Emeralds - Μια ανασα απο τον ηλιο

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
51vAchSWUiL._SS500_.jpg

What Happened (2009)

Οι Emeralds ειναι απο το Cleveland και εχουν περασει ατελειωτες ωρες ηχογραφωντας κασσετες και cd-rs πειραματιζομενοι με ηχους απο αναλογικα συνθεζαιζερ, αναμιγμενα με θορυβους αλλα και κιθαρες.
Τους γνωρισα φετος απο τις διθυραμβικες κριτικες για την ουσιαστικα πρωτη τους "κανονικη" κυκλοφορια What Happened.
Προκειται για καταπληκτικη δουλεια που φαινομενικα φερνει με Tangerine Dream της πρωτης περιοδου. Τα keyboards κυριαρχουν, αλλοτε μελωδικα, αλλοτε σαν ηχητικα κολλαζ και θορυβο.
Ειναι φανερο οτι η μουσικη τους εχει περασει σε αλλο επιπεδο. Αναμικτα θα βρει κανεις στοιχεια απο τις minimal μουσικη του Fripp που αποτυπωνονται στη σειρα των Live Soundscapes οπου τα keybords απλα συνοδευουν τα μαγευτικα μουσικα τοπια που σχηματιζουν οι κιθαρες.
Αν και φαινομενικα "hyped" αξιζουν καθε επαινο γιαυτη τους τη δουλια. Πραγματικα η εξελιξη της μουσικης των γερμανων στον καινουργιο αιωνα!


emeralds.jpg

Solar Bridge (2008)

Εκει που ομως που τα λογια τελειωνουν και δεν ξερω τι να γραψω ειναι για το περσινο τους Solar Bridge που κυκλοφορησε σε 1000 αντιτυπα (ελπιζω να το εχω συντομα!). Το ειχα κατεβασει απο περιεργεια γιατι μου αρεσε πολυ το What Happened. Βρηκα δυο κομματια συνολικης διαρκειας 27'.
Δεν πιστευα στα αυτια μου, με διαπερασαν ολα τα ηλεκτρομαγνητικα πεδια που χορευουν γυρω απο τον ηλιο, αργα και βασανιστικα σα να νιωθεις μια λαβα απο ηχο να κινειται.
Επι τελους οι απογονοι των Ash Ra και των Popol Vuh της πρωτης περιοδου καβαλα σε επιβλητικα drones απο συνθεζαιζερ. Οι κιθαρες σε ρολο κατευθυντηρα με ελαχιστη συμμετοχη, τιμονι για να αλλαζουν πορεια οι ηλεκτρονικες λουπες που αλλιως θα συνεχιζονταν στο διηνεκες. Για περισσοτερα εχουν γραφτει εξαιρετικα reviews σε εξειδικευμενα sites.

Δεν ειναι ευκολα προσεγγισιμο σε καποιον που δεν εχει εντρυφησει στο γερμανικο ιδιωμα των 70s και στα αμερικανικα των αρχων του 2000 (Stars of the Lid, Cul de sac, Windy and Carl κλπ). Τολμω να πω οτι συνοψιζει ολους αυτους και τους ξεπερνα. Η Γεφυρα του Ηλιου ειναι δεκαρι στα τεφτερια μου.
e
 

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
http://www.thewire.co.uk/articles/charts/
Εδω θα ανακαλυπσεις και αλλα ενδιαφερον ακουσματα..περιγραματικα αναφερω..The Hospitals.The Caretaker.Kevin Drumm.Earth.Murcof.
http://www.thewire.co.uk/articles/charts/
εδω ειναι τα καλυτερα απο καθε χρονια. γενικα προτεινουν αρκετα ενδιαφερων δισκους. εχω χαλασμενο πλκρολογιο...
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Ημουν συνδρομητης για κατι φεγγαρια. Ψαχνουν πολυ οι τυποι ειναι γεγονος, ειχα διαπιστωσει οτι πολλα δεν ειναι του γουστου μου (πχ οι Hospitals ειναι υπεροχοι, Earth με τιποτα). Ισως πρεπει να ξαναγραφτω για να διαβαζω και τι λενε οχι μονο λιστες
e