Εφηβικές ανησυχίες! [The Flamin' Groovies]

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Με αγαπημένο φίλο τις προάλλες βλέπαμε αποσπάσματα από το μουσικό ντοκιμαντέρ του Last Days of the Fillmore (παρουσίαση του δίσκου εδώ). Υπάρχει, λοιπόν, ένα τύπος, με μαύρο δερμάτινο μπουφάν και καπέλο, που διαπληκτίζεται με τον Bill Graham στο γραφείο του, 8 λεπτά από την αρχή της ταινίας και μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Boz Scaggs. Είναι τσαντισμένος, γιατί η μπάντα του δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των συναυλιών.

Πρόκειται για τον Mike Wilhelm, πρώην Charlatans, που ζητούσε να παίξει η μπάντα του, Loose Gravel. Αργότερα εντάχθηκε στους Flamin' Groovies, που αυτοί όμως έπαιξαν στις τελευταίες μέρες του Fillmore, τον Ιούνιο και Ιούλιο του 1971 και το όνομά τους περιλαμβανόταν βέβαια σε μια, από τις πιο όμορφες αφίσες, που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη David Singer, για την προώθηση των τελευταίων συναυλιών του Bill Graham στο Fillmore West.

FillmoreWest71.jpg

Όλα αυτά με παρακίνησαν στη νέα μας παρουσίαση και μιας και αναφερθήκαμε στο 1971, τη σημαδιακή αυτή χρονιά, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που πολλοί ανερυθρίαστα το συγκρίνουν με το Sticky Fingers. Και όπως θα δούμε όχι αδίκως...
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
FG.gif

Οι θρυλικοί ροκάδες της περιοχής του κόλπου, Flamin' Groovies, εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του αποκορυφώματος της ψυχεδελικής περιόδου, ερχόμενοι στη σκηνή, αναχρονιστικοί και αναμιγνύοντας ενισχυμένες διασκευές παλιών ροκ-εντ-ρολ με το δικό τους, τραχύ υλικό. Η μπάντα, αμετανόητα συγχώνευε τα ριφ του Chuck Berry με την Βρετανική ποπ σε τρίλεπτα κομμάτια την εποχή των εκτεταμένων τζαμαρισμάτων. Οι Groovies εδραιώθηκαν σαν καλτ, επηρεάζοντας τόσο τους παμπ ρόκερ όσο και τους πανκ, ενώ ποτέ δεν απέκτησαν τη δημοφιλία που τους άξιζε.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1965 από τους ντόπιους Roy Loney (1946, κιθάρα/φωνητικά), Cyril Jordan (1948, κιθάρα), Tim Lynch (1946, κιθάρα), George Alexander (1946, μπάσο) και τον αρχικό ντράμερ Ron Greco (που αντικαταστάθηκε από τον Danny Mihm ένα χρόνο αργότερα) σε μια εποχή που η πόλη ήταν η μέκκα της αντικουλτούρας. Οι κιθαρίστες Jordan και Lynch παρείχαν το πλαίσιο για τον αναμαλλιασμένο αρχηγό Loney, που ο συχνά εμπνευσμένος βρυχηθμός του, από τους μπλουζμαν του Δέλτα, δημιουργούσε έναν ήχο που θύμιζε Ronnie Hawkins, Captain Beefheart, Little Feat και το μπλουζ-ροκ των Rolling Stones.

Πολλοί διατυπώνουν άποψη ότι οι Flamin' Groovies μαζί με τους Creedence Clearwater Revival ήταν οι καλύτερες μπάντες που "έβγαλε" η σκηνή της δεκαετίας του '60 στο Σαν Φρανσίσκο. Το πρόβλημά τους ήταν ότι δεν εναρμονίστηκαν με τον ψυχεδελικό ήχο, αλλά αντίθετα επέστρεψαν στο βασικό λιτό ροκ εντ ρολ.

FlaminGroovies.jpg
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα

Σκοτεινόψυχη Άντα​

The Flamin' Groovies - Teenage Head (Μάρτιος 1971, Kama Sutra)

FlaminGrooviesTeenageHead.jpg

Τραγούδια: A1 High Flyin' Baby - 3:32, A2 City Lights - 4:33, A3 Have You Seen My Baby? (Randy Newman) - 2:52, A4 Yesterday's Numbers - 3:58, B1 Teenage Head - 2:53, B2 32-20 (Robert Johnson, διασκευή Michael Wilhelm, νέοι στίχοι A. Loney) - 2:04, B3 Evil Hearted Ada (Roy A. Loney) - 3:19, B4 Doctor Boogie - 2:32, B5 Whisky Woman - 5:02
-- Όλα τα τραγούδια γράφτηκαν από τον Cyril Jordan και Roy A. Loney εκτός από τα A3, B3
Μουσικοί: Cyril Jordan (κιθάρα, φωνητικά), Roy A. Loney (κιθάρα, φωνητικά), Tim Lynch (κιθάρα), George Alexander (μπάσο), Danny Mihm (τύμπανα), Jim Dickinson (πιάνο: A1, A2, A3)
Παραγωγή / Μηχανικός: Richard Robinson / Alan Corbeth

Ηχογραφήθηκε τον Ιανουάριο του 1971 στα Bell Sound Studios, Νέα Υόρκη


Το 1971, οι Groovies ηχογράφησαν το Teenage Head, το άλμπουμ που επαινέθηκε από τους κριτικούς και θεωρήθηκε σαν το πιο επιδραστικό τους. Η μπάντα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου επανασχηματίστηκαν με τον παραγωγό του Flamingo, Richard Robinson. Σ' αυτό το άλμπουμ ο πυρήνας τους συμπληρώθηκε από τον πιανίστα του Μέμφις, Jim Dickinson, γνωστό για τη δουλειά του με τους Rolling Stones και Big Star. Με εξαίρεση ένα τραγούδι του Randy Newman και ένα του Robert Johnson, οι Loney και Jordan έγραψαν όλο το υλικό του άλμπουμ. Το συνθετικό δίδυμο ήταν ίσως από τα καλύτερα της περιόδου και οι μόνοι πραγματικοί ανταγωνιστές τους, ήταν οι Κιθ Ρίτσαρντς και Μικ Τζάγκερ.

H επικράτηση της μπότλνεκ κιθάρας και του μπούγκι μπλουζ, θυμίζει Rolling Stones, μετά τη θητεία του Brian Jones. Στην πραγματικότητα, το Teenage Head συγκρίνεται αναπόφευκτα με το Sticky Fingers των Stones, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Ο Τζάγκερ, αφού άκουσε το Teenage Head, δήλωσε ότι οι Groovies έκαναν καλύτερη δουλειά από ό,τι έκαναν οι Rolling Stones στο Sticky Fingers.

Από το εναρκτήριο κομμάτι, το φανταστικό "High Flying Baby", με τη σλάιντ και τα μπούγκι-γούγκι πιανιστικά ριφ του Dickinson, στο κλείσιμο του άλμπουμ "Whiskey Woman", το επίπεδο ενέργειας είναι υψηλό. Ο Robinson σοφά μετέτρεψε τα σέσιον σε πάρτυ. Στις ηχογραφήσεις παραβρέθηκε η ροκ ελίτ, συμπεριλαμβανομένων των Lenny Kaye, Dave Marsh, Richard Meltzer, Danny Goldberg, Danny Fields και ο περιβόητος Kim Fowley, που ενέπνευσε τον τίτλο του άλμπουμ.

Η διασκευή "Have You Seen My Baby" του Ράντι Νιούμαν ήταν το μοναδικό σινγκλ του άλμπουμ, που οι Groovies μετέτρεψαν σε κιθαριστική φρενίτιδα. Παρόμοια αντιμετώπιση είχε και το κλασικό "32-20" του Ρόμπερτ Τζόνσον. Σφικτό ακουστικό μπλουζ ήταν και το "City Lights". Στο υψηλής ενέργειας ροκαμπίλυ "Evil Hearted Ada", ο Loney έκανε την καλύτερη απομίμησή του στον Elvis, πρόσθεσε εφέ τύπου Sun στούντιο στα φωνητικά και κιθαριστικές φράσεις αλά Scotty Moore. Η δυνατή μπαλάντα "Yesterday's Numbers" και το χαλαρό "Doctor Boogie" ολοκληρώνουν το ηχητικό παζλ.

Το Teenage Head είναι ένας σπουδαίος ροκ δίσκος. Φτιαγμένος με πάθος, χιούμορ και υψηλού επιπέδου μουσικότητα, απλός αλλά όχι απλοϊκός, συνεχίζει να ακούγεται φρέσκος ακόμα και σήμερα.

(*****, πηγές: βιβλιαράκι επανέκδοσης του 1999, musicianguide.com, headheritage.co.uk)

FlaminGroovies-2.jpg
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
- Flamin' Groovies · High Flyin' Baby -

- Flamin' Groovies · Teenage Head -

- Flamin' Groovies · Evil Hearted Ada -

- Flamin' Groovies · -
το αγαπημένο μου...​
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Εξαιρτική παρουσίαση, όπως και ο δίσκος. Παραγνωρισμένος ; Νομίζω ναι αν συγκρίνω άλλους της εποχής και του κλίματος που ειναι πασιίγνωστοι και πολυάκουστοι όπως Blue Cheer, Spook Tooth, MC5, etc.

Kαι αυτη η αφίσσα !!! Αριστουργημα.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Η επανέκδοση του 1999, με 7 πρόσθετα μπόνους κομμάτια, στα $4.99 στο amazon...
...
10. Shakin' All Over
11. That'll Be the Day
12. Louie, Louie
13. Walkin' the Dog
14. Scratch My Back
15. Carol
16. Going Out Theme [Version 2]
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
H αφίσσα όλα τα λεφτά....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η επανέκδοση του 1999, με 7 πρόσθετα μπόνους κομμάτια, στα $4.99 στο amazon...
...
10. Shakin' All Over
11. That'll Be the Day
12. Louie, Louie
13. Walkin' the Dog
14. Scratch My Back
15. Carol
16. Going Out Theme [Version 2]

με 5 ευρώ όλα στο spotify !
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
με 5 ευρώ όλα στο spotify !
Αρχηγέ, στο spotify με συνδρομή 5Ε ακούω ότι θέλω (π.χ. έχει Albert Ayler, Ike Quebec και Paul Butterfield), όσο θέλω; Αυτά για πόσο διάστημα, και σε τι ποιότητα;
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Αυτα δεν ξέρω θα ψαξω. Παντως με cosmote 5 .
Kαι εξω οσο streaming θες χωρις να τρώει τα gb σου
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Η ποιότητα είναι αποδεκτή (δηλ. μιλάμε για 64, 128, 256 kbit/s ή τι άλλο);
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Albert Ayler 25 άλμπουμ
Ike Quebec 7 άλμπουμ
Paul Butterfield γύρω στα 35 αλμπουμ (με δυό τρία καραόκε !)
ποιότητα 320 ogg vorbis που την ρυθμίζεις σε τρία επίπεδα ανάλογα με την ταχύτητα του streaming που θες.
Εννοείται ότι "δεν κατεβαίνουν για μεταφορά και αντιγραφή" αλλά κατεβαίνουν για αποθήκευση ακόμα και να ακούς Offline επί ένα μήνα στο κινητό σου ή στον υπολογιστή σου μέχρι να ξανακάνεις login στη βάση.
Αυτά που κατεβαίνουν τα βλέπει η συσκευή μόνο μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής (που δεν της λείπει τίποτα) και δεν μεταφέρονται σε τρίτες συσκευές. (προφανώς έχουν κάποιο κλείδωμα).

Ποιότητα πάνω από αποδεκτή (εννοείται δικά σου ριπ σε καλό σύστημα ακούγονται καλύτερα) έως ισάξια πχ με radio swiss jazz ή ακόμα και Linn radio.
Εννοείται ότι αν ψάχνεις πχ ονόματα όπως τα παραπάνω (που νόμιζα ότι δεν θα υπήρχαν τουλάχιστον τα 2) αρκείσαι με ό,τι σου δώσουν και λες και ευχαριστώ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και φυσικά σε κοσμοτέ 5 και τζάμπα στρήμινγκ στο λεωφορείο !

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

πολλά τα θεωρώ ότι είναι ήδη στη δισκοθήκη μου και τα ψάχνω ξεχνώντας ότι είναι στη βάση του spoty...

και εννοείται όσο περνάει ο καιρός βρίσκεις ακόμα πιό αζήτητα. Το γεμιζουν συστηματικά !

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

πχ flamin' groovies έχει 8 δίσκους...
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Εγω ακουω Spotify με το iphone έξω μου και με ηχειο Wi Fi. Οχι οτι θέλω, μόνο τα τραγουδια που δείνει το spotify ανα καλλιτέχνη, γιατι ειμαι στο τζάμπα.
Δεν ξέρω ο ηχος ακουγεται αλλα δεν με πείθει.

Εκτός αν πέσεις στο κόλλημα με επεξεργαστες, ντακ, αυλες καταστάσεις...που δεν έχω πολυ όρεξη ουτε κουράγιο.

Σποτι για έξω (μόνο), δισκοι και ΣιΝτι για μέσα...
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Είναι θέμα προτεραιότητας. Πχ πράγματα που τα έχω τα ακούω από τη βάση μου. Αλλά τυχαίνει να κάνω δουλειές και να τα βάλω από το spoty και δε δίνω σημασία.
Αλλωστε τα στρημάρω και αυτά κατ ευθείαν στο squeezebox με application. Πιό πολύ στο σπίτι και στη δουλειά ακούω σποτυ.

Επίσης όταν κάτι δεν το βρίσκω, πχ δεκαετίες 40,50,60,70 δε με νοιάζει. Και από τενεκέ ακούω

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και συγνώμη δηλ. πού θα βρείς 8 δίσκους Ike Quebec έτσι στο φτερό?