Optometry- τέχνη των Ηχων

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
f37611svten.jpg


Optometry / DJ Spooky that Subliminal Kid ( 2002 )

Η νέα γλώσσα είχε αφιχθεί προ πολλού. Ένα νέο λεξιλόγιο , μια νέα γραμματική , ένα νέο συντακτικό ήταν στην πραγματικότητα το μέσο για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος , να αναγκασθεί δηλαδή το υποκείμενο να κοιτάξει με ενάργεια τα όσα είναι αυτονόητα και να καταστήσει ξεκάθαρα αυτά που ξέρει κανείς μόνον κρυφά . Για να πλασθούν από την αρχή οι νέοι όροι δημιουργίας , ήταν επιτακτική η ανάγκη να εξετασθούν εκ νέου οι οικείες πρακτικές .
Η ρητορική του χιπ χοπ , των προγόνων Run DMC και Pubblic Enemy όφειλε να συνδυασθεί με τον ηχητικό πλούτο των Sun Ra , Duke Ellington , Miles Davis , Eric Satie , Claude Debussy και έτσι να αλλάξει τους κανόνες της γλώσσας , υπό την έννοιαν της αλλαγής της μελέτης του τρόπου με τον οποίο η μουσική γλώσσα των προγόνων αρθώνει τον μέχρι σήμερα γνωστό κόσμο .
The samples and fragments speak the unspoken” γράφει ο Paul D. Miller- aka DJ Spooky- σε κάποιο σημείο των σημειώσεων στο οπισθόφυλλο του δίσκου , θυμίζοντας [ ηθελημένα ( ; ) ] Σωσσύρ και Μπαρτ όταν ορίζουν πως στην σημειολογική έρευνα ενός οποιουδήποτε συστήματος μιάς συγκεκριμένης κουλτούρας , τα καλύτερα στοιχεία (εκ) λαμβάνονται από την γλώσσα στην οποία συζητιέται το σύστημα , από τα όσα η γλώσσα αυτή ονομάζει και δεν ονομάζει .
Το Optometry , με βασικούς συντελεστές , εκτός του DJ Spooky ( samples ) , τους Matthew Shipp ( piano ) , William Parker ( bass) , John McPhee ( sax ) Billy Martin ( dr) κλπ είναι μία από τις σημαντικότερες απόπειρες να αποκτήσει νέο νόημα η μαύρη μουσική στην "γενιά του ένωσης του γονιδίου" ( gene-splice generation) , δια μέσω της τζαζ , του χιπ χοπ , της κλασσικής ,της αβαν γκαρντ , ένας «νέος τρόπος σκέψης πάνω σ’ αυτά που μας είναι ήδη οικεία στην καθημερινότητα μας»
“nu bop , nu forms , nu soundz”
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Οτι καλυτερο σαυτο το ειδος: Spooky και Shadow, παντα ευπροσδεκτοι