Ληστεία ξανά...remaster

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
James Gang - Από τα τέλη του 60 στο 70...


JamesGang.jpg

Αν και το θέμα καλύφθηκε εν μέρει στο ακόλουθο thread
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=26783


θεωρώ ότι επιβάλλεται να επανέλθω στους τρεις (τουλάχιστον) πρώτους δίσκους του ιστορικού συγκροτήματος James Gang, καθώς μόλις πριν από τρείς μέρες κατέφθασαν εξ Ιαπωνίας σε νέα επανέκδοση και τιμή χώμα…
Από τη στιγμή που έκανα το προηγούμενο αφιέρωμα έχω πάθει κάτι με το γκρούπ που το θεωρώ ότι είναι από τα πιο υποτιμημένα, ενώ ό,τι και να πω για τον μεγάλο Joe Walsh θα είναι λίγο. Απλά θα σημειώσω εδώ και με σιγουριά ότι ο μεγάλος κιθαρίστας μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα στον Jimmy Page και στον Pete Townshend (ο οποίος και τον θαύμαζε προσωπικά), μόνο μ αυτούς μπορώ να τον συγκρίνω.
Έχουμε λοιπόν εδώ τις επανεκδόσεις του 2000 και μάλιστα με την υπογραφή και επεξεργασία του αρχικού παραγωγού Bill Szymczyk, ενός άλλου θρύλου της εποχής εκείνης που ήταν υπέυθυνος γιά τεράστιες επιτυχίες της Carole King, την εδραίωση του B.B. King, των James Gang, J. Geils Band και φυσικά των Eagles.
billszm.jpg


Τα remasters είναι εξαιρετικά, με κορυφαία ποιότητα για ροκ ήχο, με γεμάτο μπάσο, καθαρά τύμπανα και κιθάρες πλήρεις αρμονικών. Τα φωνητικά δεν έχουν την τραχύτητα που είχαν στο best και γενικά έχουν εξαφανιστεί κάποιες ανισορροπίες, ιδίως στον πρώτο δίσκο.
Τώρα στο ερώτημα γιατί τους ανεξάρτητους δίσκους και όχι το best, η απάντηση νομίζω είναι προφανής για όποιον ασχολείται σοβαρά με τη μουσική. Τα best τα αγοράζουν αυτοί που ασχολούνται επιδερμικά με κάτι και απλά θέλουν να έχουν «κι απ αυτό»…
Οι ανεξάρτητοι δίσκοι διατηρούν την θεματολογική και εννοιολογική τους ενότητα, αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια την πρόθεση καταγραφής μουσικών και παραγωγών. Από την άλλη πλευρά στα best διατηρούνται συνήθως τα «δυνατά» και πιασάρικα, ενώ άλλες πτυχές των μουσικών παραμένουν σχεδόν πάντα στα αζήτητα. Επίσης οι αρχικοί δίσκοι περιλαμβάνουν τα αυθεντικά εξώφυλλα και σημειώσεις – στοιχεία απαραίτητα για όποιον ενδιαφέρεται για το ολοκληρωμένο έργο.
Έτσι, ο λόγος για τον οποίο παρουσίασα το best (και φυσικά το είχα αγοράσει πριν από αρκετά χρόνια) ήταν η αδυναμία να εντοπίσω τους δίσκους αυτούς.
Ειδικώτερα τώρα.


1.
61IwtXrFclL._SL500_AA280_.jpg



Στον πρώτο δίσκο Yer album, το συγκρότημα ακούγεται τραχύ, αυθόρμητο, αχαλίνωτο, ορεξάτο για παίξιμο και τίποτε άλλο και ευτυχώς που βρίσκεται κάποιος κοντά τους να τους ηχογραφήσει. Η παραγωγή γίνεται στο ονομαστό Hit Factory με πενιχρά και τα απολύτως απαραίτητα μέσα. Το αποτέλεσμα δυσανάλογα μεγάλο. Ενέργεια και αυθεντικός ροκ ήχος. Πειραματισμός επίσης αλλά και τα πιο ήσυχα κομμάτια που φανερώνουν τον άλλον εαυτό του Walsh, έχουν εξαιρεθεί από το best. Από τα κορυφαία debuts όλων των εποχών. Στον δίσκο αυτό και μόνο παίζει ο αρχικός μπασίστας Tom Kriss που αποχώρησε αμέσως για να αντικατασταθεί από τον Dale Peters.


2.
RidesAgain_300.JPG

31XXSBEHH6L._SL500_AA240_.jpg



Ο δεύτερος James Gang rides again, είναι και ο καλύτερος από τους τρείς πρώτους. Το συγκρότημα έχει ωριμάσει και τους δίνεται χρόνος να μην ηχογραφήσουν απλά ωμό υλικό, αλλά να το επεξεργαστούν ξανά και ξανά. Ο ήχος είναι ραφιναρισμένος και οι συνθέσεις σε υψηλό επίπεδο. Ο Peters ακούγεται επίσης πιο γεμάτος, ενώ ο Jim Fox είναι ο ιδανικός drummer για trio ροκ μουσικής. Ο Walsh σταθερά υπογράφει όπως πάντα όλες τις συνθέσεις. Στον δίσκο αυτό υπάρχει και η ιστορική διασκευή του Bolero του Ravel, που οι απόγονοι του συνθέτη δεν είχαν επιτρέψει καν να υπάρξει στην αρχική έκδοση και έτσι ένα μυστήριο 30 ετών αποκαλύπτεται. Το κομμάτι αυτό, όπως πολλά στους τρεις δίσκους, αποτελεί αυτοσχεδιασμό σε απλές ροκ φόρμες, όπου οι μουσικοί αφήνουν να ξεδιπλώνεται το μεγάλο ταλέντο του εξπρεσιονιστή κιθαρίστα, σίγουρα θα ήταν μεγάλη καινοτομία αν είχε κυκλοφορήσει στην εποχή του.


3.
1971+-+Thirds+-+front.jpg



Στον τρίτο δίσκο Thirds βρίσκει κανείς όλα τα στοιχεία του δεύτερου, μόνο που υπάρχει σαφής αίσθηση κούρασης του Walsh με το υπάρχον πλαίσιο. Υπάρχει και εδώ ο αυτοσχεδιασμός, αλλά και ο πειραματισμός (πχ το yadig όπου οι τρεις μουσικοί, βρίσκουν στο στούντιο ένα βιμπράφωνο και ένα κοντραμπάσο και δεν χάνουν την ευκαιρία να γράψουν ένα κομμάτι με τα όργανα αυτά). Ενδιαφέρον υλικό επίσης έχει αποκλειστεί για άλλη μια φορά από το best.

Με λίγα λόγια το άκουσμα των δίσκων αυτών σε κάνει να απορείς με θλίψη, πως κατάντησε έτσι αυτό το είδος που λέγεται αμερικάνικο ροκ από το 1970 μέχρι το 1990, γιατί μετά δεν θα έλεγα ότι υπάρχει. Σε κάνει να θαυμάσεις για τον φοβερό αυτό κιθαρίστα που αν δεν είχε κρατήσει τόσο χαμηλό προφίλ (αν και έχει παίξει σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές σε ρόλους κομπάρσου !) σήμερα θα ήταν αλλού. Άλλωστε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο video του Hell freezes over των Eagles όπου όλα τα άλλα μέλη φαίνονται ως επιεικώς γιαλαντζί ενώ το μοναδικό αστέρι είναι ο Joe και στ αλήθεια ROCK….

joe-walsh.jpg




Αν θέλετε δείτε πως ξεκινάει το Rolling stone την παρουσίαση του νέου δίσκου του:


Διάλυσε ξενοδοχεία με τον Κηθ Μουν, ήταν μεθυσμένος κάπου 30 χρόνια αλλά επέζησε.
Τώρα ένας από τους πιό υποτιμημένους (μα στο μυαλό μου είναι...?) κιθαρίστες του ροκ επανέρχεται...
Διαβάστε έχει πολύ ενδιαφέρον - κι εγώ μόλις τώρα το ανακάλυψα βάζοντας τη φωτό.
http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://i.realone.com/assets/rn/img/0/1/6/8/11128610-11128613-slarge.jpg&imgrefurl=http://www.rollingstone.com/artists/joewalsh/articles/story/11122371/the_return_of_joe_walsh_one_of_rocks_unsung_guitar_gods&h=344&w=344&sz=107&hl=el&start=2&tbnid=rTvP63aF8lTnAM:&tbnh=120&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Djoe%2Bwalsh%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Del%26sa%3DN
 
Last edited:
Καλημέρα σας ,
ξέρετε μήπως αν υπάρχουν οι συγκεκριμένοι δίσκοι στην ελληνική αγορά μιας και δεν είμαι fun των on line αγορών ?
Ευχαριστώ ,
Παναγιώτης .
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
εδω γραφεις ιστορια !
εξαιρετικο σεμιναριο
αλλα απο τους 30 που το διαβασαν μια κουβεντα κανεις
Το γνησιο rock στον μοναχικο του δρομο
καλυτερα ετσι ...

δεν τους ηξερα ....
ακουσα λιγο και καταλαβα

σε λιγο θα εχω και τα 8 L.P τους

μπραβο Δημητρη !
σ ευχαριστω .
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Καλημέρα σας ,
ξέρετε μήπως αν υπάρχουν οι συγκεκριμένοι δίσκοι στην ελληνική αγορά μιας και δεν είμαι fun των on line αγορών ?
Ευχαριστώ ,
Παναγιώτης .

φίλε μου, επειδή τους αναζήτησα και εγώ σε κεντρικό κατάστημα, θα έλεγα οτι οι πιθανότητες να τους βρείς είναι ελάχιστες.

Η λύση είναι μονόδρομος



@Στέλιο
αν από τους 30 κερδίσαμε έναν, εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει:2thumb22sup:
 

nikos 1850

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,422
Λάρισα
Α ρε Στέλιο παραπονιάρη ;)
Μια φανταστική μπάντα (είχα γράψει και στο άλλο θέμα)
Θα χρειαστεί πέρα από την συλλογή που έχω να τους ανακαλύπτω δίσκο-δίσκο...

Στέλιο το γνήσιο πια ροκ ήταν πάντα μοναχικό...
Για λίγους και καλούς....
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
εξαιρετικο σεμιναριο
αλλα απο τους 30 που το διαβασαν μια κουβεντα κανεις
Το γνησιο rock στον μοναχικο του δρομο
καλυτερα ετσι ...

Και γιατί αποκλείεις το οτι η κουβέντα μπορεί και να ειπωθεί , αλλά στην ώρα της; Μετά απο κάποια μελέτη της μουσικής τους, ας πούμε;
Πρός τι η πρεμούρα;
Και απαντάω, γιατί είμαι ένας απο τους 30...
Και αισθανομαι τουλαχιστον άβολα, όταν νοιώθω οτι με τσεκάρουν :icon15:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
να προσθέσω ότι η φωτογραφία που έχω βάλει, στα γεροντάματά του, αδικεί μιά ροκ φυσιογνωμία - στο τσόπερ είναι πιό ο εαυτός του, αλλά ο ίδιος πάντα δεν κρυβόταν από τους φακούς ακόμα και στα χειρότερά του. Ψυχάρα....
 

Satie

New member
10 September 2008
17
Ευχαριστω Πραγματικα για τους James Gang....

Μου θυμιζουνε κατι μεταξυ zeppelin και velvet underground (!)
οσο κι αν αυτο μπορει να ειναι οξυμωρο.
Υπεροχος ηχος με ατμοσφαιρικα πληκτρα και κιθαρες πότε γλυκιες,απαλες και ευγενικες (αφαιρετικες?) πότε τραχιες και επιθετικες
αλλα παντα ουσιαστικες.
Σφιχτοδεμενα κομματια γεματα συναισθημα χωρις φλυαριες...
Αισθαντικες ερμηνειες στις μπαλλαντες και μαγκια
στα πιο γρηγορα τραγουδια.
Τους απολαυσα.....
Και πανω που ελεγα οτι εχω ψιλοαπομακρυνθει απο τον καθαρο ροκ ηχο.....:cool:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
νάσαι καλά φίλε μου και καλώς μας ήρθες.


και διακρίνω και όμορφη γραφή ...:a0210:
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Το Rides again φαίνεται το πιο ολοκληρωμένο απο τα 3 , όμως και τα άλλα περιέχουν πολύ καλά κομμάτια και εξαιρετικές ιδέες. Ωραία τα έγραψες chief.
Στον κιθαρίστα Walsh βγάζω το καπέλο :aktion033:
Πέρα απο την πολύ καλή τεχνική του στα ρυθμικά είναι και τα "ψαγμένα" lead που ηχούν τόσο "ξεχωριστά", είναι και μέγας μερακλής στην επιμέλεια του "ήχου" του.
Ψοφάω για το tone του, με το γεμάτο crunch και τις αρμονικές να αναδύονται σαν αρώματα και τον τόσο όμορφα σμιλεμένο ήχο της κιθάρας στα σόλα (sic) του.
Θεωρώ επίσης τεράστια την συμβολή του στον ήχο των Eagles της ύστερης περιόδου και φυσικά στην επιτυχία που γνώρισε το Hotel California σαν δίσκος.
Απο την άλλη βέβαια στον τραγουδιστή Walsh δεν μπορώ να βάλω πάνω απο.. τγια. :flipout::flipout:.
Τραγουδάει σωστά φυσικά, αλλά οι .."χροιές" του, απλά δεν είναι του γούστου μου :antlers:
Είναι κάτι που πρέπει να το "κοιτάξω";( όπως λέει και ο Μανωλάκος) ;) :flipout:
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Τώρα για τις αναφορές σου στις επιρροές του σε άλλους...

Εντάξει, το Baba o'Riley έχει μια υποψία δανείου, οπως υπονοείς, απο το Take a look around, αλλά αυτα συμβαίνουν και δεν νομίζω πως μόνο εξ αυτού στοιχειοθετείται κατηγορία για τον Pete :guitarist:

Για το Funk όμως έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι το ίδιο θέμα παιγμένο πιο γρήγορα . Τα παράπονα όμως πρέπει να πάνε στον Kenny Loggins και όχι στον τίμιο γίγαντα απο το Detroit :grandpa:, καθώς ο Seger δεν είχε καμμία σχέση με το Footloose, όπως γράφεις εκ παραδρομής :BDGBGDB55:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Ληστεία ξανά...remaster

Θεωρώ επίσης τεράστια την συμβολή του στον ήχο των Eagles της ύστερης περιόδου και φυσικά στην επιτυχία που γνώρισε το Hotel California σαν δίσκος.

το σόλο στο ξενοδοχείο το έχει η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη...κάτω από το αντίστοιχο λήμμα.
και είναι ΣΟΣ σε κάθε ωδείο ή οντισιόν κιθαριστών.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Ληστεία ξανά...remaster

Για το Funk όμως έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι το ίδιο θέμα παιγμένο πιο γρήγορα . Τα παράπονα όμως πρέπει να πάνε στον Kenny Loggins και όχι στον τίμιο γίγαντα απο το Detroit :grandpa:, καθώς ο Seger δεν είχε καμμία σχέση με το Footloose, όπως γράφεις εκ παραδρομής :BDGBGDB55:

Ναι έχεις δίκιο, αδιάβαστος....:slapface:
και ήμουνα και σίγουρος

τεσπα το διόρθωσα.


Τώρα γιά το take a look around , όχι δεν λέω γιά το Baba o 'Riley. Άλλο κομμάτι κοπιαρίστηκε από το who's next, απλά τώρα μου διαφεύγει. Θα το βρώ.
Και δεν μιλάμε γιά κατηγορία, μιλάμε για εκούσια παραδοχή...
 
Last edited:

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ληστεία ξανά...remaster

το σόλο στο ξενοδοχείο το έχει η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη...κάτω από το αντίστοιχο λήμμα.
και είναι ΣΟΣ σε κάθε ωδείο ή οντισιόν κιθαριστών.

Ωραίος ο chief :grinning-smiley-043, (αν και για να βεβαιωθώ πρέπει να ανεβω στο πατάρι :flipout:)
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ληστεία ξανά...remaster

Τώρα γιά το take a look around , όχι δεν λέω γιά το Baba o 'Riley. Άλλο κομμάτι κοπιαρίστηκε από το who's next, απλά τώρα μου διαφεύγει. Θα το βρώ.
Και δεν μιλάμε γιά κατηγορία, μιλάμε για εκούσια παραδοχή...

Για κάτσε να το ξαναδώ.. :eek:perator:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ληστεία ξανά...remaster

Για κάτσε να το ξαναδώ.. :eek:perator:

Τελικά δεν μπορώ να βρώ τι είχε κουοτάρει ο Townshend, πάντως πρέπει να είναι το bargain, στο μέρος που έχει σόλο με σύνθι...
Έχει ακριβώς το ύφος και τα ακόρντα από το δεύτερο μέρος του take a look around.
Επίσης στις σημειώσεις του who's next γράφει ότι στο bargain ο Pete παίζει με μιά custom Gretch που του χάρισε ο Joe.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ληστεία ξανά...remaster

Τελικά δεν μπορώ να βρώ τι είχε κουοτάρει ο Townshend, πάντως πρέπει να είναι το bargain, στο μέρος που έχει σόλο με σύνθι...
Έχει ακριβώς το ύφος και τα ακόρντα από το δεύτερο μέρος του take a look around.

I dunno :nounder: