Silvia diosa, Silvia maravillosa

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Με το φίλο μου, είχαμε περάσει ένα ευχάριστο απόγευμα κάνοντας αυτές τις ωραίες και ποικίλες συζητήσεις που συνηθίζουμε, η επίσκεψη μου τελείωνε, ήμουν ήδη όρθιος έτοιμος να φύγω, όταν με ρώτησε: "€œνα σου βάλω κάτι, να μου πείς αν σ' αρέσει;"€
"€œΤώρα;"€ γκρίνιαξα
"€œΕλα μωρέ, δυό λεπτά...€" μου είπε.
"€œΓια λέγε πρώτα, να ακούσω"€
"€œΜε τα σπανιόλικα πως τα πάς;"€
"€œΩχ, τώρα... απο που κι ως που; Πως σου ήρθε;"€
"€œΔυό λεπτά μόνο... Να βάλω;"€
"€œΆντε, βάλε..."€ είπα σχεδόν απρόθυμα, ενώ εκείνος ψαχούλευε ήδη το Youtube


Στα επόμενα δευτερόλεπτα, μόλις το τραγούδι ξεκίνησε, ένοιωθα οτι κάτι σημαντικό συμβαίνει..
Σταμάτησα κάθε σκέψη να εξηγήσω το πως και το γιατί και αφοσιώθηκα σε αυτό που έβλεπα και άκουγα.
Μετά κάθισα και για το επόμενο περίπου τέταρτο, ο φίλος μου γελούσε με τα υπερθετικά μου σχόλια.
Σημείωσα το όνομα και έφυγα. Τις επόμενες μέρες άκουσα -και είδα- οτιδήποτε υπήρχε στο Youtube (και υπάρχει πολύ υλικό, συνήθως και σε καλή ποιότητα). Ενα χρόνο μετά, συνεχίζω ανα διαστήματα να επανέρχομαι. Είναι απο τις περιπτώσεις που η εικόνα συμπληρώνει το ακρόαμα.
"€œΖωντανές" €ως επι το πλείστον παραστάσεις, που υπηρετούν στο έπακρο τον όρο Μουσική.
Όχι, δεν είχα ασχοληθεί καθόλου μουσικά με την Ιβηρική μέχρι τότε και για να λέμε την αλήθεια πίστευα πως μάλλον δεν επρόκειτο ποτέ. Όμως...
 
Last edited by a moderator:

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
silvia2.jpg
Τη χρονιά που ο Julio Iglesias κυκλοφορούσε το 13ο άλμπουμ του, με τον ευρηματικό τίτλο Julio, η Silvia Perez Cruz γεννιόταν στο ανατολικότερο άκρο της Καταλωνίας, την μεσογειακή Palafrugel, απο γονείς με καλλιτεχνικό υπόβαθρο. Φοίτησε στο Catalonia College of Music στη Βαρκελώνη, σπουδάζοντας πιάνο και σαξόφωνο και πήρε πτυχίο στην jazz φωνητική. Παίζει και κιθάρα.

Η Silvia τραγουδάει όλα τα μουσικά ιδιώματα της Ιβηρικής (και όχι μόνο) και στις τέσσερις διαλέκτους της, αλλά και στα Γερμανικά Γαλλικά και Αγγλικά.
Πέρα απο τα παραδοσιακά ακούσματα, έχει εξελίξει και την προσωπική συνθετική της φλέβα σε μια μίξη flamenco, fado και jazz improvisation με μια "€œσύγχρονη"€ προσέγγιση. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα σπουδαίων μουσικών απο τα είδη αυτά όπως ο Toti Soler, Joan Diaz, Mario Mas, Javier Colina, Ravid Goldschmidt, ενώ εδώ και αρκετό καιρό έχει σταθερό μουσικό συνεργάτη και παραγωγό τον Raul Fernandez Miro.
silvia4.jpg

Πέραν απο τις αρκετές δισκογραφικές της συνεργασίες, έχει δύο δίσκους ως μέλος του γυναικείου συγκροτήματος Las Migas -πρώτο εργαστήρι για τις μουσικές της ιδέες -και δύο προσωπικά άλμπουμ, το 11 de Novembre του 2012 και το Granada του 2014.
Σήμερα δεν είναι πια η πολλά υποσχόμενη νεαρή, αλλά μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα με μεγάλη αποδοχή στη χώρα της και πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό.
 
