Τα φαντάσματα της λεωφόρου

17 June 2009
3,594
MI0003998492.jpg


Lucinda Williams - The Ghosts of Highway (Highway 20 Records - 2016)

Αν η country οριζόταν από τους δίσκους της, δεν θα υπήρχε ανάγκη να εφευρεθεί η Goth Country ή η Americana!

H Lucinda Williams είναι η λευκή Big mama Thornton της country, ο θηλυκός Τζόνι Κας των ύστερων χρόνων του, που έχει απεκδυθεί την αμερικάνικη επαρχιωτίλα κι' έχει εξοστρακίσει το μπάντζο σε ρόλο κομπάρσου.
Το κορίτσι από τους βάλτους της Λουιζιάνα που έκλεισε φέτος τα 63 του χρόνια έχει κατακτήσει προ πολλού την κορυφή χάρη στη μοναδική μαεστρία με την οποία παντρεύει τα μπλουζ με την καντρι και ταράζει τα λιμνάζοντα νερά τους.

Η Λουσίντα είναι οδηγός σε μια εκστατική διαδρομή της αμερικάνικης φολκ που διασχίζει όλη την Ήπειρο απ' τα Απαλλάχια ως τα Ρόκυ Μάουνταινς κι απ τα bayous του Μισσισιπή ως τις πιό ανήσυχες μουσικά γωνιές του Πόρτλαντ.

Το "The Ghosts of Highway 20"€ προκαλεί ανατριχίλες στη ραχοκοκκαλιά από το πρώτο λεπτό και σε κρατάει στην πρίζα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του διάρκειας δωδεκάμισι λεπτών φινάλε του.

Ο δίσκος εμπεριέχει το άπαν της Αμερικάνικης μουσικής κι' είναι σχεδόν βλασφημία να προσπαθήσεις να τον κατατάξεις: ναι, είναι μπλουζ μέχρι το κόκκαλο, κλείνει το μάτι στα γκόσπελ, είναι ένα ψυχεδελικό πέρασμα μέσα απ' το μεγάλο ποτάμι, βαθειά μελωδικός αλλά η μελωδία δεν είναι το ζητούμενο και ούτε το αποτέλεσμα.
Είναι κάντρι σκοτεινή και γεμάτη φαντάσματα μα στον πυρήνα της είναι ροκ'ν'ρολ του κερατά, ένα παράθυρο στον κόσμο που στοιχειώνει τα όνειρά της.

Και ναι, μπορεί να έχει όλα τα συστατικά ενός πολύ καλού δίσκου, οι κιθάρες κεντάνε αλλού οργιάζοντας κι αλλού χαϊδεύοντας -€“ τα πιό εκπαιδευμένα αυτιά θα διακρίνουν το άγγιγμα του Bill Frisell - τα ντραμς σε ταξιδεύουν μέσα σ' ένα καράβι που έρχεται απ' την Αφρική γεμάτο σκλάβους που αργά και μονότονα σιγοψιθυρίζουν τους δικούς τους παγανιστικούς ρυθμούς, το μπάσο σιγοντάρει αλλά τελικά, είναι η φωνή της Lucinda που σε αρπάζει απ' το λαιμό και σου κόβει την ανάσα.
Βαθειά, βραχνή κι αυθάδικη, καθηλωτική κι αποκαλυπτική απ' το πρώτο λεπτό.

Η κάντρι της Lucinda Williams είναι "πειραγμένη"€, είναι μια μουσική που δεν πρωτοτυπεί ούτε χαράζει καινούργιους δρόμους, κομίζει γλαύκα σε θέματα όπως οι άντρες, η μοναξιά, η εργατική τάξη, ο θάνατος ή το τι σημαίνει να κάνεις μουσική, αλλά ανασαίνει φωτιά και είναι αξιολάτρευτη.

summer_culture_guide_8.jpg
 
Last edited by a moderator:

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,667
Αθήνα
Έλα βρε Κάλλη και με λαχτάρησες...
Νόμισα οτι κάτι έγινε με τη Πανάθα... -bye-
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Re: Απάντηση: Τα φαντάσματα της λεωφόρου

Μμμ, φαντάζομαι ότι αυτή είναι η country (με τους περιορισμούς που βάζει η ταμπέλα αυτή) που αξίζει να ακούμε.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Το άλμπουμ της, "Down Where the Spirit Meets the Bone", με συντρόφευσε αρκετά βράδια του 2014. Από κάντρι ακούω συγκεκριμένα πράγματα και η Lucinda ανήκει σ' αυτά. Δεν ξέρω αν μπορεί να ξαναγγίξει το "Car Wheels on a Gravel Road", αλλά οι δουλειές της, έχουν πάντα κάτι αυθεντικό και ελκυστικό.

Κάλλη, το νέο της δίσκο, δεν τον έχω ακούσει, αλλά θα το κάνω πάραυτα, μετά την ανάγνωση του γλαφυρού κειμένου σου.
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Με την πρωτη ευκαιρια που θα βρεθει σε βινυλιο θα παραγγελθει.

Ηδη 2-3 τραγουδια διαπερνουν το μυαλο, μενουν και αρχιζουν να με στοιχειώνουν.

Πολυ σπανιο για μενα στις μερες μας.

Must Have
 
17 June 2009
3,594
με τέτοια φτιασιδιωμένη τέλε.....μένω ΜΑΚΡΥΑ.....

ε, καλά τώρα!!!! εδώ μιλάμε για μεγάλη ποικιλία!!!


Για τους εραστές των πειρατών

pirate1.jpeg

Για τους εραστές των blues

blues1.jpg

Για τους εραστές της ψυχεδέλειας

psychedelia1.jpg

Για τους εραστές του.... κιτς

kitsch1.jpg

Και άνευ φτιασιδώματος, ο Jimmy Page στα νιάτα του... Κουκλί... μεγαλώνοντας του βγήκε η βλαχιά βέβαια, αλλλά It's ok. we can live with that

jpage1.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Παντως δεν προτεινω σε κανεναν που θελει να σχηματισει μια ιδέα για την καλλιτεχνιδαμ να ακουσει το αλμπουμ που κυκλοφορει στο ΥΤ σε MP3.

Θα χασει πααρα πολλα οσο αφορα την χροιά το βαθος ακομα και το feeling της εκφρασης. Περιεργως δικος αυτος ειναι απαιτητικος σχετικα με την ποιοτητα ακροσης, σε τετοιο σημειο που εξαρταται αν θα σου κανει το κλικ του απαραιτητου η οχι.

Kαλυτερα να το δανιστειτε σε CD σε μια βιβλιοθηκη εαν ειναι διαθεσιμο, η αλλιως βρειτε αλλο φορμα (δεν τα ξερω ποια δεν ειμαι αυλος) σε HD.

Τελικα καλο και αγιο το ΥΤ αλλα εχει και τα αρνητικα του.