Οι καρποί της εξορίας .

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Caetano Veloso - Transa

31PESAGZWTL._AA240_.jpg


Ηχογραφημένο κάπου στο 1972 ,μετά την επιστροφή του απο την πολιτική εξορία στην Αγγλία, το Transa αποτελεί ένα υποβλητικό ,εκλεκτικό, τρυφερό και ρυθμικά πολύπλοκο έργο που αντικατοπτρίζει όλα τα χαρακτηριστικά του Veloso. Τα περισσότερα τραγούδια έχουν και αγγλικό και πορτογαλλικό στίχο και παρόλο που δεν είναι αμιγώς πολιτικού προβληματισμού δείχνουν αλληγορικά ,άλλοτε χαρούμενα κι άλλοτε παραπονιάρικα.
Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση έντασης μεταξύ της εκφραστικής του έμπνευσης και των έντονων επικρίσεων της πατρίδας του, η οποία επιβεβαιώνεται και απο τον δίγλωσσο στίχο.

To πανέμορφο κι απελπιστικό " You don't know me " σε ρυθμούς bossa nova / folk punk ίσως είναι το πρώτο του είδους με δίγλωσσο στίχο.
Το "Νine out of ten" με έντονα στοιχεία jazz δίνει τη θέση του στο Triste Bahia όπου τα τοπικά κρουστά έχουν την τιμιτική τους σε ένα ρεσιτάλ ρυθμού.
Επίσης το "Mora na filosofia" στο ρυθμό της samba, το κοσμικό τραγουδάκι "Neolithic man" , και το "Nostalgia" που τελειώνει με τον σοφό τίτλο "That's what rock & roll is all about".

πηγή : Sound of Universe