Η μυρωδιά του βινυλίου - Ten Years After

Νότης

AVClub Enthusiast
14 October 2009
731
Αιγάλεω


Ήταν το 1966 στο Νότιγχαμ της Αγγλίας όταν κάτι παληκαράκια που ονομάζονταν Jay and the Jaycats, μετονομάστηκαν σε Ten Years After. Το 1967 τους πρόσεξε η Decca και κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο το όνομά τους. Στο ψυχεδελικό εξώφυλλο τους περνάς για εφήβους αλλά είχαν περάσει τα είκοσι...
Το ντεμπούτο τους είναι γεμάτο ενέργεια και δείχνει την κατεύθυνση που θα έπαιρναν στα επόμενα χρόνια. Μίγμα Jazz, rhythm & blues και rock με τυχαία σειρά και χτυπημένα στο σέϊκερ. Δυνατές συνθέσεις (μερικές δικές τους) και εξ ίσου δυνατές εκτελέσεις, που ανέδειξαν τον Alvin Lee σε ηγετική φυσιογνωμία του συγκροτήματος. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό ο δίσκος είναι ο πιό αγαπημένος μου ανάμεσα στους υπόλοιπους αγαπημένους τους. Υπάρχει εδώ το ακατέργαστο και το πρωτόλειο, το μυστηριακό μα και το φωτεινό. Κοντολογίς είναι γεμάτος με κομμάτια που ακόμα και σήμερα ακούγονται τόσο ζωντανά λες και δεν πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια από τότε.
I want to know Το boogie που σε βάζει στο κλίμα και διαλέγεις τι θα πιείς.
I can't keep from crying sometimes Εδώ όλα παίρνουν τον δρόμο τους και έρχεται η γλυκιά χαύνωση, με την μακρόσυρτη εισαγωγή και την γλυκιά bluesy κιθάρα πού σε ταξιδεύει.
Adventures of a young organ Nα και η τζαζιά από το πουθενά, στου στύλ του Jimmy Smith και του Wes Montgomery, απίθανο!
Spoonfyl Εντάξει, Willie Dixon τι να πω εγώ;
Losing the dogs Rock n' roll από τα '50
Feel it for me Εδώ αναγνωρίζει κανείς τους TYA του μέλλοντος, κλασικό.
Love until I die Κομμάτι που μπαίνει σε όλες τις συλλογές τους, δεξιοτεχνία από τους μουσικούς, φυσαρμόνικα, γρήγορο blues.
Don't want you woman Ακουστική κιθάρα, μπάσσο και φωνή στην παράδοση των αγνών blues.
Help me Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα...Κανείς όμως δεν θέλει να φύγει μετά από αυτό!

ALVIN LEE : guitar, vocals
RICK LEE : drums
CHICK CHURCHILL : organ
LEO LYONS : bass
 

wynn

AVClub Enthusiast
20 September 2011
753
Τεραστιο συγκροτημα και εξαιρετικο πρωτο album. Οπως επισης και πολυ καλη ποιοτητα ηχογραφησεων για το ειδος/εποχη.
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,420
Θεσσαλονίκη
Ελπίζω να μη με μαλώσετε. Είναι από άλλο δίσκο.
Σε κάποια φάση γύρω στο 2:30 η μπάλα πετάγεται πάνω στο δώμα του σχολείου, κάνει γκέλ, περνάει πάνω από τις σιδεριές, φεύγει από την κατηφόρα και χάααανεται κάααααπου στο βάθος.

 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Group που αγαπω ιδιαιτερα γιατι ειμαι λατρης, αναμεσα στ'αλλα, των ηρωϊκων σολο κιθαρας.

Και ο Alvin Lee ειναι απο του μεγαλυτερους Guitqr Heroes, και απο τους αγαπημενους μου διπλα σε Blackmoore, Page, Townsed και δεν συμαζευεται.

Ευκαρία με την παρσουσιαση για να ακουσω αυτο το πρωτο τους άλμπουμ.

χαρακτηριστικο του γκρουπ οτι παιζουν απο απλο, στεγνο, παλιο Rock n' Roll εως φευγατα ψυχεδελικα κομματια. βεβαια αυτα τα τελευταια ειναι σπανια αλλα οταν το κανουν ειναι για να μενουν.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Η ηρωική διάσταση κάποιων μουσικών σχετίζεται όχι τόσο με τη δεξιοτεχνία τους αλλά με την εμβληματική συμμετοχή σε κάποιο "επικό" γεγονός ή κατάσταση. Για τον Άλβιν Λι, αυτό υπήρξε η εμφάνισή του, στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ, που ήταν πέρα για πέρα συγκλονιστική. Από τη δισκογραφία των Τεν Γίαρς το Ssssh είναι το αγαπημένο μου, με το "I Woke Up This Morning" να τσακίζει κόκαλα. Σε όλους τους δίσκους τους, υπάρχουν αξιοπρόσεκτα κομμάτια και σίγουρα, το ντεμπούτο δεν αποτελεί εξαίρεση.
Νότη ευχαριστούμε!