Pop Quiz...

14 December 2006
4,265
“pop quiz time, what is the best way to make a hit song?
a) Three and half minutes, catchy beat, three sixteen bar verses and a chorus you can sing along to.
b) Two minutes, smoked out beat, and one rambling verse of sheer madness and no chorus.

http://www.hiphopdx.com/index/album-reviews/id.386/title.madvillain-madvillainy

Madvillainy.png


Επιτηδευμένα ψεύτικοι, με μια ιδιοφυΐα που υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως προέκυψε από διατριβή στην πατατοσαλάτα και στους τρόπους παρασκευής της, το ντουέτο των Madvillain που απαρτίζεται από τον “αιματηρά” φιλόδοξο Madlib (πρώτη μούρη πλέον σήμερα) και τον MF Doom ( ρομποτοποιημένη νέο_κιτς εκδοχή τσαμπουκαλεμένου μαύρου), κυκλοφόρησε το Madvillainy το 2004.

Oi madvillain με μια μάλλον σκιώδη αντίληψη για τα πεπραγμένα κυρίως για αυτά που έχουν συμβεί και με την συμμετοχή λευκών (ήταν φανερό πως απευθύνονταν σε ένα ψαγμένο ευρύτερο κοινό), "σφετερίστηκαν" όλη την αστική underground κουλτούρα, για να την απλοποιήσουν στην συνέχεια να την απογυμνώσουν από τις γκρίζες ζώνες της, και τελικώς να την προσφέρουν αφειδώς σε ένα εναλλακτικό μεν βολεμένο δε αδηφάγο κοινό σε συσκευασία που θύμιζει ιλουστρασιόν λεύκωμα/συλλογή από αυτοκόλλητα χαρτάκια σουπερ ηρώων της Πάνινi ή στην πιο αισιόδοξη εκδοχή συρραφή από ψαγμένα ραδιοφωνικά spots!

Φόρεσαν φυσικά τον πιο καλλιτεχνικό τους μανδύα, υποδυόμενοι τους μέντορες της εκλεπτυσμένης abstract hip hop ή καλύτερα αν θέλετε jazz rap κουλτούρας, για να προσφέρουν στους νέο hippies, έγχρωμους και μη, μια συλλογή από στιγμιότυπα ροζ ονειρώξεων και λοιπών ανώδυνων καταστροφών.Κάτι δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν θα συνοδεύει την αυτοκαταστροφή αλλά που κάλλιστα θα καταναλώνεται σε καλλιτεχνικά στέκια που συναθροίζονται μαύρα και λευκά κακομαθημένα που μόλις παράτησαν το πλούσιο σπίτι του μπαμπά για να σπουδάσουν σκηνοθεσία, μουσική, χορό , μοντάζ ή ακόμα και για να ζουν ελεύθερα σε κοινόβια κάνοντας σεξ πάνω σε στοίβες από free press έντυπα !

Life style δάκρυα και προβληματισμοί……

Αν σας πω πως αυτό που έκαναν ήταν λίγο θα είμαι μεγάλος ψεύτης (ειδικά σκεπτόμενος πως ο δίσκος αντικατοπτρίζει πλήρως την σύγχρονη φιλοσοφία των “οργισμένων” νέων), όπως επίσης και αν ισχυριζόμουν πως το madvillainy στερείται βάθους! Ηχητικά είναι κατάμαυρο, απαλλαγμένο όμως από στερεοτυπικές φόρμες

Μια underground ξεπέτα!
Η επιτομή της σύγχρονης hip (ster) hop αντίληψης!


Δίχως αυτό, τα σύγχρονα abstract blues, όπως και όλοι οι λατρεμένοι ταλαντούχοι απατεώνες σαν τον Gaslapm Killer, τον Gonjasufi, τον Flying Lotus ή ακόμα και τα black radio του Robert Glasper δεν θα υπήρχαν με τον τρόπο που τα γνωρίζουμε!
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Έστω και καθυστερημένα , οφείλουμε ένα τεράστιο RIP στον αγαπημένο ράπερ των αγαπημένων μας ράπερς , όπως χαρακτηριστικά λένε στην πιάτσα..
Τον MF DOOM.
O MF DOOM δεν ήταν ένας ράπερ σαν όλους τους άλλους ..Ήταν η γλίτσα στα που μπλεκόταν στα πόδια του ξενέρωτου υπερήρωα , του σκηνοθετημένα καλού τζιτζιφιόγκου που τα είχε καλά τους άνοιωθους , όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί ο Τωμ Unit στις Οικογενειακές ιστορίες.
Ήταν ο αντιήρωας που χαλούσε την ημέρα στους ''καλούς΄΄ ισοβίτες , τους κατάδικους της καθημερινότητας .
Η μάσκα περιφρονούσε τη διασημότητα και το ντύσιμο περιφρονούσε την ποζεριά.
To Madvillainy σίγουρα θεωρείται το peak στην καριέρα του , αλλά ο ο συγκεκριμένος ανήκει στην κατηγορία των βουνών εκείνων που έχουν πολλές κορυφές.
Ο Madlib με τους 4 τόνους δισκοθήκης τον έβγαλε στον αφρό , αλλά αυτός προτίμησε να βουτήξει πάλι στα βαθιά μέχρι το τέλος της ουσιαστικής πορείας του.
Τύποι σαν τον Busdriver του χρωστάνε πολλά.
 
  • Like
Reactions: vlad66