Παγκόσμια συνομωσία

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
The Beach Boys - The SMiLE Sessions - 2011

251746_1.jpg


Γύρω στα τέλη του 1966 το SMiLE ένα από τα δυό σημαντικώτερα μουσικά έργα της σύγχρονης εποχής φτάνει στο απροχώρητο από άποψης συνεργασίας μεταξύ του συνθέτη Brian Wilson και των μελών του συγκροτήματος των Beach Boys και του ποιητή Van Dyke Parks.
Τον Μάη του 67 ο Derek Taylor εκπρόσωπος τύπου τότε της Capitol ανακοινώνει επίσημα το τέλος.
Μετά από σχεδόν 45 χρόνια τείνω να καταλήξω ότι δεν μπορεί, πρέπει να ήταν μια "συνομωσία" τεραστίων διαστάσεων για να μπεί το έργο στο ράφι.
Ποιός θα είχε κίνητρο?
Πολλοί. Ο Mike Love βασικά που ήταν ο αντίθετος πόλος έλξης στο συγκρότημα που ήταν πιστός στην ιδέα αυτοκίνητα, κορίτσια, surf, η εταιρεία που πίστευε πάνω κάτω το ίδιο, οι... Beatles γιατί όχι, δεν είναι τυχαία η κυκλοφορία του Λοχία μόλις ακριβώς μπήκε στο ράφι το χαμόγελο ούτε επίσης η ανάμειξη στη συνέχεια του Derek Taylor στα πράγματα των Beatles.
Η εύκολη λύση ήταν να τα ρίξουν στον Brian Wilson που ο καημένος ακόμα και σήμερα πρεσβεύει "γραπτώς" ότι τότε ήταν ζορισμένος και πιεσμένος. Ποιός ξέρει....Μήπως άραγε αυτό είναι το τίμημα που πλήρωσε για την "μετά θάνατον" σχεδόν κυκλοφορία του αυθεντικού Smile?

1/1/11
Σημαδιακή ημερομηνία.
Όπως ή 9/9/09 που κυκλοφόρησαν τα remasters των Beatles.
Η Capitol (προφασίζεται την επέτειο των 50 χρόνων της ζωής των Beach Boys και ?) κυκλοφορεί το The SMiLe Sessions σε δυό massive overdoses ένα διπλό cd και ένα πενταπλό κουτί μαζί με διπλό LP και 45άρια.
Ακόμα ίσως και το διπλό να είναι πολύ βαρύ για τον φανατικό.
Όμως.....


όμως... σας έχει τύχει ποτέ να ακούσετε ιστορίες για έναν τόπο που δεν επισκευτήκατε ποτε?
Και που σας διηγήθηκαν κάποιοι με πολλές λεπτομέρειες?
Σας έχει τύχει να δείτε τον τόπο των ονείρων σας σε εικόνες ?
Σας έχει τύχει ακόμα με την μεγάλη σας λαχτάρα να καταφέρετε να τον ονειρευτείτε κι όλας και να σκιρτήσει η ψυχή σας και να ξυπνήσετε με την πιό γλυκειά ανάμνηση?
Και να είστε ευτυχισμένοι ότι το "ζήσατε"
Σκεφτείτε λοιπόν τι είναι να βρεθείτε εκεί με σάρκα και οστά.
Τόσο καιρό κομμάτια όπως το Heroes and Villains, Surf's up, Cabin Essence κυκλοφορούσαν δειλά σε άλλους δίσκους μεταγενέστερους, συλλογές ή άλλες επετείους.
Το 2004 ο ίδιος ο Wilson παρουσιάζει μια όψιμη έκδοση του Smile.

album-smile.jpg


Παρά την γερασμένη του φωνή αλλά χάρη στην παρουσία του ακόμα κοτσονάτου Van Dyke Parks και του παλαβού φαν μουσικού Darian Sahanaja το Smile κυκλοφορεί τότε και ο κόσμος για πρώτη φορά βρίσκει στη σειρά βαλμένα τα κομμάτια του παζλ που λέγεται Smile και ακούει στίχους σε κενές μουσικές.
Όλα έρχονται στη θέση τους.
Δυστυχώς, δυστυχώς, δυστυχώς....λείπουν οι φωνές. Ο Brian είναι εξήντα τόσο και τα αδέρφια του έχουν πεθάνει και .... τα ξαδέρφια δεν θέλουν να ξέρουν.
Μετά από τόσες δειλές εμφανίσεις από bootlegs, την απότυχημένη, σχεδόν τραγικά ασύνδετη και συγκεχυμένη - πλην όμως πολύτιμη - έκδοση Smiley Smile

smiley-smile.jpg


που σπρώχτηκε βιαστικά στα καταστήματα χωρίς την έγκριση του Brian και χωρίς ιδέα του ποιά σχέση έχει κάθε κομμάτι με τα άλλα, ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται....what if....

Σπεύδει λοιπόν η εταιρεία το 2011 σαράντα πέντε χρόνια μετά να "διορθώσει" το λάθος της?
....
όπως και νάχει οι φωνές ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ.
Τα θεϊκά φωνητικά του Βrian και της παρέας είναι εκεί, αλλά και όχι μόνον, μαζί με τη συνοδεία των εξαιρετικών πρώτων μουσικών της Καλιφόρνιας τότε και βάλτε μαζί και το φυσικό βάθος του στούντιο και την μυρωδιά της εποχής που αναδύεται ανάμεσα από τα bits σήμερα.
Λόγια δεν υπάρχουν να περιγράψουν την άρθρωση, τις αναπνοές, το στήσιμο ποιός μπρός ποιός πίσω, τις παύσεις - ναι αυτές ΑΝ μετράνε.
Ανθρώπινα φωνητικά. Φωνητικά ταλέντων και όχι διδαγμένα και σπουδαγμένα και παρουσιασμένα τέλεια όπως ήταν αυτά με τις νοικιασμένες παιδικές χωρωδίες και τους επαγγελματίες της έκδοσης του 2004.
Είναι αυτά τα φωνητικά των αδελφών Wilson ίσως όχι 100% pitch perfect αλλά με τό τόσο 5% λάθους που χρειάζεται για να πιστοποιήσει το αληθινό και όχι το αντίγραφο.

Η σειρά των κομματιών έχει ληφθεί φυσικά από την έκδοση του 2004 που αποκάλυψε ο Wilson και χάρη στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνικές, μόνο από παλιές μήτρες, επανασυντέθηκαν όλα τα κομμάτια στη σωστή σειρά. Από τα χιλιάδες μέτρα ρετάλια ταινίας που κλείδωσε στο ράφι ο Brian το 66, μαζί με τις οδηγίες συναρμολόγησης.
Η έγκρισή του υπάρχει στην πρώτη σελίδα των σημειώσεων, με χαρά...και ανακούφιση....

Στην έκδοση των δυό CD που είναι υπεραρκετή, εκτός από το πρωτότυπο έργο υπάρχουν πάρα πολλά outtakes με την γνωστή φωνή του Brian από το κοντρολ να δίνει οδηγίες στο ...να μην χτυπιέται το ντέφι πάνω κάτω αλλά μόνο κάτω κάτω, ή πως να γίνονται οι τονισμοί στο μπάσο σχεδόν offbeat, (που αργότερα χρησιμοποίησε κατα κόρον ο Walter Becker στους Dan). Ο Brian ακούγεται σίγουρος, οργανωμένος και σαν άνθρωπος που ξέρει τι θέλει και που τα έχει όλα στο μυαλό του στρωμένα και σίγουρα όχι μαστουρωμένος ή wacko όπως θέλανε να τον παρουσιάσουν οι κακές γλώσσες και να φουντάρουν το έργο.
Στην έκδοση των 5 ....υπάρχουν ούτε λίγο ούτε πολύ 35 outtakes και sections του heroes and villains και κάπου 20τόσες του Good Vibrations..... Για τους αντέχοντες και κατέχοντες 138 δολλάρια στο άμαζον...

