Αλλαγή ρολογιού.

  • Αγαπητοί φίλοι

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2024

    Την Κυριακή, 3/3/2024 και ώρα 14:00 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2024.

    Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Καιρό τρωγόμουν με μια αναβάθμιση του ψηφιακού μου κλάδου (TEAC P-700 transport και Parasound DAC/1100). Βρήκα στο Διαδίκτυο και παρήγγειλα το σχηματικό του DAC για να διαπιστώσω πως δεν είχε δικό του ρολόι! (μη βαράτε, αλλά πουθενά δεν υπάρχει κρύσταλλος!). Φαινόταν να χρονίζεται από το σήμα της εισόδου μέσω ενός chip της crystal, του cs8412. Παραξενεύτηκα, αλλά δεν μου φάνηκε απίθανο, μιας και το έχω συναντήσει και στην κάρτα M-audio delta 66 που έχω στο pc, η οποία επίσης δίνει την επιλογή για χρονισμό μέσω του S/PDIF interface.

Κατέληξα λοιπόν να αλλάξω το ρολόι (ή τα φώτα...) του transport, αγοράζοντας ρολόι και τροφοδοτικό από το www.audiotuning.de.

Σε πέντε μέρες ήρθε το ρολόι, ενώ λίγο πριν ήρθαν με e-mail και οι οδηγίες εγκατάστασης, που περιλάμβαναν λεπτομέρεια του σχηματικού και της πλακέτας του TEAC, με σημειωμένα τα εξαρτήματα που έπρεπε να αφαιρέσω (τον κρύσταλλο, δύο αντιστάσεις, δύο πυκνωτές και έναν ακροδέκτη από μια not πύλη) και τα σημεία που έπρεπε να εφαρμόσω το σήμα από το νέο ρολόι. Η κατασκευή έδειχνε πολύ υψηλής ποιότητας και σαφώς overengineered. Η πλακέτα του ρολογιού είχε κολλημένα πάνω της καλώδια για την τροφοδοσία και για την έξοδο του ρολογιού. Η τελευταία ήταν με συνεστραμμένο λεπτό πολύκλωνο καλώδιο. Επίσης κάθε πλακετίτσα (ρολόι και τροφοδοτικό) είχε βάσεις στήριξης με allen.

Άνοιξα το TEAC για να διαπιστώσω πως δεν μπορούσα να βρω αρκετό χώρο για να τα στερεώσω, παρόλο που όσοι το γνωρίζουν ξέρουν πως είναι πολύ μεγάλο. Αποφάσισα να τα βάλω σε εξωτερικό αλουμινένιο κουτί και έγραψα στο Γερμανό να με συμβουλεύσει για τα καλώδια. Στο τελευταίο αυτό γράμμα δεν απάντησε, παρόλο που στα προηγούμενα η απόκριση του ήταν άμεση.

Η μη απάντηση με έβαλε σε σκέψεις. Αγόρασα ένα αλουμινένιο κουτάκι, έβαλα μέσα τις πλακέτες και αγκάρεψα δύο φίλους που έχουν μια εταιρία που σχεδιάζει και κατασκευάζει εξειδικευμένα ηλεκτρονικά για τηλεπικοινωνίες και αμυντικές εφαρμογές, να το μετρήσουμε στις εγκαταστάσεις τους. Οι μετρήσεις ήταν πολύ καλές και στον αναλυτή φάσματος είδαμε απόρριψη τουλάχιστον 60db στο σήμα του ρολογιού των συνιστωσών του jitter.

Ενθαρρυμένος από τις μετρήσεις και ήσυχος πως ο Γερμανός δεν με δούλευε, έκανα την μετατροπή στο TEAC με το ρολόι να βρίσκεται στο εξωτερικό κουτάκι, να παίρνει 220V από το διακόπτη του transport και να δίνει το σήμα του μέσω BNC βυσμάτων σε συνεστραμμένο μονόκλωνο (δεν βρήκα πολύκλωνο στην Αθήνα), λεπτό καλώδιο που κατέληγε στην πλακέτα του TEAC.

Οι πρώτες εντυπώσεις από το αποτέλεσμα είναι αυξημένο βάθος στη στερεοφωνική εικόνα σε ηχογραφήσεις συμφωνικής μουσικής και μεγαλύτερη ανάλυση που είναι πιο αισθητή σε ηχογραφήσεις πιάνου. Γιά παράδειγμα, cd με πρόσφατη ηχογράφηση της Harmonia Mundi στη φαντασία D940 του Σούμπερτ, που είναι ηχογραφημένο σε εκκλησία με έντονη αντήχηση, ακούστηκε με μεγαλύτερη ευκρίνεια και η αίθηση της αντήχησης ήταν ελαφρά λιγότερο ενοχλητική.
 
Last edited:
Κακαλιός Στέργιος said:
Αλλά ολόκληρο TEAC δεν είχε ούτε μια γωνίτσα μέσα να το στριμώξεις???

Στέργιο χωρίζεται οριζόντια σε δύο τμήματα. Το πάνω μέρος καταλαμβάνεται από το μηχανισμό ανάγνωσης και το τροφοδοτικό (μεγάλος θωρακισμένος μετ/στής και δύο βαρέλια 3300μF/35V). Το κάτω από την πλακέτα με τα ηλεκτρονικά. Δεν είμαι ντιούης και δεν κατάφερα να τα στριμώξω. :blush:

Να και δυο φωτό της πλάκας από το κουνητό:
teac1.jpg teac2.jpg
 
αααα, τώρα κατάλαβα ποιο τέακ είναι αυτό. Το στενό, που έμπαινε δίπλα-δίπλα με το ντακ ε?

Πως και δε πήρες και το ζευγαράκι του μαζί?

Από ότι λένε ήταν πολύ καλό σετάκι.


Αλλά με συγχωρείς: το ρολόι στο dac δε θα έπρεπε να το βάλεις? γιατί άνοιξες το transport?
Μήπως κάνω φάουλ?
 
Μα ντεν έχει ντικό του ρολόι το ντακ καρντιά μου! ;) Το γράφω πρώτο - πρώτο στο μήνυμα μου. Ή τουλάχιστον ψάχνοντας το σχηματικό (ένα σεντόνι Α2) δεν το βρήκα πουθενά.

Έτσι κι' αλλιώς όμως, το transport είναι υπεύθυνο για την ανάγνωση και την κωδικοποίηση του ψηφιακού σήματος, οπότε το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. :grandpa: Στο transport γίνονται και οι ματσακουλιές με τους αλγόριθμους διόρθωσης και τα μπαλώματα του ψηφιακού stream.

Α, δεν το ταίριαξα γιατί το transport αγοράστηκε μετά από το dac.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,286
ευτυχώς που δεν είσαι ντιούης ρε μάστορα....

τι να λέμε κι εμείς...
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αντε Διαμιάνε , μεγειά και Καλο-άκουστο
Να υποθέσω , οτι το πρώτο που πρέπει να καταλάβες , είναι σε επίπεδο αρμονικών , ειδικά στα οργανα που έχουν θεμελιώδη πάνω απο 1ΚΗz και πιθανά κάποιο καλύτερο χαμηλό απο πλευράς πληροφορίας στίς υποαρμονικές (μάλλον και αυτό ευθύνεται που η αντήχηση δέν ξυρίζει .....πέραν του χώρου )
Και τέλος πιθανά πιο μικρή εικόνα (σχετικά λιγότερο απλωμένη - ) αλλά καλύτερη οριοθετηση και φυσικά πιο πολύ "κενό" ή πιο καταλυπτό "κενό":chinscratch: ανάμεσα στα οργανα
Για την τοποθέτηση ύψους δέ συζητώ πρέπει να είναι καλύτερη

....σχετικά με το μικρόβιο...ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ !:smileJap:
 
Που 'ναι η απάντηση μου, οέο; Μάλλον έμεινε πίσω. Αντιγράφω περιληπτικά λοιπόν...

