I, FLATHEAD

17 June 2009
3,594
Ry Cooder - I, Flathead (Nonesuch Records 2008)


1213074938_ry_cooder_i_flathead.jpg


Το δισκάκι αυτό, έπεσε στα χέρια μου σχεδόν τυχαία.
Ας πούμε, ότι ήταν το τελευταίο cd που δεν το προτίμησε κανείς σε μια φιλική παρέα κι έτσι ξέμεινε σε μένα.
Τον Ry Cooder δεν τον ήξερα. Κακώς βέβαια, διότι το «βιογραφικό» του είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.
Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής.
Ryland Peter Cooder, γεννημένος στα 1947, fusion κιθαρίστας ( :chinscratch:που τον άκουσα προσφάτως τον όρο; Α! ναι, anyway, στους αποχαιρετισμούς και τα καλωσορίσματα…:music-smiley-005: ) λίγο blues, λίγο country, λίγο από rock και άλλες «αμερικανιές».

Μουσικές για ταινίες όπως το «Παρίσι, Τέξας» του Wim Wenders, το “The Long Riders”, ένα τραγούδι στο “Steel Magnolias”, αλλά, αν μη τι άλλο, έχει συνεργαστεί με τον Captain Beefheart , τους Rolling Stones, την Marianne Faithfull και τον Van Morrison κι αυτό από μόνο του είναι ικανός λόγος για να τον ξέρει κανείς.

Βέβαια, το I, flathead, δεν είναι γραμμένο από τον Ry Cooder, κάθε άλλο κύριοι.
Το album είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Kash Buk και της μπάντας του, των Κlowns!
Μπερδευτήκατε;
Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το I, flathead λοιπόν, είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που ξεκίνησε το 2005 με το άλμπουμ Chavez Ravine, μια ελεγεία για μια κατεστραμμένη κοινότητα Λατίνων στο L.A., συνεχίστηκε το 2007 με το My Name is Buddy, ύμνο στην εργατική τάξη της Αμερικής και αποτελεί δημιουργία του φανταστικού μουσικού Kash Buk and the Klowns.
Φανταστικό πρόσωπο λοιπόν ο δημιουργός του, κατά συνέπεια κι ο δίσκος κινείται ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το λογικό και το παράξενο, ανάμεσα στις ερήμους της Βόρειας Καλιφόρνια και σε αφιλόξενα βουνά, ανάμεσα σε σε επαρχιώτες Αμερικάνους και σε ιθαγενείς Chinook, αν και το flathead ουδόλως αναφέρεται σε αυτούς όπως θα δείτε παρακάτω, αγώνες ντράγκστερ και χέρια μουτζουρωμένα με λάδια κινητήρων, εξαθλιωμένα clubs και σκοτεινές εξωπραγματικές συνομωσίες, στα χρόνια ανάμεσα στα ‛50s και τα ‛60s, ένα μπέρδεμα και ταυτόχρονα μιά αρμονική συνύπαρξη μελωδιών μιας άλλης εποχής με το σήμερα, λίγο «παράξενο», λίγο «διαφορετικό» και πολύ, μα πάρα πολύ όμορφο.

Ο Kash Buk μας μιλάει ο ίδιος για το I, flathead στο booklet που συνοδεύει το δίσκο:

“You got your hard times, your good times, a dog story for you animal lovers, and a forbidden-race love song, which every record ought to have at least one of. You’re going to meet the ghost of Dick Nixon the drag racer, plus a bonus Red-Scare speciality for all you politically-minded hi-brow foot-stompers out there. I felt it was important to include a circus story since most people agree the circus is a mirror for ‛life itself.’ And you can’t say you got a record album unless there is a selection of honky-tonk heart-ache ballats, so I took care of the ballat chores for
you.”
Και συνεχίζει:
“And I spatially wanted to pay o-mage to the steel guitar legends of yore. It has been my privilege to know quite a few. That’s a hard-bitten, un-sung fraternity, and I figured if I remember them, some body might remember me some day and raise a glass some where and put a nickel in the juke-box.”

Τώρα, αν αναρωτηθείτε, γιατί αποφάσισα να γράψω για ένα δίσκο ενός μουσικού που δεν ήξερα καν, θα σας πω ότι είπα και σε ένα φίλο που μου έκανε την ερώτηση αυτή:
Γιατί μου άρεσε.
Και γιατί το άκουσα πολλές φορές από τότε που βρέθηκε στα χέρια μου, και, γιατί πολύ απλά μου φτιάχνει το κέφι.
Κι αυτό, μερικές φορές, είναι από μόνο του ένας πολύ καλός λόγος.

Γιατί βρέθηκα σε όλα εκείνα τα μέρη που ήθελε να με πάει, σε επαρχιακά μπαράκια που κάθε βράδυ τραγουδάνε μικρές μπάντες με καρό πουκάμισα κι εκείνο το ηλίθιο υποκατάστατο γραβάτας, ξέρετε, αυτόν τον φιόγκο με τις μεταλλικές άκρες και που οι σερβιτόρες είναι σαν την αξιολάτρευτη δεσποινίδα Ντιούκ (καλά, καλά, το «αξιολάτρευτη» δεν είναι ακριβώς το επίθετο που έρχεται στο μυαλό σας), με έκανε να θέλω να λικνιστώ στο ρυθμό κρατώντας μια bud στο χέρι, μύρισα καμμένα λάστιχα και βρέθηκα ξαφνικά σε πίστες που τα μουζουρωμένα αγόρια προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια τους με την πιο γρήγορη εκκίνηση, όχι, δεν είχε Μπιούικ, ούτε Plymouth Belvedere κύριε Λυμπερόπουλε, ούτε Φεράρι αγαπητέ Γ.Χ. της «εκτός» , flathead είναι κάτι 'αξιοθρήνητες' οχτακύλινδρες V engines :driver:, εντελώς ακατάλληλες για τη διαδρομή Κηφισίας-Πλατεία Κολωνακίου.

Παρ’ όλα αυτά, μια παλιά Cadillac μνημονεύεται στο αγαπημένο μου “Fernando Sez”, ναι, από κανένα δεν θεωρείται το καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ, αλλά εμένα είναι το καλύτερό μου, ρυθμικό, παιχνιδιάρικο, μου φτιάχνει τη διάθεση, γιατί πολύ απλά αγαπάς αυτό που αγαπάς και δεν τ’ αλλάζεις για τον κόσμο ολόκληρο
……………….
Fernando Sez my car is trash and he wants cash.

My car is old but it’s still good
I wouldn’t change it baby if I could
I really like that old Cadillac
Fernando Sez he won’t give it back…..

Και το νο. 10 μαρέσει, “Filipinno DanceHall Girl”, κιθάρες, μαριάτσι, χαζά ερωτικά στιχάκια για κρυφά ραντεβού, και τρυφερά αφελή romances, φυσικά το “My Dwarf is Getting Tired” , μια τρυφερή μπαλάντα θα το έλεγα εγώ, πείτε το όπως θέλετε εσείς, εξάλλου πόσο τρυφερό μπορεί να είναι ένα τραγούδι που αναφέρεται σε “hot dog contests” με μουσική υπόκρουση τραγουδιού σαν από το Lemon Popsicle :bang:, αλλά είναι αυτό το αλλόκοτο και γκροτέσκ που κάνει το I, Flathead ακαταμάχητο, πανέξυπνο όταν περνάς στο Ridin’ with the Blues, στο jazzy enough “Flathead one more time”…

Τέλος πάντων, ας παραθέσω την ΤrackList για να κάνω αυτήν την κεφαλιά που δέχτηκα κατακούτελα να μοιάζει κάπως με παρουσίαση δίσκου...


  • Drive like I never been hurt
  • Waitin’ for some girl
  • Johny Cash
  • Can I smoke in here?
  • Steel Guitar Heaven
  • Ridin’ with the Blues
  • Pink-O Boogie
  • Fernando Sez
  • Sprayed Kooley
  • Filipino Dancehall Girl
  • My Dwarf is Getting tired
  • Flathead one more Time
  • 5000 Country Music Songs
  • Little Trona Girl
Ο Cooder έκανε την παραγωγή του album και έγραψε ή συμμετείχε στο γράψιμο όλων των τραγουδιών.
Και Μαριάτσι’ς έχει αυτός ο δίσκος, σας το είπα εξάλλου, τους Mariachi Los Camperos

Ry Cooder mandolin, guitar and bass
Joachim Cooder, and Jim Keltner drums
Rene Camacho bass
Francisco Torres trombone
Ron Blake and Jon Hassell trumpet
Anthony Gil bass sax
Flaco Jimenez accordion
Gil Bernal tenor sax
Jared Smith keyboards
Martin Pradler electric piano and drums
Juliette Commagere on vocals.
 
Last edited:

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
20,875
παλι θα ξοδευτουμε!!!!! Καλλη εισαι απιστευτη
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
εγω παντως ενα αυτοκινητο συμπαθησα απο τους απεναντι.
Ford mustang gt 390 fastback λογω Bullitt.
οσο για την παρουσιαση :grinning-smiley-043
 
17 June 2006
14,350
Generation gap : άμα Δεν έχει χρώμιο και fins, Δεν είναι Αμερικάνικο :grandpa:
'καίει' και περισσότερο από μισό ευρώ το χιλιόμετρο btw
και είναι μέσο περιφοράς και όχι μεταφοράς.
Αλλά Υπέροχο όπως και να το κάνεις :worshippy:


59CaddyFin.JPEG



cadillac+with+fins.JPG
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
Μεγάλος μουσικός ο Ry Cooder.
Βιρτουόζος αλλά...κάτι έτη φωτός μακριά από τύπους σαν τον Jaco Pastorious ή τον Stanley Clarke - technicians but no musicians.
Κατηγορεί ακόμα τον πειρατή ότι του έκλεψε το riff για το 'Honky Tonk Woman' μιά μέρα που τον άκουσε να κουρδίζει στο στούντιο, στα sessions από τα οποία 'βγήκε' το Sticky Fingers.
Συγχαρητήρια για την παρουσίαση και το σχετικά 'ασυνήθιστο' θέμα.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
Υπέροχη και μεθοδική παρουσίαση !!!

Το δισκάκι ξέμεινε γιατί αρκετοί το είχαμε, though ... δεν ήταν παρακατιανό, προς θεού :ernaehrung004:
 

Elina

Senior Member
13 January 2009
556
Γέρακας
Το αγαπημένο μου

Κι επειδή μία (σχεδόν και προς το παρόν μόνο ελπίζω) με έχετε και αρκετά κακομαθημένη, μη βγάλετε το video clip please!!

Μπράβο Κάλλη! Μου έφτιαξες τη μέρα!:a0210:
Και μ'αρέσει πολύ που η παρουσίασή σου συνοδεύεται από το κλιπάκι...
Είναι πολύ βοηθητικό για μάς που δεν γνωρίζουμε καλά τα μουσικά, αλλά απολαμβάνουμε τη μουσική!
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Μεγάλος μουσικός ο Ry Cooder.
Βιρτουόζος αλλά...κάτι έτη φωτός μακριά από τύπους σαν τον Jaco Pastorious ή τον Stanley Clarke - technicians but no musicians.
Κατηγορεί ακόμα τον πειρατή ότι του έκλεψε το riff για το 'Honky Tonk Woman' μιά μέρα που τον άκουσε να κουρδίζει στο στούντιο, στα sessions από τα οποία 'βγήκε' το Sticky Fingers.
Συγχαρητήρια για την παρουσίαση και το σχετικά 'ασυνήθιστο' θέμα.

τώρα αμα βγεί κανα χέρι μέσα απ το χώμα...θα σούλεγα εγώ....:smash:

ο Jaco ήταν μεγάλος μουσικός...

και δυστυχώς και πότης:bigcry:
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: I, FLATHEAD

τώρα αμα βγεί κανα χέρι μέσα απ το χώμα...θα σούλεγα εγώ....:smash:

ο Jaco ήταν μεγάλος μουσικός...

και δυστυχώς και πότης:bigcry:

Παραήταν πολίτικαλ κορέκτ,
όσο καλά και να το χειριζόταν το τιμημένο το τετράχορδο,
αν αφαιρούσε τα ευκόλως ενοούμενα θα του έμεναν πολύ λίγα να πεί
 

caerbannog

Established Member
7 May 2008
290
Μπράβο Κάλλη. Ο δίσκος αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο-πέρα από την προσωπική απόλαυση πράγμα το οποίο θα ήταν από μόνο του αρκετό.
Ο Ry Cooder πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχει μια θέση στην αμερικάνικη μουσική ιστορία γιατί οι δίσκοι του είναι κιβωτοί της παράδοσης, της μνήμης αλλά και των ονείρων.
Η εξερεύνηση της παλιάς μουσικής - και ζωής - δεν είναι άσχετη και με την αγάπη του για τα αυτοκίνητα της νιότης του.Βλέπε και το εξώφυλλο του Mambo Sinuendo με τον Manuel Galban. Σε αυτά αποτυπώνεται η νοσταλγία για την εποχή της μεταπολεμικής αστικής αφθονίας.Στην Ελλάδα κάποτε, πριν 4-5 δεκαετίες υπήρχαν περισσότερα και οι αυτοκινητιστές τα έλεγαν "αεροδυναμικά". Εμοιαζαν να έχουν ξεπηδήσει από sci fi κόμικ της Μάρβελ και αποτελούσαν το άκρον άωτο της υπερβολής.Το όχημα του εξωφύλλου βέβαια δεν ανήκει σε αυτά. Είναι μάλλον πρωτότυπο φτιαγμένο για ρεκόρ ταχύτητας στην ευθεία της ερήμου.Φορος τιμής στη μηχανολογική κουλτούρα των γκαράζ των ερασιτεχνών.
Όσο για το flathead του τίτλου, είναι λογοπαίγνιο.Τέτοιες κεφαλές σε κινητήρες δεν υπάρχουν πια, όσοι όμως έχουν παλιές Χάρλεϊ μπορούν να σας πληροφορήσουν σχετικά...
 
17 June 2009
3,594
Μπράβο Κάλλη. Ο δίσκος αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο-πέρα από την προσωπική απόλαυση πράγμα το οποίο θα ήταν από μόνο του αρκετό.


Όσο για το flathead του τίτλου, είναι λογοπαίγνιο.Τέτοιες κεφαλές σε κινητήρες δεν υπάρχουν πια, όσοι όμως έχουν παλιές Χάρλεϊ μπορούν να σας πληροφορήσουν σχετικά...

Tώρα που "αυτομαρτυρήθηκες", μπορώ να σε ευχαριστήσω κι επισήμως. Για την απόλαυση κυρίως, και για το ότι γνώρισα τον περί ου ο λόγος κύριο...


Έχεις δίκιο φυσικά για το λογοπαίγνιο, έμμεσα το ανέφερα μιλώντας για τους Ινδιάνους Chinook, αφού Flatheads ονομάζουν και αυτούς, Flathead και τις μηχανές, αλλά και οι μεν και οι δε, αποτελούν "βασικά συστατικά" της Αμερικάνικης ζωής
 
17 June 2009
3,594
υπήρχε βέβαια και ο old flat-top....


αυτόν:

http://www.youtube.com/watch?v=N8LZGQ4MkvQ

Here come old flattop he come grooving up slowly
He got joo-joo eyeball he one holy roller
He got hair down to his knee
Got to be a joker he just do what he please

He wear no shoeshine he got toe-jam football
He got monkey finger he shoot coca-cola
He say "I know you, you know me"
One thing I can tell you is you got to be free
Come together right now over me

He bag production he got walrus gumboot
He got Ono sideboard he one spinal cracker
He got feet down below his knee
Hold you in his armchair you can feel his disease
Come together right now over me

He roller-coaster he got early warning
He got muddy water he one mojo filter
He say "One and one and one is three"
Got to be good-looking 'cause he's so hard to see
Come together right now over me

εννοείτε;;:blink:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
ναι αγαπητή μου....
λογοπαίγνιο ήταν.

Πάντως ο Ry είναι αδιαφιλονίκητο ταλέντο ιδίως στην μίξη....(κοινώς fusion με την καλή έννοια).

Μου θυμίζει το δείγμα Chavez Ravine και αν έχει την εννοιολογική οντότητα που είχε ο εξαιρετικός δίσκος του 2005, τότε πρέπει να είναι καλή προσπάθεια.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Φυσικά Chief (κολλητικό θα είναι, δεν εξηγείται αλλιώς). Λογοπαίγνιο εξαιρετικά αφιερωμένο στον διαχειριστή της κατηγορίας ίσως;;:Banane0::Banane0:

έχεις ένα ταλέντο ομολογουμένως (αν και γίνεται ευκολα επίκτητο εδώ, μετά από παραμονή λίγων μηνών):worshippy:
 
17 June 2009
3,594
Ευχαριστώ. Όλους σας. Όχι για τα καλά σας λόγια μόνο.
Κυρίως για το ότι υπάρχετε και σας διαβάζω και μαθαίνω.
και θεωρώ τιμή μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας.

:grinning-smiley-043