Fugazi

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,911
Cambridge
Παρένθεση.....Το σκέφτομαι γυρω στον ενα χρόνο τωρα και ολο το αναβάλω. Το καλο με το σκαμπιλι της κρίσης ειναι οτι ξαναδίνεις αξία σε αυτα που πρέπει και φτύνεις τον εαυτο σου για τον χαμένο χρονο....

fugazi_basketball.jpg



Για οσους δεν γνωρίζουν τους Fugazi, ενας μικρός πρόλογος:
Οι Fugazi είναι απο τις ποιο σημαντικές indie μπάντες της Αμερικής παίζοντας hardcore στα τελη του 80, τοτε που σταματησαν τα κορμια να ουρλιάζουν και το ξυλο να πεφτει straight through. Μέλη τους οι Ian MacKaye, Guy Picciotto, Joe Lally και ο Brendan Canty. O MacKaye ηταν ήδη θρυλος απο την προηγούμενη συγκλονιστική του μπαντα τους Minor Threat και την δισκογραφικη του εταιρεία την Dischord Records που εδωσε βημα σε πολλα συγκροτήματα της Ουασινγκτόν και αποτέλεσε εγγύηση για την δημιουργικη ελευθερια των Fugazi.

Η Δισκογραφία τους έχει ως εξης:
Fugazi EP & Margin Walker (1988-1989)
Repeater EP(1989)
3 Songs (1989)
Repeater LP (1990)
Steady Diet of Nothing (1991)
In On the Kill Taker (1993)
Red Medicine and (1995)
End Hits (1998)
Instrument Soundtrack (1999)
The Argument (2001)
Furniture EP (2001)

+ Ιnstrument documentary

Την μπάντα την διακρίνουν ο έντονα πολιτικός στίχος, το "σύστημα" της Αμερικής του '90 και ο λογος τους για εναν ανεξάρτητο μουσικό χώρο με απόλυτο σεβασμό στα ρεύματα, τις τάσεις και την ίδια την τέχνη που άγγιξε πολλούς, κυρίως από όσους ειχαν απογοητευτεί με την αρένα που κατάντησε να γινει το hardcore. Είναι χαρακτηριστικό οτι στις συναυλίες τους δεν άνοιγε ρουθούνι και εαν αυτο συνέβαινε, η συναυλία σταματούσε και οι τραμπούκοι αποχωρούσαν μετά κραξίματος απο το stage.

Ο συνδυασμος των σκληρων φωνητικων του MacKaye με την μοναδικη φωνη και σκηνική παρουσία του Picciotto, κιθάρες οπως δεν ακούστηκαν ποτέ πριν με συνθεσεις υψηλού καλλιτεχνικού IQ, ειναι τα στοιχεια που ξεχωρίζουν τα κομμάτια των Fugazi απο τα πρωτα δευτερόλεπτα πατώντας το play. Garage αισθητική, ουρλιαχτά, ιδρώτας, ελευθεριά, τρελές συνθέσεις, παραγωγές άνευ betadine και η εξάρτηση με αυτην την μπαντα είναι ακαριαία.

Video clips απο τους Fugazi ε δ ώ
 
Last edited by a moderator:

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Ανοιξες μεγαλο κεφαλαιο!
Μονο για το Repeater και το Red Medicine πρεπει να γραφτουν πολλα.
Η ιστορια δειχνει οτι ηταν απο σημαντικοτερα σχηματα των 90s,
οχι μονο μουσικα αλλα και σαν σταση για τους νεωτερους.
Τωρα ειναι η ωρα τους παλι να τους θυμηθουμε με οσα μας συμβαινουν
 

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,911
Cambridge
Ανοιξες μεγαλο κεφαλαιο!
Μονο για το Repeater και το Red Medicine πρεπει να γραφτουν πολλα.
Η ιστορια δειχνει οτι ηταν απο σημαντικοτερα σχηματα των 90s,
οχι μονο μουσικα αλλα και σαν σταση για τους νεωτερους.
Τωρα ειναι η ωρα τους παλι να τους θυμηθουμε με οσα μας συμβαινουν
Συμφωνώ, ποιούν ακόμα ήθος και είναι εξαιρετικο πρότυπο για τους νεους καλλιτέχνες. Ελπίζω σύντομα να ενεργοποιηθούν ξανα γιατι τους έχουμε αναγκη.

Ειδικά με το red medicine έχω ιδιαίτερη σχέση καθώς ηταν το αλμπουμ που τους γνώρισα. Σταθμό θεωρώ το In on the Kill Taker. H αρχή πάντως έγινε και σταδιακά θα επεκταθώ αναλυτικά στα αλμπουμ.
 
Last edited by a moderator:

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,911
Cambridge
Ωραίος...Δώσε indie στο λαό! Μας έχουν λείψει τέτοια...
Αν μας εχου λειψει τέτοια δεν λές τίποτα...

Θα με συγχωρέσετε αλλά θα συμπληρώνω το νήμα εν καιρό.

Για να καταλάβουμε ακριβώς γιατι μιλάμε, τα παραδείγματα συγκροτημάτων που εχουν απορρίψει μεγάλα συμβόλαια για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ειναι λίγα. Οι Fugazi το έκαναν τουλάχιστον 2 φορες, η μία στα μέσα του 90 με τον γνωστο τούρκο της Atlantic να προσφέρει γη και ύδωρ και αλλη μια σχετικά προσφατα στα μεσα της δεκαετίας για την επανένωση τους.

Όσον αφορά την τιμολογιακή τους πολιτική, είχαν ως όνειρο την συναυλία των 5 νταλλαρς, κατι που δεν κατάφεραν ποτε, αν και στην πλειοψηφία τα live τους ηταν της τάξης των 10-15 δολάρια μάξιμουμ. Για την ιστορία κάπου το 2003 στην μοναδική ευκαιρία που είχα να τους δω Live στην Γλασκώβη το εισιτήριο είχε 10 λίρες. Μόνο ανωτέρα βια θα με σταματούσε να τους δω, αλλά ο Μέρφυ πάντα επιβεβαιώνεται.

Οι δίσκοι τους ακολούθησαν ιδια τιμολογιακή πολιτική, πάμφθηνα, ακόμα και τα βινύλια τους και δεν έβγαλαν ποτε merchandise. Μάλιστα μια τεράστια συλλογή τους με live (πάνω απο 30 πλήρη Live) ειναι μέχρι πρόσφατα ελεύθερη για ακρόαση online. Σύμφωνα με συνέντευξη του Ian θα βγει συντομα νεα εκδοση με ακόμα περισσότερα. Μια που μιλησα για βινύλιο να αναφέρω οτι ο λόγος που το Argument και το Furniture EP βγηκαν χωριστα (ακόμα και το CD) ηταν γιατι δεν χωρουσαν σε ενα βινύλιο και δεν εφταναν για διπλό. Τωρα που το σκεφτομαι δεν θυμάμαι να εβγαλαν ποτέ διπλό.

(Αν θελει καποιος τα τυπώσει μπλουζάκι ας μου στειλει Pm, είχα βάλει κάποτε φίλη μου γραφίστρια να ξεπατικώσει το logo)
 

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Πρέπει κάποια στιγμή να γράψουμε και για τους Minor Threat και γενικότερα για το Straight Edge "κίνημα" που παρεξηγηθηκε και ταυτίζεται ακόμα βλακωδώς με νεοναζί αντιλήψεις...:ADFADF1: