Chants,Hymns and Dances, Βασίλης Τσαμπρόπουλος / Anja Lechner

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,973
Στον δίσκο αυτό έχει γίνει μικρή αναφορά κατά τον παρελθόν από τους συνήθεις υπόπτους της μουσικής κατηγορίας, στα πλαίσια παρουσίασης μουσικών του αμβροσιανού μέλους, και αναλόγων ύμνων, κλπ. για το Πάσχα.

Ωστόσο, νομίζω ότι του αξίζει μία ιδιαίτερη αναφορά και δικό του νήμα.

Τον δίσκο 'απέκτησα' στα πλαίσια πολιστιστικών συνδιαλλαγών με τον Λύμπε. Πήγαινε για αντίγραφο ασφαλείας, αλλά είναι αμαρτία τέτοιο αριστούργημα να μην υπάρχει αυθεντικό.

Οι συνθέσεις είναι κατά κύριο λόγο του Ελληνοαρμένη φιλοσόφου -ποιητή - μουσικού Γεωργίου Ιβάνοβιτς Γκουρντζίεφ, μίας μεγάλης μορφής (-από ότι και εγώ τώρα διαβάζω- του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, καθώς και του εξαιρετικού μουσικού και συμπατριώτη μας, Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Η μεταγραφή για τσέλο και πιάνο είναι των Τσαμπρόπουλου / Lechner και βασίζονται στις αρχικές αποτυπώσεις της μουσικής του Γκουρντζίεφ, από τον μαθητή του, Τόμας ντε Χάρτμαν, καθώς ο πρώτος δεν κατέγραφε τις μελωδίες του, απλά συνήθιζε να τις 'σφυρίζει' ή να τις 'χτυπά´στην διάρκεια των ιδιότυπων μαθημάτων του στους μαθητές του.

Η μουσική του δίσκου, δεν συναντά δυσκολίες να μας πάρει 'αιχμαλώτους' καθώς βασίζεται σε βυζαντινά μέλη και μετέρχεται των αρμένικων και γενικότερα ανατολικών ''τρόπων'' και ρυθμών.

Λίγα λεπτά ακρόασης αρκούν για να κλείσουν απ' έξω την καθημερινότητα και να επιτρέψουν στον νου, να περιπλανηθεί σε μοχαχικά τοπία ανείπωτης ομορφιάς, ενώ παράλληλα επέρχεται μία συναισθηματική 'υπέρ -φόρτιση' η οποία οδηγεί σταδιακά σε λυγμική ασφυξία που όμως αντί για πνιγμό φέρνει τελικά την κάθαρση, την λύτρωση και εν τέλει την ανακούφιση στον ταπεινό αστό που πάλεψε όλη την μέρα με τα τετριμμένα που μισεί , με τον περίγυρο που πλέον δεν ανέχεται, με την θλιβερή ανικανότητα του να αλλάξει το ελάχιστο στην δύσμοιρη βλακώδη πραγματικότητα του.

Αυτή η μουσική είναι η δική του πνευματική εκδίκηση, ο πόνος και η απόλαυση μαζί.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ.
 
Last edited:
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Πολύ καλά έκανες Σπύρο μου και αφιέρωσες ´κανονικό´thread(τόσο τρυφερό και εύστοχο)σέ αυτόν τον εξαιρετικό δίσκο,που στά δικά μου γούστα δέν έχει χάσει οτιδήποτε από την αξία του στά δύο χρόνια πού κοσμεί την δισκοθήκη μου.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
41AAA4CFBFL._SS500_.jpg


Αλλη μια περίπτωση δίσκου, για την αξία του οποίου συμφωνούν πολλοί φίλοι εδώ μέσα.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω και την δική μου, πολύ θετική γνώμη.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Re: Απάντηση: Chants,Hymns and Dances, Βασίλης Τσαμπρόπουλος / Anja Lechner


Χμμμμ...
Ενδιαφέρον φαίνεται!


...αντί για πνιγμό φέρνει τελικά την κάθαρση, την λύτρωση και εν τέλει την ανακούφιση στον ταπεινό αστό που πάλεψε όλη την μέρα με τα τετριμμένα που μισεί , με τον περίγυρο που πλέον δεν ανέχεται, με την θλιβερή ανικανότητα του να αλλάξει το ελάχιστο στην δύσμοιρη βλακώδη πραγματικότητα του.

Αυτή η μουσική είναι η δική του πνευματική εκδίκηση, ο πόνος και η απόλαυση μαζί.

Σπύρο πολύ εύστοχες και παραστατικές οι τελευταίες σου προτάσεις.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,973
Μάλλον τελικά ο χαρακτηρισμός 'εξαιρετικός' αδικεί τον δίσκο. Είναι και κάτι παραπάνω ....

Κάθε νέα ακρόαση, αντί να ακολουθεί τον βασικό ψυχολογικό νόμο περί ''φθινουσών επιστροφών', αντίθετα κτίζει τουβλάκι τουβλάκι, μία αόρατη συναισθηματική μεμβράνη, που σκοπός της είναι να μας προφυλλάσει από την ανοησία της καθημερινότητος ....
 
14 December 2006
4,265
Είχα την τύχη το Σάββατο να ακούσω για πρώτη φορά αυτήν την δουλειά δανεισμένη απο τον Γ.Πολυχρονίδη, και την ακούω και αυτήν την στιγμή.Θεώρησα οτι είναι προτιμότερο να γράψω εδώ δύο λόγια εφόσον υπάρχει αφιέρωμα για τον δίσκο παρά στο now playing.
δεν είναι η πρώτη φορά απο τότε που είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτό το forum που βρίσκω τον εαυτό μου να δοκιμάζει πράγματα που είτε τα φοβόταν ή απλώς δεν ήξερε πράγματα για αυτά, και επειδή ούτως ή αλλως οι ακροάσεις μου σε τέτοιου είδους και ύφους μουσική είναι πολύ λίγες ώστε να μου δίνουν την δυνατότητα να μιλήσω για αυτήν την συγκινητικά όμορφη δημιουργία θα πω μόνο αυτό που απο την πρώτη ακρόαση σκέφθηκα......Μια μουσική γεμάτη εικόνες "ξεριζωμού" σε όλες του τις μορφές.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Πραγματικά μοναδική δημιουργία.
Το μυαλό μου πήγε στο έργο αυτό καθώς παραδίπλα συζητούσαμε για Arvo. Για κάποιο παράξενο λόγο έχω συνηθίσει να ακούω το συγκεκριμένο έργο μετά από Arvo.Πολλές φορές έχοντας ακούσει το chants, Hyms and Dances έχω αναρωτηθεί τι θα μπορούσε να έχει βγει από μια ‛απίθανη’ συνεργασία μεταξύ Arvo και Τσαμπρόπουλου ( λ.χ. το πιάνο στο No.11).
 

VetNik

AVClub Addicted Member
1 February 2008
1,498
ετσι, για να γινεται κουβεντα,πως τον τοποθετειτε σε σχεση με το melos και τον τελευταιο? (the promish)
εγω αρχικα ειχα παρασυρθει ολοκληρωτικα απο το melos αλλα τελικα σιγα σιγα τους υμνους και την υποσχεση "αναπαραγω" στο "στερεο" συχνοτερα...
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Chants,Hymns and Dances, Βασίλης Τσαμπρόπουλος / Anja Lechner

1: ο του παρόντος (μακράν)
2: υπόσχεση
3: μέλος

Θά συμφωνήσω με τον συνονόματο..

Το melos μού φάνηκε το περισσότερο αδύναμο και το λιγότερο εμπνευσμένο εκτός 2-3 συνθέσεων..
Προσωπικά θά προσέθετα και τό Achirana τού 2000(Tsabropoulos-Marshall-Andersen)