Η Μαγεία των Σκουπιδιών

17 June 2006
14,350
8257-junk-magic.jpg



Craig Taborn: Junk Magic (Thirsty Ear CD - 2004)


Το Junk Magic είναι ο βασικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο Craig Taborn θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους πρωθιερείς της Σύγχρονης Δημιουργικής Μουσικής. Λέω 'Δημιουργικής' γιατί ο όρος 'Αυτοσχεδιαζόμενη' έχει κακοπάθει στις μέρες μας, συχνά στα χέρια ατάλαντων και ατζαμήδων. Ο Taborn, έφτιαξε το βιογραφικό του δίπλα σε τύπους σαν τον Dave Douglas και τον Tim Berne, τον James Carter και τον Gerald Cleaver. Μαζί με τον Matthew Shipp θεωρούνται οι δύο πιο 'ανήσυχοι' κημπορντίστες της σύγχρονης τζαζ -με την έννοια ότι ο Vijay Iyer είναι κομμάτι πιο ...'ταυτοποιήσιμος', βλέπε πιο προσκολλημένος στην …ορθοδοξία.

To Junk Magic είναι ένας δίσκος-concept. Ενα απ αυτά τα σπάνια διαμάντια που, εκτός από καλλιτεχνικά statements τεράστιου ειδικού βάρους, είναι επίσης ταυτόχρονα ένα salto mortale, ένα πήδημα Πίστης στο κενό. Από τη μια καταφέρνουν να προλέγουν, ίσως και να εκμαιεύουν σε κάποιο βαθμό το μέλλον. Από την άλλη όμως, πέρα από το ωφελιμιστικό του πράγματος, σε τσακίζει και σε ερειπώνει συναισθηματικά η προκλητικότητά τους - και, πάνω απ όλα, η τόλμη τους: στο να είναι καθένας τους ένα διαρκές πείραμα, καθώς η τζαζ και όλες οι παραλλαγές της προσαρμόζονται, διαρκώς, σ έναν αγώνα επιβίωσης, μέσα σ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο από μουσικές και media. Το Junk Magic είναι ένας τέτοιος δίσκος. Τζαζ, electronica, dubstep, ένας σωρός από ετερόκλητα ακούσματα που λές και επιπλέουν σε μια νεκρή θάλασσα σαν σπαράγματα - ή απομεινάρια. Από κάποιο ναυάγιο. Οπου δεν ξέρεις Τι ακριβώς βούλιαξε εδώ, αλλά έχεις την εντύπωση μιάς τεράστιας συντέλειας. Ο δίσκος ηχεί σαν μία μορφή Esperanto από κάποιο άλλο σύμπαν, τόσο όμοιο αλλά και τόσο διαφορετικό από το δικό μας, αλλά, όπως και νάχει Ξένο. Ο διφορούμενος τίτλος του, 'Μαγεία των Σκουπιδιών', έχει να κάνει με το αναλώσιμο, το απορριπτέο - και κατά πόσο αυτό, φωτισμένο από άλλες γωνίες, μπορεί να προσλάβει ιδιαίτερες διαστάσεις, ανήκουστες σε μια πρώτη, επιπόλαια προσέγγιση. Ενας γαλαξίας από σύγχρονους δημιουργικούς μουσικούς συμπράττει: ο μεγάλος Mat Maneri στο βιολί, υπεύθυνος γι αυτή τη μικροτονική γυαλάδα που συνοδεύει διαρκώς το άκουσμα, ο Dave King, ντράμερ των Bad Plus, το σαξόφωνο του Aaron Stewart και τα samples από το laptop του ίδιου του Taborn.

Φυσικά ο Taborn έμελλε να προχωρήσει στα χρόνια που έρχονταν, φέτος κιόλας έχει βγάλει ένα εξαιρετικό άλμπουμ με ακουστικό σόλο πιάνο στην ECM με τίτλο Avenging Angel.
To Junk Magic όμως παραμένει ένα Σύγχρονο Αριστούργημα.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
εξαιρετικό το πρώτο δείγμα (για μένα) από χτες.
Μαγευτικά υπνωτικό...
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Φυσικά ο Taborn έμελλε να προχωρήσει στα χρόνια που έρχονταν, φέτος κιόλας έχει βγάλει ένα εξαιρετικό άλμπουμ με ακουστικό σόλο πιάνο στην ECM με τίτλο Avenging Angel.

Πράγματι πολύ ενδιαφέρον το ''Avenging Angel''. Είχε αναφερθεί σχετικά ο Σπύρος το καλοκαίρι όπου ο δίσκος με συντρόφευσε κάμποσες μέρες.
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Πραγματι ο Taborn ειναι το βαρυ πυροβολικο της νεας γενιας jazz. Ανησυχος οπως πρεπει.

εδω να επιστησω την προσοχη σε ενα σχημα που ακουω τελευταια, αλλα ομολογω δεν εχω καταφερει να αφομοιωσω.
Απο αυτα τα δυσκολα που ομως δεν μπορεις να βαλεις στην παντα με τιποτα. Οσο τα αφηνεις λογω κοπωσης τοσο σε τραβανε

Farmers by Nature: Out of this Worlds Distortions

Πειραματισμοι σε ambient και noise.
Το σχημα?
Farmers By Nature is drummer Gerald Cleaver, bassist William Parker and pianist Craig Taborn
http://www.amazon.com/Farmers-Nature-Gerald-Cleaver/dp/B001O4C6NK
τα ξαναλεμε
 
Last edited: