Απενοχοποίηση τώρα, part I

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
ABC – The Lexicon of Love (1982)






Το 1981 στη Βρετανία οι μουσικές μόδες χοντρικά ήταν το post punk με ενίοτε μεγάλη εμπορική επιτυχία όπως οι Jam, οι νεορομαντικοί όπου εκεί συλλήβδην εντάχθηκαν γκρουπς όπως οι Ultravox, Spandau Ballet και Duran Duran η ποπ, όπου για δεύτερη και ευτυχώς τελευταία χρονιά κυριαρχούσε ο «μορφονιός» Adam Ant και η ηλεκτρονική σκηνή του Sheffield με μπροστάρηδες τους Human League και τους Heaven 17. Φυσικά η underground σκηνή «έβραζε» με νέες τάσεις και γκρουπς αλλά αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο του εν λόγω νήματος.
Από το Sheffield ήταν και οι ABC οι οποίοι όπως και η πλειονότητα των προαναφερθέντων είχαν την ίδια κατάληξη. Αφού γεύθηκαν, παραφράσσοντας τη γνωστή ρήση, τον ένα δίσκο της δημοσιότητάς τους κατ’αντιστοιχία των 15 λεπτών, κατόπιν μετέπεσαν στη μετριότητα και οδηγήθηκαν στο τέλος της καριέρας τους. Αυτό που τους έκανε ξεχωριστούς ήταν ο αυτός ο δίσκος, συγκεκριμένα ο πρώτος τους με τίτλο «The Lexicon of Love» ήταν σπουδαίος και αυτό οφείλεται στον παραγωγό του, τον Trevor Horn.
O Horn ήταν ήδη γνωστός στα μουσικά δρώμενα της Βρετανίας από το συγκρότημα Buggles (ουσιαστικά αυτός ήταν το συγκρότημα) και το πασίγνωστο και προφητικό ως προς τον τίτλο «Video killed the radio star». Εκτός από την παραγωγή του Lexicon of Love ο Horn θα ιδρύσει και δισκογραφική εταιρία, την πολύ γνωστή ZTT (αρχικά του Zang Tuum Tumb!!!!!!) Records υπό την σκέπη της οποίας θα βρεθούν αργότερα συγκροτήματα όπως οι Propaganda, οι Frankie Goes to Hollywood, η Grace Jones και φυσικά οι Art of Noise στους οποίους αναμείχθηκε ενεργά ο Horn και είχαν προεξάρχον μέλος την Anne Dudley η οποία αργότερα έγραψε κινηματογραφική μουσική και συμμετείχε στην υλοποίηση του Lexicon of Love.
Kυρίαρχη φιγούρα των ABC ήταν ο τραγουδιστής τους Martin Fry με την «θεατρική» φωνή του και με την προφανέστατα ιδιαίτερη αγάπη στα κουστούμια του Brian Ferry.
Ο δίσκος έχει 10 τραγούδια (στο original βινύλιο και όχι σε μετέπειτα επανεκδόσεις), 9 για την ακρίβεια αφού το τελευταίο είναι άλλη ενορχήστρωση του Look of Love και είναι concept album υπό την έννοια ότι όλα τα τραγούδια είναι ερωτικής θεματολογίας και μάλιστα «πονεμένα» για χαμένους έρωτες αν και πάντα έχω μέσα μου τη άποψη ότι oι στίχοι εκτός από υπερεπιτηδευμένοι είναι πέρα για πέρα ειρωνικοί.
Τα κομμάτια που απαρτίζουν το άλμπουμ είναι, για μένα τουλάχιστον, ισάξια μεταξύ τους. Είναι κυρίως χορευτικά, μπιτάτα, με φάνκι μπάσο αρκετά από αυτά αλλά με ενορχήστρωση, υπεύθυνη της οποίας είναι η Dudley, με πνευστά, έγχορδα και συνθεσάιζερς (κάποιοι ίσως την βρουν «βαριά») που τους δίνει έναν «εκλεπτυσμένο» ήχο.
Η ερμηνεία του Fry είναι «θεατρική», αποτίοντας προφανώς φόρο τιμής στον Noel Coward που, ειρήσθω εν παρόδω, πιστεύω ότι «στοιχειώνει» όλη τη Βρετανική μουσική σκηνή από τους Beatles και τους Pet Shop Boys μέχρι τους Arctic Monkeys αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο νήμα.
Προσωπικά αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια κομμάτια θα έλεγα τα «Show me», «Tears are not enough» και «Date stamp».
O δίσκος απαντάται στους τοπ 100 πολλών λιστών, για μένα αποτελεί έναν από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του ’80, έξοχο δείγμα στυλιζαρισμένης ποπ.
Τελειώνοντας ας διηγηθώ τη δική μου γνωριμία με τον δίσκο αυτό. Θυμάμαι γύρω στο 1982 να ακούω τους «πειρατές» των FM στο μικρό μου ραδιόφωνο και σαν τώρα ανακαλώ το συγκεκριμένο κομμάτι να εναλλάσσεται με το «Ashes to ashes» του Bowie (περιττό να πω ότι δεν ήξερα κανένα από τα δύο τότε) στην εκπομπή ενός σταθμού. Αργότερα έμαθα τον τίτλο του τραγουδιού που ήταν το «Look of love».Γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έψαχνα σε δισκάδικο στην Ιπποκράτους που έφερνε hip hop δίσκους για να αγοράσω κάτι ρίχνοντας και ματιές σε άλλα ράφια. Εκεί τον πέτυχα, καινούργιο και μάλιστα εισαγωγής αλλά σε τιμή «σκότωμα» αφού για κάποιον λόγο βρισκόταν σε ράφι με «unclassified» δίσκους, κάπως έτσι αγόρασα και το «A secret wish» των Propaganda όπου ο πωλητής δεν ήξερε πόσα να μου ζητήσει. Με ρώτησε που τον βρήκα, του έδειξα το ράφι (ο δίσκος δεν είχε τιμή επάνω, μόνο serial number) και μου είπε μια τιμή κάτω από το μισό της αξίας ενός καινούργιου δίσκου.
Ωραίες εποχές….

 
17 June 2006
14,350
A modern European classic: μέσα στους 4 ή 5 καλύτερους ποπ δίσκους που κυκλοφόρησαν στα 20 τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα.
very pre-Tarantino nerdy, συγκρατημένο και ακραία στυλάτο, μια γιορτή από συνθετικά beats και ξελογιάστρες μελωδίες, καλοντυμένο και ατσαλάκωτο, έχει να πάει παντού και πουθενά, σχεδόν συμβατικό και, ταυτόχρονα, εικονοκλαστικό, νοσταλγικά φουτουριστικό(sic), αν είναι ποτέ δυνατόν και συγχωρείστε μου τον νεολογισμό αλλά είναι-Ναί, είναι ένας από αυτούς τους δίσκους που συνοψίζουν τόσο τέλεια τον περίγυρό τους και δεν ξέρουν αν κοιτούν πίσω ή μπροστά...ένα μελόδραμα που νιώθει 'ηρωικό' και είναι παραληρηματική κωμικοτραγωδία απ την κορυφή ως τα νύχια: Boy meets girl and love is a dangerous thing.
Ενα αληθινό Διαμάντι.
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
δεν μπορώ φυσικά να ξεχωρίσω κάτι αλλά τα 'All Of My Heart', '4ever 2gether' και 'The Look Of Love (Part IV)' είναι σκέτη μαγεία.
το αγγλικό Αμαζον πουλάει μία deluxe edition, διπλό άλμπουμ με το original και παραγεμισμένο επίσης με demos, alternate takes και Live υλικό.
 

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα
...

http://img532.imageshack.us/i/85855793.jpg/

Jam, Ultravox, SpandauBallet, DuranDuran, HumanLeague, Heaven 17, ABC, TrevorHorn, Buggles, ZangTuumTumb!!!!!!, Propaganda,
FrankieGoestoHollywood, GraceJones, ArtofNoise, AnneDudley, MartinFry, BrianFerry, PetShopBoys, ArcticMonkeys...
...

Θυμάμαι γύρω στο 1982 να ακούω τους «πειρατές» των FM στο μικρό μου ραδιόφωνο ... (εγώ σε ένα hi-fi stereo(!) της Silver (!!!), τις καμπίνες των ηχείων φαντάζομαι με τέτοια μνήμη που έχεις θα τις θυμάσαι στο υπνοδωμάτιο) και σαν τώρα ανακαλώ το συγκεκριμένο κομμάτι να εναλλάσσεται με το «Ashestoashes» του Bowie (περιττό να πω ότι δεν ήξερα κανένα από τα δύο τότε) στην εκπομπή ενός σταθμού. Αργότερα έμαθα τον τίτλο του τραγουδιού που ήταν το «Lookoflove».Γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ʼ90 έψαχνα σε δισκάδικο στην Ιπποκράτους που έφερνε hiphop δίσκους για να αγοράσω κάτι ρίχνοντας και ματιές σε άλλα ράφια. Εκεί τον πέτυχα, καινούργιο και μάλιστα εισαγωγής αλλά σε τιμή «σκότωμα» αφού για κάποιον λόγο βρισκόταν σε ράφι με «unclassified» δίσκους, κάπως έτσι αγόρασα και το «Asecretwish» των Propaganda όπου ο πωλητής δεν ήξερε πόσα να μου ζητήσει. Με ρώτησε που τον βρήκα, του έδειξα το ράφι (ο δίσκος δεν είχε τιμή επάνω, μόνο serialnumber) και μου είπε μια τιμή κάτω από το μισό της αξίας ενός καινούργιου δίσκου.
Ωραίες εποχές….
Απενοχοποίηση δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ Πάνο για τον απλό λόγο ότι στη μουσική (όπως και σε όλες τις τέχνες) δεν πρέπει να υπάρχουν ενοχές.
Ειδικά σε παιδιά 12-15 χρονών που είμασταν τότε...

Ψάχνω, καιρό τώρα, να χαρίσω τους τελευταίους δίσκους μου.
Μετά την ιδέα σου να αναπολήσεις τα πρώτα σου βήματα στη μουσική, δύο επιλογές έχω. Ή να ξαναγοράσω turntable ή να σου δώσω 10 από αυτούς στην επόμενη συνάντηση... (Δεν τους δίνω όλους για να μείνει κάτι και για το Part ΙΙ... Έχεις αφήσει έξω πολύ πράγμα ακόμα!)

Αντιγράφοντας τα λόγια σου: "Ωραίες εποχές"... προσθέτοντας: Αθώες εποχές...

:grinning-smiley-043 -bye-
 
Last edited:

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Re: Απάντηση: Απενοχοποίηση τώρα, part I

Απενοχοποίηση δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ Πάνο για τον απλό λόγο ότι στη μουσική (όπως και σε όλες τις τέχνες) δεν πρέπει να υπάρχουν ενοχές.

Εννοείται, γι'αυτό το λόγο κάτσε να δεις τι θα είναι στο part II !!!!!!!!!!

Ψάχνω, καιρό τώρα, να χαρίσω τους τελευταίους δίσκους μου.
Μετά την ιδέα σου να αναπολήσεις τα πρώτα σου βήματα στη μουσική, δύο επιλογές έχω. Ή να ξαναγοράσω turntable ή να σου δώσω 10 από αυτούς στην επόμενη συνάντηση...
:grinning-smiley-043 -bye-

Να σου πω μια λίστα με τα βινύλιά σου δεν θα με χάλαγε, χεχε:flipout:
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Απενοχοποίηση τώρα, part I

στη μουσική (όπως και σε όλες τις τέχνες) δεν πρέπει να υπάρχουν ενοχές.

θα με τρελλάνετε βρε τζόβενα; Κανένας σας δεν έχει υποψιασθεί καν πόσο αφροδισιακό πράγμα είναι οι ενοχές; :blink: :popcorn:
O tempora o mores :rolleyes:
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Και συ τζόβενο είσαι Κώστα, η ζέση σου για αναζήτηση είναι εφηβική! :a0210:
Πάντως για τους ABC δεν είχα ενοχές, ο τίτλος πηγαίνει περισσότερο στην απενοχοποίηση της ποπ σε εποχές όπου έπαψε να είναι τόσο σημαντική όσο παλιότερα.
 
