'Sapphie'

17 June 2006
14,350
600full-richard-youngs.jpg



Ο Richard Youngs γεννήθηκε το 1966, στο Harpenden, κοντά στο Λονδίνο.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ζεί στη Γλασκώβη όπου είναι ένας από τους φάρους του τοπικού underground. Φίλος και συνεργάτης του Neil Campbell (Vibracathedral Orchesta, ένα drone σχήμα περίπου θρυλικό) αλλά και πολλών άλλων, ο Youngs είναι ένα πολυσύνθετο ταλέντο από αυτά που, σε γενικές γραμμές, καταχωρούνται στην κατηγορία Sound Artists. Στην ουσία όμως, είναι ένας καλλιτέχνης από αυτούς τους ‛σπασίκλες’, τους αντιρρησίες και απρόβλεπτους, τους ακραία ιδιόρρυθμους, ένας αντιδραστικός πεισματάρης που ταλαντεύεται σαν εκκρεμές ανάμεσα στην Παράδοση και στους πειραματικούς νεωτερισμούς - κοντολογής, ένας από αυτούς που φέρνουν στο Σήμερα την κληρονομιά του Byron και του Shelley, του Nick Drake και του Syd Barrett, μιά ατέλειωτη αλυσσίδα που, από τα μέσα των ‛80s και δώθε, μετράει ανάμεσα στα λαμπρά παιδιά της τύπους σαν τους Coil και τον Dave Tibet (Current 93). Οι δίσκοι του διατρέχουν ένα τεράστιο φάσμα από ιδιώματα που εκτείνεται από τις πιο ακραίες ηχητικές εξερευνήσεις του Θόρυβου και των κολάζ, μέχρι την πιο ξεδιάντροπα υπέροχη ποπ. Για την ακρίβεια, ακόμα και στις πιο avant garde στιγμές τους, το έμπειρο αυτί διακρίνει έναν μελωδό εκστατικό, ακραία συναισθηματικό, που ανυπομονεί να βγεί απ την ντουλάπα - έναν δημιουργό θερμό και άμεσο, παραδομένο στο δικό του κοσμικό χάος, σ’ ένα σύμπαν παράξενο, διαισθητικό και πολυμήχανο, αλλόκοτο μίγμα μελίρρυτου οπτιμισμού και μελαγχολίας που, όσο βυθίζεσαι μέσα του, τόσο πιο οικείο σου αποκαλύπτεται.

Το άλμπουμ ‛Sapphie’ κυκλοφόρησε το 1998. Είναι, στην ουσία, τρείς μονόλογοι που μοιάζουν με προσευχές. Τους έγραψε με αφορμή το θάνατο του αγαπημένου του σκύλου. Ηχογραφήθηκαν ‛χειροποίητα’, εκ των ενόντων, μέσα σε μία νύχτα, στο σπίτι ενός φίλου του. Είναι πλημμυρισμένοι από ποιητικό άλγος, εσωστρεφείς και μεταφυσικοί, ακραία φορτισμένοι συγκινησιακά. Εκφέρονται από φωνή και μία κιθάρα με πλαστικές χορδές, συν διάφορα μικρά ηχητικά treatments εδώ κι εκεί που τους προσδίδουν μία θαμπή γυαλάδα εμβρόντητης ονειροβασίας.


0000065749_350.jpg
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Ευστοχος και εδω!
Οταν τον ακουω δε μου βγαζεις απο το μυαλο οτι εχει κατι απο τον Robert Wyatt. Ειναι ομως τοσο πολλα πραγματα μαζι που δεν ξερεις τι θα ακουσεις σε καθε του δουλια.
Μεγαλη μορφη!