"Πρόστυχη jazz"

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
attachment.php


Ben Webster – Soulville (Verve 1957)

Το βαθύ πορτοκαλί χρώμα του εξωφύλλου, είχε αρχίσει να αποχρωματίζεται για τα καλά, εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσής του στη βιτρίνα του συνοικιακού δισκάδικου.
Αν λάμβανε κανείς υπόψη του πως η υπόλοιπη «διακόσμηση» άλλαζε τακτικά, ήταν προφανές πως ο συγκεκριμένος δίσκος δύσκολα θα «έφευγε».
Το “Ben Webster Quintet” παρέπεμπε ασφαλώς σε Τζαζ σχήμα, κι εγώ με την Τζαζ εκείνη την εποχή δεν είχα καθόλου σχέση ή επαφή, πέρα απο δυό - τρείς επισκέψεις στο θρυλικό Τζαζ Κλαμπ στην Πλάκα.
Ζήτησα να ρίξω μια ματιά στο εξώφυλλο, έχοντας κατα βάθος αποφασίσει να τον αγοράσω και να γίνει ο πρώτος του είδους για την δισκοθήκη μου. Η ένδειξη "ΜΟΝΟ" με αποθάρρυνε λίγο, αλλά η επεξήγηση “A panoramic true High Fidelity record” με ξανάφερε στα ίσια μου, καθότι είχαμε σκάσει πρόσφατα και κάτι φράγκα, ωστε να αναβαθμιστούμε ηχητικώς και να μεταβούμε -επιτέλους- απο τις κεραμικές κεφαλές στη Stanton με το βουρτσάκι και άλλα συναφή.
Ζήτησα και μια ηχητική τζουρίτσα, έτσι για να πειστώ ακόμη περισσότερο. Μετά την σύντομη εισαγωγή του γκρούπ, άκουσα εκείνο το θεϊκό φύσημα στο σαξόφωνο που με «έστειλε». Χαρά απερίγραπτη! Τον πήρα.
Έπαιζε δυο μέρες συνέχεια και δεν μπορούσα να ξεκολλήσω. Τι ήταν τούτο; Πήρα υποτίθεται ένα δίσκο Jazz και εκεί μέσα εγώ άκουγα τα Blues.
Οπότε εκλήθη φίλος που - σαν πιο ψαγμένος σε τεχνοτροπίες και τα λοιπά- θα έκανε την πιστοποίηση:
«Πρόστυχη Jazz!” απεφάνθη με βεβαιότητα και αμέσως μετά λυθήκαμε στα γέλια.
 

Attachments

  • DSC02548.JPG
    DSC02548.JPG
    102 KB · Views: 132

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Ο Webster γεννημένος το 1909, θεωρείται μέλος της αγίας τριάδας του σαξοφώνου, μαζί με τους Coleman Hawkins και Lester Young. Έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους της Jazz και έχει παίξει σε πολλές ορχήστρες πριν γίνει leader ο ίδιος.
Την εποχή ηχογράφησης του “Soulville”, συνεργάζεται με τον Oscar Peterson στο πιανο, τον Herb Ellis στην κιθάρα, Ray Brown στο μπάσσο, Stan Levey στα τύμπανα. Ο ίδιος παίζει τενόρο σαξόφωνο.
Ο δίσκος, με την εξαίρεση του σχετικά ρυθμικού δεύτερου κομματιού, αποτελείται απο εφτά αργές ρυθμικά μπαλάντες. Τις διαπνέει ένα bluesy mood και ένα after κλίμα. Ο Webster φυσάει μοναδικά. Παθιασμένα, νωχελικά, παιχνιδιάρικα, βελούδινα, σαγηνευτικά, αποπλανητικά, ονειρικά. Ο εξαιρετικός τρόπος ηχογράφησης ειδικά του σαξοφώνου, αναδεικνύει σε απίστευτο βαθμό όλες τις λεπτοφυείς διακυμάνσεις και τα ηχοχρώματα της τεχνικής του, που αναδύονται σαν αρώματα απο ένα καλό μπέρμπον, με οπτικό εφέ στήλες μπλέ καπνού να περιδινίζονται κομψά μέχρι να διαλυθούν.
Ο Peterson στο πιάνο ρίχνει τα κεντίδια του, αλλά και οι άλλοι μουσικοί συμβάλουν στο τελικό αποτέλεσμα.
Όλα αυτά περάσανε σαν ταινία του ενός δευτερολέπτου απο το μυαλό μου, πρίν τον αγοράσω για δεύτερη φορά προχθές που τον πέτυχα.

Στην τωρινή επανέκδοση σε Digipak περιέχεται βιβλιαράκι καθώς και τρία bonus tracks με τον Webster στο πιάνο.

Ένας δίσκος χορταστικός, που τον ακούω με την ίδια ευχαρίστηση και σήμερα που έχω ακούσει και πέντε πραγματάκια παραπάνω.
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Πάντως το "1957" με προδιαθέτει θετικά στο δίσκο. Ήταν μαγική περίοδος τότε στη jazz...

πολύ ωραία παρουσίαση:grinning-smiley-043-bye-
 
Last edited:

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Ναι, o δίσκος είναι απο τη σειρα Master Edition της Verve

Verve Master Editions are new reissues of landmark Verve records from the '50s and '60s, using the best possible audio sources. Meticulous restoration of the original master tapes and 20-bit digital transfer deliver optimal sonic clarity.

O συγκεκριμένος αναφέρει "high resolution 96kHz 24bit digital transfer"
και η ποιότητα του ήχου είναι εξαιρετική.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,735
πετρουπολη
:grinning-smiley-043
παντως ολη η σειρα της verve master edition ειναι εκπληκτικη σε ποιοτητα αλλα και σε τιμη.σχεδον τζαμπα.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Πάντως το "1957" με προδιαθέτει θετικά στο δίσκο. Ήταν μαγική περίοδος τότε στη jazz...

πολύ ωραία παρουσίαση:grinning-smiley-043-bye-

ναι
δεν είναι τυχαίο φαίνεται που γεννήθηκα τότε....:grinning-smiley-043
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Χρυσή πράγματι.
Είμαι στην αρχή του ψαξίματος, δεν έχω παρά πολλά διασκάκια από τότε,
αλλά ότι έχω είναι όλα πολύ πάνω του μετρίου. Μεγάλη μουσική.