Η καμπή..

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
«Έχει έρθει η κατάλληλη ώρα για μιά νέα κατεύθυνση στη μπλουζ μουσική. Έχοντας αποφασίσει πως μπορώ να κάνω και χωρίς heavy lead κιθάρα και drums, συστατικά συνήθως απαραίτητα για τα blues συγκροτήματα σήμερα, ξεκινάω μια καινούργια μπάντα που θα είναι σε θέση να εξερευνήσει τομείς, που σπάνια προσεγγίζονται στα πλαίσια της μουσικής χαμηλής έντασης.
Ετούτος ο δίσκος είναι το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος και ηχογραφήθηκε live στη μουσική σκηνή Fillmore East της Νέας Υόρκης, μετά απο μόλις τεσσάρων εβδομάδων εμπειρία που είχαμε στον τρόπο παιξίματος αλλήλων»

John Mayall- Ιούλιος 1969
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
John Mayall - The Turning Point (Live) LP, Polydor 1969

51D75GQBG7L._SS500_.jpg



Έτσι προλόγισε ο ίδιος ο Mayall στο οπισθόφυλλο την κυκλοφορία αυτού του δίσκου.

Ο John Mayall υπήρξε απο τους πρωτοπόρους της βρεττανικής blues σκηνής της δεκαετίας του ’60. Βαθύτατα επηρρεασμένος απο τις μουσικά ακούσματα της νιότης του, που ήταν τα blues των μαύρων της απέναντι όχθης του Ατλαντικού, ασχολήθηκε με την μετεξέλιξή τους σε κάτι καινούργιο. Συνθέτης, τραγουδιστής και ταλαντούχος πολυοργανίστας ο ίδιος, υπήρξε ιδρυτής και κινητήριος μοχλός του συγκροτήματος Bluesbrakers, πλήρως «ηλεκτρικού» σχήματος και όχημα για την ανάδειξη και την ανέλιξη μουσικών, ων ουκ έστι αριθμός. Βασικά, σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα των κιθαριστών της βρεττανικής μπλουζ-ροκ σκηνής πέρασαν απο αυτό το συγκρότημα, που άλλαζε συνεχώς σύνθεση, έχοντας πάντα την ίδια επιτυχία.
Έτσι, φτάνοντας στην τελευταία χρονιά της σημαδιακής δεκαετίας και εν μέσω της φρενίτιδας γενικώτερων αλλαγών, προσμίξεων, εξερευνήσεων, επαναπροσδιορισμών ή και κορυφώσεων όλων των μουσικών ειδών, ο Mayall αποφάσισε την στροφή απο τον πλήρως ηλεκτρικό ήχο σε κάτι πιό χαμηλόφωνο. Είδε το πείραμα αυτό σαν μια νέα καμπή στην καριέρα του, εξ ου και ο τίτλος του δίσκου.

Το γκρούπ εδώ αποτελείται απο τους John Mayall: vocals, harmonica, slide guitar, telecaster guitar, tambourine, mouth percussion – Jon Mark: acoustic finger-style guitar – Steve Thompson : bass guitar – Johnny Almond: tenor & alto saxophone, flutes, mouth percussion

Τα κομμάτια , επτά τον αριθμό έχουν όλα σχέση- άλλα εμφανέστερη, άλλα πιο χαλαρή- με το μπλούζ ιδίωμα όπως το γνωρίζουμε , με αυτοσχεδιαστικές όμως τάσεις και σχεδόν jazzy πινελιές εδώ και εκεί. Μετά από λίγο η απουσία των τυμπάνων παύει να ξενίζει καθώς το μπάσο κρατά το ρυθμό ικανοποιητικά. Ο τρόπος παιξίματος (finger style) της ακουστικής κιθάρας απο τον Mark, προσδίδει μια «έντεχνη» τροπή στο πόνημα, αλλά είναι τα πνευστά (φυσαρμόνικα, σαξόφωνο, φλάουτο) που, κατα την άποψή μου, το απογειώνουν. Τα κομμάτια στιχουργικά έχουν ποικίλη θεματολογία, είναι όλα γραμμένα απο τον Mayall (και δύο μαζί με τον Thompson) και ολα -πλην ενός- σε διαφορετικό «κλειδί» για τονική ποικιλία.
Η συνεργασία των μουσικών είναι εξαιρετική, με καλή οικονομία και δοσομετρική συνεισφορά, χωρίς περιττούς ακροβατισμούς και επιδειξιομανίες.
Κορυφαία στιγμή το Room to move που ξεσηκώνει δικαίως το ακροατήριο και που απο μόνο του αξίζει τα 6.90 ευρώ για την απόκτησή του.
Το blending μουσικά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και το μεγάλο του προτέρημα, είναι.... η Μουσική η ίδια! Ντελικάτη και εύθραυστη. Γαλήνια και σαγηνευτική. Νεανική και παιχνιδιάρα.
Με αιχμαλώτισε με το πρώτο άκουσμα και συνεχίζει να με συναρπάζει όσες φορές κι αν τον ακούσω. Απο τους πολύ αγαπημένους μου δίσκους.
Αλλη αιτία για την απόκτησή του και η εξαιρετική του ηχογράφηση (τουλάχιστον στο βινύλιο), που μεταφέρει τα επι σκηνής δρώμενα αλλά και την ατμόσφαιρα του Ναού (Fillmore East) με θαυμαστό τρόπο στο σαλόνι μας.
Όσοι δεν τον έχετε και αγαπάτε τη μουσική, ανεξαρτήτως του είδους, δοκιμάστε μια νυχτερινή ακρόαση και θα με θυμηθείτε...

ΥΓ.1 Στη Remastered έκδοση του σε CD, υπάρχουν τρία επιπλέον tracks

ΥΓ2 Για την ιστορία, η βραχύβια για το σχήμα εξερεύνηση, συνεχίστηκε μόνο με το Empty rooms, έναν studio δίσκο (με αρκετές ενδιαφέρουσες στιγμές).
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
ε...επειδη αυτα τα Ντεφλεπαρδντ,Σατουρνια,Μορτσεμπα,Μαντουκα κλπ
που γραφετε, δεν τα καταλαβαινω με το παρδον δηλ ..


Κουνελακη με ανεβαζεις τωρα !!

και δεν το εχω ακουσει :slapface: μου
τρεχω καπου να το βρω !!!

εξοχος.

.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Η καμπή..

ε...επειδη αυτα τα Ντεφλεπαρδντ,Σατουρνια,Μορτσεμπα,Μαντουκα κλπ
που γραφετε, δεν τα καταλαβαινω με το παρδον δηλ ..


Κουνελακη με ανεβαζεις τωρα !!

και δεν το εχω ακουσει :slapface: μου
τρεχω καπου να το βρω !!!

εξοχος.

.

εγγυώμαι και εγώ..
 

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
O κύριος Guybrush να επιλυφθεί της αναρτήσεως του αφιερώματος στο INDEX.

Συγχωρήστε με γιατί τώρα με μονοπωλεί η ταξινόμηση των αφιερωμάτων της κλασσικής. Αν δεν έχετε ενημέρωση για κάποιο αφιέρωμα και την ανάρτηση του στο INDEX , ενημερώστε με ένα PM , είτε εμένα είτε τον Guybrush.
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Αναρτήθηκε στο index.

Επίσης, σκέφτομαι ότι οι γνώσεις μου στη blues είναι πολύ φτωχές...
Κουν, θέλω ιδιαίτερα!
 
17 June 2006
14,350
...τώρα, για το δεύτερο -White Boys...- θα σου πρότεινα τον δικό μου αγαπημένο δίσκο του Mayall. Το "U.S.A. Union": μπάσο Larry Taylor, κιθάρα Harvey Mandel (και οι δύο, τότε, στους Canned Heat). Συνεπικουρεί ο Sugarcane Harris στο ηλεκτρικό βιολί. No Drums.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
νο ντραμς νο μιούζικ: ντοκ

ειρήσθω εν παρόδω.
Δεν συμφωνώ αλλά δεν κρατήθηκα...
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Απάντηση: Re: Η καμπή..

...τώρα, για το δεύτερο -White Boys...- θα σου πρότεινα τον δικό μου αγαπημένο δίσκο του Mayall. Το "U.S.A. Union"

5113GC8JWNL._AA240_.jpg



Τον θεωρώ εξαιρετικό δίσκο επίσης, με πολλές συνθετικές και ενορχηστρωτικές ιδέες, αλλά για το στύλ (που του προσδίδουν κύρια οι μουσικοί) των παραπάνω ιδεών, η έλλειψη των drums (που θα τον απογείωνε), είναι εμφανής.
Εννοείται οτι τον κατατάσσω στους καλύτερους του, πάντως.. :drummer:
 

Νότης

AVClub Enthusiast
14 October 2009
731
Αιγάλεω
Γιώργο, χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω, έστω καί ιντερνετικώς.!!! Αιτία; ο λατρεμένος δίσκος που παρουσίασες.!!! Στους 10 πιο αγαπημένους. Μπράβο
ρε φίλε απ'τα παλιά. Στείλε κάνα π.μ :vroam:THE TURNING POINT:guitarist::bigcry::party:
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Ψηλέ!! Που είσαι βρε ψυχή; :idea:
Χρόνια και ζαμάνια... :ernaehrung004:
Χαίρομαι πολύ που ξαναβρισκόμαστε έστω και ιντερνετικώς! Τι έστω δηλαδή, εδώ όπως θα διαπιστώσεις γίνονται κοσμοχαλασιά πράγματα.:music-smiley-006:
Σε καλωσορίζω θερμά στο AVClub και στην παρέα της Μουσικής ειδικότερα και εύχομαι καλές περιηγήσεις γιατί απο ενδιαφέρον υλικό, είμαι σίγουρος, θα βρείς άφθονο και να τα λέμε ! :award:


O Νότης είναι φίλος απο τα παλιά και γείτονας, φανατικός μουσικόφιλος και άλλα πολλά. Καλώς ήρθες και πάλι!
 

christos

Supreme Member
6 August 2006
5,483
πέρα μαχαλάς
εξαιρετικη παρουσιαση Γιωργο .
(παρεπιπτοντως ειχα ακουσει στο ραδιο (?)οτι η ολη ιστορια ειχε ξεκινησει επειδη ο Mayall τσακωθηκε με τον νταμερ ).
 

pavlop

New member
22 June 2006
3
για ακούστε και τον περσινό δίσκο του "tough" με νέο σχήμα.
Οχι οτι ειναι κατι νεο αλλά ακούγεται πολυ´ευχάριστα...