Το σίγουρο, που καταλήγω εγώ προσωπικά, είναι ότι ΑΝ το έργο κυκλοφορούσε στην ώρα του θα είχε αλλάξει την μουσική όπως την ξέρουμε σήμερα.
Και ταπεινή μου άποψη?
θα ήταν πολύ καλύτερη σίγουρα.


further reading:
http://www.avclub.gr/forum/showthre...-we-are-the-dreamers-of-dreams”-–-Willy-Wonka

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/40254-Το-χαμένο-κομμάτι

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/61270-Beautiful-dreamer

και μιά....αξιόπιστη κριτική για ...αμφισβητίες

http://pitchfork.com/reviews/albums/16000-the-smile-sessions/
 

Attachments

  • a7794be0f5833be7.jpg
    a7794be0f5833be7.jpg
    286.4 KB · Views: 370
Last edited:

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
…όταν η ιδιοφυΐα συναντά την έμπνευση...
Το ανεπανάληπτο αριστούργημα "Good Vibrations" σαν κεντρικό θέμα ενός άλμπουμ που σαν σύνολο, άφηνε την αίσθηση του ανεκπλήρωτου μετά από δεκαετίες βρίσκει την πρέπουσα ολοκλήρωση. Και εγώ πιστεύω ότι το διπλό CD θα ήταν αρκετό.
Ηπέρηχα σε ευχαριστούμε, για την εντυπωσιακή έναρξη της νέας σαιζόν.
Καλό Φθινόπωρο σε όλους.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
…όταν η ιδιοφυΐα συναντά την έμπνευση...
Το ανεπανάληπτο αριστούργημα "Good Vibrations" σαν κεντρικό θέμα ενός άλμπουμ που σαν σύνολο, άφηνε την αίσθηση του ανεκπλήρωτου μετά από δεκαετίες βρίσκει την πρέπουσα ολοκλήρωση. Και εγώ πιστεύω ότι το διπλό CD θα ήταν αρκετό.
Ηπέρηχα σε ευχαριστούμε, για την εντυπωσιακή έναρξη της νέας σαιζόν.
Καλό Φθινόπωρο σε όλους.

Α, να συμπληρώσω…
Το ένθετο του διπλού CD της Deluxe Edition ξεκινά με ένα εισαγωγικό του ίδιου του Brian Wilson που τιτλοφορείται "Music Is God's Voice" και κλείνει με το

"So, even though I'm smiling through the tears, knowing that Carl and Dennis aren't here to share this moment, I am smiling. And I hope this music makes you smile too. That's why I wrote it all those years ago.

Love & Mercy…"
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
Όποτε και όσες φορές ακούσω τα αρχικά κουπλέ του good vibrations μεταφέρομαι αυτοστιγμεί σε έναν ιδιόμορφο ιδιωτικό παράδεισο όπου συνωστίζονται εξελιγμένες εκδόσεις ουρί... κάποιες λίγες φορές κλαίω σιγανά, γουργουρίζοντας από μια ολιγόλεπτη απροσδιόριστη ευτυχία...

το μεγαλύτερο ρ'ν'ρ σινγκλ όλων των εποχών ...
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Όποτε και όσες φορές ακούσω τα αρχικά κουπλέ του good vibrations μεταφέρομαι αυτοστιγμεί σε έναν ιδιόμορφο ιδιωτικό παράδεισο όπου συνωστίζονται εξελιγμένες εκδόσεις ουρί...

εάν θέλεις μερικές ακόμα και πιό εξελιγμένες εκδόσεις - εδώ είναι
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
έκανα εντιτ για ακόμα περισσότερη έμφαση ... παρήγειλα την απλή έκδοση των 2 δίσκων ...

χαχαχαχ, μπλέξαμε τις εκδόσεις των ουρί με των σι-ντι ...
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
εγώ πάντως κρατιέμαι με νύχια και δόντια πριν τσακίσω την επόμενη δόση της εφορίας για το πενταπλό....
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Μετά τα πρώτα ακούσματα και τον αρχικό ενθουσιασμό η κατάσταση εξελίσσεται σε άγριας μορφής εξάρτηση.

Λίγες παραπάνω λεπτομέρειες που αφορούν την έκδοση των 2 cd που ακούω.

ο πρώτος δίσκος όπως είπαμε περιέχει την "όσο πιό κοντά στην αρχική σύλληψη" έκδοση του έργου.
Σε mono ηχογράφηση, για είναι πιστή στην επίσης εμμονή του Brian να τα περνάει όλα τελικά σε mono. Μικρές ενστάσεις εδώ, διότι θα ήθελα την έκδοση και σε stereo, άλλωστε είχε βγεί σε bootleg της Sea of tunes με τον τίτλο Unsurpassed masters #16. (αναζητήστε το επίσης αν θέλετε τα κομμάτια σε stereo - λείπου κανα δυό - δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα)

όμως ο δεύτερος δίσκος είναι όλα τα λεφτά.

Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και άλλες φορές, μετά το pet sounds όπου ο Brian ηχογραφεί όλα τα όργανα μόνος του με τους Wrecking Crew στο στούντιο και μετά προσθέτει τα φωνητικά, ήδη από το Good Vibrations ξεκινάει την τεχνική του Modular Recording:
Κάθε κομμάτι χωρίζεται σε πολλά μέρη (sections) όσον αφορά το ορχηστρικό μέρος και το ανάλογο στα φωνητικά.
Ηχογραφεί κάθε section χωριστά και πλήρως και στη συνέχεια αρχίζει μια επίπονη διαδικασία editing.
ΕΚΕΙ ακριβώς ήταν και το πρόβλημα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, που όταν ο ίδιος εγκατέλειψε το project αφού προηγουμένως εκδιώχθηκε ο Van Dyke Parks:
μείνανε με ένα κάρο takes από μικροσκοπικά θέματα των 15-40 δευτερολέπτων που μόνο ο Brian ήξερε "ποιό πάει πού".


Στον δεύτερο δίσκο έχουμε λοιπόν την σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε τα μέρη αυτά όλα μαζί (τουλάχιστον στο διπλό τα καλύτερα takes).

Τι να πρωτοπούμε....
Εχουμε πχ ένα πολύ καλό stereo mix του Heroes and Villains.
Επίσης έχουμε σε διαδοχή όλα τα sections (όργανα μόνο) του ίδιου κομματιου.

Κορυφαία στιγμή είναι το "Smile Backing Vocals Montage" όπου σε 8μιση λεπτά παίρνει κανείς όλα τα φωνητικά του δίσκου ακαπέλα...Ρέστα των ρέστων.
Δεν υπάρχουν λόγια. Τρίχες κάγκελο. Ακόμα και στα δάχτυλα των ποδιών....

Υπάρχουν διάφορα demo με οδηγίες του Brian όπως είπαμε ενώ υπάρχουν τα αντίστοιχα πλήρη sections όλων των σημαντικών κομματιών πχ Surf's Up, Cabin Essence αλλά και άλλων.

Στα sections βλέπει κανείς με θαυμασμό την, μερικές φορές, ολοκληρωτική αλλαγή των οργάνων από το ένα στο άλλο, αλλά και την τόσο ...μα τόσο αλλόκοτη επιλογή τους, που πολλές φορές, αυτή η αλλοκοτιά ξεγυμνώνεται χωρίς τα ίδια τα φωνητικά αλλά αναδεικνύει μεγαλείο μαζί τους.
Αλλες πάλι φορές τα δυό ή τρία όργανα μόνα τους ακούγονται τόσο ρηχά και ξυνά και στη συνέχεια η προσθήκη ενός ακόμα ή δυό τα μετατρέπει σε ηχητική πανδαισία.
Λυπάμαι που δεν μπορώ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ να γράψω άλλα λόγια, θα νομίζετε ότι είμαι αντιπρόσωπος του Wilson στην νοτιοανατολική μεσόγειο και μέση ανατολή.

Για κάποιους όλα αυτά είναι trivia των trivia ω trivia....
Για κάποιους άλλους είναι η καταγραφή της μεγαλοφυίας του Brian Wilson του μεγαλύτερου σύγχρονου ποπ - συνθέτη - δημιουργού - ενορχηστρωτή.

Καταλήγω ότι η έκδοση των 5 cd είναι απόλυτο Must (και γρήγορα διότι καθώς περνάνε οι μέρες βλέπω τις τιμές στο amazon να σκαρφαλώνουν...)
 
Last edited:

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
ηρθε η χαρα
απλα πραγματα
και η ζωη γινεται ωραια

εσεις εδω μεσα
η τρικυμια του Ντυλαν
και η νεα ταινια του Ηαneke

.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
τελικά παρήγγειλα την διπλή έκδοση σε 24/88,2 χαι-ρες φλακ... για να δούμε ... το 24/192 του Πετ ήταν εξαιρετικό...
 
Last edited:

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
σας ζηλευω που παραγγελνετε
εγω εχω ενα φρικτο ταχυδρομο
μαλλον τ αφηνει οπου βρει και μετα
ερχεται καποιος και τ αρπαζει ....
την τελευταια παραγγελια δεν την πηρα ποτε
ηταν ο ντε λουξ δισκος της Πατυ Σμιθ

θελω και εγω την διπλη εκδοση μαλλον πρεπει
να κοιταξω εδω ....
αλλα εχει η Αθηνα δισκαδικα ?

.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Brian%252BWilson%252B1-Brian%252Bin%252Bfur%252Bjacket.jpg


ο Brian Wilson έπαιζε μπάσο στους πρώιμους ΒΒ...
Μέχρι να κάτσει στο studio και να τους αφήσει να περιοδεύουν ενώ αυτός συνέθετε...

Δεν είναι τυχαίο ότι στα κομμάτια του Pet Sounds και του Smile αλλά και του Good Vibrations θα βρούμε όχι έναν, ούτε δυό αλλά μέχρι και τρεις μπασίστες ταυτόχρονα.
Χώρια τα overdubs.
Συνήθως δυό ηλεκτρικά και ένα ακουστικό. Τα ηλεκτρικά ένα fender jazz bass 4χορδο και ένα danelectro 6χορδο... Και όταν δεν του έφτανε αυτός ο συνδυασμός πρόσθετε και μερικές νότες από τα μπάσα πεντάλ του B3....!

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μεγάλοι μπασίστες που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις (από ένα σύνολο 3-4) δηλώνουν όλοι ότι τα μέρη που έπαιζαν τους τα έδειχνε ο Brian νότα νότα....

Πολλές φορές επέμενε σε νότες έξω από την τονική (που παραδοσιακά τότε θα έπαιζαν οι μπασίστες) όπως 5ες ή ακόμα πιό σπάνια 3ες κάτι που αρχικά ξένιζε τους μουσικούς αλλά στο τέλος υποκλίνονταν στο ηχητικό αποτέλεσμα.
ο Paul McCartney δηλώνει ότι μετά το Pet Sounds άλλαξε όλη την τεχνοτροπία του στο παίξιμο, με πρώτο κομμάτι το Michelle, ενώ κοπιάρει κανονικά Wilson στα Sgt Pepper - Magical Mystery....
Για τα μέρη, τις νότες, τους τονισμούς των σχημάτων και riffs του μπάσου θα προσπαθήσω σε άλλο νήμα να εξηγήσω μερικά πράγματα (ίσως ανεξήγητα για πολλούς) μαζί με κλιπάκια ή ό,τι βρώ...

Η Carol Kaye.
Νούμερο 1 στα studio της Καλιφόρνια και της Motown.

carol-kaye-1974.jpg


carol-kaye-now.jpg



τότε και τώρα με τα περίφημα γιαλιά κουκουβάγιας.
Working mother of three....!

έπαιξε σε όλα τα motown hits.
Σε όλα των BBoys. Simon Garfunkel, Frank & Nancy Sinatra, Burt Bacharach, Sony & Cher, Quincy Jones, Frank Zappa....
H λίστα είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατον να καταγραφεί.
Υπάρχουν 1 ή 2 τηλεοπτικά σήριαλ μεταξύ τέλη 50ς και 80ς ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ....
Κάτι αντίστοιχο σε ταινίες.

όπου ακούτε μπάσο με πένα αυτή είναι. Αν και αν ήθελε έπαιζε ώστε να μοιάζει χωρίς πένα. Όμως ήταν περιζήτη και το παίξιμο αυτό που μάρκαρε όλη την δεκαετία του 60.

Δίδαξε μια στρατιά μπασίστες. Ακόμα και τον John Clayton.
Εχει παίξει με όλους τους κολοσσούς της jazz.
Σήμερα αποκαλείται First Lady of Bass...
80αρίζει σχεδόν ...μια ψυχάρα που είναι σε όλη μας τη δισκοθήκη...
 
Last edited: