Swingin' Tom Bombadil

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Οι τροβαδουροι ειναι κατι σαν ιστορικες σταθερες της μουσικης.
Ολα αλλαζουν αλλα αυτοι υπαρχουν παντα,διαφοροποιημενοι μεν στο χρονο (αν και ελαχιστα ειναι η αληθεια) αλλα αναλλοιωτοι στην ουσια.
Σαν να παιρνουν αντιβιωση για τις αλλαγες των εποχων,παραμενουν ιδιοι σερνοντας μαζι τους μια αρχαια σοφια (η οποια ομως δεν προκυπτει απο καμμια μελετη της ιστοριας) αλλα λες και τους γενναει η ιδια η εποχη τους απο αναγκη να εχει ενα σταθερο σημειο που θα την σημαδευει.
Ισως γι'αυτο δειχνουν-πολλες φορες-τοσο μοναχικοι,παραξενοι,παραταιροι με την εποχη τους,ανεγγιχτοι απο τον ορυμαγδο που συμβαινει γυρω τους και ομως καταφερνουν οι μπασταρδοι,να δειχνουν τοσο μα τοσο ενταγμενοι στην εποχη τους.
Θυμιζουν κατι παραμυθενιες φιγουρες σαν τον....Τομ Μπομπαντιλ,αυτο το αχρονο πλασμα στον κοσμο του Τολκιν,που ηταν τοσο εξω απο την υπολοιπη κοσμογονια της Μεσης Γης,και ας ηταν ο αρχαιοτερος.
'Η σαν την αλλη μυθικη φιγουρα,τον Τιλ Ουλενσπιγκελ των Γερμανων,τον γελωτοποιο-βαρδο,που γυρναγε τα χωρια και ενω διασκεδαζε τους χωρικους παραλληλα τους σαρκαζοταν φωναζοντας τους ειμαι ο καθρεφτης σας.
Γιατι τελικα οι τροβαδουροι εκτος απο μοναχικοι παλαβιαρηδες που σκαρωνουν μελοποιημενα παραμυθια να ειναι ακριβως αυτο που φωναζε ενα μυθικο μελος της ταξης τους:Ενας καθρεφτης,ενιοτε παραμορφωτικος,της καθε εποχης,ενα υποθετικο παιχνιδι της ιστοριας (αν η ιστορια ειχε ζωη) για να μας θυμιζει οτι ολα τριγυρω αλλαζουν και ολα ιδια μενουν.

Οι τροβαδουροι τρελαινονται να λενε ιστοριες.Σου δινουν την εντυπωση οτι αν δεν εχουν καλη ιστορια να πουν δεν θα την πουν.
Και καλη ιστορια χωρις καλη μουσικη να τη συνοδευει δεν νοειται.Και οι τροβαδουροι γραφουν παντα καλη μουσικη.




Μεσα στην τουρλα του Εγγλεζικου endless summer του 66-68 μαζι με τους Beatles,τους Kinks και τους λοιπους εμφανιστηκε και ενας τυπος με μια κιθαρα που ενω εξ οψεως εμοιαζε σαν ενας απο τους πολλους "λουλουδαδες" της εποχης,οταν αρχιζε να παιζει ακουγοταν σαν δρυιδης που ειχε περασει τη μεχρι τοτε ζωη του στην κουφαλα καποιας βελανιδιας.
Εφερνε ηχους απο το δασος του Νοττινχαμ (σαν το τροβαδουρο συντροφο του Ρομπεν των Δασων) μεσα στο Λονδινο των Cockneys,ενας swingin' Toμ Μπομπαντιλ.Τρελιαρης και νεραιδοπαρμενος,σφοδρα αισθησιακος (εως και...καυλιαρης μπορεις να πεις) και συναμα αβυσσαλεα ρομαντικος,ο Donovan εκρυβε μεσα του ολα τα στοιχεια του τροβαδουρου που αναφερονται παραπανω.
Κελτικες και Ινδικες συγχορδιες,μπλουζ και ηλεκρικη ποπ,Διονυσος και Μπαροκ,το καλειδοσκοπιο του Donovan τα εχει ολα.
Η συλλογη Breezes of Patchouli περιεχει τους τεσσερις πρωτους δισκους του συν πολλα εξτρα.
Ακομα και αν σε σημεια μπορει (να πει καποιος) σημερα να ακουγεται ρετρο,η μουσικη που υπαρχει σε αυτους τους δισκους ειναι σπουδαια.
Υψηλη τραγουδοποιία απο ενα αλλοπαρμενο παιχνιδιαρη που δεν παιρνει τον εαυτο του πολυ σοβαρα.Σε αντιθεση με τη μουσικη του...


61P9llYuHHL._SL500_PJautoripBadge,BottomRight,4,-40_OU11_.jpg


Donovan - Breezes of Patchouli (1966-1969)
 
Last edited:

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
Εξαιρετικός ο πρώιμος Ντόνοβαν ... δυστυχώς έκανε μεγάλη κοιλιά στην παραγωγή του, επιστρέφοντας στα καλά άλμπουμ στα μέσα των 90'ς με το Sutras ... Πάντως η συγκομιδή του, της εποχής των δίσκων που παρουσιάζονται, είναι από τις πολύ ακριβές, τόσο σαν στόφα, ποιότητα, στυλ, όσο και σαν απτή αίσθηση, λες και κάποιος μας χαϊδεύει τα μέσα μας με πουπουλένια χέρια ...
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Απάντηση: Re: Swingin' Tom Bombadil

... όσο και σαν απτή αίσθηση, λες και κάποιος μας χαϊδεύει τα μέσα μας με πουπουλένια χέρια ...

Indeed my friend...:ernaehrung004:

Ας αναφερω και τα αλμπουμ που περιεχονται στη συλλογη.

1. Sunshine Superman

2. Mellow Yellow

3. The Hurdy Gurdy Man

4. Barabajagal

5. A Gift From A Flower To A Garden

Eιναι 5 τα αλμπουμ και οχι 4 οπως εγραψα βιαστικα στην παρουσιαση.
 
Last edited:

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Που είσαι ρε Πάνο;
Φορτσάτος επέστρεψες... :worshippy:
Εχω ελλείψεις επι του θέματος που πρέπει (θέλω) να συμπληρωθούν πάραυτα. Σε ευχαριστώ που μου το θύμησες :ernaehrung004:
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Που είσαι ρε Πάνο;
Φορτσάτος επέστρεψες... :worshippy:
Εχω ελλείψεις επι του θέματος που πρέπει (θέλω) να συμπληρωθούν πάραυτα. Σε ευχαριστώ που μου το θύμησες :ernaehrung004:

Δεν εφυγα ποτε ωρε....
 
Last edited:

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Και μια μικρή αναφορά :
Την ωραία μελωδία απο το δίλεπτο κομμάτι του "There is a mountain", την πήραν κάτι ωραίοι τύποι, απο την άλλοι πλευρά του Ατλαντικού και "έχτισαν" πάνω της ένα τριαντατριάλεπτο ύμνο, απο τα πιο επικά live improvisations που έχουν ηχογραφηθεί ποτέ, που το είπαν "Mountain Jam"

https://www.youtube.com/watch?v=8uGnEc0DhY4

https://www.youtube.com/watch?v=qNuNz2idDtY

:worshippy:
 

costis_d

AVClub Enthusiast
20 November 2009
757
Πειραιάς
Θυμιζουν κατι παραμυθενιες φιγουρες σαν τον....Τομ Μπομπαντιλ,αυτο το αχρονο πλασμα στον κοσμο του Τολκιν,που ηταν τοσο εξω απο την υπολοιπη κοσμογονια της Μεσης Γης,και ας ηταν ο αρχαιοτερος.

Μόνο και μόνο για την αναφορά :grinning-smiley-043
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Ο Ντόνοβαν, ήταν αγαπημένος, όχι μόνο για τα τραγούδια του αλλά και για τη γενικότερη χίπικη κουλτούρα που είχε ενστερνιστεί και εκπροσωπούσε. Βέβαια, τα συχνά ταξίδια του στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά τις δεκαετίες '60 και '70 είχαν αποκτήσει θρυλική διάσταση, σε σημείο να πιστεύουμε ότι τον βλέπουμε μεταξύ μας στις φωτιές, στις παραλίες του Μυλοπότα και της Αντιπάρου. Και τα Sunshine Superman, Mellow Yellow, Hurdy Gurdy Man και Lalena να χαϊδεύουν τα αυτιά σου και σαν μαγικό ραβδί να μετατρέπουν τα όνειρά σου σε πραγματικότητα...

Πάνο, σε ευχαριστώ για τις θύμησες και τις παλιές "πληγές", που ανέσυρες με το θέμα σου!

Donovan - Laléna