2 κάρτες ήχου στο ίδιο σύστημα - γίνεται;

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2023 την Κυριακή 02 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

CENTRAL

AVClub Addicted Member
30 June 2006
1,815
ATHENS
Μιας και η μητρική μου διαθέτει 2 κάρτες PCI, υπάρχει πρόβλημα αν διατηρήσω την Audigy 2 platinum EX και προσθέσω την X-Meridian 2G εγκαθιστώντας και τους δικούς της drivers;

Θα δουλέψει ή θα καταρρεύσει το σύμπαν;
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,659
Ενσωματωμένη και pci κάρτα σε εμένα δουλεύουν ταυτόχρονα (τον δίαυλο pci χρησιμοποιούν και οι δύο, άσχετα αν η μία είναι ενσωματωμένη στη μητρική).
Παίζει να έχω δοκιμάσει και με δύο pci ταυτόχρονα (παλιά soundblaster και audigy 2).
Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλά δημιούργησε ένα restore point πριν την εγκατάσταση της δεύτερης κάρτας ώστε να είσαι πιο σίγουρος πως δεν θα αντιμετωπίσεις
κάποιο άλυτο πρόβλημα.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,656
Κατά περιόδους σε win7 έχω χρησιμοποιήσει 3 κάρτες (και 4 μαζί με το HDMI) παράλληλα χωρίς προβλήματα.
Στα XP τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και υπήρχαν περισσότερα conflicts

Σε linux κανένα απολύτως πρόβλημα με 4 κάρτες
Δε φαντάζομαι ούτε και σε mac να υπάρχει πρόβλημα – ισα ισα

Φυσικά εάν δε σου χρειάζονται απαραίτητα όλες… τότε άσε μόνο όσες χρειάζονται… κλασικός κανόνας απλότητας.
Κάνε τις δοκιμές σου και κράτα τελικά μόνο την κάρτα που θές.

Την Onboard μπορείς να την απενεργοποιήσεις από τα bios αν είναι άχρηστη.
 

CENTRAL

AVClub Addicted Member
30 June 2006
1,815
ATHENS
Την onboard την έχω off από το bios.

Οι δύο PCI με ενδιαφέρουν για συγκρίσεις σε πρώτη φάση. Θυμάμαι όταν είχα πάρει την Audigy την είχα επιλέξει λόγω των επιδόσεών της σε μουσική...

Στη συνέχεια μάλλον θα απενεργοποιηθεί η Audigy και θα μείνει η Auzen.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
8,752
Αθήνα, Ηλιούπολη
Στα Widows XP που ακόμα χρησιμοποιώ, αφού θεωρούνται και είναι πιο κατάλληλα για Audio, φτιάχνω δύο ή περισσότερα Hardware Profile. Η λύση αυτή είναι πολύ καλή άλλά δυστυχώς η δυνατότητα αυτή δεν περιλαμβάνεται σε μεταγενέστερες εκδόσεις των Windows.

Καλό είναι πάντως, να απενεργοποιούμε τις κάρτες που δεν χρησιμοποιούμε, ειδικά όταν έχουμε επαγγελματικά Interface και DAC.

Μιλάω πάντως για περιβάλλον Windows...
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,656
Sonus Naturalis δε ξέρω ποιοι θεωρούν τα win XP καταλληλότερα, έχω εντελώς αντίθετη άποψη, τα win7 έχουν πολλά να προσφέρουν και στον τομέα του audio. Φυσικά εάν έχεις παλιά audio interfaces/cards που οι εταιρίες δεν έβγαλαν αξιοπρεπείς drivers για λειτουργικό επόμενο των XP τότε είσαι αναγκασμένος να ζεις μαζί τους.

Μειονέκτημα αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι στον κόσμο της MS δεν υποστηρίζουν usb2 audio >24/96 από μόνα τους και χρειάζεται κανείς driver για να ανέβει πιο πάνω, εάν έχει αντίστοιχο usb audio interface. Πάλι καλά οι επαγγελματικοί drivers (λ.χ. thesycon) για τα usb2 audio interfaces δίνουν λύση.
Ειδικά σε αυτόν τον τομέα η MS έμεινε πίσω από linux/mac.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
8,752
Αθήνα, Ηλιούπολη
Τάσο (tmju) αναφέρομαι κυρίως σε επαγγελματικά Audio Interfaces και Software, που δεν είναι κατ' ανάγκη παλιά.

Μην ξεχνάς πως την κάθε έκδοση drivers ακολουθεί μιά μακρά διαδικασία συνεχούς βελτίωσης (debugging) που εξαρτάται κυρίως από το feedback των χρηστών. Φτάνει κάποια στιγμή που όλα λειτουργούν σωστά και σταθερά. Αν προκύψει καινούργια έκδοση λειτουργικού συστήματος, τότε η διαδικασία ξεκινάει πάλι από την αρχή.

Ακόμα χειρότερα με τις μεγάλες επαγγελματικές εφαρμογές. Χώρια το κόστος των αναβαθμίσεων. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η χρήση των Wasapi είναι μιά πρόοδος για την Audio αναπαραγωγή, αλλά μέχρις εκεί.

Αυτά που γράφεις για την USB αναπαραγωγή είναι επίσης σωατά. Δυστυχώς ούτε τα θέματα με τη σύνδεση Firewire ακόμα δεν έχουν λυθεί κανονικά και απαιτούν κάθε φορά ειδική παρέμβαση από τους drivers, ή το λογισμικό του εκάστοτε Audio κατασκευαστή.

Πιστεύω πως κανένα λειτουργικό σύστημα μέχρι στιγμής δεν έχει λύσει μιά και καλή όλα τα θέματα που αφορούν το audio. Για τα Linux δεν ξέρω, μπορεί. Όμως από την άλλη έχουν και τη μικρότερη επίσημη υποστήριξη από τους κατασκευαστές.

Η πίεση πάντως για εξελίξεις στον τομέα του Computer Audio αυξάνει κι' αυτό είναι θετικό. Αργά ή γρήγορα οι μεγάλοι του χώρου θα υποχρεωθούν να ενσωματώσουν στα λειτουργικά συστήματα όλη την απαιτούμενη υποστήριξη των Audio εφαρμογών, είτε πρόκειται για Multimedia, είτε για επαγγελματικές εφαρμογές, είτε για Hi-End αναπαραγωγή.

Όταν αυτό συμβεί, τότε το κόστος έρευνας και ανάπτυξης για τους Audio κατασκευαστές θα μειωθεί, αφού θα περιοριστούν αυστηρά στο αντικείμενο τους.
Κι' αυτό τελικά θα σημαίνει χαμηλότερες τιμές και για τους τελικούς χρήστες... :grandpa: