Τα ρολά κατεβαίνουν

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Πάτρα
B000002GYR.02.LZZZZZZZ.jpg


Καλοκαίρια στο χωριό, περίσσότερα από δεκα χρόνια πριν, χωρίς θάλασσα, χωρίς τηλεόραση, μόνο με τις παρέες, μερικές κιθάρες κι ένα πιάνο. Ηταν η εποχή που ακόμα γεμίζαμε κασσέτες με ολόκληρους δίσκους ή επιλογές... Από Ραχμάνινοφ και Γιάννη Χρήστου μέχρι Mogwai και Madrugada. Aυτά κι ενα μικρό ραδιοσιντί γέμιζαν τα απογεύματα στο χωριό.

Καλοκαίρι 2008, πάλι στο χωριό, η ίδια παρέα μετά από αρκετά χρόνια μπροστά σ'ένα laptop.

-Tι έφερες;
-Tom Waits.
-N'ακούσω;
-Οπωσδήποτε.

Η αλήθεια ειναι οτι ποτέ δεν ακούγαμε ουσιαστικά εκείνες τις στιγμές. Μόνο κάτι πιασάρικο θα μας γαργαλούσε τ' αυτιά. Τα διαμάντια έβγαιναν στις μοναχικές ώρες με τις γραμμένες κασσέτες.

Ε, κάπως έτσι ήρθα στο Closing Time του Τom Waits. Ενα ιδιότυπο μείγμα που κάποτε θυμίζει jazz και folk με μια φωνής που τραγουδά σαν να παίζει θέατρο. Το Ol'55, μπαλάντα γραμμένη για μια παλιά Καντιλάκ, έχει τόση θέρμη και συγκινητική δύναμη που θα μπορούσε να ραγίσει την πιο σκληρή γυναικεία καρδιά. Αντίθετα, η καρδιά του 'ήρωα' είναι από κρύσταλλο: I hope that I don't fall in love with you. Περιγραφή μιας συνηθισμένης εικόνας σε μπαρ που ένας άντρας κοιτά μια γυναίκα, διανθισμένη με αντρικές σκέψεις και προβληματισμούς που ενω φαινομενικά δεν ταιριάζουν στην ακατέργαστη, θεατρινίστικη φωνή του Waits, εν τέλει δημιουργούν μια ασυνήθιστη μπαλάντα.

Το Closing Time είναι γενικά ασυνήθιστος δίσκος που όσο πας να τον κατατάξεις τόσο δεν ταιριάζει πουθενά. Ισως ειναι από τις λίγες στιγμές που το εργο ενός καλλιτέχνη είναι απλά Τέχνη, χωρίς ταμπέλες, χωρίς να καταφεύγει στην πεπατημένη χρήση του έρωτα ως θέμα για πιασάρικες-κλαψιάρικες μπαλάντες. Αντίθετα, μ' ότι καταπιάνεται, καταπιάνεται ρεαλιστικά και με τόση ανθρωπιά που σε λυγίζει, δραματοποιώντας αυτές τις μικρές στιγμές από την καθημερινή ζωή τις οποίες όλοι έχουν ζήσει και κανείς δεν αναφέρει: την παλιά αγάπη, τις αναμνήσεις που βυθίζουν κάποιον στα δάκρυα, το όνειρο να ξαναγυρίσει στους καιρούς που δεν τον ένοιαζε το αύριο... O συναισθηματικός κατακλυσμός του Martha αυτούς τους καημούς ανασκαλίζει, μέσα από μια τηλεφωνική γραμμή.


Ο δίσκος τελειώνει "κατεβάζοντας τα ρολά"... Το Closing Τime είναι γραμμένο για την αιωνιότητα, "μετά θάνατον" όπως ο Waits λέει στην αρχη του κομματιού "Οk...let's do one for posterity". Μοιάζει σαν όλα να 'χουν τελειώσει, σαν μια μουσική που γράφτηκε ως ενθύμιο για το μέλλον, μπήκε σε κρυψώνα κι αφού πρόσφατα την ανακάλυψαν, παίζει αναβιώνοντας ενα παλιoμοδίτικο αλλα νοσταλγικό παρελθόν... 'Η σαν αυτό που πολλοί θα θέλαμε να μείνει όταν τα χρόνια της ζωής μας παρέλθουν.



...Αφιερωμένο στον Θοδωρή και το παλιομοδίτικο παρελθόν με τις κασσέτες :)
 

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Πάτρα
Το πρώτο του album Στέργιο... Τον γνωριζα μόνο ονομαστικά και το καλοκαίρι έπαθα πλάκα. Πάρτο οπωσδήποτε. Το παλιό βινύλιο του '73 είναι σχετικά δυσεύρετο, αλλά υπάρχει και σε καλή επανέκδοση.
 

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Υπέροχη παρουσίαση.
:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043 στον Tom, που με τα περισσότερα που έχω ακούσει από αυτόν, έχω πάθει ταράκουλο.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
.... κάποτε αγαπούσα τρελλά την πρώτη φάση του Τομ, .....

.... ώσπου ήρθε η δεύτερη που με διέλυσε ...... (πολύ ανώτερη IMHO ) .....
 

Maria An.

Established Member
28 June 2006
292
Θεσσαλονίκη
Από τους πλέον αγαπημένους μου δίσκους. Χαίρομαι όταν ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που τον ανακαλύπτουν και που νιώθουν αυτό που εκπέμπει ο Tom Waits. Πραγματικά είναι που μουσική που δεν την ακούς, αλλά την αισθάνεσαι να σε διαπερνάει. Το πιάνο με όλη του την ατμοσφαιρικότητα και η φωνή που σε στέλνει σε ένα παλιό μπαρ να τα πίνεις με την παρέα χαζεύοντας τη βροχή απέξω.

Αν ενδιαφέρεται κανείς μπορώ να του στείλω τις παρτιτούρες για πιάνο από αρκετά του κομμάτια (και από το Μartha φυσικά).
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Σωτήρη μιά χαρά τά πάς.
Απο τούς αγαπημένους μου δίσκους παλιότερα.Υπάρχει και σέ βινύλιο και αντικαταστάθηκε καί μέ c.d.
O Waits,παραμένει από τούς αγαπημένους και φυσικά στά ´Ορφανά´του δήλωσε βροντερά ,παρών.