Υπέροχα Ναυάγια

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Dion - Born To Be With You (1975, Phil Spector International)

Born_To_Be_With_You.jpg


A1 Born To Be With You (Robertson)
A2 Make The Woman Love Me (Mann, Weil)
A3 Your Own Back Yard (DiMucci, Fasce)
A4 (He's Got) The Whole World In His Hands (Trad., Arr. Spector, DiMucci)

B1 Only You Know (Goffin, Spector)
B2 New York City Song (DiMucci, Tuohy)
B3 In And Out Of The Shadows (Goffin, Spector)
B4 Good Lovin' Man (Spector, DiMucci, Bernstein)

O Dion (Francis DiMucci) του πάλαι ποτέ ροκαμπιλάδικου The Wanderer, το '76 ήταν πια ένας ξεχασμένος, αλκοολικός, σχεδόν πρώην τραγουδιστής.

Ο Phil Spector ήταν πια, κι αυτός, ένας ξεπερασμένος παραγωγός, δεινόσαυρος μιας ξεχασμένης εποχής, με την συνταγή του Wall of Sound να ακούγεται (εκείνη την εποχή) ξεφτισμένη, ανέραστη και παρωχημένη. Αλκοόλα μεγάλη κι αυτός, με τα χαστούκια από τις αποτυχίες να διαδέχονται το ένα το άλλο, είχε καταντήσει σκιά του εαυτού του.

Οι δυο αυτοί βρέθηκαν μαζί σαν δυο τελειωμένοι μπεκρήδες στη μπάρα ενός ξεχαρβαλωμένου ποτάδικου και είπαν να ξορκίσουν την κατάντια τους φτιάχνοντας ένα δίσκο. Ο οποίος -φυσικά- πήγε άπατος, άλλα αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τη γοητεία, την ομορφιά και το λυρισμό που βγάζει από τα αυλάκια του...

Γιατί τα παλικάρια παρ' όλες τις "κακουχίες", δεν έχουν χάσει τίποτα από την ψυχή τους. Το οινόπνευμα που κουβαλάνε στις φλέβες τους αρκεί για να γίνει φωτιά, που καίει τα πάντα.

Αγέρωχοι, δεν προσπαθούν να αποδείξουν τίποτα, παρά μόνο να καταθέσουν αυτά που ξέρουν μια τελευταία φορά. Ο Dion σέρνει τη φωνή του σαν κουρασμένος crooner, σαν να κοιτάει το μισογεμάτο ποτήρι του, περιγράφοντας τα παιχνίδια που κάνει το φως φιλτραρισμένο μέσα από kentucky straight.

O Phil Spector ενορχηστρώνει με ακρίβεια χειρούργου, δείχνοντας ότι οι μόνες στιγμές νηφαλιότητας που έχει είναι όταν διευθύνει το Wall of Sound, το οποίο είναι πάντα εκεί, στιβαρό, άφθαρτο, λαμπερό σαν καλοσυντηρημένος V8 κινητήρας που, όσα χρόνια και να περάσουν, άπαξ και ακούσεις τον ήχο του δεν το ξεπερνάς ποτέ.

Μπορεί ένας γέρος σκύλος να μην μαθαίνει καινούρια πράγματα, αλλά, στην τελική, ποιος νοιάζεται;
Αν ο σκύλος το κατέχει το άθλημα (και στην περίπτωση των δυο "σκύλων" εδώ, το παρα-κατέχουν) δεν σε νοιάζουν τα καινούρια πράγματα. Και τούτοι δω, βγάζουν μια αρχέγονη μαγεία, σαν αρχαίοι μύστες, που προσγειώθηκαν σε μια εποχή παράταιρη και ξένη γι' αυτούς, τραγουδώντας, όχι για να σώσουν τις ψυχές τους ή να κάνουν καμιά καλλιτεχνική δήλωση, αλλά γιατί δεν ξέρουν (και δεν θέλουν να κάνουν) τίποτα άλλο.

https://www.youtube.com/watch?v=IyErVrHE0eM

https://www.youtube.com/watch?v=z0dlPgCjzzU
 
Last edited by a moderator:

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Πάνο, θαυμάζω αυτούς που με λίγα λένε πολλά! Ναι, σε δυο αράδες έφτιαξες το παρακμιακό πορτραίτο εκείνης της εποχής για τους δυο τους και συνόψισες εύγλωττα, τα μέσα μιας δεκαετίας που άφηνε πίσω της κοσμογονικές καταστάσεις και έβαζε την παρακαταθήκη για τις επερχόμενες εξελίξεις.
:worshippy:
 
14 December 2006
4,265
Re: Απάντηση: Υπέροχα Ναυάγια

Μάλιστα. έγραψες την παρουσίαση...την στέλνεις πάνω....
μετα ανοιγεις μπουκαλάκι και συνεχίζεις να γραφεις...:guitarist:
και νόμιζεις πως δεν σε καταλαβαμε:a0210:

Αψογος....
Το ακούω κιόλας.Αν δεν είχα πυρετο θα χτυπαγα ένα τσιπουρο που εχει μείνει στο ψυγείο....
 
Last edited by a moderator:

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Βασικα εγραψα 2 αραδες και το ανεβασα στα βιντεοκλιπ.Ο Γρηγορης ειπε να το βγαλει απο κει και να το φερει εδω.
Οποτε με επιασαν οι τυψεις και ειπα να γραψω κατι παραπανω (ελπιζω να μην το παραφορτωσα) τωρα που ειμαι ζεστος αφου το ακουω απο χτες το βραδυ σπιτι μεχρι και τωρα στο γραφειο....
Χτες το βραδυ επινα που τον ακουγα.Σημερα μονο καφε,αλλα (μαλλον) εμειναν καποια καταλοιπα απο χτες...:ADFADF1:
Περαστικα Γιωργη (εμενα το τσιπουρο με βοηθαει να γιαννω παντως)...
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Τι μπεκρής και πράσινα άλογα..Ζει ακόμα (να ναι καλά) ο άνθρωπος..Αν ζούσαμε εμείς τότε,τώρα δεν θα 'μασταν εδώ να τα λέμε.. :ernaehrung004:
Λίγο τα πάρτι που σύχναζε ο Bloomfield,λίγο οι χαλαρές κουβέντες στην άκρη της μπάρας με τον DiMucci,πάει το παν μέτρον άριστον.
Τον δίσκο τον αγνοούσα..Όπως αγνοούσα και τον καλλιτέχνη..Από τα δείγματα που ακούω μοιάζει σαν πολύχρωμο ταξίδι,στην ανάπαυλα μιας ασπρόμαυρης ζωής..
Είμαι στην ίδια φάση τελευταία..Η περίπου..Χθες πρωτάκουσα το Late For The Sky του Jackson Browne (μιας και μιλάμε για ναυάγια) και νιώθω πως βγήκα κερδισμένος από την διαδικασία..(Αναζήτηση στίχων,αποκρυπτογράφιση φωνητικών μοτίβων,κατανόηση των περίεργων αλλαγών στις κατευθύνσεις των κομματιών κ.α)..
Ακούγοντας το Born To Be With You διαπίστωσα μια τρομερή αυτοσυγκρατηση όσον αφορά την ροή των κομματιών,που παρολ'αυτα ξεχειλίζουν κατά ένα παράξενο τρόπο από ρυθμικοτητα..
Ακούγοντας το για δεύτερη φορά κατάλαβα περίπου τι παίζει..Μάλλον αγιοποιεί τους δαίμονές του μπας και τους καλοπιάσει.
Να 'σαι καλά για την πρόταση αλλά να ξέρεις ότι κανείς δεν αγιασε βάζοντας ''δαίμονες'' μες στην ψυχή του..
 
Last edited:

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Σπυρο εμενα η αισθηση που αποπνεει ο δισκος δε μου φανηκε σαν να προσπαθουν ν'αγιασουν.Ουτε καν τους ενδιαφερει.Ειναι αυτοι που ειναι,οπως ηταν εκεινη την περιοδο.Τα τραγουδια του δισκου δεν αποπνεουν δραμα,ουτε μοιρολογια.Γι'αυτο και η αυτοσυγκρατηση που ανεφερες.
"Τραγουδανε" γιατι ειναι αυτο που ξερουν να κανουν.Αρνουνται να τα παρατησουν.Δεν τους νοιαζει να συμφιλιωθουν με τους δαιμονες τους,ουτε να προβαλουν τους αγγελους τους,ουτε να αυτο ψυχαναλυθουν,ουτε να ξορκισουν.Γι'αυτα υπαρχει το ουισκι.
Αυτη,για μενα,ειναι και η γοητεια του δισκου.

Και οι δυο ζουν btw.Ο Spector απο το 1980 εχει απομωνωθει (τελευταιος δισκος που εκανε παραγωγη ηταν στους Ramones),o Dion τριγυριζει εδω και εκει.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Απο το πρώτο ποστ σου Πάνο παρακινήθηκα να "ακούσω" και σε λίγα μόνο λεπτά κατάλαβα πως του δίσκου του άρμοζε κανονική παρουσίαση. Μπράβο που μπήκες στον κόπο.
Εδώ έχουμε μια απο εκείνες τις περιπτώσεις, που το στοιχείο της έκπληξης εμφανίζεται, παρότι δεν είσαι "ψημένος" απο την πρώτη ματιά πως κάτι τόσο καλό μπορεί να συμβαίνει.
Θα συμφωνήσω Πάνο με τη δική σου οπτική όσον αφορά την αξιολόγηση του δίσκου. Δεν ξέρω γιατί με "έπιασε" τόσο άμεσα, γιατι τόσο αβίαστα, τραγούδια που είναι άγνωστα, να φαντάζουν ξαφνικά τόσο οικεία. Δε φτάνει η αρτιότητα σε όλα τα επίπεδα -που είναι προφανής-για να συμβεί αυτό.
Υπάρχει αυτό το κάτι, το γήινο, το ανθρώπινο, το αυθεντικό, αυτή η συγκυρία που απογειώνει μια δουλειά, που θα ήταν αλλιώς απλώς καλή.
Σε ευχαριστώ για την πρόταση, χαρούμενος για την αποκάλυψη. :a0210:
 
14 December 2006
4,265
Re: Απάντηση: Υπέροχα Ναυάγια

Υπάρχει αυτό το κάτι, το γήινο, το ανθρώπινο, το αυθεντικό, αυτή η συγκυρία που απογειώνει μια δουλειά, που θα ήταν αλλιώς απλώς καλή.
Σε ευχαριστώ για την πρόταση, χαρούμενος για την αποκάλυψη. :a0210:

Υποψιάζομαι πως είσαι απόλυτα σωστός! Λέω υποψιάζομαι γιατι δεν εχω ακουσει ολοκληρωμένα τον δισκο ακόμα μιας και έχω κολλήσει στο only you know
το dna του είναι απόλυτα γνώριμο..
Αυτο της αναλαφρης αίσθησης που έχεις δευτερολεπτα μετα την συνειδητοποίηση πως πίσω σου έχουν γινει όλα χάλια....
Μια αντιφαση η οποία σχεδόν πάντα είναι λυτρωτική!

υγ..τώρα εγω ξέρω τι θα συμβει...θα ακούω το κομμάτι για καμια εβδομάδα και μετα θα ακουσω τον δισκο κανονικά :antlers: