Phantasmagoria indeed ( from the vaults )

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Προερχόμενοι από την Μεγάλη Βρεταννία και ενταχθέντες στην μεγάλη σκηνή του progressive των τελών της δεκαετίας του 60 , οι Curved Air είχαν να επιδείξουν μια απαράμιλλη κομψότητα , μία εγγενή χάρη και μία φυσική ευγένεια στις μουσικές τους αναζητήσεις που χρωστά στον ίδιο βαθμό στην βαθύτατα αισθησιακή φωνή της Sonja Kristina , στην δαιδαλώδη ευγλωττία του, σπουδασμένου στο Royal College of Music , Darryl Way στο βιολί και στις έξοχα δομημένες και μηδέποτε ξεχειλωμένες ή φλύαρες συνθέσεις του πολυοργανίστα Francis Monkman . Ολοι αυτοί οι παράγοντες, συνδυασμένοι με την κλασσική παιδεία τους , το έμφυτο γούστο , την αναντίρρητη καλαισθησία και την δημιουργική έμπνευση τους , συνετέλεσαν στην δημιουργία μιας μουσικής βελούδινης σαν παρφέ σοκολάτας , γλυκιάς σαν κρεμ μπρουλέ και αιθέριας σαν ένα επιδόρπιο φράουλας που τουλάχιστον για τρείς δίσκους έγραψε ιστορία , αντιπαραθέτοντας στην επίδειξη την οικονομία , στην φλυαρία την ουσία , κομίζοντας ένα ήθος στο progressive που δεν είχε όμοιο του . Κινούμενοι με την ίδια ευκολία , ανάμεσα στην αυστηρότητα του baroque , τις συμφωνικές εξτραβαγκάντσες , τις ρόκ φόρμες , υιοθετώντας περίεργα tempi και πολύπλοκους χρόνους που μπορούσε να υποστηρίξει η εξαιρετική ρυθμ σέξιον των Florian Pilkington-Miksa και Mike Wedwood ( Robert Martin και Ian Eyre ) , ελάχιστες φορές λοξοδρόμησαν προς τη μεριά ανούσιων επιδείξεων , παραμένοντας αριστοκρατικά γοητευτικοί , προσφέροντας ένα υποδειγματικό υβρίδιο συνταιριάσματος του ροκ με την κλασσική . Για τρείς δίσκους κράτησε το όλον γεγονός ( Air Conditioning , Second Album , Phantasmagoria ) αλλά τους αγοράζουμε με κλειστά μάτια

e228273wrwh.jpg
e37540k8oly.jpg
d75641ilxb6.jpg
 

pavlop

New member
22 June 2006
3
Ψαχνοντας στο δικτυο για καποιο ακουσμα τους βρηκα περιπου 7 αλμπουμ.
Δεν ξερω αν η πηγη σου για 3 ειναι αξιοπιστη ή μήπως άλλαξαν σύνθεση κάποια στιγμή. Οταν τα ακούσω θα σχολιάσω ξανά.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Phantasmagoria indeed ( from the vaults )

Ψαχνοντας στο δικτυο για καποιο ακουσμα τους βρηκα περιπου 7 αλμπουμ.
Δεν ξερω αν η πηγη σου για 3 ειναι αξιοπιστη ή μήπως άλλαξαν σύνθεση κάποια στιγμή. Οταν τα ακούσω θα σχολιάσω ξανά.

Δεν τίθεται θέμα πηγής πόσω δε μάλλον αξιοπιστίας της . Οι Curved Air μαζί με τα Live κυκλοφόρησαν περί τους 9-10 δίσκους . Το θέμα είναι ότι δεν αξίζουν , ούτε του ονόματος που έφεραν , ούτε της αναφοράς τους καν.
Μετά το "Phantasmagoria" το γκρούπ διαλύθηκε και απεχώρησαν ο Darryl Way , o Francis Monkman και o Florian Pilkington-Miksa . Oι εναπομείνατες κυκλοφόρησαν το "Air Cut" ενώ το "Love child" της επόμενης χρονιάς δεν κρίθηκε καν ικανοποιητικό για να κυκλοφορήσει ( κάτι που έγινε τελικά το 1990 ) . Δύο reunions που πραγματοποιήθηκαν το 1974 και το 1988 οδήγησαν σε δυο λάιβ αλμπουμς που απλώς αναμασούσαν υλικό του παρελθόντος . Παρά το ότι αρκετά μεγάλα ονόματα πηγαινοερχόντουσαν στους Curved Air ( Εddie Jobson , Stewart Copeland , Tony Reeves ) εν τούτοις , κατά την προσωπική μου άποψη , μετά την Phantasmagoria δεν κυκλοφόρησαν κάτι άξιο να μνημονευθεί . Αν θέλει κανείς να ασχοληθεί με τους Curved Air πρέπει να έχει αυτά τα τρία - τουλάχιστον. Από κει και πέρα , κάθε γνώμη δεκτή .