Τελετουργίες

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
artworks-000002685423-yrorqx-original8.jpg

Lüüp – Meadow Rituals - 2011


Ποιός θα περίμενε η πιο συναρπαστική επενερμηνεία της progressive-folk των ημερών μας να περάσει από τα χέρια ενός έλληνα φλαουτίστα? Προσωπικά δεν με διακατέχει κανενός είδους σωβινισμός, αλλά ούτε και προκατάληψη.

Ο Στέλιος Ρομαλιάδης οραματίστηκε και υλοποίησε τους Lüüp, ενα σχήμα από ευρωπαίους μουσικούς της ambient νεοφολκ και του art-rock με προεξάρχοντα συνεργάτη τον David Jackson των Van Der Graaf Generator/ Peter Hammill/Peter Gabriell και την Lisa Isaksson των σουηδων Lisa o Piu στα φωνητικά. Επίσης συμμετέχουν και αρκετοί έλληνες μουσικοί, παντελως άγνωστοι σε μενα (για περισσότερα http://label.experimedia.net/015/ , από ενα εξαιρετικό label, στο link υπάρχει και σχετικό δείγμα video).

LUUP-tile.jpg


Εδώ δεν υπάρχουν κρουστά, κυριαρχεί το φλάουτο και τα εγχορδα που παραπέμπουν σε πανάρχαιες τελετουργίες κοινές στον ευρωπαικό πολιτισμό.
Ο στόχος πρέπει να ήταν ο συγκερασμός της κέλτικης και της βαλκανικής φολκ παράδοσης. Το αποτέλεσμα μέσα από την ιδιοφυή ενορχήστρωση σε στυλ chamber rock ξεπερνά κάθε προσδοκία καταλήγοντας να διαπερνα είδη και κατατάξεις.

Μια μουσική ισορροπία ανάμεσα σε συνεχή ανάταση/ εγρήγορση και στην προσγείωση/ανακούφιση. Η ένταση εναλλάσεται με μελωδικές γραμμές και η αντίθεση γίνεται με απόλυτη αρμονία.
Ο ακροατής από τη μια αφήνεται να αιωρείται χαμένος και αποπροσανατολισμένος στο κενό, αλλά αμέσως επιστρέφει στη γήινη μελωδία.
Αυτή η κυκλική επανάληψη δημιουργεί έναν “εθισμό”, τουλάχιστον έτσι το εισπράττω, βάζω το Medow Rituals στο replay ξανά και ξανά.
Τα ακούσματα δεν είναι εύκολα σε πρώτη ακρόαση αλλά όσοι ψάχνουν τη “μαγική” ευρωπαική φολκ, αυτο είναι ένα ιδιαίτερο άκουσμα που δεν πρέπει να το χάσουν με κανένα τρόπο.