Ο ταλαντούχος κύριος Erna

Back Door Man

AVClub Enthusiast
20 March 2009
992
Αθήνα
ʽΚαι ποιός είναι αυτός ο κύριος Erna?ʼ θα σκέφτεστε...

Ο ʽκύριοςʼ Sully Erna γεννήθηκε το 1968 στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Η πρώτη επαφή του με τη μουσική έγινε μόλις στην ηλικία των τριών ετών όταν και άρχισε να παίζει drums. Συνήθιζε να αποκοιμάται βλέποντας τον τρομπετίστα πατέρα του να κάνει εξάσκηση με το όργανο του στο υπόγειο. Μεγαλώνοντας άρχισε να ακούει μουσική και να προσπαθεί να παίζει τα τραγούδια που του άρεσαν, με μεγάλες αγάπες του να είναι οι Rush, οι Motorhead και οι Aerosmith. Η σχέση του με τη μουσική άνθιζε σαν λουλούδι και τον οδήγησε πέρα απ την επέκταση των ακουσμάτων του και στην περεταίρω εκμάθηση μουσικών οργάνων(κιθάρα και φυσαρμόνικα). Προχωρώντας στον χώρο, δημιούργησε τους Godsmack το 1995 όντας μέχρι και σήμερα ο τραγουδιστής και βασικός στιχουργός τους. Κατα την προετοιμασία του The Oracle, του τελευταίου άλμπουμ της μπάντας, ο Sully αποφάσισε να δουλέψει και μόνος του και να δημιουργήσει ένα σόλο άλμπουμ, με τη βοήθεια ενός συνόλου μουσικών που επέλεξε ο ίδιος. Μετά από μήνες δουλειάς, το ʽAvalonʼ είναι γεγονός.

Το όνομα Avalon παραπέμπει σε ένα θρυλικό νησί, το οποίο αναφέρεται στους μύθους του βασιλιά Αρθούρου. Ετυμολογικά βγαίνει από τη λέξη ʽafalʼ που στα ουαλικά σημαίνει ʽμήλοʼ, όνομα το οποίο πήρε το νησί από τα πεντανόστιμα μήλα του. Σύμφωνα με το μύθο, είναι το μέρος που σφυρηλατήθηκε το μυθικό Excalibur και το μέρος όπου ο βασιλιάς Αρθούρος υποκύπτει στις πληγές που του έχει αφήσει η τελική μάχη ενάντια στη στρατιά του Mordred. Ο ίδιος ο Erna είπε ότι την ιδέα του ονόματος του δίσκου την πήρε απ το ομότιτλο τραγούδι, το οποίο έκρινε άκρως αντιπροσωπευτικό του συνόλου. Από την πρώτη στιγμή που αρχίζει να ακούγεται το πέρασμα του ανέμου στην εισαγωγή του Avalon, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ. Η μελωδίες του σε πάρα πολλά σημεία παραπέμπουν στις αχανείς ερήμους της Αραβίας, τους περήφανους αρχοντάδες της, τους νομάδες της και τα καραβάνια της. Νιώθεις ότι ο ήχος διεισδύει μέσα σου όπως οι κόκκοι της άμμου τρυπώνουν και πλημμυρίζουν σταδιακά τα πάντα. Η σύσταση του άλλωστε τον κάνει πολύ ανάλαφρο. Η εισαγωγή του έντεχνου στοιχείου και ιδιαίτερων οργάνων όπως είναι το πιάνο, το τσέλο, το βιολί, η ακουστική κιθάρα, τα διάφορα είδη κρουστών και πολλά άλλα δίνουν μία εντελώς αψηλάφητη υφή στο δίσκο κάνοντας τον παρα πολύ ατμοσφαιρικό. Κι αυτό είναι πολύ ευνοικό για τα ευαίσθητα θέματα τα οποία ο Sully θίγει και για τα οποία μιλάει στον ακροατή. Θα μπορούσε εύκολα ο δίσκος να χαρακτηριστεί και ως ένα ταξιδιάρικο βαπόρι το οποίο πλέει προς το μέρος που τελειώνει η θάλασσα, υπο το νωθρό φως του ηλιοβασιλέματος:αργά, δραματικά, ρομαντικά, σαν ένα σκαρί που κάνει το τελευταίο του ταξίδι στο οποίο δεν υπάρχει αρχή, μέση, τέλος και σκοπός. Μόνο εικόνες και στιγμές που η καρδιά και το μυαλό κοντοστέκονται περιμένοντας η μία το άλλο να κάνει το πρώτο βήμα μπροστά. Στη σμίξη τους ο ακροατής έχει συσταλεί αρκετά για να απογειωθεί και κάπου εκεί, το ταξίδι τελειώνει. Η γυναικεία φωνή της σειρήνας Lisa Guyer και η αρχοντική και μεστή φωνή του Ποσειδώνα Sully Erna καλούν το καράβι στον υδάτινο τάφο του.


sully-erna--large-msg-119490682298.jpg




Ο frontman των Godsmack πετάει επιδεικτικά το προσωπείο του rock θεού και μας δείχνει χωρίς ντροπή την άλλη πλευρά του. Όλος ο ρομαντισμός του, οι τρυφερές του σκέψεις για τον έρωτα, η ευαισθησία του για τα κοινωνικά προβλήματα, τη θρησκεία και οι τύψεις του για τη σκοτεινή του πλευρά τοποθετούνται στον καμβά με τέτοιο τρόπο που σχηματίζουν ένα έργο τέχνης. Η προσευχή του αμαρτωλού με συγκίνησε τόσο που με ανάγκασε με τον τρόπο της να παρατήσω στην μέση την παρουσίαση δίσκου που ετοίμαζα, να κλείσω τ αυτιά μου σε οτιδήποτε άλλο και να αναλωθώ σε αυτόν το δίσκο. Και, αντίθετα με το Sully, δεν έχω τις παραμικρές τύψεις.

Για πολλούς λόγους, και πρωτίστως ενημερωτικά, παραθέτω ένα δείγμα του δίσκου:

http://www.youtube.com/watch?v=l2qZnFe5J1Y

Κλείνοντας να πώ ότι κατα τη γνώμη μου, ο δίσκος πιάνει στα δίχτυα του και άτομα μακρυά από τον χώρο του rock. Όποιος το αφήσει, θα χάσει...
 
Last edited by a moderator:
19 June 2006
8,661
Μπράβο Νίκο για την παρουσίαση. Το άλμπουμ έχει παραγματικά πολλές εξαιρετικές δημιουργίες. Τον χάρηκα πολύ τον δίσκο.:guitarist: