Μπλουζ σε τροχιά... [Gil Evans]

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Gil Evans - Gil Evans (1971, Ampex Records)

GilEvans1971.jpg

Τραγούδια: A1 General Assembly (Gil Evans, Miles Davis) - 7:12, A2 Proclamation (Gil Evans) - 1:45, A3 Love In The Open (Warren Smith) - 5:58, A4 Variation On The Misery (Gil Evans) - 2:02, B1 Thoroughbred (Billy Harper) - 5:01, B2 Blues In Orbit (George Russell) - 7:01, B3 Spaced (Gil Evans) - 3:15, B4 So Long (Gil Evans) - 2:26
Μουσικοί: Gil Evans - πιάνο, ηλεκτρικό πιάνο, ενορχήστρωση και διεύθυνση • Joe Beck - κιθάρα • Herb Bushler - Fender και όρθιο μπάσο • Elvin Jones, Alphonse Mouzon - ντραμς • Sue Evans, Donald McDonald - κρουστά • Hubert Laws, Billy Harper, George Marge - φλάουτο • George Marge - σοπράνο σαξόφωνο • Billy Harper - τενόρο σαξόφωνο • Howard Johnson - βαρύτονο σαξόφωνο, τούμπα • Julius Watkins, Ray Alonge - γαλλικό κόρνο • Jimmy Cleveland, Jimmy Knepper, Garnett Brown - τρομπόνι • Snooky Young, Mike Lawrence, Ernie Royal, Johnny Coles - τρομπέτα • Gene Bianco - άρπα
Παραγωγή / Μηχανικοί: Sam Gordon / Brooks Arthur, Orson Lewis (μείξη)

Ηχογραφήθηκε το 1969 και 1971, στη Νέα Υόρκη

BluesInOrbit1985.jpg
η γερμανική επανέκδοση —Gil Evans Orchestra - Blues In Orbit (1985, Enja)—, σε βινύλιο και CD (με αλλαγμένο τίτλο και τη σειρά των κομματιών),
που μου έκανε γνωστό το άλμπουμ​

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε αρχικά στη βραχύβια ετικέτα Ampex Records ως Gil Evans, αλλά έλαβε μεγαλύτερη διανομή αργότερα στην ετικέτα Enja με τον τίτλο Blues In Orbit. Αν και το άλμπουμ δεν έχει άμεση σχέση με το μπλουζ, γιατί ευρύτερα όλα έχουν, ο 'νεότερος' τίτλος του υποδηλώνει κάποια διάθεση για αλλαγή και πειραματισμό. Και όντως αυτό συμβαίνει σ' αυτή την ενδιαφέρουσα και υποτιμημένη παραδοξότητα από τον μεγάλο ενορχηστρωτή/συνθέτη Gil Evans, που και πάλι το 2009 η γερμανική ετικέτα Enja αποκατέστησε σε ρεμάστερ έκδοση, στον κατάλογό της. Η πρώτη ηχογράφηση του Evans σαν αρχηγού, που θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν μεταβατικό στάδιο μεταξύ των γκρουπ του 1950 και της κάπως ηλεκτρικής μπάντας του της δεκαετίας του 1970. Αυτά τα οκτώ κομμάτια (ηχογραφήθηκαν το 1969 και το 1971) παρακολουθούν το δειλό και χωρίς κλισέ φλερτ με την τζαζ-φιούζιον που σημάδεψε τη μετέπειτα σταδιοδρομία του Evans, καθώς και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του σε μια πιο χαλαρή, συλλογική προσέγγιση.

Το άλμπουμ διαθέτει τέσσερα δικά του πρωτότυπα, το ψυχεδελικό φευγάτο Spaced, το μελαγχολικό Variation On the Misery με τις τρεμάμενες κραυγές των χάλκινων πάνω από τις σκοτεινές συγχορδίες του τρομπονιού, το φρι-τζαζ σάλπισμα του Proclamation και τον ύμνο So Long, ένα όχημα για το τραχύ τενόρο σαξόφωνο του Billy Harper. Αξιοσημείωτα είναι η διασκευή του Blues in Orbit του George Russell και το General Assembly που συν-συνέθεσε με τον Miles Davis. Οι μουσικοί χρησιμοποιούνται με απρόσμενους και απρόβλεπτους τρόπους και περιλαμβάνονται μεταξύ των αρκετών σπουδαίων και αξιομνημόνευτων, ο τρομπονίστας Jimmy Cleveland, ο Howard Johnson στην τούμπα και στο βαρύτονο, ο τενόρο - σαξοφωνίστας Billy Harper και ο, σε κέφια, κιθαρίστας Joe Beck.

Μία σχεδόν κλασική έκδοση..., όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Scott Yanow. (πηγή: εξώφυλλο, the guardian)

GilEvansAt BerlinerJazztageGermany1971.jpg
ο Gil Evans παίζει στο φεστιβάλ τζαζ "Berliner Jazztage" στο Βερολίνο της Γερμανίας το 1971​
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Οταν είδα τον τίτλο Γρηγόρη, το μυαλό μου πήγε στον Ellington
Duke--Blues_In_Orbit.jpg


Παράδοξο να υπάρχουν δύο δίσκοι με τόσο ιδιαίτερο τίτλο και μάλιστα τα ομώνυμα κομμάτια να μην έχουν σχέση μεταξύ τους
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Re: Απάντηση: Μπλουζ σε τροχιά...

Οταν είδα τον τίτλο Γρηγόρη, το μυαλό μου πήγε στον Ellington
...
Παράδοξο να υπάρχουν δύο δίσκοι με τόσο ιδιαίτερο τίτλο και μάλιστα τα ομώνυμα κομμάτια να μην έχουν σχέση μεταξύ τους
Το όνομα είναι της επανέκδοσης και όχι το πρωτότυπο. Προφανώς επειδή ο Gil Evans διασκεύασε το κομμάτι Blues In Orbit του εξίσου μεγάλου George Russell, ονομάτισαν την επανακυκλοφορία με αυτό, για να δώσει το στίγμα του ρηξικέλευθου και της μετάβασης στη νέα φάση του.

Ο δίσκος είναι "υπόγειος" και η επανέκδοση του 2009 (με φτωχό εξώφυλλο δίπλα στα πρωτότυπα) είναι μια καλή ευκαιρία για την ανακάλυψή του.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Re: Απάντηση: Μπλουζ σε τροχιά...

Στο ίδιο κομμάτι πάντως στο δίσκο του Ellington,ως συνθέτης, εμφανίζεται ο συνεργάτης του, Billy Strayhorn ! :chinscratch:
Ο Ellington με τον Strayhorn, πάντως, μπορούν να διεκδικήσουν τη πατρότητα του ονόματος αφού ο δίσκος τους προηγήθηκε κατά 10 χρόνια τουλάχιστον.