Ευχαριστώ πολύ Μανώλη για τα καλά σου λόγια. :smileJap:

Στις προβλέψεις σου για τις ηχητικές βελτιώσεις, με τις προοδευτικές ακροάσεις βλέπω να έχεις πέσει σε όλες μέσα! :grinning-smiley-043 Τι διάλο, στρώνουν και τα ρολόγια;

Έχουν εξομαλυνθεί τα συριστικά σε ηχογράφηση που πριν ακούγονταν έντονα, η αύξηση του βάθους συνδυάζεται με περισσότερο 'αέρα' γύρω από τα όργανα, σε remasters της Sony ηχογραφήσεων της CBS της δεκαετίας του '60, έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα χάλκινα, τα μπάσσα έγχορδα είναι πιο ανάγλυφα και έχει μειωθεί σημαντικά η αίσθηση της 'ψηφιακίλας'
 

Nikos F

Supreme Member
19 June 2006
6,139
Αλιμος
well done Damian ...
πρέπει να το ακούσουμε και ειδικότερα στο γνωστό και αγαπημένο -
απαιτητικό πρόγραμμα....:ernaehrung004:
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Re: Απάντηση: Αλλαγή ρολογιού.

Δαμιανός Δημητριάδης said:
Που 'ναι η απάντηση μου, οέο; Μάλλον έμεινε πίσω. Αντιγράφω περιληπτικά λοιπόν...

Ευχαριστώ πολύ Μανώλη για τα καλά σου λόγια. :smileJap:

Στις προβλέψεις σου για τις ηχητικές βελτιώσεις, με τις προοδευτικές ακροάσεις βλέπω να έχεις πέσει σε όλες μέσα! :grinning-smiley-043 Τι διάλο, στρώνουν και τα ρολόγια;

Έχουν εξομαλυνθεί τα συριστικά σε ηχογράφηση που πριν ακούγονταν έντονα, η αύξηση του βάθους συνδυάζεται με περισσότερο 'αέρα' γύρω από τα όργανα, σε remasters της Sony ηχογραφήσεων της CBS της δεκαετίας του '60, έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα χάλκινα, τα μπάσσα έγχορδα είναι πιο ανάγλυφα και έχει μειωθεί σημαντικά η αίσθηση της 'ψηφιακίλας'


Διαμιανέ τήν πέτυχα στο τσάκ τήν προηγούμενη απάντηση που δέν εμφανίζεται , αλλά δέν πρόλαβα να γράψω .
Σε σχέση με το στρώσιμο , νομίζω οτιμ απο λίγο στρώνουν όλα μαζί ....καθώς και το βγάλε-βάλε τών καλωδίων που υποχρεωτικά έγινε για να κάνεις τήν μετατροπή
...τώρα για τίς προβλέψεις ....ναι οτι μέχρι στιγμής έχω ακούσει με παρόμοια κόλπα , αυτό κυρίως κάνει , άλλωτε λιγότερο , άλλωτε περισσότερο


Καλημέρα -bye-
 
Απάντηση: Re: Αλλαγή ρολογιού.

Γιάννης Αράπογλου said:
Δεν μπορούσες να το στριμώξεις στις πλαινές πλευρές του player?
ήταν οριακά πιο πλατιές οι πλακέτες από το διαθέσιμο χώρο και θα εμπόδιζαν στην κίνηση της την πλατφόρμα υποδοχής του cd.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,893
Βρε Ντέμιαν.....

you 've blinded me with science.... που έλεγε κάποιο άσμα κάποτε

άντε και σ' ανώτερα
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,893
....με ανοιχτά αυτιά καλέ μου Ντέμιαν....... εννοώ για καινούριες και παλιές μουσικές...........
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Μπράβο Δαμιανέ!
Για αρχάριος έκανες καταπληκτική δουλειά! Όταν υπάρχει από πίσω η θεωρητική υποδομή, λίγο να πιάνουν τα χέρια......:firstprize:
Αλλά θα έπρεπε να ταϊσεις την περιέργειά μας με περισσότερες φωτογραφίες ρε φίλε!

Καλά, αν το ανοίξεις στο μέλλον.....

Πόσο κόστισε το πρότζεκτ;:ernaehrung004: