Φτηνές συγκινήσεις! [Big Brother & The Holding Company]

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Ένα πλάσμα που ζητούσε απεγνωσμένα να αγαπήσει και να αγαπηθεί... Ένα κορίτσι, που ήθελε ένα σώμα για να κουβαλάει τη ψυχή της. Γεμάτη ανασφάλειες, αντιμέτωπη με τους δαίμονές της, αλλά χωρίς να φοβάται την κάμερα, αν και δεν υπήρξε η ομορφότερη, σαν να πάσχιζε να απαθανατίσει αυτό που δεν φαινόταν! Αντλούσε αυτοπεποίθηση από την αποδοχή του κοινού της και έχανε την ενέργειά της, όταν ήταν εκτός σκηνής. Και αφού "ενέδωσε" ολοκληρωτικά στα πάθη της, έσβησε στα 27, στην παγίδα που η ίδια έστησε στον εαυτό της.

Αλλά η κυρία ήξερε να τραγουδά τα μπλουζ...
Γιατί άμα δεν απελπιστείς, παθιαστείς, πονέσεις, πως μπορείς να βγάλεις το συναίσθημα που απαιτείται για την ερμηνεία τους;

JanisJoplin.jpg

Η Janis Joplin (1943-1970), στα είκοσί της, μετά από μια ανήσυχη εφηβεία, παράτησε το Τέξας που γεννήθηκε και τράβηξε για το Σαν Φρανσίσκο, γιατί όπως έλεγε και η ίδια, το μυαλό της ήταν αλλού. Εκεί συνάντησε το γνώριμό μας, κιθαρίστα Jorma Kaukonen και άρχισαν να ηχογραφούν. Τότε, άρχισε και την χρήση ουσιών και αλκοόλ και επειδή όπως εξομολογήθηκε αργότερα, δεν είχε πολλούς φίλους και αυτούς που είχε δεν τις άρεσαν, επέστρεψε στο Τέξας για να αποκοπεί από τις "κακές" συνήθειες και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν. Το φθινόπωρο του 1965 αρραβωνιάστηκε, αλλά τα σχέδια για το γάμο δεν τελεσφόρησαν.

BB&THC.gif

Το 1966, ο παραγωγός Chet Helms την έφερε πίσω στο Σαν Φρανσίσκο, αφού η φωνή της προσέλκυσε το ενδιαφέρον του, για να γίνει μέλος της ψυχεδελικής μπάντας που μανατζάριζε, τους Big Brother and the Holding Company. Οι Big Brother ξεκίνησαν, όταν ο Peter Albin, ένας κάντρι-μπλουζ κιθαρίστας, γνώριμη φιγούρα στους μουσικούς κύκλους, συνάντησε το Sam Andrew, ένα επαγγελματία ροκ εντ ρολ κιθαρίστα, με υπόβαθρο, τζαζ και κλασικής. Το ζευγάρι πλησίασε τον κιθαρίστα James Gurley και μαζί με τον ντράμερ Chuck Jones, που τους βρήκε ο Chet Helms, σχημάτισαν το γκρουπ τον Ιανουάριο του 1966. Σύντομα ο Jones αντικαταστάθηκε από τον τζαζ ντράμερ, David Getz και ξεκίνησαν να παίζουν στο Avalon Ballroom, του οποίου υπήρξαν η "σπιτική" μπάντα.

H Joplin, πρόσθεσε μια νέα διάσταση στη ψυχεδελική μουσική κατεύθυνση του γκρουπ, με το τριών οκτάβων φωνητικό εύρος της. Μετά τη συνταρακτική εμφάνισή τους, τον Ιούνιο του 1967, στο Monterey Pop Festival, η Columbia Records πρόσφερε ένα νέο συμβόλαιο και το πρώτο άλμπουμ με την νέα τους εταιρεία, επρόκειτο να ηχογραφηθεί την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1968 και κυκλοφόρησε αργότερα το ίδιο έτος.

ABHA.gif
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα

Μεγάλος Αδελφός & Εταιρεία Χαρτοφυλακίου​

Big Brother & The Holding Company - Cheap Thrills (Αύγουστος 1968, Columbia)

CheapThrills.jpg

Τραγούδια: A1 Combination Of The Two (S. Andrew) - 5:45, A2 I Need A Man To Love (J. Joplin, S. Andrew) - 4:56, A3 Summertime (D. Heyward, G. Gershwin, διασκευή S. Andrew) - 3:59, A4 Piece Of My Heart (J. Ragovoy, B. Berns) - 4:12, B1 Turtle Blues (J. Joplin) - 4:21, B2 Oh, Sweet Mary (D. Getz, J. Gurley, J. Joplin, P. Albin, S. Andrew) - 4:16, B3 Ball And Chain (W.M. Thornton) - 9:30
Μουσικοί: Janis Joplin (φωνητικά), Sam Houston Andrew III (ληντ κιθάρα: A2, A4, μπάσο: B2, φωνητικά: A1, B2), James Gurley (ληντ κιθάρα: A1, B3), Peter S. Albin (μπάσο, ληντ ακουστική κιθάρα: B1, ληντ κιθάρα: B2), Dave Getz (τύμπανα), John Simon (πιάνο: B1)
Παραγωγή / Μηχανικοί: John Simon / Fred Catero, James Gurley, Janis Joplin, Jerry Hochman, Roy Segal
Εικονογράφηση εξώφυλλου: Robert Crumb

Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τις 19 Μαρτίου μέχρι τις 29 Μαΐου 1968, στα Columbia Recording Studios, στη Νέα Υόρκη και στο Χόλιγουντ και ζωντανά (Α1, Α2 και Β3) στο Fillmore Auditorium του Bill Graham στο Σαν Φρανσίσκο (ή όπως συχνά ισχυρίζεται ήταν και αυτά στουντιακές λήψεις με προσθήκη θορύβου από το Fillmore)

BB_THC-2.gif

"Τέσσερις κύριοι και μια σπουδαία, σπουδαία γκόμενα... Big Brother & the Holding Company", αναγγέλλει ο Bill Graham κατά την έναρξη του κλασικού άλμπουμ "Cheap Thrills", παρουσιάζοντας τη μπάντα του Σαν Φρανσίσκο. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου 1968 και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ονομαζόταν "Σεξ, Ουσίες και Φτηνές Συγκινήσεις"/Sex, Dope and Cheap Thrills, αλλά δεν άρεσε στην Columbia. Τα προβλήματα που αφορούσαν τη σύλληψη της μαγείας του γκρουπ, στο στούντιο, οδήγησαν τον παραγωγό John Simon να συμπεριλάβει στο άλμπουμ, τρία ζωντανά κομμάτια. Το μεγάλο αστέρι ήταν αναμφίβολα η Τζάνις Τζόπλιν, μια από τις πιο δυναμικές τραγουδίστριες της γενιάς της, που καθόρισε το πρότυπο μελλοντικά, για οποιονδήποτε στέκεται πίσω από ένα μικρόφωνο.

Το άλμπουμ ξεκινά με το ντράιβιν "Combination Of The Two", που βράζει χάρη στην καυτή κιθάρα του James Gurley και την Joplin με τον κιθαρίστα Sam Andrew να μοιράζονται τα φωνητικά.

...
Yeah, we're gonna knock ya, rock ya
Gonna sock it to ya now.
Oh yeah!
...

Το "I Need A Man To Love", είναι επίσης εντυπωσιακό, καθώς η θρηνούσα μπλουζ κιθάρα θερίζει και η Τζάνις τραγουδά πιστευτά...

Πω πω, χρειάζομαι έναν άνδρα να μ' αγαπά
Δεν με καταλαβαίνεις, μωρό μου;
Γιατί, χρειάζομαι έναν άντρα να αγαπώ
Πρέπει να τον βρω, πρέπει να τον έχω σαν τον αέρα που αναπνέω
Ένας τρυφερός άνδρας με κατανόηση, δεν μπορεί να είναι υπερβολική ανάγκη...

Η διάσημη διασκευή της μπάντας, το "Summertime" του Gershwin, κατατάσσεται στις καλύτερες που έχουν γίνει. Η Joplin προσφέρει μια σχεδόν εύθραυστη ερμηνεία, ενώ οι κιθάρες στροβιλίζονται. Τα φαζαρισμένα σόλο των Gurley και Andrew, στη μέση του τραγουδιού είναι σκέτη ποίηση! Η πρώτη πλευρά τελειώνει με την διασκευή του "Piece Of My Heart", ηχογραφημένο το 1967 από την Erma Franklin (αδελφή της Aretha), το οποίο, η εκφραστική ερμηνεία της Joplin απογείωσε και έγινε το τραγούδι-υπογραφή τους.

Θα πω έλα,
έλα, έλα, έλα, ναι πάρ' το!
Πάρε ένα άλλο μικρό κομμάτι
της καρδιάς μου τώρα, μωρό μου.
(κομμάτιασε...)
Σπάσε ένα ακόμη μικρό κομμάτι
της καρδιάς μου τώρα, αγάπη μου, ναι,
(πάρε...)
Πάρε ένα ακόμη μικρό κομμάτι
της καρδιάς μου τώρα, μωρό μου, ναι.
Λοιπόν, ξέρεις ότι το πήρες,
αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλά...

BigBrother&TheHoldingCompany.jpg
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα

Μπάλα και αλυσίδα​

BigBrother-2.jpg

Το "Turtle Blues", το εναρκτήριο της δεύτερης πλευράς από την άλλη, είναι καθαρό μπλουζ, με την ακουστική κιθάρα, το πιάνο και τα φωνητικά να το κατευθύνουν. Ακολουθεί το ροκάδικο "Oh, Sweet Mary", με το εξαιρετικό παίξιμο κιθάρας, ένα από τα πιο κραυγαλέα ψυχεδελικά τραγούδια στον κατάλογο των Big Brother.

Όλα οδηγούν στον άθλο του άλμπουμ, ένα χαίλαϊτ των ζωντανών εμφανίσεων της μπάντας, το "Ball And Chain" της Big Mama Thornton, που οι Big Brother κάνουν δικό τους, γυρνώντας τα μέσα έξω. Για άλλη μια φορά, οι επιθετικές κιθάρες ελίσσονται μαζί με την παράφορη ερμηνεία της Τζόπλιν.

Καθόμουν μπροστά απ' το παράθυρό μου,
Γλύκα, κοιτούσα έξω τη βροχή.
Κύριε, Κύριε, Κύριε, καθόμουν μπροστά απ' το παράθυρό μου,
Μωρό μου, κοιτούσα έξω τη βροχή.
Κάτι παρουσιάστηκε και με γράπωσε,
Και αισθάνθηκα ακριβώς όπως μια μπάλα και αλυσίδα.
Γλύκα, αυτό ακριβώς είναι που ένιωσα,
Γλύκα, απλά με τράβηξε προς τα κάτω.

Και λέω, ωχ, κάτσε, κάτσε, τώρα γλύκα, πες μου γιατί,
Γιατί και το παραμικρό πάει στραβά;
Ναι, όλα πάνε στραβά, ναι...

Το Cheap Thrills, υπήρξε μια τεράστια επιτυχία, παρέμεινε στα τσαρτ για οκτώ εβδομάδες και η γοητεία του διευρύνθηκε αναμφισβήτητα, από το ξεχωριστό καρτουνίστικο εξώφυλλο, έργο του αντεργκράουντ σκιτσογράφου Robert Crumb. Το άλμπουμ ήταν το τελευταίο της μπάντας με την Τζόπλιν, η οποία αποχώρησε προς το τέλος του 1968, για να ξεκινήσει σόλο καριέρα. Και όπως έγραψε ο μουσικοκριτικός, William Ruhlmann, "ούτε η ίδια, ούτε η μπάντα θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Ακούγοντάς το σήμερα, το Cheap Thrills είναι μια μουσική χρονοκάψουλα και παραμένει η "βιτρίνα" για μια από τις πιο ξεχωριστές ροκ τραγουδίστριες..."

(*****, πηγές: εξώφυλλο, wikipedia, janisjoplin.net, ultimateclassicrock.com)

PromoAvalon67.jpg
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
GetzAndrewJoplinGurleyAlbin.jpg

- Big Brother & The Holding Company · Cheap Thrills [Playlist] -

ΥΓ. Για το νεαρό συμφορουμίτη φίλο μου, που κάποια στιγμή, με ρώτησε κάτι για την Τζάνις...​
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα

Τζάνις Τζόπλιν, για πάντα νέα και πάντα τραγική​

MarshallJoplin.jpg

Για να καταλάβουμε την Τζάνις Τζόπλιν, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το Πορτ Άρθουρ, Τέξας - μια μικρή βιομηχανική πόλη, μια βίαιη πόλη, μια πόλη όπου η ζέστη είναι ακατανίκητη και τα κουνούπια είναι μεγαλύτερα από μια ίντσα. Δεν υπάρχουν χρωματικές αποχρώσεις, μόνο καταπιεστικός συντηρητισμός, όπου οτιδήποτε έξω από τα συνηθισμένα αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση. Είναι το καλό εναντίον του κακού, το σωστό έναντι του λάθους. Οι αστοί είναι υπερήφανοι να διαιωνίζουν την παράδοση, "οι κόρες τους σωστές κυρίες, οι γιοι τους Νότιοι Τζέντλεμαν" (σύμφωνα με το "Buried Alive", τη βιογραφία της Τζόπλιν του 1977 από την Myra Friedman).
...

JoplinMarshall.jpg

Στην Καλιφόρνια, η Τζάνις τα είχε όλα και γρήγορα. Βούτηξε με τα μούτρα. Σεξ, ουσίες, φολκ-μπλουζ, άνδρες, γυναίκες - οποιοσδήποτε, οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Ήθελε να παίρνει, όσο μπορούσε και να κάνει οτιδήποτε, εάν μ' αυτό ένιωθε καλά. Αλλά ό,τι και να έκανε, δεν ήταν ικανοποιημένη. Η σκιά του Πορτ Άρθουρ αιωρούνταν πάνω της, σαν όρνεο πάνω από ένα σαπισμένο πτώμα. Στην προσπάθειά της να βρει αγάπη, το κύριο σχέδιο της ζωής της, κύλησε. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούσε να είναι ο εαυτός της με τους άνδρες. Γινόταν χαζοχαρούμενη και νευρική.

Πήγαινε στα μπαρ, "μάζευε" όμορφους νεαρούς και εμφανιζόταν μαζί τους στις πρόβες, την επόμενη μέρα. Οι κατακτήσεις διασημοτήτων, ήταν ατελείωτες: Joe Namath, Dick Cavett, Jim Morrison (τον γρονθοκόπησε μ' ένα άδειο μπουκάλι Southern Comfort, όταν τράβηξε τα μαλλιά της), Country Joe McDonald (την αγαπούσε αληθινά), Kris Kristofferson, Leonard Cohen, ο κιθαρίστας των Big Brother, Sam Andrew.

"Σίγουρα, εγώ την αγαπούσα", είπε ο Andrew στο Goldmine... "Ήταν εξαιρετικά ανασφαλής. Νομίζω ότι πολλοί ερμηνευτές είναι έτσι, αλλά ήταν περισσότερο από τους άλλους. Δεν ήξερε που ήταν το όριο. Στην πραγματικότητα, ήταν διανοούμενη. Είναι περίπλοκο. Η εικόνα της σκληρής μπλουζ γυναίκας και της συνεσταλμένης διανοούμενης δεν οφείλουν να είναι διαμετρικά αντίθετες. Ήταν και τα δύο. Ήταν απίστευτα σύνθετη. Ήταν όποια από τις δύο απαιτούσε η στιγμή..." (Mike Greenblatt, Goldmine Magazine)

DavidGahrAssociatedPress.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Υπάρχει στο φόρουμ ένα νήμα "Μουσεία"...
Βέβαια η Janis θα έπρεπε να μπει σε άλλη κατηγορία, σ'αυτην των Μνημείων.
Τεράστιο άλμπουμ απο αυτά που άλλαξαν το feeling του κόσμου μας...Απο αυτές τις αλλαγές που το club των 27 ήξερε να δημιουργήσει στην ιστορία
Κατ εμέ η καλύτερη ερμηνεία και και εξ αποστάσεως,του Summertime.
Κι αυτός ο Crumb... βρήκε ίσως τελικά την μούσα που σκίαζε τις φαντασιώσεις του στο πρόσωπο της Janis.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα

Robert Crumb​

...
Κι αυτός ο Crumb... βρήκε ίσως τελικά την μούσα που σκίαζε τις φαντασιώσεις του στο πρόσωπο της Janis.
Άστον αυτόν, δεν νομίζω...
Άλλωστε όπως είπε, κανείς δεν καταλαβαίνει... και φυσικά... πως θα μπορούσαν;
CrumbSelfPortrait.jpg
Έχω τόνους υλικού, για δεκάδες νήματα, αλλά είναι για προσωπική απόλαυση λόγω της "ελευθεριότητας" του περιεχομένου :p, βέβαια το εξώφυλλο, μπορείτε να το απολαύσετε σε μεγαλύτερη ανάλυση.

CheapCrumb.jpg

Γνωστός εραστής παλιών δίσκων, ο σατιρικός σκιτσογράφος Robert Crumb, ολοκλήρωσε το εξώφυλλο σε μια βραδιά, για 600 δολάρια. Αρχικά σχεδίασε αυτό το μοντάζ, για το οπισθόφυλλο, αλλά η Τζόπλιν και η δισκογραφική εταιρεία συμφώνησαν να το χρησιμοποιήσουν στο μπροστινό μέρος. "Η Janis συνήθιζε να με επισκέπτεται, κάπνιζε μαριχουάνα, μίλαγε για κόμικς", θυμάται. "Ήταν καλή".
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Ένα πλάσμα που ζητούσε απεγνωσμένα να αγαπήσει και να αγαπηθεί... Ένα κορίτσι, που ήθελε ένα σώμα για να κουβαλάει τη ψυχή της. Γεμάτη ανασφάλειες, αντιμέτωπη με τους δαίμονές της...
-> I need a man to Love. Lyrics της Janis; και κοιτταξτε o Crumb το έκανε "κορώνα" στο εξώφυλλο.


Έχω τόνους υλικού, για δεκάδες νήματα, αλλά είναι για προσωπική απόλαυση λόγω της "ελευθεριότητας" του περιεχομένου :p, βέβαια το εξώφυλλο, μπορείτε να το απολαύσετε σε μεγαλύτερη ανάλυση.
Βρε θηρίο σήμερα, ξεφυλλίζοντας σελίδες του φόρουμ, ανακάλυψα ένα νήμα που είχες βάλει για εξώφυλλα και τοπία πίσω με φοβερή δουλειά . Κι άλλα μέλη συμπλήρωσαν επίσης με πολύ pertinence. Εχεις φοβερή γνώση και για τα artworks. Eιμαι και γω φάν του είδους μιας και θεωρώ οτι το εξώφυλλο ενoς δίσκου ειναι μέρος της ψυχής του. Οπως αυτό με την ιδιαίτερη σχέση του Crumb. Παράδειγμα...το παραπάνω
Καλά το κατάλαβα οτι εισαι θησαυροφύλακας :grinning-smiley-043

Γνωστός εραστής παλιών δίσκων, ο σατιρικός σκιτσογράφος Robert Crumb, ολοκλήρωσε το εξώφυλλο σε μια βραδιά, για 600 δολάρια. Αρχικά σχεδίασε αυτό το μοντάζ, για το οπισθόφυλλο, αλλά η Τζόπλιν και η δισκογραφική εταιρεία συμφώνησαν να το χρησιμοποιήσουν στο μπροστινό μέρος. "Η Janis συνήθιζε να με επισκέπτεται, κάπνιζε μαριχουάνα, μίλαγε για κόμικς», θυμάται. "Ήταν καλή".
Φαίνεται οτι ήταν discophile όταν βλεπεις το εσωτερικό του σπιτιού του...
Κοίτα και την γυνάικα του την Αλιν δεν νομίζεις οτι έχει κάτι το αρχέτυπο κι αυτή ;
αλλά χωρίς να φοβάται την κάμερα, αν και δεν υπήρξε η ομορφότερη,
22%20Crumb%20wife%20Aline.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Μια φωτογραφία της Joplin με την ψυχεδελική της Porsche. Μια 356c cabriolet του 1965, ντεκαποταμπλ.

Η Janis ειχε αγοράσει αυτην την Porsche μεταχειρισμένη το '68 και ήταν χρωμα λευκο-μαργαριταριου (Θα πρέπει να ηταν ηδη πανέμορφη).
Επειτα ζητησε απο τον φίλο της ψυχεδελικό ζωγράφο Dave Richards να ζωγραφήσουν μαζι το αυτοκίνητο για να διασκεδάσουν και να εκφραστουν...
ΚΑι το έκαναν χρησιμοποιόντας χρωματα οικιακά. Το αποτέλεσμα...ένα έργο που αποτυπώνει την εποχή την ζωντάνια και τη φαντασία της.

porsche-psychedelique-janis-joplin.jpg porsche-psychedelique-janis-joplin-L.jpg porsche-psychedelique-janis-joplin-L-D.jpg porsche-psychedelique-janis-joplin-Σ.jpg

Μετά τον αποχώρηση της Janis απο τη ζωή το αυτοκίνητο ειχε άλλες περιπέτειες...αλλα αυτο ειναι άλλη ιστορία :grandpa: