180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

Dr Pan K

Supreme Member
18 December 2010
9,067
καθως πληθαινουν οι επανεκδοσεις βινυλιων σε "υψιλη" ποιοτητα 180 η και 200 γρ αναρωτιεμαι κατα ποσο αξιζουν τα λεφτα τους. το προβλημα εγκειται στην μη πληρωση των αυλακων σε βαθος οταν χρησιμοποιειται περισοτερο βινυλιο (non fill).

New "virgin" or "heavy/heavyweight" (180–220 g) vinyl is commonly used for modern "audiophile" vinyl releases in all genres. Many collectors prefer to have heavyweight vinyl albums, and they have been reported to have a better sound than normal vinyl as they have a higher tolerance against deformation caused by normal play.[SUP][45][/SUP] 180 g vinyl is more expensive to produce only because it uses more vinyl. Manufacturing processes are identical regardless of weight. In fact, pressing lightweight records requires more care. An exception is the propensity of 200 g pressings to be slightly more prone to "non-fill", where the vinyl biscuit does not sufficiently fill a deep groove during pressing (percussion or vocal amplitude changes are the usual locations of these artifacts). This flaw causes a grinding or scratching sound at the non-fill point.

απο βικιπαιδεια.

οι γνωμες σας ?
 
Η "πλήρωση των αυλακιών σε βάθος" δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το πάχος των δίσκων, αλλά από το αν η πρέσσα θα κάνει σωστά τη δουλιά της ή όχι και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Γιαυτό υπάρχει και ο ποιοτικός έλεγχος ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος στις ποιοτικές εκδόσεις δίσκων βινυλίου. Οφείλω να τονίσω ότι κάθε έκδοση δίσκου σε χοντρό βινύλιο δεν συνεπάγεται και καλό ηχητικό αποτέλεσμα, δηλαδή το πάχος από μόνο του δεν λεει τίποτα να δεν συντρέχουν κάποιες προυποθέσεις: Αν π.χ. για την επανέκδοση ή έκδοση χρησιμοποιείται η πρωτότυπη αυθεντική ταινία ηχογράφησης, χωρίς συμπίεση δυναμικών, αν χρησιμοποιείται λαμπάτος εξοπλισμός και όλη η διαδικασία είναι πλήρως αναλογική.
Το πάχος του βινυλίου συνεπάγεται καλύτερο αποτέλεσμα με την δυνατότητα βαθύτερων και πλατύτερων αυλακιών και επουδενί λόγω μειονέκτημα. Λ.Σ.
 
Οφείλω να τονίσω ότι κάθε έκδοση δίσκου σε χοντρό βινύλιο δεν συνεπάγεται και καλό ηχητικό αποτέλεσμα, δηλαδή το πάχος από μόνο του δεν λεει τίποτα να δεν συντρέχουν κάποιες προυποθέσεις: Αν π.χ. για την επανέκδοση ή έκδοση χρησιμοποιείται η πρωτότυπη αυθεντική ταινία ηχογράφησης, χωρίς συμπίεση δυναμικών, αν χρησιμοποιείται λαμπάτος εξοπλισμός και όλη η διαδικασία είναι πλήρως αναλογική.
Λ.Σ.

Την πρωτότυπη ταινία την καταλαβαίνω, την αναλογική διαδικασία επίσης, ο λαμπάτος εξοπλισμός γιατί θεωρείται απαραίτητη προυπόθεση του καλού ηχητικού αποτελέσματος της επανέκδοσης ??
 
Το πάχος του βινυλίου συνεπάγεται καλύτερο αποτέλεσμα με την δυνατότητα βαθύτερων και πλατύτερων αυλακιών και επουδενί λόγω μειονέκτημα. Λ.Σ.

πλατυτερων ? δλδ οι δισκοι 180 γρ εχουν μεγαλυτερη ακτινα ?? δεν βλεπω την σχεση παχους βινυλιου με πλατος αυλακιων...
 
Την πρωτότυπη ταινία την καταλαβαίνω, την αναλογική διαδικασία επίσης, ο λαμπάτος εξοπλισμός γιατί θεωρείται απαραίτητη προυπόθεση του καλού ηχητικού αποτελέσματος της επανέκδοσης ??

Αυτό συνάγεται από συγκριτικές ακροάσεις. Κάνε μια και δες. Δεν θάθελα να ανοίξω συζήτηση για λάμπες και τρανζίστορ. Λ.Σ.
 
Όταν τα αυλάκια είναι βαθειά είναι και πλατιά. Λ.Σ.

δλδ μου λες πως τα αυλακια στα 180 γρ ειναι πιο φαρδυα απο τα αυλακια στο 115 γρ για την ιδια ηχογραφηση ?

μαλλον πρεπει να το ξανασκεφτεις αυτο. ειναι επιλογη του παραγωγου να βαλει περισοτερη η λιγοτερη μουσικη σε μια πλευρα. εαν θελει να γραψει αραια μπορει να το κανει ακριβος το ιδιο σε ενα απλο βινυλιο. εξαρταται μονο απο την επιφανεια που εχει στην διαθεση του η οποια εξαρταται απο την ακτινα (2πr).

αυτα γιατι μας διαβαζουν και καποιοι που μπορει να μην ξερουν. το 180 γρ = καλυτερο απο που προκειπτει τελικα? γιατι η μη πληρωση ειναι δεδομενη, δεν το λεω εγω αλλα το αναφερει η βικιπαιδεια.
 
Κατά την γνώμη μου είναι μάρκετιν τρυκ ... σημαντικό για τον ήχο είναι να συντρέχουν κάποιες από τις προϋποθέσεις που ανέφερε και ο Λουκάς, αλλά από προσωπική εμπειρία δεν παρατήρησα διαφορές προς το καλύτερο μόνον και μόνον λόγω βάρους, έχοντας συγκρίνει καλά αμερικανικά βινύλια των 70ς με βαριές επανεκδόσεις των μεταγενέστερων ετών ...
 
για μένα μύθος.
και μάλιστα μεγάλος.
Εκτός από το ελάχιστο πλεονέκτημα της καλύτερης, ενδεχόμενα, επιπεδότητας.
Αν και έχω ζήσει με αμερικάνικα πχ βινύλια (όπως είπε ο Σπύρος) του 70 που ήταν λεπτά σαν χαρτόνι και ...κυματιστά σαν πατατάκια ράφλες και παίζανε μαμάτα. (και παίζουν).

το μόνο που αρκεί είναι η καθαρότητα του βινυλίου και σίγουρα εκείνα των 70 ς ήταν πεντακάθαρα.
Το βάρος είναι....ψυχολογικός παράγοντας.
 
Ακριβώς επειδή μας διαβάζουν όπως λες, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τί λέει ο τυφλοσούρτης η βικιπίντια, αλλά τί λέει η πείρα μου και τα αφτιά μου. Λ.Σ.
 
Θα συμφωνήσω κι εγώ. Όντως κάποιες ηχογραφήσεις που έχω, που είναι κοπής '70 δεν συγκρίνονται ακόμα και με επανεκδόσεις που έχω σύγχρονες σε ''βαρύ'' βινύλιο και μάλιστα όταν το πρωτοπαρατήρησα μου έκανε μεγάλη εντύπωση....
 
...... η μη πληρωση ειναι δεδομενη, δεν το λεω εγω αλλα το αναφερει η βικιπαιδεια.
Θάθελα την προσωπική σου άποψη. Αυτή έχει μεγαλύτερη αξία από την όποια βικιπίντια.
Εγώ έχω προσωπική άποψη και λέω ότι η βικιπίντια λέει βλακείες! Λ.Σ.
 
Θα συμφωνήσω κι εγώ. Όντως κάποιες ηχογραφήσεις που έχω, που είναι κοπής '70 δεν συγκρίνονται ακόμα και με επανεκδόσεις που έχω σύγχρονες σε ''βαρύ'' βινύλιο και μάλιστα όταν το πρωτοπαρατήρησα μου έκανε μεγάλη εντύπωση....
Έχω και τέτοια εμπειρία, γιαυτό σημαντικό δεν είναι απλά το χοντρό βινύλιο, αλλά και άλλοι παράγοντες που προανέφερα. Λ.Σ.
 
τα αυτια σου εναντιων των μαθηματικων ? δλδ η πειρα σου λεει οτι τα βαρυα παιζουν καλυτερα, αρα πρεπει να τα αγοραζουμε ?

καποιος αλλος που ξερει για ποιον λογο παιζουν καλυτερα, αν τελικα αυτο ισχυει ?
 
Ούτε τα μαθηματικά ούτε οι μετρήσεις θα μας πουν πώς να ακούμε, αλλά τα αφτιά μας, πόσο εκπαιδευμένα τα έχουμε, καθώς και το νευρικό μας σύστημα, η προσωπικότητά μας. Λ.Σ.