Synthetic or Organic?

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
51kIJMr8AbL._SS400_.jpg


Monolake - Silence (2010)

Το Silence των Monolake έχει εγκατασταθεί σε μόνιμο rotation τον τελευταίο μήνα. Η αλήθεια είναι πως αφορμή για την παρουσίαση μου έδωσε το post του Κώστα για τους Four Tet.
Οι Monolake είναι από το Βερολίνο και κατηγοριοποιούνται κάτω από την πολύ απροσδιόριστη λεζάντα "minimal techno". Ηγετική μορφή και σταθερό μέλος είναι ο Robert Henke, programmer μουσικών software και μηχανικός ήχου σε στούντιο. Το Silence κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2009 και αποτελεί την έβδομη κυκλοφορία τους απο το 1995. Αυτό που τους ξεχωρίζει από το σωρό είναι το γεγονός πως έχουν χωνέψει καλά τις πειραματικές διαδρομές που πέρασε η ηλεκτρονική μουσική τα τελευταία πενήντα και βάλε χρόνια.
Η λέξη κλειδί όπως αισθάνομαι την ακρόασή του ειναι ¨connection" - η σύνδεση ενός μηχανικού άψυχου κόσμου με τις νευρωνικές συνάψεις του εγκεφάλου και τον ζωντανεύουν, δίνουν ζωή σε ενα μεταλλικό κατασκεύασμα. Ατονικές μουσικές επαναλήψεις μαθηματικά ελεγχόμενες που διευρύνονται από ήχους του περιβάλλοντος. Για την εκτίμηση- αποδοχή του έργου από τον αποδέκτη είναι απαραιτητο να γίνει η πυροδότηση αυτου του μηχανισμού σύνδεσης. Τότε το μυαλό αδειάζει και κατακλύζεται από έναν άλλο κόσμο, ένα παράλληλο σύμπαν που τρέχει καθημερινά δίπλα μας χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Εμπειρία πραγματικά. Δεν έχει τρομαχτικό ή καταθλιπτικό ύφος, το συναίσθημα που αφήνει αμφιταλαντεύεται μεταξύ ψυχρού και θερμού.
Ο συνθετικός κόσμος των computers συντήκεται με τον οργανικό με απόλυτη αρμονία, προάγγελος του κόσμου που ζούμε ή αυτού που άραγε έρχεται?

Έχω και ένα παλιότερό τους, το Interstate του 1999, αλλα προτιμω σαφως το Silence που μαζι με το καταπληκτικό Vertical Ascent του συμπολίτη τους Moritz von Oswald είναι από τα αγαπημενα στο είδος την τελευταία χρονιά. Στο Silence ο Henke όχι μόνο απομακρύνεται από τoυς ρυθμούς του four-on -the-floor στερεότυπου beat, αλλά κανει το dubstep να φαντάζει ξεπερασμένο.
Σε σχέση με το There is love in you των Four Tet το βρίσκω σκοτεινότερο, λιγότερο μελωδικό και σαφέστατα πιο noisy. Ήχοι από το περιβάλλον τόσο της φύσης όσο και της βιομηχανικής πόλης έχουν ενσωματωθεί με ακρίβεια ώστε να ισορροπούν με τελειότητα μεταξύ του dubstep ρυθμού και του ambient θορύβου. Οι μουσικές πηγές περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις ανακοινώσεων αερολιμένων, από σφυρηλατημα μεταλλικών πιάτων σε βιομηχανικούς χώρους στο, Βερολίνο, διάφοροι ήχοι που συλλαμβάνονται στο μεγάλο θόλο κεραιών ραδιοφωνίας του Βερολίνου, ήχοι νερού από το βοτανικό κήπο της Φλωρεντίας, από συστήματα αιρκοντίσιον, από τουρμπίνες αεροπλάνων, βήματα πάνω στους βράχους του πάρκου Joshua Tree, αέρας από το Grand Canyon, μήνυμα αυτόματου τηλεφωνητή, συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων και καταγραφές από εργασίες σε ελβετικές σήραγγες.

Τέλος, η ηχογράφησή του είναι αριστουργηματική: αναδυκνύεται και αναδυκνύει τη τελειότητα ενός ηχοσυστήματος, αν αυτο έχει καποια σημασία. Λεπτομέρειες για τον τρόπο ηχογράφησης αναφέρονται εδώ: http://www.monolake.de/.
Απο τα λίγα που καταλαβαίνω ο Henke παρα την ιδιότητά του, επιλέγει να αποφύγει κάθε είδους παρέμβαση στο υλικό του (ειχαν γίνει κάποιες συζητήσεις και εδώ σχετικά με την πολιτική των εταιριών πάνω σαυτό το θέμα!). Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, έργο τέχνης ή μάλλον τεχνολογίας από μόνο του, τόσο που να προκαλέι για αναβάθμιση συστήματος!
Αποφύγετε παση θυσία τα mp3, είναι κρίμα, από τη άλλη βέβαια είναι μάλλον risky επένδυση για πρωτοεισερχόμενους, οπότε δεν θέλω να σας πάρω και στο λαιμό μου..
Οι πιστοι των Boards of Canada προσέλθετε αφοβα.
e
 
17 June 2006
14,350
Thanks Eco.
Το δίσκο ούτε που τον ξέρω.
Η παρουσίασή σου όμως είναι σπουδαία. Φυσικά και θα τον ψάξω. Οποιος μένει ασυγκίνητος μπροστά σε τέτοια κείμενα, έχει καρδιά από πέτρα.

:SFGSFGSF: :2thumb22sup: :worshippy:
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Βαζω δειγματα στο διπλανο thread, με τηn επιφυλαξη οτι αδικουν καταφωρα τη μουσικη..
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια, χαρα μου να συνεισφερω οτι μπορω.