Last edited by a moderator:

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Silvia5.jpg
Η Silvia είναι μια αξιολάτρευτη καλλιτεχνική παρουσία και μια περφόρμερ με όλη τη σημασία της λέξης. Όταν τραγουδάει, το κάνει με όλο το σώμα της, που πάλλεται και δονείται. Η χροιά της είναι ζεστή και γήινη. Κύριο στοιχείο της ερμηνείας της το πάθος, το οποίο και διαχειρίζεται εκπληκτικά. Δεν είναι μόνο το μαστίγωμα στις κορυφώσεις που γίνεται λυτρωτικό, όσο ο έλεγχος της υποβόσκουσας έντασης που προηγείται στις φράσεις, τις συλλαβές και τις αναπνοές του φλεγόμενου έσω.
Είναι φωνή που γίνεται φαλτσέτο, λυγμός, μετά ψίθυρος και ύστερα παύση. Που εκείνη τη μικρή στιγμή μοιάζουν όλα να κρέμονται σε μια κλωστή, εύθραυστη, ευάλωτη, που σφίγγεται η ψυχή αν μπορεί να βαστάξει το βάρος. Και το βαστάει. Και επανέρχεται με σφρίγος. Και συστρέφεται, απογειώνεται και λαμπυρίζει στο Φως, αγγίζει το θείο και επιστρέφει ως λυτρωτική βροχή που ποτίζει το χώμα, απόλυτα γήινη και αληθινή.


Η παραστάσεις της είναι "€œπάση δυνάμει"€, είτε παίζει σε αίθουσες συναυλιών, είτε σε υπαίθρια φεστιβάλ, είτε σε μικρά ρεστοράν, είτε σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Μπορεί να κάνει σόλο, ντουέτο, μπορεί να εμφανίζεται και με μεγαλύτερα μουσικά σύνολα. Είναι πάντα υπέροχη. Και ακτινοβολεί.


Απλή όσο δεν παίρνει, με φωτεινό χαμόγελο, με μια φυσική συστολή όταν απευθύνεται στο κοινό της, μα πάνω απ' όλα, με μια σχεδόν παιδιάστικη εγκαρδιότητα και ενθουσιασμό όσον αφορά τους μουσικούς που συνεργάζεται και την συνοδεύουν, αφού δεν διστάζει να τους ασπάζεται επι σκηνής μεταξύ των τραγουδιών και να τους "€œαπονέμει"€ το χειροκρότημα που δέχεται, σημάδια ενδεικτικά ανθρώπου με ήθος. Μουσικών που με τη σειρά τους, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και επικοινωνούν πλήρως μαζί της.


Πέρα απο μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις, δεν έχω την τύχη να καταλαβαίνω τη γλώσσα της για να είναι το έργο ολοκληρωμένο, όμως
δεν υπάρχει υποκατάστατο για την αμεσότητα και το Αίσθημα της ανθρώπινης φωνής.


Στο φίλο μου Μιχάλη, που τον ευχαριστώ.
 
Last edited by a moderator:

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Γιώργο, τα λες θαυμάσια και θυμάμαι που μου μίλησες για τη κυρία και για το πόσο υπήρξε έκπληξη για σένα.
Σίγουρα αξίζει την προσοχή μας και ποιός ξέρει, μπορεί να προκύψει και ...έρωτας!
:ernaehrung004:
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Για μενα εχει ηδη προκυψει ερωτας.
Τα ακουω αποψε και τα ξανα-ακουω και με ταξιδευουν αγρια.
Οταν μου το επιτρεψει ο τραπεζιτης μου μετα τον ερωτα θα επελθει και αποκτηση δισκου.
Πολυ ομορφη εκπληξη. Ευχαριστουμε.
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Re: Απάντηση: Silvia diosa, Silvia maravillosa


Με αυτο το ρεπερτοριο περναει πια στην "κλασσική" μουσικη.

Μια version μπορω να ανεχτω μπροστα στον γιγαντα Μπρελ, αν και βάζει επιπροσθετο πάθος που το τραγουδι απο μονο του δεν ειχε ανάγκη.

Ενιδαφερουσα ερμηνεια.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Γιώργο, τα λες θαυμάσια και θυμάμαι που μου μίλησες για τη κυρία και για το πόσο υπήρξε έκπληξη για σένα.
Σίγουρα αξίζει την προσοχή μας και ποιός ξέρει, μπορεί να προκύψει και ...έρωτας!
:ernaehrung004:
Ο Έρωτας είναι βαθύς και υπάρχει εδώ και πολύ καιρό!

Την πρωτοαντίκρυσα σε κάποιο ντοκυμανταίρ για τη Βαρκελώνη.
Ήταν σαν αποκάλυψη.
Κι' από τότε άρχισα να ψάχνω κάθε τι σχετικό.

Η παρουσία της στο Youtube δεν είναι συμπτωματική.
Η Σίλβια φαίνεται να το έχει επιλέξει ως κύριο μέσο επαφής της με το κοινό.
Οι εμφανίσεις της σ' αυτό είναι υψηλοτάτου επαγγελματικού και καλλιτεχνικού επιπέδου.
Οι ηχογραφήσεις της έχουν φυσικότητα και δυναμική περιοχή που σπάνια συναντάμε οπουδήποτε αλλού.
Και η εικόνα είναι άψογη.

Όποιος μπορεί να συνδυάσει ένα καλό σύστημα αναπαραγωγής ήχου (ή τουλάχιστον ακουστικά) με καλό σύστημα εικόνας νοιώθει αμέσως τη μαγεία.

Διότι η Σίλβια είναι η ίδια μαγικ'η.
Η προσωποποίηση της χάρης, της ομορφιάς, της γοητείας!


Υ.Γ. Γιώργο (Κουν) βλέπω βρήκες αρκετά και ενδιαφέροντα βιογραφικά... :cool:
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Γιώργο (Κουν) οι επιλογές από τα βίντεο που μας πρόσφερες είναι απλά εξαιρετικές!

Και οι περιγραφές το ίδιο.
Τα άκουσα όλα ξανά. Μεταμεσονύκτια, νυχτερινή απόλαυση!

Συγκλονιστικό και μόνο να την παρακολουθείς. Πώς γίνεται το πάθος της ψυχής της να συνδυάζεται με απόλυτη, τέλεια τεχνική; Απόλυτος έλεγχος φωνής, εναλλαγές σε δυναμικά που αποδίδουν και τις πιο λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις, αλάνθαστες αναπνοές!

Μας ανυψώνει, μας ταξιδεύει...
Προς την ομορφια!
 
14 December 2006
4,265
Ενστάσεις γίνονται δεκτές?
Εξάλλου αν είναι τόσο καλή η εξαίρεση πιθανότατα να επιβεβαιώσει τον κανόνα......

Εβαλα το "Ne me quitte pas. Πάθος δεν προκύπτει απο πουθενά κατά την γνώμη μου.Το πάθος ακόμα και αν δεν το έχεις πολλές φορές προκύπτει από μικρά τρικ! Δεν γίνεται να τονίζεις λάθος η να ανοίγεις τόσο τα φωνήεντα και να δημιουργείς ατμόσφαιρα! Περισσότερο μου ακούγεται ως μία κοριτσίστικη εφηβική εκδοχή!

Η φωνή της γενικά έχει πολλά θέματα! Πρώτον έχει έντονο βιμπράτο! είναι επίσης ένρινη σε σημεία, σε άλλα ακούγεται θαμπή. Επίσης ανομοιογενής.H χροιά που παραπέμπει σε ώριμη γυναίκα είναι επιτηδευμένη ενώ η αντίστοιχη κοριτσίστικη μου ακούγεται πολύ κλινική. Με άλλα λόγια ούτε δροσιά βρίσκω αλλά ούτε και ωριμότητα....

το μεγαλύτερο φάουλ δε είναι η υποτιθέμενη αβανγκαρντίλα στην παρουσίαση του "Ne me quitte pas με την φιμωμένη και καλά φωνή που απελευθερώνεται απότομα ! Κάτι τέτοιο ίσως το επέτρεπα (και πάλι με πολύ δυσκολία) στην Lene Lovich πχ αλλά όχι εδώ....
.
Μία συμπαθητική παρουσίαση με μια σχετικά πάντα σωστή φωνή βρίσκω (αντικειμενικά σωστή υποκειμενικά δεν ψήνομαι) και μέχρι εκεί…
Χαίρομαι όμως και το λέω με ειλικρίνεια όταν κάποιος ενθουσιάζεται με κάτι στην μουσική. Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και αυτό ίσως είναι τελικά το ζητούμενο…
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Κοριτσίστικη φωνή και παρουσία ναι!
Αλλά αυτό ακριβώς είναι που μας τραβάει.

Για τα υπόλοιπα η άποψη μου προκύπτει όχι μόνο από τα παραδείγματα, αλλά από το σύνολο των παρουσιάσεων της στο Youtube, οι οποίες -ειρήσθω εν παρόδω- είναι πάρα πολλές.

Για του λόγου το αληθές επιφυλασσομαι.

Αλλά εδώ που τα λέμε ο θαυμασμός είναι δεδομένος:
Υπάρχει έρωτας! :laugh:
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Απάντηση: Re: Silvia diosa, Silvia maravillosa

Ενστάσεις γίνονται δεκτές?

Την ουσία της ένστασής σου την απομονώνω εδώ:

Μία συμπαθητική παρουσίαση με μια σχετικά πάντα σωστή φωνή βρίσκω (αντικειμενικά σωστή, υποκειμενικά δεν ψήνομαι) και μέχρι εκεί…
Χαίρομαι όμως και το λέω με ειλικρίνεια όταν κάποιος ενθουσιάζεται με κάτι στην μουσική. Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και αυτό ίσως είναι τελικά το ζητούμενο…

Είναι -άποψή μου- αυτό το αδιόρατο κάτι που μας κάνει να "ψηθούμε" ή όχι, μια επιλογή του να δούμε τα πράγματα έτσι και όχι αλλιώς, να αποφασίσουμε αν υπάρχει ή όχι πάθος, φωτογένεια, σαγήνη κλπ κλπ, αν το "έργο " κάτι μας είπε.
Και αυτό το αδιόρατο κάτι, γέρνει τελικά την ζυγαριά προς τα εδώ ή προς τα εκεί.
Και δεν είναι πάντα εξηγήσιμο. Γιατί;

Εξηγούμαι:


Έντονο βιμπράτο, άνοιγμα φωνηέντων, κοριτσίστικη εφηβική εκδοχή, φωνή άλλοτε ένρινη και θαμπή είναι χαρακτηριστικά που τα συναντάμε και σε καλλιτέχνες πολύ πιο επιτυχημένους απο την εν λόγω κυρία (μερικοί σίγουρα αποδεκτοί και απο σένα) χωρίς για εκείνους κάποια απο τα χαρακτηριστικά αυτά να γίνουν λόγος απόρριψής τους, έτσι δεν είναι;


το μεγαλύτερο φάουλ δε είναι η υποτιθέμενη αβανγκαρντίλα στην παρουσίαση του "Ne me quitte pas με την φιμωμένη και καλά φωνή που απελευθερώνεται απότομα ! Κάτι τέτοιο ίσως το επέτρεπα (και πάλι με πολύ δυσκολία) στην Lene Lovich πχ αλλά όχι εδώ....

Δεν βλέπω κανένα φάουλ όπως το θέτεις... δηλ "η φωνάρα μου υπερνικάει όλα τα εμπόδια"

Η υποτιθέμενη αβανγκαρντίλα που λες στο συγκεκριμένο κομμάτι, είναι μέρος μιας δραματοποιημένης θεατρικά συναυλίας, μέρος παρόμοιων παραστάσεων με την ονομασία 4 Αcords, που παντρεύουν το τραγούδι με την θεατρικότητα και δόθηκαν στο αρχαιότερο και ιστορικότερο θέατρο της Βαρκελώνης το Teatre Romea
Συντελεστές αυτής της παράστασης περαν της Silvia , ο Mario Mas κιθάρα, Nathalia Labiano χορό, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Julio Manrique.

ενα μικρό trailer
https://www.youtube.com/watch?v=m18cZa-mzvA