Girrls, again

17 June 2009
3,594
CRxGt4bUwAQQ0p7.jpg


RHIANNON GIDDENS - FACTORY GIRL (Nonesuch 2015)

Εκρηκτική και ξεσαλωμένη σα μια φωνητική καταιγίδα η Rhiannon Giddens, από τα ιδρυτικά μέλη των Carolina Chocolate Drops, είναι μια σύγχρονη ιέρεια που καθαγιάζει τα μπλουζ ξορκίζοντας τα με μια αδυσώπητη ένταση και, έτοιμη να δεχτεί τα πυρά των απανταχού ρεντνεκς μεταλλάσσει την κάντρι, τη μπολιάζει με σκοτεινή φολκ, με μια απαράμιλλη δυναμική, συνταρακτική και πυρακτωμένη και ένα ρυθμό που σφυροκοπά ψυχή και σώμα.
Μέχρι που, στο EP που ακολούθησε το πρώτο σόλο της δίσκο και πάντα με τη φροντίδα και το μαγικό άγγιγμα του T Bone Burnett, συναντά την Ethel Waters και την Sister Rosetta Tharpe, δύο από τις μεγάλες Κυρίες των μπλούζ και χαμηλώνει τα μάτια ντροπαλά.
Στο Factory Girl η μελαγχολία της φολκ, συναντά την θέρμη των spirituals και την αποπνικτική ένταση των μπλουζ - ο δίσκος είναι μια μινιατούρα ανθολογίας της μαύρης μουσικής, μια σχεδόν σιωπηρή κραυγή ,ένα συλλαλητήριο παραστρατημένων ψυχών ξεγυμνωμένο από κάθε μελοδραματική φιοριτούρα. Τρεις μικρές ιστορίες που δεν κρύβουν την καταγωγή τους αλλά την απογειώνουν με μια μικρή δόση από το ελιξίριο της νιότης της Rhiannon, και δύο ακόμη που ταξίδεψαν από τις γεμάτες ομίχλη ακτές της Ιρλανδίας: η μια ωδή στην απώλεια, ανάμνηση ενός προαναγγελθέντος θανάτου ντυμένη με μια αρχαία, σχεδόν ξεχασμένη γαελική μουσική και ένα εξουθενωτικά ρυθμικό κι εμπνευσμένα πειραγμένο κέλτικο παραδοσιακό τραγούδι.
Δίσκος «αναμονής» μέχρι τον επόμενο δίσκο της.


Jazmine-Sullivan-Reality-Show.jpeg



JAZMINE SULLIVAN - REALITY SHOW (RCA 2015)


Συνεχόμενα ηλεκτροσόκ ή ένα πεδίο μάχης με απανωτές εκρήξεις και μικρά διαλείμματα για μια ανάσα πριν την επόμενη βολή -€“ αυτό είναι το Reality Show της Jazmine Sullivan με λίγες λέξεις.
Ένα στιβαρό και μόνο φαινομενικά συμβατικό R&B άλμπουμ, άρτιο επαγγελματικά χάρη στην εξαιρετική παραγωγή και το μιξάζ του Key Wane και του Salaam Remi, εμπνευσμένο και εφευρετικό, διάχυτο από ενέργεια αλλά και στιγμές μελωδικότητας που ευτυχώς δεν πέφτει στην παγίδα του γλυκερού όπως πολύ συχνά συμβαίνει στα ιδιώματα που απαρτίζουν την μαύρη μουσική.
Πολύπλευρη μουσική πανδαισία, άσωτη και αποκαλυπτική, πλαισιώνει μια σειρά από ιστορίες του δρόμου για ασέλγειες πάνω στα κορίτσια της διπλανής πόρτας, για χαμένους έρωτες, αποξένωση, εθισμό και αυτοκαταστροφικότητα , για τους χιλιάδες δαίμονες που κρύβονται στις πιο σκοτεινές γωνίες της ψυχής.
Ρυθμός από μπετόν αρμέ, οργιαστικό funk, με εξαίσιο, δυναμικό beat, ξεσαλωμένα riffs, ατελείωτο groove- ρυθμ’ν’μπας που εφορμούν σαν όχημα με σπασμένα τα φρένα, ξαναβαπτισμένη σόουλ και χιπ χοπ ξεχειλίζον αν είναι δυνατόν!!! - από αισθητικό εκλεκτισμό κι’ όλα αυτά πλαισιωμένα από μια φωνή καθόλου επιτηδευμένη αλλά με εκπληκτικές ικανότητες, άλλοτε απαλή και τρυφερή κι’ άλλοτε απαιτητική, τολμηρή και απόλυτα κυρίαρχη.
Η Jazmine Sullivan μπορεί να γράψει τη δική της ιστορία , αρκεί οι έμποροι να μην την αφήσουν να χαθεί στον σωρό από μετριότητες που κατακλύζει τον χώρο του σύγχρονου R&B.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
H Rhiannon Giddens είναι εκπληκτική απο πάσης απόψεως.
Τις τελευταίες ώρες ψάχνω οτιδήποτε δικό της στο youtube.
Κάλλη πολλά ευχαριστήρια :smile:
 
17 June 2009
3,594
Re: Απάντηση: Girrls, again

H Rhiannon Giddens είναι εκπληκτική απο πάσης απόψεως.
Τις τελευταίες ώρες ψάχνω οτιδήποτε δικό της στο youtube.
Κάλλη πολλά ευχαριστήρια :smile:

Στο yt δεν θα βρεις παρά ελάχιστα, Γιώργο.
Θα σου ετοιμάσω εγώ, Rhiannon και παρέα την Leylla McCalla, που επίσης νομίζω ότι είναι κοντά σ' αυτό που σου αρέσει! -bye-