του κριθαριού τα Πάθη...

17 June 2006
14,350
Ergotism_of_John_Barleycorn.jpg



Δυσκολεύομαι να περιγράψω το σοκ που έπαθα όταν απέκτησα το "Barleycorn" των Traffic. 1970, ήμουνα 16,
η ακουστική μου ...διατροφή ήταν οι Kinks (primus inter pares), οι Αnimals, οι Rolling Stones. Το άλμπουμ με παραξένεψε. Κατ αρχήν, δεν έμοιαζε στο ελάχιστο για rock. Ηταν ευαίσθητο, τρωτό, απίστευτα λυρικό αλλά μ ένα λυρισμό Ανοιχτό σε κάθε λογής "εισβολείς" - έμοιαζε να κατοικείται από φαντάσματα, στοιχειωμένο από "φωνές" που παρέπεμπαν σε άλλους κόσμους. Στ αυτιά μου ακουγόταν σαν εκείνες τις μουσικές που βγαίνουν από μαγικά κουτιά: εύθραυστες, σχεδόν τρεμάμενες, υποδόριες και πολύ πλουμιστές. Με το "€œκαλημέρα"€ υποψιαζόσουν πως οι τύποι που έπαιζαν ήταν ικανοί για πολύ περισσότερα αλλά, με κάποιο μυστήριο τρόπο, έδειχναν συγκρατημένοι: δεν ενδιαφέρονταν να εντυπωσιάσουν. Θα πρέπει να είναι η πρώτη φορά που ήρθα σ επαφή με αυτό που λένε The Art that conceals itself. Ο τρόπος που ακουγόταν το άλμπουμ ήταν πολύ ιδιαίτερος: η ενορχήστρωση δωρική και ασυνήθιστη. Ακουστική κιθάρα, πιάνο - όργανο, ντέφι, λίγα κρουστά εδώ κι εκεί, κάτι σεμνά σαξόφωνα κι ένα φλάουτο που έμοιαζε να φωσφορίζει: σαν να φωτίζει τη μουσική από μέσα (!) - το όλο άκουσμα έφερνε στο νού ακουστικό shadow-box. Οι πιο μεγάλοι αποφάνθηκαν: "την πάτησες κορόϊδο: αυτό είναι jazz!" (sic). Toν τόνο βλέπετε, τότε, τον έδιναν οι Zep και οι Purple. Σχεδόν οτιδήποτε άλλο έμπαινε στην Κατηγορία "απλώς οδοντόκρεμες" (sic).
Και ούτε λόγος φυσικά για το Τι πραγματευόταν ο δίσκος. Ηταν εποχές που την πληροφόρηση την ξετρύπωνες σκάβοντας με τα νύχια που λένε. Πέρασαν καναδυό χρόνια πριν αρχίσω να ξετυλίγω το κουβάρι, με τη βοήθεια ενός τεύχους της Melody Maker -δυσεύρετης και ακριβής τότε, προτιμούσες να κρατήσεις τα λεφτά για να πάρεις κάποιο single. Eμαθα λοιπόν με τα κουτσά -τότε- "€œαγγλικούλια"€ μου, πως στη Βρετανία είχε σκάσει ένα ρεύμα αναβίωσης της folk και ο δίσκος ήταν πολύ αντιπροσωπευτικός του είδους. Και, φυσικά, έλυσα το μυστήριο του Τι εστί Barleycorn:
Ο μύθος του John Barleycorn έρχεται από πάρα πολύ παλιά: μιλάμε για τα Βρετανικά νησιά την εποχή που ο Χριστιανισμός διαδέχεται την ειδωλολατρεία και τον παγανισμό. Ο Barleycorn είναι το κριθάρι (barley), από το οποίο παράγεται η μπύρα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Barleycorn, οδηγείται σ ένα μαρτυρικό θάνατο που συμβολίζει όλα τα στάδια της καλλιέργειας, του θερισμού και της επεξεργασίας του κριθαριού μέχρι να γίνει η μπύρα. Ο Barleycorn πεθαίνει για τους άλλους: για να ζήσουν και να απολαύσουν τα αποτελέσματα του να πίνουν το αίμα του.
Αμα είσαι σχετικά "€œχαλασμένος"€ πιτσιρής, να κατεβαίνει ο Θρύλος σου στον Ταύρο και να περιδρομιάζει τριάρα απ το Φωστήρα κι εσύ να χαίρεσαι γιατί χαλάλι του του Φωστήρα, ήτανε "€œφονιάς γιγάντων"€ όνομα και πράμα, σκέτη ιδεολογία δηλαδή, άμα είσαι ψιλο-σάπιος λοιπόν κάτι τέτοιοι μύθοι, σου βάζουν φωτιά και ανατάσσουν τις εγκεφαλικές σου συνάψεις και χάνεις τον ύπνο σου.
Το λάτρεψα το "Barleycorn".


Συστήνω λοιπόν ανεπιφύλακτα μία Συλλογή που κυκλοφόρησε το 2008 από την Cold Spring/Woven Wheat Records με τίτλο John Barleycorn Reborn: Dark Britannica. Διπλό CD-πανόραμα όπου παρελαύνουν όλες οι τάσεις του σύγχρονου Βρετανικού experimental folk underground από μπουμπούκια -κυριολεκτώ- όπως η Sharron Kraus, oι Pumajaw, οι Οwl Service, οι Straw Beer Band και άλλοι που μπολιάζουν το άκουσμα με γερές δόσεις punk, Industrial και electronics.
"€œΕνας παγανιστικός ύμνος στον Φυσικό Κύκλο"€ έγραψαν Εξω - και λίγα λένε.
Λίγο μετά, κυκλοφόρησε και το sequel John Barleycorn Reborn: Ribirth, ενδιαφέρον επίσης αλλά χωρίς να φτάνει στα επίπεδα του Dark Britannica.

Dark_Britannica.jpg


Enjoy!

...και το άλμπουμ των Traffic

John_Barleycorn_Must_Die.jpg
 
Last edited by a moderator:

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
κάτι σεμνά σαξόφωνα κι ένα φλάουτο που έμοιαζε να φωσφορίζει: σαν να φωτίζει τη μουσική από μέσα (!)

Αυτο ακριβως...βρηκες τα λογια ακριβως για αυτο που συμβαινει μπροστα μας και δυσκολευομαστε να το εκφρασουμε.

Οταν το ειχα αγοράσει (χωρις να ξέρω ουτε κι εγω περι τινος επροκειτω...) το ακουγα και το ξαναάκουγα για να το πιστεψω οτι αυτο υπάρχει...και για να καταλάβω τι συνεβαινε με αυτο το "Ροκ" που δεν χτυπαγε τον ρυθμο οπως οι Jethro Tull η οι Led Zep, αλλα μας ανοιγε έναν αλλο οριζοντα που ηταν εξισου Ροκ.

Με κατι τετοια καταλαβαμε οτι το Ροκ ηταν λερναια υδρα....ειχε πολλα κεφάλια και αν αποφασιζες να κοψεις κανενα, εβγαιναν άλλα που δεν περιμενες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αμα είσαι σχετικά “χαλασμένος” πιτσιρής, να κατεβαίνει ο Θρύλος σου στον Ταύρο και να περιδρομιάζει τριάρα απ το Φωστήρα κι εσύ να χαίρεσαι γιατί χαλάλι του του Φωστήρα, ήτανε “φονιάς γιγάντων” όνομα και πράμα, σκέτη ιδεολογία δηλαδή, άμα είσαι ψιλο-σάπιος λοιπόν κάτι τέτοιοι μύθοι, σου βάζουν φωτιά και ανατάσσουν τις εγκεφαλικές σου συνάψεις και χάνεις τον ύπνο σου.

Εχω ενα φιλο καρδιακό απο εφηβικης εποχης και που "βρισκομαστε" συχνα και τα λέμε ακομα, ο πατερας του ηταν στον Φονια των γιγάντων.
Κοντοπαντελης το όνομα.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Αγαπημενος δισκος,λατρεμενοι Traffic.Ειναι φοβερο πως πηδαγαν απο το ενα στυλ στο αλλο χωρις καν εστω να ιδρωνουν (μετα απο αυτο βγηκε το Low Spark).
Για μενα πρεπει να ειναι και οι σπουδαιοτεροι μουσικοι εκεινης της γενιας.
Χωρια που εχω την εντυπωση (δεν εζησα την εποχη αλλα απο τα "συμφραζομενα") οτι το John Barleycorn ηταν η αιτια για την folk περιοδο των Ζeppelin (ΙΙΙ και ΙV).

H συλλογη βρεθηκε ηδη.Σε ευχαριστω αδερφε...I miss you...
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Να συμπληρωσω μονο οτι η πληρης σειρα περιλαμβανει τεσσερα διπλα cd
John Barleycorn - Reborn (2008)
We Bring You A King With A Head Of Gold 2010
John Barleycorn Reborn - Rebirth 2011 και
Hail Be You Sovereigns, Lief And Dear 2012
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Ο δίσκος ήρθε ως δώρο γενεθλίων απο καλό μου φίλο, ήμουν 20.
Τα συναισθήματα και οι εκτιμήσεις πολύ κοντά με τις δικές σου Κώστα, με την αναπόφευκτη διαφορά... φάσης. :smile:
Τον λάτρεψα και αυτόν και τους Traffic...

Συμπτωματικά τον άκουγα -αυτόν και όλη τη δισκογραφία τους- μέσα στον Αυγουστο, το συζητούσαμε και με τον grio
 

costis_d

AVClub Enthusiast
20 November 2009
757
Πειραιάς
Ο μύθος του John Barleycorn έρχεται από πάρα πολύ παλιά: μιλάμε για τα Βρετανικά νησιά την εποχή που ο Χριστιανισμός διαδέχεται την ειδωλολατρεία και τον παγανισμό. Ο Barleycorn είναι το κριθάρι (barley), από το οποίο παράγεται η μπύρα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Barleycorn, οδηγείται σ ένα μαρτυρικό θάνατο που συμβολίζει όλα τα στάδια της καλλιέργειας, του θερισμού και της επεξεργασίας του κριθαριού μέχρι να γίνει η μπύρα. Ο Barleycorn πεθαίνει για τους άλλους: για να ζήσουν και να απολαύσουν τα αποτελέσματα του να πίνουν το αίμα του.

Το 1855, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Henry Wadsworth Longfellow έγραψε το "Τραγούδι του Χαϊαγουάθα" (κάποιοι θα το θυμάστε και από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα).
Ο Hiawatha, ανήσυχος για το πώς θα τραφεί η φυλή του, πηγαίνει στην ερημιά, νηστεύει και προσεύχεται στο Μανιτού. Εκείνος του στέλνει τον Mondamin, τον απεσταλμένο του, ο οποίος λέει στον Hiawatha ότι πρέπει να παλέψει μαζί του τρεις φορές και όταν ο Hiawatha τον νικήσει, να τον θάψει σε εύφορο, ξεβοτανισμένο χώμα, που να το βλέπει ο ήλιος. Και εγένετο καλαμπόκι...

http://www.uexpress.com/tell-me-a-story/2012/10/7/hiawatha-and-mondamin-a-native-american

http://www.mainlesson.com/display.php?author=bailey&book=hour&story=corn