Cool but Hot

17 June 2006
14,350
51IzdLM9lLL._SS500_.jpg


Martial Solal-Dave Douglas: Rue De Seine (Camjazz CD - 2006)

Ασυνήθιστο ντουέτο πιάνου και τρομπέτας, μοιάζει με άσκηση ύφους, λυρική μαζί και νευρωτική.
Δύο φάροι της μοντέρνας τζάζ που συμβαίνει να είναι και οι δυό τους λάτρεις και cognoscenti της Σύγχρονης Σοβαρής μουσικής του 20ού αιώνα. Η παραφωνία συγκατοικεί εδώ μαζί με το ragtime και το bebop, ο Debussy και ο Webern μαζί με τον Art Tatum και τον Charlie Parker. Σχεδόν πρόχειρα, αφαιρετικά σκαριφήματα, ελαφρώς σουρρεαλιστικά, τόσο ποικιλόμορφα από συνθετική άποψη, τόσο ευεπίφορα σε δομικές ατασθαλίες, τόσο επιρρεπή σε κάθε λογής ρυθμικές-αρμονικές παρεκκλίσεις.
Με αιχμηρή άρθρωση γεμάτη γωνίες και επιτηδευμένες παραφωνίες, η μουσική αυτή διακρίνεται από μία άνευ προηγουμένου εκφραστική πυκνότητα και μια σοφία κερδισμένη με το δύσκολο τρόπο, τόσο μέσα στα Κονσερβατουάρ όσο και στα καταγώγια του λιμανιού. Σε μια επιπόλαια θεώρηση θυμίζει Burlesque, ανάλαφρο και ευτράπελο: πλησιάζεις και ανακαλύπτεις ότι είναι εξόχως υπονομευμένη εκ των έσω και γεμάτη τρύπες - σαν μεγαλόπρεπος ξύλινος καθεδρικός ναός που, από μέσα, τον έχουν ροκανίσει ολόκληρο οι τερμίτες: πάνω που περιμένεις τις αρμονικές λύσεις επελαύνουν πάνω σου κύματα από κακοφωνίες που φέρνουν συνέχεια τα πάνω κάτω. Δροσερή αλλά και καυτή, συγκροτημένη αλλά και παραληρηματική, ‘περπατημένη’ αλλά ποτέ αλανιάρα, γεμάτη παιχνιδιάρικες τρίλιες, τρεχάλες στις πιο απίθανες κλίμακες, ψιθυρίζει εκεί που άλλοι φωνασκούν, είναι αμετανόητα δεξιοτεχνική και περίπλοκη και πάσχει από γλυκειά νοσταλγία: αναφορές παντού, σ ένα απέραντο φάσμα, που μοιάζει να εκτείνεται από την υπόκρουση στις βουβές ταινίες του Μπάστερ Κήτον, μέχρι τις πιο όξινες εξερευνήσεις του Alban Berg ή τα κομψεπίκομψα συνθετικά τερτίπια του Duke Ellington. Ο Solal είναι ένας μαίτρ, έχει περάσει τα 80, έχει παίξει ακόμα και με τον Django Reinhardt, ξέρει τον Monk σαν την τσέπη του, έχει κάνει τα πάντα. Ο Douglas είναι μέσα στους 4 ή 5 καλύτερους τρομπετίστες που έχει να επιδείξει η αυτοσχεδιαζόμενη σκηνή τα τελευταία 30 χρόνια.
Μακριά από εύκολες λύσεις και αγοραία συγκινησιακή δημαγωγία, το 'Rue De Seine' είναι ένα Εξαιρετικό άλμπουμ για προσεκτικούς ακροατές. Θέλει χρόνο και σου τον ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο.
Ενα Διαμάντι της Σύγχρονης μουσικής.
 

Back Door Man

AVClub Enthusiast
20 March 2009
992
Αθήνα
Διαφωτιστικότατος και μεστός.:worshippy:Όμως...πολλές άγνωστες λέξεις...

cognoscenti?ragtime?bebop?

Care to explain?:hmmmm:
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Cool but Hot

Διαφωτιστικότατος και μεστός.:worshippy:Όμως...πολλές άγνωστες λέξεις...

cognoscenti?ragtime?bebop?

Care to explain?:hmmmm:

Ο Τίτλος τά λέει όλα.

Cool but Hot,δηλαδή χαλαρά αλλά με διάθεση (γιά Μάθηση..););)
Και όταν έρθει η ώρα ,μετά απο χρόνια εμπειρίας το Μυαλό και οι Αισθήσεις μας αδειάζουν τήν Πραμάτεια πού συσσωρεύσαμε.Και προκύπτει μπροστά μας εντελώς Μαγικά ,ένας Καινουριος Κόσμος.:idea::2thumb22sup::ernaehrung004: