Η επίσκεψη της θεάς

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Colourbox - Colourbox (1985)


colourbox.jpg




Όταν διάβαζα μικρός την Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θυμάμαι κάπου μια αποστροφή που είχε κάνει νομίζω ήταν ο Χίτλερ ο οποίος περνιόταν και για μεγάλος πολέμαρχος, σε έναν στρατηγό του λέγοντάς του αναφερόμενος σε μια στρατιωτική κίνηση: "Η θεά των μαχών επισκέπτεται τους στρατιώτες μόνο μία φορά'.
Κάτι αντίστοιχο πρέπει να συνέβη και στο παρακάτω γκρουπ από την θεά της καλλιτεχνικής έμπνευσης, αν και ποτέ δεν θα είμαστε εντελώς σίγουροι αφού το εν λόγω γκρουπ δεν έβγαλε άλλο δίσκο έτσι ώστε να δούμε αν το brainstorm τους ήταν παροδικό ή μόνιμο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Η δισκογραφική εταιρία 4AD είναι από τις πιο γνωστές ανεξάρτητες εταιρίες της Βρετανίας. Ιδρύθηκε το 1980 από μέλη μιας άλλης γνωστής εταιρίας, της Beggars Banquet ως παρακλάδι της και υπάρχει έως τώρα ως μέρος της μαζί με άλλες εταιρίες όπως η Rough Trade και η XL Recordings. Στην 4AD έχουν ηχογραφήσει πολλά γνωστά ονόματα της εποχής όπως οι Cocteau Twins, οι This Mortal Coil, οι Pixies, οι THievery Corporation και οι A.R. Kane (κάποιος χρωστά παρουσίαση για αυτούς επί τη ευκαιρία) ενώ από τους τωρινούς οι πιο γνωστοί είναι οι Tindersticks και ο Scott Walker (!!!!!!!!!!!!!).
Oι Colourbox που αποτελούνταν από τα αδέρφια Martyn και Steve Young και από την τραγουδίστρια Lorita Grahame εμφανίστηκαν το 1982 βγάζοντας singles και E.P.'s, παιδιά της ηλεκτρονικής Βρετανικής ποπ που ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν και το 1985 έβγαλαν τον δίσκο του αφιερώματος ο οποίος είναι και το μοναδικό L.P. που κυκλοφόρησαν ποτέ.
Η έκδοση του βινυλίου που έχω εγώ αποτελείται από 10 κομμάτια (στο CD πρέπει να υπάρχουν περισσότερα, alternative takes ίσως και remixes).
Ο δίσκος ξεκινά με το instrumental "Sleepwalker" που αποτελείται μόνο από πιάνο, ένα ήρεμο πρελούδιο ενώ ακολουθεί το καταιγιστικό "Just give'em whiskey" όπου τα οι κιθάρες και τα συνθεσάιζερς μπλέκονται με samples από ταινίες όπως η "Οδύσσεια του διαστήματος", το "Westworld" και σπό το σίριαλ-φετίχ των Άγγλων "The Prisoner". Πρώτη φορά που ακούμε την Grahame είναι στο τρίτο τρακ, το "Say you" που είναι μια ηλεκτρονική ρέγγε διασκευή ενώ ακολουθεί ένα "πιασάρικο" ρετρό slow κομμάτι με ηλεκτρονικό φυσικά ένδυμα, το "The moon is blue". Tα αγαπημένα μου κομμάτια βρίσκονται στη δεύτερη πλευρά όπως το ξεσηκωτικό "Punch" και το καταπληκτικό "Manic" που ήταν η πρώτη μου γνωριμία με το γκρουπ μέσω μιας κασέτας σε ένα πάρτυ το 1988 και ακόμα εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου, και το "Suspicion". Οι διασκευές δεν σταματούν εδώ αφού υπάρχει και μια ηλεκτρονική εκδοχή του "You keep me hanging on".
Ο δίσκος θεωρείται από τους υποτιμημένους ποπ της εποχής του, άλλοι έγραψαν ότι είναι μπροστά από την εποχή του. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σπουδαίος δίσκος ενώ το ύφος του δεν μπορεί να λαθευτεί με τίποτε όσο αφορά το ποιας εποχής είναι.
Δύο χρόνια αργότερα οι αδερφοί Young μαζί με τους A.R. Kane φτιάχνουν τους M.A.R.R.S. και ηχογραφούν το "Pump up the volume" που έφτασε στο νούμερο 1 της Αγγλίας και έγινε κλασικό dancefloor anthem. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι Young δεν κυκλοφόρησαν ποτέ έναν νέο δίσκο πλην μερικών E.P's


Tracklist:
1) Sleepwalker
2) Just give'em whiskey
3) Say You
4) The moon is blue
5) Inside informer
6) Punch
7) Suspicion
8) Manic
9) You keeep me hanging on
10) Arena


Όσα κομμάτια υπάρχουν στο youtube θα τα βάλω εδώ:


http://avclub.gr/forum/showpost.php?p=1204604&postcount=10

http://avclub.gr/forum/showpost.php?p=1204605&postcount=11
 
Last edited by a moderator:
17 June 2006
14,350
μόνο στο Αμερικάνικο Αμαζον το βλέπω, 'εισαγωγής', τιμή 24 δολλάρια. όπου αλλού το δώ η τιμή αρχίζει γύρω στα 30 και ανεβαίνει. Και ναί, περιλαμβάνει 4 πρόσθετα κομμάτια και ναί, Δεν τα χρειάζεσθε: αποσπούν την προσοχή σας από τα 10 πρώτα τα οποία είναι όλο κι όλο ότι χρειάζεται κανείς από αυτό το καταπληκτικό γκρούπ. Διαμάντι, δεν το συζητάμε. Πολύ δύσκολο στην κατάταξη, πολύ πέρα από ετικέτες και ταμπέλες, σχεδόν εξώκοσμο σαν άκουσμα και εξαιρετικά τολμηρό: Arty pop αλλά στα πολύ high της - η εποχή όπως και το ...μαιευτήριο (4AD) ευνοούσαν κάτι τέτοια ...σάλτο μορτάλε τότε.
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Στο cdjapan το βρήκα με δεκατέσσερα ευρώ

##

ως είθισται τσίμπησα και καναδυό ακόμη απωθημένα
(...ειδάλλως άχρηστα τα μηχανήματα)

Charlie Haden / Family & Friends 'Ocean of Diamonds'

Keith Jarrett Quartet / The Survivors' Suite

Colourbox / Colourbox

Neil Young & Crazy Horse / RUST NEVER SLEEP