Boogie , Booze and traditional Values

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
f35054abwgi.jpg


Αμερικάνικος νότος. Τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις , τεράστια αυτοκίνητα , τεράστιες εκτάσεις βαμβακιού. Η confederation flag με τα 13 αστέρια . Η Κου Κλουξ Κλαν . τα πετρέλαια , το Texas oρόσημο συντηρητισμού . Η αίσθηση του easy rider καβάλα στην Harley να καταβροχθίζει χιλιόμετρα πυρωμένης ασφάλτου και καυτής ερήμου. Τα μεγάλα cabriolet Πόντιακ και Πλύμουθ ….
Κι αν πάνω στο τσόπερ πιο εύκολα πιστεύει κανείς ότι ο αναβάτης τους θα ακούει Steppenwolf είναι εξ ίσου πιθανό οι ήχοι του ενός southern boogie rock να σπάνε την σιωπή του απέραντου τοπίου καθώς διαχέονται από το γυαλιστερό , χρωμιομένο πλέιερ ….
Δυο είναι οι αδιαφιλονίκητοι βασιλιάδες του southern rock κι οτιδήποτε άλλο προέκυψε μετά από αυτούς ή από αυτούς μπορεί να ήταν καλό αλλά δεν κατάφερε να φτάσει το καλλιτεχνικό status αυτών των δύο . Μιλάω φυσικά για τους Allman Brothers και τους Lynyrd Skynyrd. Οι Marshall Tucker Βand κι οι Blackfoot δεν είχαν το ανάλογο καλλιτεχνικό επίπεδο , οι Atlanta Rhythm Section ήταν μάλλον γλυκανάλατοι και οι σχετικά νεότεροι Black Crowes ήρθαν μάλλον αργά .
Σε αντίθεση με τους Allman Brothers που πολλές φορές εμφάνισαν ένα πιο arty μουσικό προφίλ με τζάζυ πινελιές , οι Lynyrd Skynyrd παρέμειναν προσηλωμένοι στον βασικό κορμό του blues και του hard drivinʼ rock , του honky tonk και του γνήσιου δωδεκάμετρου .
Από την στιγμή που πιτσιρικάδες , συμμαθητές στο ίδιο σχολείο ( Van Zandt , Rossington , Collins ) αποφάσισαν να μετονομάσουν τους My Backyard σε Lynyrd Skynyrd με σκοπό να κοροϊδέψουν έναν καθηγητή τους τους με το όνομα Leonard Skinner , μέχρις ότου ο ενθουσιασμένος Al Kooper τους ανακάλυψε , τους έκλεισε συμβόλαιο στην MCA και έκανε παραγωγή στους δίσκους τους και έως ότου το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα φέρει το τέλος ( τουλάχιστον έτσι φαινόταν τότε ) με τον θάνατο του χαρισματικού Van Zandt και του Steve Gaines , oι Skynyrds παρέμειναν συνεπείς αλλά δημιουργικοί υπηρέτες ενός ιδιώματος που περιελάμβανε όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά του ροκ στην πιο αρχετυπική μορφή του : attitude , καυγάδες , ποτά , ξύλο , ναρκωτικά , blues βάσεις , ροκ κιθάρες ( τρείς παρακαλώ τον αριθμό ) και όλα αυτά πασπαλισμένα με μία από τις macho redneck νοοτροπίες ever : «Είμαι βλάχος και το καυχώμαι» . Και σʼ αυτό που έκαναν μεγαλούργησαν .

n18593a4zay.jpg


Τρείς χρονιές συνεχείς , 1973, 74 και 75 και τρία μεγάλα άλμπουμ ( "Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd" , "Second Helping ", "Nuthinʼ Fancy" ) ήταν υπεραρκετά να τους εξακοντίσουν την στρατόσφαιρα τους είδους και να εδραιώσουν τη θέση τους σαν ένα από τα πιο γνήσια ροκ γκρουπς . Το "Second Helping" ( 8 1/2) είναι το κλασσικό και κατά γενική ομολογία το καλύτερο τους . Και όχι άδικα . Κάθε ένα από τα οχτώ κομμάτια που περιέχει είναι μια επιτομή του είδους . Από τον απόλυτο ύμνο του opening track , το κλασσικό "Sweet Home Alabama" – απάντηση στην πικρόχολη , αντι-νότια διάθεση του "Southern Man "του Neil Young – οι Skynyrds δείχνουν τις διαθέσεις τους , τα δόντια τους αλλά πάνω απʼ όλα δείχνουν μια εξαιρετική συνθετική φλέβα , μια υψηλού επιπέδου τραγουδοποιία , που καλύπτει την αισθαντική μπαλάντα ( "I need you" , "The balland of Curtis Loew" με την δεύτερη ακόμα καλύτερη από την πρωτη ) το blues rock ( "The Needle and the Spoon" ) και το δυναμικό πανίσχυρο ροκ ( "Working for the MCA" , "Swamp Music" ) . H διασκευή στο "Call me the Breeze "του J.J. Cale κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον δίσκο , ροκάροντας ξέφρενα . Η μπάντα σε υψηλό εκτελεστικό επίπεδο με τις τρείς κιθάρες σε πρώτο πλάνο να κελαϊδουν ακατάπαυστα , μια ρυθμ σεξιον απόλυτα ικανή να ανταποκριθεί με εξαιρετικό τρόπο στις απαιτήσεις των συνθέσεων και η φωνή του Ronnie Van Zandt , άγρια , σκληρή και όπου χρειάζεται τρυφερή , συνθέτουν ένα μεγάλο άλμπουμ .
Σχεδόν εξ ίσου καλό είναι και το πρωτο τους "Pronounced…" ( 7 1/2/) Mπορεί τα διαμάντια να μην διαδέχονται το ένα το άλλο με την ίδια περισσή ευκολία , όπως στο "Second helping" αλλά τουλάχιστον το "Ι ainʼt the one" , το "Simple man" και το μεγαλειώδες "Tuesdayʼ s gone" με τα μέλλοτρονς να του δίνουν μια μεγαλόπρεπα συναρπαστική χροιά που τονίζει την μελαγχολική ερμηνεία του Van Zandt . Νάταν και λιγότερο φλύαρο το "Free Bird" , θα είχαμε την ευκαιρία να μιλάμε για άλλο ένα αριστούργημα του είδους .

f35030gux2w.jpg


Το "Nuthin fancy" ( 7 1/2 ) του 1975 με αυτόν τον περίεργα αυτοϋποτιμητικό τίτλο – δηλωτικό ίσως μιάς μετριοφροσύνης που πήγαζε από την αγνότητα και την αφέλεια τους – πραγματοποιεί μια στροφή προς την πιο hard blues πλευρά τους. Ο ήχος σκληραίνει αρκετά , τα riffs ακούγονται σχεδόν χεβιμεταλλικά , όπως στο "On the Hunt" ή το heavy metal blues του "Iʼ m a Country Boy" με τις κιθάρες να κόβουν σαν ξυράφια ή το "Saturday Night Special".Ακόμα και το "Whiskey Rock A Roller" είναι boogie μεν αλλά μεταλλικό Το "Nuthin Fancy" σηματοδοτεί μια φροϋδική επιστροφή στην μήτρα , αφού έχει προηγηθεί το ταξίδι στην ενδοχώρα , εκφράζοντας την αγάπη για τις ρίζες , τις πατροπαράδοτες αξίες , τονίζοντας την συμβουλευτική σχέση πατέρα –γιού , και επιδεικύοντας ένα σεξισμό , όχι πρωτόγνωρο για το είδος αλλά απροκάλυπτο και αιτία περηφάνειας ( My daddy told me a long time ago / Said there's two things son / Two things you should know /And in these two things you must take pride / That's a horse and woman, yeah / Well both of them you ride ) . Οι LS γυρίσαν όλη τη χώρα αλλά επέστρεψαν στην αγροτική παρθένα και φτωχή πατρίδα τους στις απλές αξίες και την σκληρή χειρονακτική δουλειά .
New York City is a thousand miles away
And if you ask me, I'll tell you that's OK
Now I'm not trying to put the big apple down
'Cause they don't need a man like me in town
I pick cotton down on the Dixie line
Work hard all day tryin' to make a dime
But that's allright, that's OK by me
'Cause that's the way that it was meant to be

Αρπάχτε λοιπόν δυο – τρία sixpacks με μπύρα , βάλτε ένα από τους δίσκους τους στο πικ-απ και πάμε όλοι μαζί στον αμερικάνικο νότο . Στην διαδρομή ίσως γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας .



Aφιερωμένο στην νέα διαχειριστική ομάδα της μουσικής , μην μας πάρει τον αέρα
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
τώρα...αν πω...ότι ποτέ δεν είχα-έχω ούτε ένα δίσκο τους υποθέτω ότι ουδόλως θα μειώσει την αξία τους.
Μη αντιγράψιμο αρχέτυπο, πάστα που της αξίζει ένα καλούπι και μετά στα σκουπίδια, θρύλος που σφραγίστηκε ανεξίτηλα με αίμα.
Τυχεροί όσοι τους άκουσαν και τους έζησαν στην εποχή τους, εγώ τότε είχα μιά βλέψη μόνο: με ποιόν θα συνεργαστεί ο Κάρλος στον επόμενο δίσκο.
Μιά ανακεφαλαίωση πάντως είναι πάντα απαραίτητη.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
αγαπημενοι,ποτε δεν κουραζομαι να τους ακουω.γνησιοι μεχρι το κοκκαλο και απο κιθαριστες φωτια...

διαφωνω ως προς τις μπυρες.εδω θελει wild turkey,makers mark,jack ή ακομα καλυτερα moonshine.

Ντοκ :worshippy::worshippy:
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
δεν μπορώ να πω ότι στα νιάτα μου ξετρελαινόμουν .... όταν κάποτε (ωραίες εποχές) χρειάσθηκε πράγματι να διασχίσω με αυτοκίνητο σχεδόν όλο τον αμερικανικό νότο (από Βιρτζίνια, Καρολίνες, Τζώρτζια, Φλόριντα και στην συνέχεια Μισσισιπή και Αλαμπάμα) να φάω στα πρωινάδικα των εξόδων των τεράστιων αυτοκινητόδρομων, και στα 'τηγανητάδικα' της επαρχίας, με την σαραντάρα βυζαρού σερβοτόρα να σε αποκαλεί honey και όλη την βλαχουριά ανοιχτόκαρδα να σου χαμογελά, τότε πράγματι βίωσα το μεγαλείο των τύπων και όλης της σχετικής σκηνής ...
 
17 June 2006
14,350
Δεν είχα ποτέ δίσκο τους και τα μόνα που ξέρω είναι τα Sweet Home Alabama και That Smell. Ποτέ μου δεν 'κούμπωσα' με τον Νότο, πίστευα ότι οι Allmans και ο Johnny Winter είχαν πεί τις τελευταίες λέξεις πάνω στο θέμα. Τούτοι δώ ήταν και βλάχοι και τους άκουγαν φανατικά κάτι μεθύστακες-φρικιά: No Class. Οταν 'έσκασαν' ήμουν αλλού, μετά, όλο κι όλο το ροκ που άκουγα από Αμερική ήταν ο Τοίχος από Ηχο των Crazy Horse, κατά προτίμηση live. Mετά ήρθαν οι εκκεντρικοί της Ralph και τίποτα πια δεν ήταν ίδιο.
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Boogie , Booze and traditional Values

Μην νομίζεις ότι θα μας πάρεις αμπάριζα .:ernaehrung004:

εσύ, αφότου έγινες καρεκλοκένταυρος, ούτε που μπαίνεις να δείς τα threads που ανοίγω. Σημειώνω εγώ, έννοια σου :icon15:

:ADFADF1:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
φταίει αυτή η μπάντα των δικηγόρων που τους έχουν εικόνισμα...
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Απάντηση: Re: Boogie , Booze and traditional Values

δεν μπορώ να πω ότι στα νιάτα μου ξετρελαινόμουν .... όταν κάποτε (ωραίες εποχές) χρειάσθηκε πράγματι να διασχίσω με αυτοκίνητο σχεδόν όλο τον αμερικανικό νότο (από Βιρτζίνια, Καρολίνες, Τζώρτζια, Φλόριντα και στην συνέχεια Μισσισιπή και Αλαμπάμα) να φάω στα πρωινάδικα των εξόδων των τεράστιων αυτοκινητόδρομων, και στα 'τηγανητάδικα' της επαρχίας, με την σαραντάρα βυζαρού σερβοτόρα να σε αποκαλεί honey και όλη την βλαχουριά ανοιχτόκαρδα να σου χαμογελά, τότε πράγματι βίωσα το μεγαλείο των τύπων και όλης της σχετικής σκηνής ...

και στο αμαξι τι ακουγες?Μαλερ?
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
όταν έχεις ακούσει το Idlewild South ή το Eat a peach ή έστω το κύκνειο Brothers and Sisters....ειλικρινά τί μπορεί να πεί το sweet home....
 

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Αν και πέρασα ένα φεγγάρι μαζί τους, με την προτροπή ένος φίλου κιθαρίστα, δεν τους κατάπια ποτέ καλά.. Τώρα πλέον, μπορεί να μου φέρουν και αναγούλα κάτι κομμάτια σαν το "Sweet Home.." (ειδικά αυτό) και τα ατελείωτα σόλα τους με κουράζουν αφάνταστα.
Εν πάσει περιπτώσει, σίγουρα υπηρέτησαν πιστά αυτό που έκαναν και αποδείχθηκαν και εφτάψυχοι, παρά τα συνεχή χτυπήματα της μοίρας (νομίζω πως και άλλο ένα τουλάχιστο μέλος εγκατέλειψε τα εγκόσμια κάπου στα τέλη των '80s).
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Re: Απάντηση: Boogie , Booze and traditional Values

Χε χε το ήξερα , γι αυτό στο αφιέρωσα . Μην νομίζεις ότι θα μας πάρεις αμπάριζα .:ernaehrung004:

Πολλοί hillbillies μαζεύτηκαν εδώ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Θα εκλάβω αυτό το αφιέρωμα ως "famous last words" και τώρα με τους νέους διαχειριστές της κατηγορίας......the shape of things to come θα είναι κάπως έτσι :flipout::flipout::flipout:

 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Boogie , Booze and traditional Values

και με τη μαντονα εσεις θα μου κρινετε τους skynyrd?
ισα ρεεεεεε:eviltongue::aetsch::musicus:

αργά κατάλαβες με ποιούς έμπλεξες....:Banane0:
δεν ήξερες, δεν ρώταγες?:smash:
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Boogie , Booze and traditional Values

να φάω στα πρωινάδικα των εξόδων των τεράστιων αυτοκινητόδρομων, και στα 'τηγανητάδικα' της επαρχίας, με την σαραντάρα βυζαρού σερβιτόρα να σε αποκαλεί honey .

Ρέμπραντ έπρεπε να γίνεις ρέ.:worshippy::ADFADF1::ernaehrung004: