Λάβα

17 June 2006
14,350
MI0001557831.jpg



Delaney & Bonnie and Friends: Motel Shot (Atco/Atlantic - 1971)


Το 5ο studio album των Delaney & Bonnie είναι μία ακουστική δίνη που ηχογραφήθηκε “στο δρόμο”, στη διάρκεια περιοδείας, σαν “ζέσταμα” πριν από τις συναυλίες ή σαν αυθόρμητα παρεϊστικα ακουστικά jams που έλαβαν χώρα ως επί το πλείστον σε δωμάτια ξενοδοχείων και μικρά επαρχιακά στούντιο. O δίσκος έτσι κι αλλιώς είναι διαμάντι, αφ ενός δεδομένου του εκτυφλωτικού cast των μουσικών που παρεπιδημούσαν εκείνη την εποχή γύρω από το γκρούπ - Leon Russel, Jim Keltner, Gram Parsons, Duane Allman, Carl Raddle, Bobby Keys, Bobby Whitlock, Clarence White κ.α. - και αφ ετέρου γιατί εξαπολύει κατά ριπές πάνω σου ένα στρόβιλο ανελέητης έντασης, μιά μουσική αβάσταχτης πυρετικής ομορφιάς, με ομοβροντίες καυτής λάβας: Δεν χρειάζεται φτιασίδια γιατί κάθε νότα της μοιάζει να ματώνει και δεν υπάρχει υποκατάστατο για την αμεσότητα και το Αίσθημα της ανθρώπινης φωνής. Καμία τεχνολογική μαγγανεία, καμία αλχημεία που να μπορεί να βγάλει την Ψυχή που δίνει αυτό το κουρασμένο, συχνά μεθυσμένο τσούρμο που συνοδεύει εδώ τους τραγουδιστές. Ακούς τα φωνητικά να ξεδιπλώνονται σαν εκείνα τα φυτά της ζούγκλας που ακμάζουν οργιαστικά μετά από τροπική καταιγίδα – και δεν μιλάω εδώ για καλλίφωνους, πειθαρχημένους αοιδούς που εξωραϊζουν το στυλ: οι φωνές συχνά είναι χύμα, σφριγηλές ή ραγισμένες, μελίρρυτες ή βραχνές, να σου γδέρνουν τ αυτιά σαν αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Ανήκουν σε ανθρώπους που γιορτάζουν και ονειρεύονται, που λατρεύουν και προδίδονται, που πονούν, ευσεβείς μαζί και βλάσφημοι, παλληκάρια και ριψάσπιδες, δοκησίσοφοι και μπεκρήδες. Η αύρα του δίσκου, είναι η ίδια η Ζωή: αιθέρια και πνιγηρή, υψιπετής και χαμερπής, ραψωδία και θρήνος .
Η πρώτη πλευρά του βινυλίου είναι gospel, η δεύτερη blues.
Τη μιά σε ρίχνει σε υπνωτική καταληψία, την άλλη νιώθεις σαν ένας δυσοίωνος άγγελος να χαϊδεύει οικεία το πρόσωπό σου με το σκοτεινό φτερό του .
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Μισό λεπτό. ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Not available on Spotify. ...
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
ναι, έχουν όλα τα άλλα του ζεύγους, εκτός απ' αυτό ... υπάρχει όμως ολόκληρο στο ΥΤ ... ως συνήθως, το κείμενο του Λύμπε ήταν καλύτερο από τον δίσκο ... όμως κατάλαβα τι τον άγγιξε ... δεν ήταν μόνον οι φωνές, ήταν και το παρεϊστικο κλίμα κάποιων χαμένων για πάντα εποχών ... φαντάσματα γενικώς ...

Μήτσο, χρόνια πολλά και απ' εδώ !
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
ως συνήθως, το κείμενο του Λύμπε ήταν καλύτερο από τον δίσκο ... όμως κατάλαβα τι τον άγγιξε ... δεν ήταν μόνον οι φωνές, ήταν και το παρεϊστικο κλίμα κάποιων χαμένων για πάντα εποχών ... φαντάσματα γενικώς ...

Μήτσο, χρόνια πολλά και απ' εδώ !

Αυτό κατάλαβα χωρίς να ακούσω. ...
Ευχαριστώ. ...
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
α. όχι
β. όχι
γ. όχι

γνωρίζω πλέον να αποκωδικοποιώ ακριβέστατα τα ακούσματα όσο και τις ανάγκες μου ... εννοώ πως με ένα πέρασμα, αν και -προς θεού- δεν αποδελτιώνω τα μυστικά ενός δίσκου μεν, αντιλαμβάνομαι πλήρως το πόσο θα μου αρέσει αν τελικά τον ακούσω 10 φορές δε ... όπως είπα, φαίνεται πως ο δίσκος αξίζει, εκτιμώ ότι κατάλαβα τα σημεία επαφής του μαζί σου, αλλά γλυκέ μου φίλε, δεν είναι αυτό που εγώ χρειάζομαι αυτόν τον καιρό ...
επίσης, θα ήταν τιμή για κάθε δίσκο εκεί έξω να συγκριθεί και να ξεπεράσει (σπανίως) κείμενο σου ...

τι να κάνεις, ζούμε πια στα χρόνια της χολέρας ...

τα φιλιά μου, σε λατρεύω !
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Στη δεύτερη ανθολογία του Duane Allman, υπήρχε το "Come On In My Kitchen" του Robert Johnson. Ενώ, λοιπόν τότε, ετοιμαζόμασταν να απολαύσουμε τη σλάιντ του Duane, μάλλον μας αποπλάνησε το κλίμα του τραγουδιού και στη συνέχεια του δίσκου που αποκτήθηκε, με εικόνες από ταξίδια στην ύπαιθρο, διανυκτερεύσεις σε φτηνά μοτέλ και σπαραγμένες καρδιές από εφήμερους έρωτες και απατηλές υποσχέσεις... Το ακουστικό ύφος του δίσκου είναι απόλυτα ταιριαστό και τα φωνητικά έξοχα, χωρίς ίχνος κάντρι βλαχοκλαψούρας.

Το πρόμο του δίσκου απόλυτα εύστοχο αν και δημιουργεί τη σχετική απογοήτευση που δεν διαβάζουμε κάτι τέτοιο σήμερα... Σήμερα, όμως ευτυχώς διαβάζουμε ακόμη κείμενα του Λύμπε!

DelaneyBonnie71.jpg
 
17 June 2006
14,350
τι να κάνεις, ζούμε πια στα χρόνια της χολέρας ...


κρατώ αυτό το τελευταίο.
γαμώ τις ετοιματζίδικες "ευκολίες" του spotify και του you tube.
υπάρχουν δίσκοι που λατρεύω και που μου πήρε χρόνια για να ξεκλειδώσω τη μαγεία τους.

Αυτό για τις προτεραιότητές σου το καταλαβαίνω και το ασπάζομαι απόλυτα.
Τα ερωτήματα σου τα έθεσα γιατί για κάποιον σαν εσένα (και στη φάση που βρίσκεσαι), αυτό το άλμπουμ
είναι πιο δύσκολο από ένα άλλο με καντάτες του Μπαχ.

Ισως γιατί δεν υπάρχουν ηχογραφήσεις από την εποχή του Κάντορα με τους μισούς χορωδούς του μεθυσμένους ή λιώμα γενικώς :ernaehrung004:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Ο.τι και να μου λετε η Μπονι ήταν κουκλαρα και φυσικά το τραβηχτικο για να παρελάσουν διπλα στον σχεδον (γιατί ξανά έσκασε μυτη ο λυμπε) αταλαντο συζυγο μια στρατια μαντραχαλαιοι μουζικαντηδες.
Και φυσικά το ονομα και η οποια φημη κράτησε όσο κράτησε κι ο γάμος τους. Μετα ...πέταξε το πουλί. ..
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
γνωρίζω πλέον να αποκωδικοποιώ ακριβέστατα τα ακούσματα όσο και τις ανάγκες μου ... εννοώ πως με ένα πέρασμα, αν και -προς θεού- δεν αποδελτιώνω τα μυστικά ενός δίσκου μεν, αντιλαμβάνομαι πλήρως το πόσο θα μου αρέσει αν τελικά τον ακούσω 10 φορές δε

Σε βεβαιώνω ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα....
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
...εννοείς για σένα, γιατί για μένα είναι έτσι ακριβώς ... έχω, μετά κάποιες δεκαετίες ακροάσεων, την πολυτέλεια να καταλαβαίνω, από την πρώτη ακρόαση, αν κάτι μου κάνει ή όχι ...
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
...εννοείς για σένα, γιατί για μένα είναι έτσι ακριβώς ... έχω, μετά κάποιες δεκαετίες ακροάσεων, την πολυτέλεια να καταλαβαίνω, από την πρώτη ακρόαση, αν κάτι μου κάνει ή όχι ...

Σπυρακο μάλλον εχεις βγάλει απο την εξίσωση τις φάσεις της ζωής σου...Τις καταστάσεις που βιώνεις οι οποίες αναπλάθουν τα θέλω και διαμορφώνουν (ισως) την υφή των εποχικών σου ακουσμάτων .
-Δεν μιλώ για τις σταθερές που σου είναι δύσκολο να τις αμελήσεις.
Ενώ ακούω τώρα στο γιουτουμπι τον δίσκο (είδες Λυμπε τι σου κάνει η τεχνολογία;χεχε),να αναφερθώ,αν μου επιτρέπετε την απόκλιση,σε εναν άλλο δίσκο του Roger Bunn το Piece of mind,το οποίο κατέβασα πριν αρκετό καιρό,το έγραψα σε cd,το άκουσα μια φορά ''ζωσμένος'' με μια γιγαντιαία αδιαφορία και το άφησα στην άκρη περιμένοντας ίσως ένα πρωινό σαν το σημερινό,τόσο ιδανικό, για να με τραβήξει από την δίνη τον βαθύτερων συλλογισμών..
Το χαμένο διαμάντι της ψυχεδελικης ποπ διαβάζω δεξιά αριστερά..Όμως είναι κάτι βαθύτερο...Το ίδιο βαθιά είναι και η επίκληση στην θεία αρμονία που πρεσβεύει ο δίσκος της παρουσίασης του Λυμπε.
Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ανθρώπους να πρεσβεύουν κατι ουσιαστικό,μια ουσία που βρίσκεται τόσο στην off-key (om)ολογια,όσο και στην αντίπερα όχθη της κατασταλαγμένης αρμονίας.Στην ουσία απευθύνεται στο ίδιο κοινό.
Παράλληλη πρόταση λοιπόν αν μου το επιτρέπεις αγαπητέ Λυμπε,από την άλλη αλλά ταυτόχρονα,τόσο ίδια πλευρά..Απ την καλή και την ανάποδη που λεει και το λαϊκό απόφθεγμα..
Άλλωστε σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.:ernaehrung004:

974fc87c3e724d58bfbf6c22000d54a4.jpg


ΥΓ...Οι προτάσεις σας δεν πάνε άπατες..
 
Last edited:
14 December 2006
4,265
Αξίωμα 1,
Όσο μεγαλύτερη σχέση έχει κάποιος με την μουσική τόσο ισχυρότερα φίλτρα διαθέτει, άρα φυσικά και μπορεί με μια πρώτη ματιά να γνωρίζει τι και πόσο του κάνει...
Αξίωμα 2
Όσο μεγαλύτερη σχέση έχει κάποιος με την μουσική, τόσο ισχυροποιείται ο βαθμός εγωισμού στις δικές του προτιμήσεις. Ακούγεται λογικό και είναι βέβαια, αλλά συχνά ο ακροατής την πατάει ως εξής!Τον πιάνει ο άλλος στα πράσα που σημαίνει απλά εκεί που μιλάνε ακούει κάτι από πίσω ως χαλί και αναρωτιέται ο εγωιστής ακροατής τι να είναι αυτό. Οπότε ο άλλος του απαντάει "μα αυτό που παρουσίασα χθες", οπότε παφ του την έφερε.....

Επειδή όμως όπως λέτε ζούμε στα χρόνια της χολέρας, νομίζω πως το να ακούσεις τρεις φορές δυνατά και ολόκληρο έναν δίσκο δεν κοστίζει τίποτα στον τόσο πια πολύτιμο εγωισμό του ακροατή, πόσο μάλλον δε όταν ο συγκεκριμένος δίσκος εμπνέει κάποιον φίλο συνοδοιπόρο να γράφει τόσο όμορφα....

Τι κοστίζει τρεις φορές για έναν "συναγωνιστή" ?
:ernaehrung004:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
το ακούω τώρα χάριν του πατριάρχη από γιουτιούμπι (όχι που μας κατηγορεί για την τεχνολογία).

μάνα μου παλιατσαρία των σέβεντις.
και αρχίζει μ αυτό το ντέφι των ατάλαντων (πλην εμφανίσεως) ξανθιών....

Μου θυμίζει τα νιάτα μου στα 15 όταν είχαμε ανακαλύψει τον κλάπτονα τον είχαμε θεοποιήσει (καταιδρωμένοι) και ψάχναμε με το κυάλι να βρούμε δίσκους του στην Ελλάδα. Πού τέτοια τύχη.
Είχε βγάλει ο Πετρίδης το History of Eric Clapton με σχεδόν μέτριες επιλογές, και φυσικά μέσα για να γεμίσει όλα τα αζήτητα του καλλιτέχνη όπως αυτά με το αποτυχημένο περιοδεύον ζεύγος.
Από τότε το δίδυμο Ντελάνι εντ Μπόνι (κατά Πετρίδειο προφορά) σήμαινε "όπου φύγει φύγει"

Ήδη δεύτερο κομμάτι και το ντέφι και οι γκοσπελιές δίνουν και παίρνουν (μαζί με το γμντέφι).
Praise the Lord

OMG.....

(πως να αντέξω τρείς...τι γολγοθάς....)

Λύμπε μάνα μου, τι comeback ήταν αυτό. Απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο. :ernaehrung004:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

είμαι σίγουρος: όλοι την πέφτανε δίπλα τους για τη Μπόνι.
Δεν εξηγείται αλλιώς.

Κάπου στη μέση της προσπάθειας μπας και καταφέρουν κάτι μαζί της βγάζανε αυτά. (προφανώς ο σύζυξ είχε και κάποιο μαγνητόφωνο)
Μετά τη χυλόπιτα την κάνανε με ελαφρά.
Στο τέλος και η ίδια ο Μπόνι.


(αλλά τι να κάνουμε. Ετσι ήταν μια πλευρά των 70'ς)
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Ντέφι?
Ωχ
να τις κάνουμε 2,5?:flipout::ernaehrung004:

massive doses of it......

(τι μπορεί να κάνει μια ξανθιά σε ένα συγκρότημα εκτός από φωνή?)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ο μακαρίτης Duane στη slide ακουστική.
Να και κάτι ενδιαφέρον.
Τζωρτζ σκιπ σαιντ Α
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
τραγουδάκια όπως τα never ending song of love τα λέγαμε τότε χαζοχαρούμενα....
(αλλά αν ήταν να πάρεις μια δόση Clapton μαζί τους....ΝΤΕΦΙ να γίνει....)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

μμμμ μπορεί και να μην παίζει ακριβώς
τι μπορεί να κάνει ένα γκρουπ χωρίς την Debbιε Harry πχ?
Από πολύ λίγα έως απείρως τίποτα......

προσωπικά πιστεύω με την Μπονι, πολλά περισσότερα.
η Debbie είχε την ειτίλα, ενώ η Μπόνι τη σεβεντίλα. Είναι καθαρά θέμα επιλογών.
Και δεν χρειάζεται να πω ποιά δεκαετία θα διάλεγα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ντέφι?
Ωχ
να τις κάνουμε 2,5?:flipout::ernaehrung004:

κάντες 3Χ0.5=1.5

αν και στη Β έχει ντέφι και γκόσπελ