Αγορά business/classroom projector

BugsBunny

New member
19 November 2007
8
Αναζητώ έναν projector για χρήση τόσο σε επαγγελματικές παρουσιάσεις όσο και σε αίθουσες διδασκαλίας, αν μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας.

Τα κριτήριά μου είναι:
1) Η αξιοπιστία του συστήματος (κατά προτίμηση με μεγάλη εγγύηση - μεγάλη διάρκεια ζωής λάμπας) ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα βλάβης, βάση της εμπειρίας σας.
2) Να μπορεί να δουλέψει ακόμα και σε αίθουσες με σχετικά μεγάλη φωτεινότητα.
3) Η δυνατότητα να παίζει χωρίς υπολογιστή (με USB stick) - σε αντίθετη περίπτωση το κόστος πρέπει να είναι χαμηλότερο, καθώς πρέπει να αγοραστεί και netbook.
4) Εφόσον είναι stand alone να έχει τη δυνατότητα να παίζει αρχεία ppt, doc, xls, pdf αλλά και ταινίες/avi, αν προκύψει τέτοια ανάγκη
5) H σχετικά καλή φορητότητα.
6) Η φιλικότητα προς το χρήστη του interface.
7) Να υπάρχει αντιπρόσωπος/service-point στην πόλη μου (Χανιά), αν γνωρίζετε.
8) Φυσικά να έχει τηλεχειριστήριο, ενώ και η ύπαρξη ηχείου θα ήταν θετική.


Έχω δει κάποιους led που λόγω του μεγέθους τους και της διάρκειας ζωής της λάμπας τους φαίνονται OK, αλλά με προβληματίζει πόσο μπορούν να ανταποκριθούν σε περιβάλλοντα με μεγάλη φωτεινότητα, διαφορετικά πάμε σε πιο κλασσικές λύσεις με κόστος ως τα 500 ευρώ (αρκεί να έχει υπάρχει υψηλό value for money vs reliability), αν υπάρχει βέβαια κάτι αξιόλογο που δε θα με "κρεμάσει", βάσει των παραπάνω κριτηρίων σε διαφορετική περίπτωση πείτε μου αν πρέπει να ανεβάσω τον προϋπολογισμό.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

BugsBunny

New member
19 November 2007
8
Τελικά μετά από αρκετά εκτενή έρευνα αγοράς, είδαμε ότι οι projector της Casio είναι οι μόνοι που προσφέρουν 5 χρόνια εγγύηση (ή 10.000 ώρες) τόσο στη συσκευή όσο και στη πηγή φωτός (Standard series: XJ-M) και εκτιμώμενη διάρκεια ζωής λάμπας 20.000 ώρες, οπότε αξίζουν την αύξηση του προϋπολογισμού από τα προαναφερόμενα στο αρχικό post 500 ευρώ στα 1000. Δεδομένου ότι η αλλαγή λάμπας σε "συμβατικούς" projectors μπορεί να κοστίσει ενδεικτικά π.χ. 200-250 ευρώ (Ηitachi) / 150-200 (NEC).

H τεχνολογία της Casio (συνδυασμός led-laser) μειονεκτεί στην απόδοση του μπλε ειδικά σε αναπαραγωγή ταινιών, αλλά για παρουσιάσεις ppt ή μικρών avi σε επίπεδο απαιτήσεων business/classroom δε φαίνεται να υπάρχει θέμα.

Από ότι είδαμε η Hitachi (Aγγλίας... αποκλειστικά) προσφέρει επέκταση εγγύησης στα 5 χρόνια αλλά δεν ισχύει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που δίνει 3 χρόνια εγγύηση στη συσκευή και 6 μήνες στη λάμπα.

Η επόμενη επιλογή ήταν οι NEC όπου σε συγκεκριμένα μοντέλα σειρών M, U, V προσφέρει εκτός από την standard εγγύηση των 3 χρόνων στη συσκευή, επιπλέον επέκταση εγγύησης (με online registration) στη λάμπα στα επίσης 3 χρόνια (από 6 μήνες).

Η Sony, που επίσης είδαμε, έδινε 3 χρόνια στη συσκευή και 1 χρόνο στον λαμπτήρα, ενώ και η Benq έχει μοντέλα που φτάνουν τα 3 χρόνια εγγύηση στη συκευή και τον 1 χρόνο στη λάμπα.

Ακόμα είδαμε και την Infocus, που σε μερικά μοντέλα έδινε εγγύηση στη συσκευή 5 χρόνια, αλλά η εγγύηση της λάμπας δεν ήταν πάνω από 1 χρόνο.

Επίσης, απορρίφτηκε το ενδεχόμενο για PC-less παρουσιάσεις (αλλά μόνο σε jpeg αρχεία ή ίσως μικρά avi), καθώς όλοι οι projectors που διαθέτουν σχετική USB θύρα έχουν θέμα με τις συμβατότητες (τόσο με τον τύπο όσο και με το μέγεθος) αρχείων που δύναται να αναπαράγουν. Η πιο κοντινή περίπτωση είναι ο EPSON MG-850HD (που αναφέρει ο gstriftos) που έχει ειδική υποδοχή για συσκευές της Apple και προσφέρει 2 χρόνια εγγύηση στη συσκευή και 3 στη λάμπα.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η φωτεινότητα του Casio στα 2500 lumens (που σημειωτέον είναι λογαριθμική, δηλαδή διπλάσια πραγματική φωτεινότητα σημαίνει 10πλασια lumens, οπότε διαφορές της τάξεως των 500 lumen δεν είναι δραματικές στην πράξη) και αντίθεση στα 1800:1, φαίνεται να είναι επαρκής στις αίθουσες των παρουσιάσεων (δεδομένης τουλάχιστον στα χαρτιά και της δυνατότητας των Casio να προσαρμόζουν αυτόματα τη φωτεινότητα σύμφωνα με τις συνθήκες φωτισμού της αίθουσας).

Οι σκέτοι led (που είδαμε της Benq, 3M, NΕC) όπως αναφέρει και ο gstriftos έχουν θέμα με τη φωτεινότητα, οπότε λειτουργούν καλά μόνο σε συνθήκες σκοτεινών δωματίων/αιθουσών, που δεν είναι πάντα εφικτό στη δική μας περίπτωση (αν και το μέγεθος/βάρος τους είναι εξαιρετικά βολικό).

Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα που προσφέρει και η Casio είναι η ασύρματη δικτύωση laptop-projector μέσω wlan, οπότε γλιτώνεις τα καλώδια και απελευθερώνεσαι από τους περιορισμούς απόστασης laptop-projector.

To βάρος των projector κυμαίνεται από περίπου 2,5 ως 4 κιλά, που μπήκε στην περίπτωσή μας σε δεύτερη μοίρα, όπως και ο θόρυβος το μέγιστο είναι μεταξύ 33-34db, εύρος που και στις δύο περιπτώσεις είναι γενικά αποδεκτό στην περίπτωσή μας.

Επίσης, ο Casio λόγω του ότι είναι mercury free και έχοντας χαμηλή σχετικά κατανάλωση ρεύματος έχει ένα περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά (και κυρίως την πλήρη 5ετή εγγύηση) νομίζω τον καθιστά ενδιαφέρουσα αγορά στην κατηγορά business/classroom των 1000 ευρώ.