Last edited:

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα
Κώστα αφροδισιακές είναι οι ενοχές που νοιώθουν οι άλλοι, όχι εμείς :HTEHETH63:

Όσο για τα "τζόβενα" καλώς ή κακώς περάσαν αυτές οι εποχές... δε λέω καλά περάσαμε :BDGBGDB55:, αλλά τώρα εκπαίδευση νεολαίου και πολύ μας είναι ;) ...άντε και κανάς τσαμπουκάς στο ΑVClub για να κυκλοφορεί το αίμα :viking:


Εσύ ψηλέ θα πάρεις τώρα 10 δισκάκια (δικής μου επιλογής :BDGBDGB53: και ελπίζω να μην έχουν στραβώσει όρθια χρόνια τώρα :slapface:) και στο Part II, αν είσαι καλό παιδί, θα διαλέξεις μόνος σου (καμιά 50αριά έχουν μείνει μέχρι το Part V καθαρίσαμε... - CD δε δίνω :flipout:!)

:ernaehrung004:
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Re: Απάντηση: Απενοχοποίηση τώρα, part I

και στο Part II, αν είσαι καλό παιδί, θα διαλέξεις μόνος σου

Έχω την εντύπωση ότι στο part II θα μου δώσει ο ΜπαΪραχτάρης δίσκο!!!!!! (άντε έδωσα και ένα μικρό στοιχείο για το τι θα επακολουθήσει.....).
 
17 June 2006
14,350
Παρασύρθηκα από την παρουσίαση του Πάνου. Δεν το είχα σε CD, ήθελα και τα extras, παρήγγειλα την Deluxe Edition.
Ηρθε σήμερα. Κατ αρχήν είναι πάμφθηνη. Πολύ φροντισμένη, αξίζει να την πάρει κανείς και μόνο για τη συσκευασία, τις φωτογραφίες και το βιβλιαράκι.
'it was like disco, but in a Bob Dylan way' γράφει ο Trevor Horn.
Η πολυτελής έκδοση είναι γεμάτη καλούδια: demos, alternate mixes κλπ. Στο δεύτερο CD όμως, what a bliss! Παρουσιάζουν το άλμπουμ live στο Hammersmith Odeon (1982). Τα ντράμς είναι μπροστά, μεγαλόσχημα και βαρύγδουπα, ακούγονται σαν τα βήματα του Θεού. Εξοχα παιγμένα φυσικά. Το ίδιο και το μπάσσο. Τα πλήκτρα 'θερίζουν'.
Fan fodder. Αλλά gourmet απ άκρη σ άκρη.
thanks Πάνο.
 
Last edited:

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Με τα μουσικά "κενά" που θεωρώ ότι έχω αυτό μου'λειπε τώρα...να διπλοαγοράζω δίσκους!!!
Thanks Κώστα...που μας μπρίζωσες!!!!!! χεχε.
 

niko Zed

Established Member
6 November 2008
297
Η εκτιμηση πως το Lexicon of Love ειναι ενα απο τους 4-5 καλυτερα ποπ αλμπουμ που κυκλοφορησαν μεσα στα τελευταια 20 χρονια του 20ου αιωνα πιστευω πως ειναι "λιγακι" υπερβολικη ....


Και τα αλμπουμ των Prefab Sprout ? Το Ocean Rain των Echo & the bunnymen ? Τα αλμπουμ του Vini Reilly ? Αντε αυτα πες ειναι πιο experimental...
Tο πρωτο των Inspiral Carpets ? Τα 2 πρωτα των Depeche mode επι Vince Clarke ? Των Sugargubes ? Το πρωτο των Simply Red ? Το single Let me go των Heaven 17 μονο του ειναι πολυ ανωτερο(υπερβαλω λιγο εδω...).
Των A.R.Kane ? A Certain Ratio ?Δεν θα πω New Order γιατι θα ειναι ολιγον ιεροσυλια... Των Pale Saints ? Η ουρανια ποπ των Chills ? Ασε οτι απο Style Council...Αλλα ακομα και το δευτερο αλμπουμ των Pet Shop Boys δεν ειναι καν κοντα του...

Τοσα αλμπουμ κι αλλα τοσα που σχεδον τα περισσοτερα στεκονται ανετα στην σημερινη εποχη.

Οι ABC "δυσκολα"...πολυ "δυσκολα"...

ΙΜΗΟ παντα, και με την εμπειρια μου γιατι την εζησα και με το παραπανω εκεινη την εποχη...

Οφειλω βεβαια να παραδεχτω πως ηταν οντως ενα παρα πολυ ενδιαφερον αλμπουμ, για εκεινη την εποχη ομως...

Πολυ φιλικα:ernaehrung004: