Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Η αφορμή για τα κάτωθι μικρά κειμενάκια μου δόθηκε φέτος το καλοκαίρι , στην διάρκεια των διακοπών. Εδώ και δύο-τρία χρόνια δεν κουβαλάω μαζί μου μουσική και δεν πολυακούω , παρά μόνον στο αυτοκίνητο . Προτιμώ την φύση και τους ήχους της . Αν όμως ακούσω κάτι , αυτό θα είναι από τα παιδικά μου χρόνια , τότε που βλέπαμε τα πράγματα με άλλο μάτι , με περισσότερη αθωότητα .

Και οι δύο δίσκοι θεωρούνται αποπαίδια . Εργα που σε κάθε περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικά των δημιουργών της , δεν είναι τόσο καλά όσο άλλα τους ή δεν είναι καν καλά . Τελεία και παύλα ; Εξαρτάται …Εγώ τα λατρεύω και δεν έχω σταματήσει να τα ακούω εδώ και 35 χρόνια . «Η κρίση του γούστου» , έγραφε ο Κάντ, «δεν είναι ούτε γνωστική , ούτε λογική κρίση , αλλά αισθητική και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική» Η με άλλους λόγους , « Όταν έχουμε να διακρίνουμε κάτι ως ωραίο , η αναφορά μας στο αντικείμενο αυτό δεν γίνεται μέσω της διαδικασίας κατανόησης με απώτερο σκοπό την επίγνωση , αλλά μέσω της φαντασίας και της διάκρισης με την αίσθηση της ευχαρίστησης ή της δυσαρέσκειας»

f75693rb6df.jpg


Goatʼs Head Soup/ Rolling Stones ( 1973 )
Τζαμάϊκα . «Το μόνο μέρος που μας δεχόντουσαν όλους μαζί» λέει ο Keith. Πολλοί διατείνονται πως η υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα της , είναι διάχυτη στο δίσκο . Από την άποψη πως όλα δείχνουν να κινούνται πιο αργά απʼ ότι συνήθως με μια νωχελικότητα ασυνήθιστη , ίσως και νάχουν δίκαιο . Το αριστούργημα αυτό των Stones κυκλοφόρησε πάντως , σε μια εποχή ζεστή , καλοκαιριάτικη . 31.08.1973 .Αριστούργημα είπατε ; Μα πως ; Ούτε ροκ δυναμίτες υπάρχουν εδώ ( μόνο το Star Star με original τίτλο Starfucker που λογοκρίθηκε για ευνόητους λόγους ) , τα περισσότερα κομμάτια ακούγονται πολύ σοφιστικέ , οι μπαλάντες είναι κατά πολύ περισσότερες από όσες μας είχαν συνηθίσει οι Stones ( Can you hear the music , Winter , Coming down again και φυσικά το θρυλικό Angie που η εταιρία τους δεν ήθελε να το κυκλοφορήσει ως single προτιμώντας κάτι άγριο και ροκ ) τα έγχορδα δίνουν και παίρνουν . Όμως η πραγματικότητα είναι πως το Goatʼs head soup έχει τραγούδια πολυεπίπεδα , που αναπτύσσονται σε πολλά στρώματα , που είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα και καλοφτιαγμένα από πολλά άλλα τους . Το Dancing with Mr D. με τις κιθάρες να δημιουργούν έναν αδιαπέραστο τοίχο και τον Mick Jagger να κάνει για μια ακόμα φορά , αυτό που κάνει καλύτερα από κάθε άλλον – να ενσαρκώνει τον Διάβολο . Τα 100 years ago και Doo Doo Doo ( Heartbreaker ) πολυεπίπεδες ρυθμικές αναπτύξεις , με τα clavinets να δεσπόζουν , τα ντραμς και τα wah wah στις κιθάρες να δίνουν τον τόνο , τα Silver train και Star Star με τον Wyman να παίζει τις κάλτσες του στο μπάσο και τις κιθάρες να σολάρουν με γούστο αλλά και δύναμη , με πάθος αλλά και οικονομία , με ευρηματικότητα περισσή αλλά και με οικειότητα. Ούτε όμως οι μπαλάντες που λέγαμε πιο πάνω , πάνε πίσω . Τα Winter και Can you hear the music αποτελούν υποδείγματα γραφής , εκτέλεσης και ερμηνείας , το δε Angie , παρʼ όλο που έχει υποφέρει από τα εκατομμύρια φορές που έχει παιχτεί , παραμένει μια κολοσσιαία μελωδική στιγμή .
Ο Χάρολντ Μπλούμ , μιλώντας για λογοτεχνία βέβαια , αλλά δεν βλέπω για ποιο λόγο , δεν θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής και αλλού , εισηγείται πως «κοιτώντας την παραγωγή κάποιων λογοτεχνών μαστόρων , πρέπει κανείς να διακρίνει και να αναζητά κάποιο έργο , που δεν είναι συνώνυμο ή παράλληλο με το σώμα του έργου του συγγραφέα» , εκτιμώντας πως «αυτό το εκτός ισορροπίας ή ασύμμετρο έργο είναι πιθανότατα το κορυφαίο του» . Κορυφαίο το Goatʼs head soup μπορεί να μην είναι , αλλά , τουλάχιστον για μένα , είναι μέσα στους 4 δίσκους των Stones που θα κρατούσα , όταν θα έκανα εκκαθάριση στην δισκοθήκη μου .

ΥΓ Και τι ωραίες οι φωτογραφίες του David Bailey στο εξώφυλλο με τον Μick σαν την Κάθριν Χεπμπουρν ( ο οποίος φώναζε όταν τις είδε : "Αχ οχι . Θα μας κάνεις να μοιάζουμε σαν ένα μάτσο πουστ...ες" )

d64429gpeu8.jpg


Pin Ups/ David Bowie ( 1973 )
Το Pin Ups από την άλλη είναι ο πρώτος και ο μοναδικός δίσκος του Bowie που περιέχει αποκλειστικά και μόνο διασκευές . Από Pink Floyd μέχρι Yardbirds κι από Who μέχρι Pretty Things και Them . Στα χρόνια της κυκλοφορίας του αντιμετωπίστηκε ως ανωμαλία , σηματοδοτώντας το τέλος των Spiders from Mars , χωρίς όμως να αποτελεί και συνδετικό κρίκο με το τι επρόκειτο να επακολουθήσει κατά την δεύτερη φάση της καριέρας του Bowie .
Στο Pin Ups , ο Bowie παίρνει παλιές και ίσως ξεχασμένες ( ποιος οπαδός των Pink Floyd πχ ασχολείτο ή θυμόταν το See Emily Play ) «επιτυχίες» των 60ʼς και τις αλλάζει τα φώτα , στην κυριολεξία , ομογενοποιώντας τες κάτω από μια σκληρή και ενίοτε muddy παραγωγή Προσθέτει σαξόφωνα , βάζει σκληρές κιθάρες , και σπινταριστούς ρυθμούς - εκτός από το I canʼ t explain των Who που του χαμηλώνει τις στροφές. Με αυτόν το τρόπο τις οικειοποιείται , δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως τα τραγούδια είναι όλα γραμμένα από ένα συνθέτη , δίνοντας για μια ακόμα φορά δείγμα του πολύπλευρου ταλέντου του και της μουσικής του ιδιοφυϊας . Ο δίσκος ρέει , τα κομμάτια ακούγονται όλα μονορούφι και μόλις τελειώσει έχεις την ακατανίκητη επιθυμία να τον ξανακούσεις . Είναι ροκʼ εν ρολ , είναι σχεδόν πανκ και μάλιστα σε μια περίεργη περίοδο . Κατʼ ουσίαν με το Pin Ups κάνει για μία ακόμα φορά μια δήλωση αισθητικής και καλλιτεχνικής φύσεως , αφήνοντας το κοινό να αναρωτιέται για τις προθέσεις του . Αμέσως μετά το κοινό θα αναρωτιόταν και πάλι γι αυτό , όταν η λευκή πλαστική σόουλ θα γίνονταν , έστω και για λίγο , το νέο όχημα έκφρασης του . Αλλά έτσι είναι οι σημαντικοί καλλιτέχνες .
 
Last edited:
17 June 2006
62,722
Χολαργός
To Pin Ups το ακούω πολύ άνετα και σήμερα.
Ξεχώριζα και ξεχωρίζω τά See Emily Play,Sorrow,Anyway-Anyhow-Anywhere, το Where Have all the Good Times Gone τού Ray Davis καί το Everything's Alright.

Από τούς Stones έτσι κι´αλλοιώς πάντα ξετρυπώνω τραγούδια τους .Δέν ξεθώριασαν ποτέ.
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Δεν εχω κανενα απο τα δυο:blush::bawling:. Το Goatʼs Head Soup ειναι βεβαια ενας απο τους δισκους που παντα ειχα στο νου μου να αγορασω, απλως δεν ηρθε ποτε η ωρα του.
 
17 June 2006
14,350
στην διάρκεια των διακοπών. Εδώ και δύο-τρία χρόνια δεν κουβαλάω μαζί μου μουσική και δεν πολυακούω , παρά μόνον στο αυτοκίνητο . Προτιμώ την φύση και τους ήχους της .

το έχω ακούσει από τόσους πολλούς ανθρώπους αυτό, έτσι που είμαι σίγουρος ότι τελικά έχουν δίκιο.
Εχουν δίκιο σε αυτό όπως και στο άλλο, που χρησιμοποιεί σαν μότο η ECM και λέει ότι 'η μουσική είναι ο καλύτερος ήχος μετά την απόλυτη σιωπή'. :hmmmm:

Αδυνατώ παντελώς να κατανοήσω και να ενστερνισθώ τέτοιες -επιτρέψτε μου- ποιμενικές απόψεις.
Η μουσική είναι η ζωή μου. Κάτι σαν τον αέρα που ανασαίνω ή το νερό που πίνω.
 
17 June 2006
14,350
Εζησα το Exile On Main Street στην εποχή του.
Με μεγάλωσε.
Για ενάμισυ περίπου χρόνο κυκλοφορούσα σαν μεθυσμένος.
Το Goat's Head Soup ήταν, για μένα, μιά ανώμαλη προσγείωση. Κυνικό, προκλητικά θρασύ, στις φωτογραφίες του εξωφύλου, στη θέση των ματιών τους, πίστευα πως έπρεπε να βάλουν το σήμα του δολαρίου, όπως ο Σκρούτζ Μακ Ντακ.

Ο Bowie ελάχιστα πράγματα μου είπε στην περίοδο Spiders και ακόμα λιγότερα μετά την τριλογία που έφτιαξε με τον Eno.
Το Pin Ups δεν το απέκτησα και δεν του το συγχώρεσα ποτέ: θεώρησα πως ο τρόπος του να οικειοποιηθεί αυτά τα κομμάτια ήταν, τελικά, να τα βιάσει. Περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω απ αυτές τις εκπληκτικές μινιατούρες, στην αυθεντική εκδοχή τους κάθε ένα τους και μία ταπετσαρία πιωμένη με χρώματα - και τις αποπτωχεύει με τρόπο πέρα για πέρα θλιβερό. Τα originals είναι απείρως καλύτερα, έτσι που με έκαναν να σκέφτομαι ότι το Pin Ups είναι ο πιο αμήχανος δίσκος του. Κάτι σαν 'απορία ψάλτου = βήξ'.
Αν ήμουν ο Townshend ή κάποιος από τους Yardbirds, δεν θα του ξαναμίλαγα ποτέ.:angry:

I m sorry :frown:
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Για την "μοσχαροκεφαλή" ή την ´γίδα βραστή" δεν έχω να φέρω και τόσα πολλά πίσω από τη μνήμη μου.
Ήταν πάντα ένας δίσκος χλιαρός, και για μένα ήταν "ο δίσκος των stones που είχε μέσα το Angie"... Και ίσως "και τίποτα παραπάνω"
Και μάλιστα το Angie που στην εποχή εκείνη ήταν το πρώτο slow που εισήγαγαν οι stones στις ελληνικές disco - αρκετό γιά να μπορώ να το στείλω σε κάποιον μουσικό Καιάδα..
Ένα τραγούδι που φορέθηκε πολύ, τότε, αργότερα, σήμερα.
Δεν του άξιζε αυτή η μοίρα.
Είναι ακριβώς αυτό που κουβαλάει ο καθένας μέσα του.
Εγώ, από εκείνη την εποχή, όταν υπάρχουν το Exile, το Sticky ή ακόμα και το It's only rock 'n roll δυστυχώς δεν μπορώ να δω κάτι άλλο.

Όσο γιά τον David. Μετά το Alladin Sane, περίμενα πάντα την συνέχεια.
Δεν ήρθε ποτέ....
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Τελικά , όπως φαίνεται , μόνο για το παρελθόν , μπορούμε να κάνουμε γόνιμο διάλογο και να ακουστούν διάφορες απόψεις ή να μπούμε , τουλάχιστον στον κόπο , να καταθέσουμε τις απόψεις μας . Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα , όντως ...:flipout:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

Εχουν δίκιο σε αυτό όπως και στο άλλο, που χρησιμοποιεί σαν μότο η ECM και λέει ότι 'η μουσική είναι ο καλύτερος ήχος μετά την απόλυτη σιωπή'. :hmmmm:

Αμα πάρεις ECM στην παραλία θα τραβήξεις κάτι ύπνους , άλλο πράγμα . Οσο για το άλλο , μία και μόνη εξαίρεση έκανα ακούγοντας μουσική στην παραλία με ακουστικά . Τα Βραδεμβούργια . Κατά τα άλλα , φλοίσβος , αεράκι και ξερό ψωμί . -bye-
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

. Κατά τα άλλα , φλοίσβος , αεράκι και ξερό ψωμί . -bye-

Μαζί σου Ντόκ και άσε τίς Μαρίες Αντουανέτες να τρώνε παντεσπάνι.:flipout:
Τι Γγγγρουσούζηδες είν´αυτοί ρέ??:BDGBDGB53::BDGBGDB55::flipout::flipout:

Mάς φάγανε και τήν Angie.........:ears::guitarist:
:damnyou:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

Young Americans (1975)
Station to Station (1976)
Low (1977)
Heroes(1977)
Lodger (1979)
Scary Monsters (and Super Creeps) (1980)
Absolute Beginners.(1986)
Καί έχει και συνέχεια ο David............

αν αργήσω....φάτε.-bye-


Πάντως η κατσίκα μετά από 35 χρόνια δικαιώνεται λόγω...παλαιότητας μέσα στο δρύϊνο βαρέλι. All time classic.
Βέβαια εμείς βαρεθήκαμε στο μεταξύ να πετάμε τάπες...

Και μη μου πείτε ότι είναι τυχαίο που σχεδόν τίποτα από αυτήν δεν περιελήφθη πχ στο 40 licks.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Η δεύτερη πλευρά της Σούπας έχει εξαιρετικά κομμάτια. Και πάλι όμως, αν δεν είχε το Angie, δύσκολα θα το αγόραζα (η έστω θα το έβαζα σε προτεραιότητα).
Το Pin ups δεν το έχω.
Πάντως για την τεκμηριωμένη παρουσίαση σου φίλε Δημήτρη, ευχαριστήρια :grinning-smiley-043.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

Για την "μοσχαροκεφαλή" ή την ´γίδα βραστή" δεν έχω να φέρω και τόσα πολλά πίσω από τη μνήμη μου.
Ήταν πάντα ένας δίσκος χλιαρός, και για μένα ήταν "ο δίσκος των stones που είχε μέσα το Angie"... Και ίσως "και τίποτα παραπάνω"
Και μάλιστα το Angie που στην εποχή εκείνη ήταν το πρώτο slow που εισήγαγαν οι stones στις ελληνικές disco - αρκετό γιά να μπορώ να το στείλω σε κάποιον μουσικό Καιάδα..
Ένα τραγούδι που φορέθηκε πολύ, τότε, αργότερα, σήμερα.
Δεν του άξιζε αυτή η μοίρα.
Είναι ακριβώς αυτό που κουβαλάει ο καθένας μέσα του.
Εγώ, από εκείνη την εποχή, όταν υπάρχουν το Exile, το Sticky ή ακόμα και το It's only rock 'n roll δυστυχώς δεν μπορώ να δω κάτι άλλο.

Όσο γιά τον David. Μετά το Alladin Sane, περίμενα πάντα την συνέχεια.
Δεν ήρθε ποτέ....


Εxile
Sticky
Goat
Get yer ya ya's

-------

Beggar's
Let it bleed
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Re: Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

Αμα πάρεις ECM στην παραλία θα τραβήξεις κάτι ύπνους , άλλο πράγμα . Οσο για το άλλο , μία και μόνη εξαίρεση έκανα ακούγοντας μουσική στην παραλία με ακουστικά .

στην παραλία, ακουστικά ή βιβλία δεν παίρνω ποτέ.
Δεν κάθομαι ποτέ πάνω από 2-3 ώρες βέβαια.
Η ημέρα, στις διακοπές, έχει άλλες 21 ώρες: μιά χαρά για ...ταξίδια ;)
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

Εζησα το Exile On Main Street στην εποχή του.
Με μεγάλωσε.
Για ενάμισυ περίπου χρόνο κυκλοφορούσα σαν μεθυσμένος.
Το Goat's Head Soup ήταν, για μένα, μιά ανώμαλη προσγείωση. Κυνικό, προκλητικά θρασύ, στις φωτογραφίες του εξωφύλου, στη θέση των ματιών τους, πίστευα πως έπρεπε να βάλουν το σήμα του δολαρίου, όπως ο Σκρούτζ Μακ Ντακ.

Ο Bowie ελάχιστα πράγματα μου είπε στην περίοδο Spiders και ακόμα λιγότερα μετά την τριλογία που έφτιαξε με τον Eno.
Το Pin Ups δεν το απέκτησα και δεν του το συγχώρεσα ποτέ: θεώρησα πως ο τρόπος του να οικειοποιηθεί αυτά τα κομμάτια ήταν, τελικά, να τα βιάσει. Περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω απ αυτές τις εκπληκτικές μινιατούρες, στην αυθεντική εκδοχή τους κάθε ένα τους και μία ταπετσαρία πιωμένη με χρώματα - και τις αποπτωχεύει με τρόπο πέρα για πέρα θλιβερό. Τα originals είναι απείρως καλύτερα, έτσι που με έκαναν να σκέφτομαι ότι το Pin Ups είναι ο πιο αμήχανος δίσκος του. Κάτι σαν 'απορία ψάλτου = βήξ'.
Αν ήμουν ο Townshend ή κάποιος από τους Yardbirds, δεν θα του ξαναμίλαγα ποτέ.:angry:

I m sorry :frown:

γι αυτό και οι εκτενείς αναφορές μου συτο γούστο . Ακούω και σήμερα με άνεση , τουλάχιστον 9 Bowie , ενώ ζήτημα είναι αν ακούω ένα-δυο Who . Τι ψάχνεις , δάσκαλε ....-bye-
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

στην παραλία, ακουστικά ή βιβλία δεν παίρνω ποτέ.
Δεν κάθομαι ποτέ πάνω από 2-3 ώρες βέβαια.
Η ημέρα, στις διακοπές, έχει άλλες 21 ώρες: μιά χαρά για ...ταξίδια ;)

εμ εγώ κάθομαι περί τις 7-8 ώρες
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Re: Παρελθοντολογίας το ανάγνωσμα ...

Εxile
Sticky
Goat
Get yer ya ya's

-------

Beggar's
Let it bleed

τα ίδια περίπου: πλην Goat, συν Satanic Majesties.
Αλλά με διαφορετική σειρά: το Ya-Ya's πλέον αβλεπί πρώτο.
Τhe culmination of an era :firstprize: