Η μυρωδιά του βινυλίου - Οι μελλοθάνατοι μας χαιρετούν

Νότης

AVClub Enthusiast
14 October 2009
731
Αιγάλεω
Πιστεύω πως ορισμένοι καλλιτέχνες της rock μουσικής, είναι κάπως παραγνωρισμένοι σε σχέση με κάποιους άλλους, τους οποίους θα χαρακτήριζα «υπερτιμημένους». Αυτό όμως είναι υποκειμενικό, όπως όλες οι συγκρίσεις άλλωστε.
Μιλάω συγκεκριμένα για τους
Colosseum, τους οποίους προσωπικά θεωρώ ως τεράστιο μέγεθος. Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1968 από τους: Jon Hiseman (drums), Dick Heckstall-Smith (tenor sax) και Tony Reeves (bass). Αργότερα έγιναν μέλη οι: Dave Greenslade (keyboards), Clem Clemspon (guitar), Chris Farlow (vocals). Ηχογράφησαν 3 άλμπουμ - όλα εξαιρετικά - με πρώτο το δυναμικό «Those Who Are About To Die Salute You» που κυκλοφόρησε το 1969 και έκανε αίσθηση με τον πρωτοποριακό του ήχο και τις μεστές συνθέσεις. Βεβαίως, υπήρχε ο jazz-rock ήχος κυρίως στις ΗΠΑ και οι Colosseum δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «πρωτοπόροι» του είδους. Μπορούν όμως να χαρακτηριστούν ως μεγάλοι μουσικοί και με βαθιά γνώση αυτού που δημιούργησαν, συμβάλλοντας τα μάλα στην εξέλιξη του προοδευτικού rock στα αμέσως επόμενα χρόνια.

R-2035445-1576927367-9216.jpg

Το εκπληκτικό ντεμπούτο άλμπουμ των Colosseum «Those Who Are About To Die Salute You», βρίθει από μεστότητα και δυναμικές περιγραφές. Με μία εκπληκτική παραγωγή, η οποία βοηθάει στην απόλαυση αλλά και στην διαδραστικότητα μεταξύ των τραγουδιών και του ακροατή, ο συγκεκριμένος δίσκος αποκτά την αξία του θησαυρού και αυτό γιατί είναι 10/10. Δεν μπορείς να πετάξεις τίποτα από το σύνολο και δεν μπορείς να κουραστείς ακούγοντάς τον πολλές φορές - το ίδιο που συμβαίνει με την jazz και την κλασσική μουσική. Υπάρχει εδώ rock, υπάρχει jazz και φυσικά blues, με τον μοναδικό τρόπο που το πραγματοποιούσαν τα βρετανικά συγκροτήματα της εποχής. Ακολούθησαν τα υπέροχα «Valentines Suite» και «Daughter Of Time», για να κλείσει ένας κύκλος στην μουσική rock ιστορία.

 
Last edited:

foukan

New member
4 December 2020
32
Βεβαιως,οπως και για το Krautrock με απιθανες μπαντες απο τα τελη του 1960 που ειναι σχεδον αγνωστες.
 
  • Like
Reactions: Νότης