Tραγουδωντας τη βροχη

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Simple Minds - Sparkle In the Rain (1984)



Sparkle-in-the-Rain-B0000793ZA-L-1.jpg





Σχεδον παντα οταν βρεχει μου 'ρχεται αυθορμητα αυτος ο δισκος.Το γιατι ουτε καν το θυμαμαι.Πανε τοσα πολλα χρονια
που ακουσα το On The Waterfront για πρωτη φορα,σε μια συλλογη απο εκεινες των 80'ς που μας εγραφαν τα δισκαδικα σε
κασσετες γιατι δεν ειχαμε λεφτα να παρουμε το δισκο.Εγω ομως απο εκεινη την κασσετα κολλησα σ'αυτο το κομματι.
Πηγα και του ζητησα να μου γραψει και το δισκο.Τον ακουγα για μερες.Και αυτο που θυμαμαι παντα οταν τους ακουω ειναι αυτη η
αισθηση της βροχης.Αλλωστε το λεει και ο δισκος:Sparkle In The Rain.Το λεει και ο στιχος στο On the Waterfront - Come in come out of the rain.
Απο την αρχη μεχρι το τελος του δισκου η βροχη ειναι το φυσικο στοιχειο-οι σταγονες,αλλοτε ψιλοβροχο και αλλοτε καταιγιδα μεταμορφωνονται σε νοτες,που σου φερνουν τη μυρωδια και τα γκριζα χρωματα της βροχης μεσα στη σκεψη σου.Αν δεν σου αρεσει αυτος ο καιρος μπορει και να ξενερωσεις αν και ο δισκος κρυβει μελωδιες που δεν μπορουν να σε αφησουν ασυγκινητο.
Αν σου αρεσει ομως τοτε γινεται ενα ιδανικο σαουντρακ για να σε συντροφευει τις υγρες μερες.Σε μενα το χερι παει μονο του τετοιες μερες στο δισκο.Πιανω τον εαυτο μου να σιγοτραγουδαω τραγουδια τους στη δουλεια,στο αυτοκινητο καθε φορα που βρεχει.Eνα play και σε μεταφερει στα βραχια της Σκωτιας (η πατριδα των Simple Minds) με τη θαλασσα γκριζα να σκαει σ'αυτα και τη βροχη να πεφτει και να πεφτει.Come in,come out of the rain..

Το εβδομο στη σειρα αλμπουμ των Simple Minds ηταν αυτο που ανοιξε το δρομο για τη μεγαλη επιτυχια,που θα ερθει με το επομενο το Once Upon a Time.
Και ηταν και το 1ο που ακουσα και ερωτευτηκα την,επικη αλλα και λυρικη συναμα,φωνη του Jim Kerr,τον new wave ηχο στην κιθαρα του Burchhill,τις μπασογραμμες και τα πληκτρα που σου καρφωνονταν στο μυαλο.Ειναι ισως ο δισκος-καταληξη ενος ταξιδιου που περασε απο το post punk και το new wave,στο progressive rock,και απο εκει στους Kraftwerk.Οσο γυρναγα προς τα πισω τοσο καταλαβαινα ποσο περιπλοκα τελικα ειναι αυτα τα Απλα Μυαλα.Καθε δισκος και μια εκπληξη,μια καινουρια περιπετεια,ενα διαφορετικο ηχο πλην της φωνης του Kerr.Και τι εκπληξη η βροχη και η θαλασσα να βρισκεται παντα εκει σαν σημειο αναφορας.
Το Sparkle in the rain δεν ειναι για μενα ο καλυτερος τους δισκος.Δεν μπορω να πω με σιγουρια ποιος ειναι.Θυμαμαι μια εποχη που βρισκομουν σε φαση αναθεωρησης της μουσικης τους και δεν ηθελα ουτε να τον βλεπω.Βεβαια οταν εβρεχε τον σιγοτραγουδουσα,οποτε καποια στιγμη τα...ξαναβρηκα μαζι του.Απο τοτε ειμαστε πολυ καλοι φιλοι.Δεν ειναι ο καλυτερος τους αλλα τον αγαπαω.Ειναι το τελος του ταξιδιου που αρχισε το '79 με το Life in a Day και τελειωνει με το Sparkle in the rain.
Eδω ειναι πια πιο μεστοι,πιο κατασταλαγμενοι(αλλα και πιο συμβιβασμενοι) με τον ηχο τους να εχει προχωρησει απο εκει που τελειωσε ο προηγουμενος το New Gold Dream.
Oι Kraftwerk,το progressive,το post punk,το αστικο feeling και ηχος εχουν παραμερισει,το λυρικο -ρομαντικο εχει ερθει στο προσκηνιο με ψηγματα των προηγουμενων ομως να διακρινονται στον ηχο τους.
Το Οnce upon a time που θα ακολουθησει θα ειναι τελειως διαφορετικο αφου η σοουλ και το γκοσπελ θα παρουν σειρα.Οπως και το super stardom αλλα και η παρακμη.

Οι Simple Minds ειναι για μενα ενα απο τα πιο ενδιαφεροντα (και αγαπημενα) συγκροτηματα των 80'ς.Και απο τα λιγα απο εκεινη την εποχη που ακουω ακομα.
Αλλα δεν γινεται αλλιως.Παντα θα πεφτει μια βροχη να μου τους θυμιζει..
 
Last edited:

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Εδω εχουν σταματησει τα πολλα ψαξιματα και εχουν κατασταλαξει (τωρα για καλο ή για κακο αυτο ειναι αλλο θεμα).
Κλασσικος ηχος της δεκαετιας που μετα απο τοσο καιρο αντεχει ακομα σε ακουσματα, ισως και λογω νοσταλγιας
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Το πρώτο κομμάτι που άκουσα ποτέ από αυτούς ήταν το "Speed your love to me" από αυτόν τον δίσκο, βέβαια το "on the waterfront" με τον επικό-κέλτικο και ηλεκτρονικό συνάμα ήχο του είναι το πιο γνωστό.
Πολύ διαφορετικός ήχος, όπως έγραψες, από το προηγούμενο "New gold dream" όπου οι post punk-new wave- και νεορομαντικές επιρροές καλά κρατούσαν.
Μια που φαίνεται ότι τους ξέρεις καλά Πάνο, το "Reel to Real Cacophony" του '79 τι λέει?
 
Last edited:

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Ααααααα now you're talking....

Σου παιρνει λιγο καιρο να συνηθισεις,ειναι διαφορετικο απο τον κλασσικο τους ηχο αλλα εχει εκπληξεις...
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Δισκάρα! :a0210:Με τους Simple Minds (όπως και με τους U2) περασα κι εγώ τη φάση της αναθεώρησης Πάνο.
Γεγονός είναι πως στα '80s, ήταν απο τα λίγα αγαπημένα μου συγκροτήματα και έτσι παρέμειναν.
Ωραίες οι εικόνες με τη βροχή
Και εξαιρετική η παρουσίαση :grinning-smiley-043
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Σε ευχαριστω Γιωργο...Τους θεωρω απο τους πιο παρεξηγημενους των 80'ς.Οι περισσοτεροι της γενιας μου τους ειχαν για φλωρους.Για τους περισσοτερους ηταν το Don't you forget about me.Οι U2 εχαιραν μεγαλης εκτιμησης και απο τους ψαγμενους και απο τους μη,οπως και οι Smiths,oi Cure και αλλοι...
Αυτοι ειχαν το στιγμα του εμπορικου,του mainstream πανω κατω κατι σαν τους Duran Duran ή τους Spandau Ballet.Μεγαλη αδικια για μενα.Και δεν μπηκαν στον κοπο να ψαξουν περισσοτερο...
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Tραγουδωντας τη βροχη

Τους θεωρω απο τους πιο παρεξηγημενους των 80'ς.

αυτό που μετράει, είναι το Ποιός σε παρεξηγεί: τους Simple Minds τους παρεξήγησαν οι πασαλειμματίες και οι μυρωδιάδες.
Οι Σκωτσέζοι, στις μέρες τους, ήταν το soundtrack του ήχου της Πόλης. Urban - αλλά φάση Bladeruner (τότε).
Το 'Real To Real Cacophony' είναι το πιο αγαπημένο μου άλμπουμ τους.
Αμέσως μετά και με διαφορά στήθους, βάζω το 'Sons And Fascination/Sister Feelings Call' και λίγο πιο πίσω το 'Empires And Dance'.
Από το 'New Gold Dream' και μετά μου ...το χάλασαν λίγο. Η παραγωγή έγινε πιο μεγαλόσχημη, πιο βαρύγδουπη και πομπώδης, άκουγες τα ντράμς και νόμιζες πως ακούς ...τα βήματα του Θεού.
Αλλά εντάξει: 4 πολύ καλά άλμπουμ. Δεν είναι και ...λίγα, εδώ που τα λέμε.
 
14 December 2006
4,265
Μπράβο superfly,

Σε μια συζήτηση που είχα με τον Πολυχρονίδη καταλήξαμε(πολύ εύκολα θα έλεγα), στο συμπέρασμα πως καμία σχέση δεν έχουν οι Simple Minds με τους U2(ή αν έχουν κάποια σχέση είναι πολύ λιγότερη από αυτή που ο κόσμος ανγνωρίζει).Και πως ακόμα και αυτός ο ένας χρόνος που έχουν διαφορά (δισκογραφικά) έχει την σημασία του. Είναι λίγο υπερβολικό βέβαια αυτό, αλλά όταν μιλάμε για 79 με 80 έχει σημασία.

Συμφωνώ απόλυτα πως ήταν το “soundtrack του ήχου της πόλης”. Τέτοιους δίσκους συνηθίζω να τους αποκαλώ “τσιμέντο” ή δίσκος “Κυψέλη”(η γνωστή πυκνοκατοικημένη περιοχή).

Η Simple Minds είχαν αυτό το “χρώμα” ακόμα και στα hit τους.H U2 μου “τσιμέντωσαν” από ελάχιστα έως καθόλου.

Είχα κάνει κάποτε και μια ας πούμε αναφορά στο New Gold dream( παρουσίαση που προέκυψε από ένα ξεχασμένο χειρόγραφο αγνώστου που είχα βρει μέσα στο βινύλιο)

http://95.211.87.133/forum/showthread.php?t=31771

Να σας πω ότι μου άρεσε επίσης πολύ το Belfast Child.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
To αφιερωμα στο New Gold Dream το ειχα διαβασει...:grinning-smiley-043
Και εκει χαρηκα που υπαρχουν κι αλλοι που σκεφτονται το ιδιο για τους Μinds.
To ειχε πει κι ο Λυμπε σε μια κουβεντα ασχετη μ'αυτους.Η πολη,η νυχτα,τα φωτα σαν το Bladerunner ή σαν ταινια του Michael Mann.Και η βροχη....



Υ.Γ. Το Belfast child ειναι παραδοσιακο ιρλανδικο τραγουδι...Η original version ακουγεται στο soundtrack του Michael Collins...

Πολυ θα 'θελα να τα ειχα σε βινυλιο...Ολα τους..