Funk Railroad (μην το ξεχνάμε το τελευταίο - και καλοί ήταν όσο το είχαν το railroad) απο το Survival πρέπει να έβαλα 1 ή 2 φορές στον lab και να έχω αναφορά του είτε στις ακροάσεις ή κάπου αλλού ...ίσως σε κλιπάκια.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Ο Νότης, μάλλον αναφέρεται στις παρουσιάσεις των ονομάτων του "κλασικού" ροκ, δηλαδή ονομάτων σαν AC/DC, Black Sabbath, Van Halen, UFO, Thin Lizzy, Status Quo, Boston, Aerosmith, Queen κ.α. με τα οποία εκτός εξαιρέσεων και εγώ δε τα πήγαινα ποτέ πολύ καλά...

Φτωχό το ευρετήριο δεν το λες με τίποτα, αντίθετα είναι πλούσιο και σε ποικιλία και σε αριθμό και σε τρόπο γραφής και προπαντός ξεχειλίζει από συναίσθημα και αγάπη για τη μουσική. Έχουμε το ευτύχημα να γράφουν στις παρουσιάσεις μας, άνθρωποι με πάθος και γνώση που πολλοί άλλοι χώροι θα ζήλευαν να τους διαθέτουν.

Keep on rockin' in the free world :music-smiley-005:
 
14 December 2006
4,265
Πάντως για να είμαστε και εντός θέματος τους συγκεκριμένους τους θεωρούσα πάντα απλώς συμπαθητικούς και δυστυχώς δεν λειτουργώ ψυχαναγκαστικά με την απλή συμπάθεια. Κοινώς σε ότι δεν με πιάνει από την αρχή πολύ δεν δίνω ακούσματα οπότε και παραμένω ημιμαθής!, ή μυρωδιάς:flipout: αν θέλετε….
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
το survival είναι πολύ καλό.
χώρια που έχει διασκευή το gimme shelter ...
αυτό πού το βάζεις?