Το κορίτσι που δεν έγινε ποτέ ξανθιά

17 June 2009
3,594
nadine-shah---aching-bones-video-1380903076-article-0.jpg



Γυρίζεις ξαφνιασμένος. Το βλέμμα σου παγιδεύεται από τα μαύρα μάτια, τα μαύρα μαλλιά, Γυναίκα. Κορίτσι. Δαίμονας.
Πατάς το play, σ' ένα δωμάτιο μισοσκότεινο, γεμάτο καπνό από ρομέο υ χουλιέτα, σκόρπια βινύλια, μισοτελειωμένες σημειώσεις,
όμοιο μ' αυτό στην τελευταία ταινία του Τζάρμους, Γυναίκα. Κορίτσι. Δαίμονας.

Στο βλέμμα της διαβάζεις την υφήλιο, απ' την παθιασμένη ανατολή ως τον παγωμένο βορρά.
Στη φωνή της ακούς τα μπλουζ του λασπωμένου δέλτα, τα ατονικά τραγούδια των σούφι - μελαγχολικά ghazals που της τραγουδούσε ο μπαμπάς όταν την κρατούσε αγκαλιά,
την εμπνευσμένη ποπ της Ανιέθα, της Φρίντα, της Σουζάννε, της Λίκκε, φράσεις αλλόκοτες από άγνωστες διαλέκτους, μισή ανατολίτισσα μισή βαλκυρία.
Ακούς τη μελαγχολική καρτερικότητα της μιας της πατρίδας, τα σύγχρονα ρεύματα της άλλης, ακούς μια γυναίκα που αγάπησε, αγαπήθηκε, προδόθηκε, πληγώθηκε, θύμωσε, και δεν παρέδωσε τα όπλα.
Ακούς κυρίως μια φωνή, άλλοτε αισθησιακή, άλλοτε υπνωτιστική, στιγμές αφόρητα ρομαντική, στιγμές άγρια σαν αφρισμένη θάλασσα. Εξορκισμός.
Και κιθάρες μανιασμένες αλλά όχι άγριες, μπάσα να βουΐζουν σ' έναν αέναο στρόβιλο, ρυθμοκούτια παράφορα ερωτευμένα με τη δύναμή της και κάθε λογής ηλεκτρονικά παιχνίδια να εμπλουτίζουν ένα ηχητικό τοπίο παράξενο σαν τους χάρτες που ορίζουν τη ζωή της.
Σκοτεινή, μυστηριακά τρομακτική, πανέξυπνα καμουφλαρισμένη πίσω από ένα αναλλασσόμενο προσωπείο άλλοτε ηλεκτρονικό κι άλλοτε ακουστικό, σε μιαν άλλη εποχή θα ήθελαν να την κλέψουν οι Sonic Youth ή οι Birthday Party, η Ντιαμάντα θα ένιωθε το θρόνο του βιμπράτο της να απειλείται, μα αυτή θα κατέληγε να αυτοσχεδιάζει παρέα με τους Fire on Fire.





1374414245_front.jpg
Nadine_Shah_-_Fast_Food.jpg





Nadine Shah
Love Your Dum and Mad (2013)
Fast Food (2015)