MC5: A True Testimonial (2002)

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
31xJjJ0nZ7L._SL500_.jpg


Ταινία-ντοκυμανταιρ για μια από τις διαδραστικότερες μπαντες του ροκ. Η ιστορια πεντε φιλων, από της εργατική ταξη του Detroit που ξεκινησαν να παιζουν χωρις καμμια φιλοδοξια για καρριερα, συμβολαια κλπ. Αρχικά το μονο που ηθελαν ήταν να ανεβάσουν την ενταση, να βγαλουν μαξιμουμ ενεργεια στα shows που εκαναν και πειραματιστηκαν πανω σε αυτο. Ταυτοχρονα όμως ριζοσπαστικοποιηθηκαν πολιτικα οταν βρεθηκαν μεσα απο το κοινωνικο-πολιτικο περιβαλλον των 60s και πηραν τα μηνυματα (πχ οι μπητνικ επιρροες εμφανιζονται σαν σημαντικο στοιχειο στην διαμόρφωση τους).
Ειναι ενδιαφερον να δει κανεις την εξελιξη τους απο αφελη παιδακια, χαβαλεδες σε ατομα που ταρακουνησαν με συνειδητοποιημενο και βιαιο τροπο τις συντηρικες αρχες της λευκης κοινωνιας του Midwest. Όμως οταν ξεπερασαν τα ορια που χωριζουν την περιθωριοποιημενη γραφικοτητα απο τον κινδυνο για το συστημα χτυπηθηκαν με τον ιδιο βιαιο τροπο απο τις αρχες. Πολυ διαφορετικη σταση απο τους φολκ- χιππυς της Καλιφορνια που μαλλον οφειλεται στο σκληρο περιβαλλον της βιομηχανικης πολης να διαμορφωνει χαρακτηρες.

Προκειται για ενα σημαντικο ντοκουμεντο που εστιαζει σε ενα σημειο καμπης του ροκ, τελεια εναρμονισμενο με την ταραγμενη πολιτικη κατασταση της εποχης. Χωρις να κανουν αναφορα (φαινεται οτι δεν τους ενδιαφερει καν να παρουν το credit) ειναι ξεκαθαρο οτι αυτο που ονομαστηκε αργοτερα "πανκ" εχει καταβολες σε μεγαλο βαθμο απο αυτη τη μπαντα.

Η ταινια βγηκε αρχικα το 2002 σε ελαχιστες αιθουσες και σε φεστιβαλ, μετα κυκλοφορησε σε DVD και αμεσως αποσυρθηκε λογω διαμαχης για πνευματικα δικαιωματα.

Πριν απο καμμια βδομαδα καποιος την ανεβασε στο
youtube, εγινε χαμος και οποιος προλαβε- προλαβε (ενταξει τροπος του λεγειν, χαμος σε συγκεκριμενους κυκλους εννοω, σε αλλους γινεται χαμος για τη δασκαλα στην παρελαση...)
http://www.mojo4music.com/7988/mc5-true-testimonial/
Πρεπει να εμεινε μια-δυο μερες πριν το κατεβασουν γιατι όταν το ξανακυτταξα στις 25/10 το λινκ ειχε κανει φτερα.

αν θελει κανεις να το αγορασει μεταχειρισμενο....

http://www.amazon.com/MC5-Testimonial-Dennis-Thompson-II/dp/B0001XAN9Y/ref=cm_cr_pr_product_top/187-6869025-9968200
(WTF!!)

πουλιεται στο
ebay σε τιμη χωμα
http://www.ebay.com/itm/MC5-True-Testimonial-DVD-documentary-Rare-Stooges-Iggy-Pop-Wayne-Kramer-Must-See-/141100465137
αλλα μαλλον προκειται για πειρατικη κοπια, που ουτως ή αλλως ειναι διαθεσιμη σε άυλη μορφη απο .... γνωστο "μαγαζι"

Πολυ θα ηθελα να το κυκλοφορησουν οπως πρεπει αλλα ειναι αγνωστο ποτε και αν θα γινει αυτο.


Ενα εκτενες review εδω
http://www.headheritage.co.uk/unsung/feature/mc5_a_true_testimonial/
επισης
http://www.imdb.com/title/tt0333847/
http://www.rottentomatoes.com/m/mc5-a-true-testimonial/


 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Πάνο, ωραίος :SFGSFGSF: ...

Οι MC5 με τις δολοφονικές κιθάρες του δίδυμου Wayne Kramer και Fred "Sonic" Smith, τις αριστερότροπες πολιτικές πεποιθήσεις μαζί όμως με την αμφισβήτηση της μπιτ γενιάς και τη ντραγκ κουλτούρα -αδιανόητα πράγματα για την τότε(?) συντηρητική ελληνική αριστερά- ταρακούνησαν για τα καλά την Αμερική των τελών της δεκαετίας του '60 και άφησαν αξιόλογο και επιδραστικό μουσικό "αποτύπωμα".
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Αστερια Γρηγορη ολοι τους! Το καταλαβαινεις και απο τη σταση που εχουν οι επιζησαντες (τουλαχιστον τη στιγμη που γυριστηκε η ταινια) παρα τα οσα τραβηξαν. Απλοι, περηφανοι, no regrets. Ο Smith ομως μου φαινεται οτι ηταν ενα κλικ παραπερα και δεν ειναι τυχαιο ποια γυναικα τον ακολουθησε πιστα μεχρι το τελος!