Ahleuchatistas - Of the Body Prone (2009)

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
61MD7R9mNLL._SS500_.jpg


Ahleuchatistas - Of the Body Prone (Tzadik 2009)

Οι Ahleuchatistas ειναι ενα τριο που πηραν το ονομα τους απο τη συνθεση Ah-leu-cha του Charlie Parker. H φετινη τους κυκλοφορια Of the Body Prone ειναι η πεμπτη τους και η πρωτη τους στην Tzadik του John Zorn. Ειναι σιγουρα η περισοτερο ωριμη και κατασταλαγμενη δουλια τους. Η μουσικη τους ειναι μια ακροβασια αναμεσα σε prog και μια απορρυθμισμενη jazz, επιθετικη που αγγιζει τα ορια του metal, με τα τα τυμπανα να χτυπουν με τρομερη ενταση και νευρο και τον ηχο της κιθαρας κοφτο ολο λεπιδες, σημα κατατεθεν της μετα-punk μουσικης με τη διαφορα του αυτοσχεδιασμου. Οι αυτοσχεδιασμοι ειναι απολυτα πειθαρχημενοι και η ακριβεια χτυπα τα δεκατα δευτερολεπτου. Το ακουσμα ειναι αδυσωπητο, βιαιο.

Σε σχεση με παλιοτερες δουλιες στο Of the Body Prone οι συνθεσεις μεγαλωνουν, τα τριλεπτα γινονται οκταλεπτες συνθεσεις και ο ηχος "γεμιζει" περισσοτερο. Σε προσεκτικη ακροαση εχουν αρχισει να αναδυονται, ισως για πρωτη φορα ψηγματα μελωδιας, ομως τη στιγμη που τολμα να ξεπηδησει κατι τετοιο αλλοτε η κιθαρα, αλλοτε τα drums το κοβουν απο τη ριζα. Ειναι περισσοτερο απο φανερο οτι εχει αναλαβει ο John Zorn και το χερι του ειναι παντου. Ο ιδιος εχει βεβαια ξεφευγει σε αλλα μονοπατια, αλλα αυτο το γκρουπ πρεπει να ειναι το σαρακι να του θυμιζει τους Naked City της νιοτης του. Κολλαζ κλασσικης, experimental jazz, με prog ψηγματα, αλλα πανω απο ολα αδυσωπητο punk-rock, ανατρεπτικο σαν σταση που εφτασε να τους χαρακτηρισουν μερικοι σαν τους Beefheart της εποχης μας. Απαιτητικο ακουσμα που δεν παιρνει μεσες λυσεις, το λατρευεις ή το μισεις.
Δεν ταξινομειται ευκολα, οι progαδες που εριξα μια ματια στο archive τους και καταπιανονται με καποιες παλιοτερες δουλιες ξυνουν το κεφαλι με απορια να καταλαβουν απο ποιο πλανητη επεσαν αυτοι, οι jazzαδες το βλεπουν σαν ενα "δικο" τους μεταλλαγμενο ξωτικο.
Κανεις δεν θα το ενταξει στις ταξεις του, το Of the Body Prone θα παραμεινει σαν κατι παρατημενα επιβλητικα μνημεια στη μεση του πουθενα που τα βλεπει κανεις και απορει πως εφτασαν καποιοι μεχρι εκει και με ποιο τροπο τα εχτισαν.
e

PS. Να φανταστειτε ψαχνω για τιτλο με φαντασια για το thread αλλα δεν κολλαει τιποτα!!