Αναμορφικοί φακοί / Anamorphic lenses

Dark74

Senior Member
25 August 2010
476
Καλημέρα και χρόνια πολλά

Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει στη πράξη τι ακριβώς προσφέρει ένας anamorphic φακός (ή αντάπτορας) σε σχέση με τους κλασσικούς spherical ? Απ' οσο εχω καταλάβει (δεν εχω δουλεψει ποτέ), αν εξαιρέσεις τα διάφορα εφε, flares κλπ, επι της σκηνής αν θες ένα πλάνο πορτραίτου π.χ. 50mm αλλά μεγαλύτερου ευρους πεδίου (δηλ. πιο ευρυγώνειο πλάνο αλλα με το θέμα στην ίδια απόσταση) μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν τετοιο φακό ?

Εχει δουλέψει κανείς αυτό τον Magic SLR Anamorphot 1.33 ή 2x ?
 
Last edited by a moderator:

Dark74

Senior Member
25 August 2010
476
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

είδα τα βίντεο αλλά πάλι δεν έχω καταλάβει ένα πράγμα. Καθαρά πρακτικό. Να το πω απλά με ένα παράδειγμα.

Εστω ότι έχουμε ένα anamorhic φακό x2 50mm (Α-50mm) και ένα spherical φακό 25mm (S-25mm) και το θέμα μας είναι ένα πορτραίτο. Και στις 2 περιπτώσεις το πορτραίτο μας θα καταλαμβάνει την ίδια θέση (χώρο) στην οθόνη μας σωστά ? Αν ομως αντί για τον σφαιρικό S-25mm χρησιμοποιήσουμε τον A-50mm τότε το background δηλ. στην ουσία το field of vide θα είναι πιο "ευρυγώνειο" με την χρήση του anamorhic ή όχι ?
 

nicksoti

AVClub Addicted Member
14 April 2013
1,911
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

Dark74,

Kατ αρχήν οι αναμορφικοί από μόνοι τους συνήθως δεν έχουν εστιακή. Απλά δίνουν ένα συντελεστή stretch. Εκτός κι αν είναι με ενσωματωμένο φακό.
Λίγο μπακαλίστικά, κάνεις την πράξη

"εστιακή Χ crop factor σένσορα / stretch factor αναμορφικού"

Οπότε στο παράδειγμα που αναφέρεις, ναι, αν σε ένα 50άρη βάλεις x2 αναμορφικό έχεις περίπου το ίδιο fov με έναν 25άρη. Απλά στην 1η περίπτωση έχεις μικρότερο DOF με ιδιαίτερο μποκέ.

Λέω περίπου, διότι με το fov αναφερόμαστε στην οριζόντια διάσταση του κάδρου, ενώ το crop factor υπολογίζεται με τη διαγώνιο. Οπότε για συγκρίσεις αναφερόμαστε στον ίδιο σένσορα.

Αν θες να ασχοληθείς, ο μόνος ψιλο - πρακτικός τρόπος νομίζω είναι να χρησιμοποιήσεις σε συνδιασμό με κάποιες μεταβλητές διόπτρες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια ώστε να εστιάζεις με 1 δαχτυλίδι όλο το σετ.

Τώρα, όπως λέει ο Kosh.. κόστος - βάρος - minimum απόσταση εστίασης - ευκρίνεια κλπ κλπ μάλλον δεν θες να μπλέξεις, εκτός κι αν σου περισεύουν χιλιάρικα για πειραματισμό!
 
Last edited by a moderator:

Dark74

Senior Member
25 August 2010
476
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

Μπαα.. δεν μου περισσεύει ούτε cents. Απλώς μου έκανε εντύπωση ένα βίντεο που είδα (το παραθέτω παρακάτω) όπου μπορείς να έχεις -αν βεβαια κατάλαβα σωστά-, μεγαλύτερο field of view, δηλαδη πιο ευρυ background χωρίς να χάνεις την αισθητική του φακού. Θέλω να πω πως αν κινηματογραφείς με έναν φακό 50mm προτραίτα ατόμων, φαίνεται πως με έναν anamorphic αντάπτορα 50mm x2 , έχεις το ίδιο κάδρο στο θέμα σου (π.χ. πρόσωπο) αλλά με πολύ πιο ευρυγώνειο background. Δεν ξέρω αν το περιγράφω σωστά αλλά αυτό φαίνεται από το παρακάτω βίντεο. Εκτός αν δεν έχω καταλάβει καλά. 

nicksoti

AVClub Addicted Member
14 April 2013
1,911
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

Σκέψου το απλά, είναι σαν να κάνεις... breziner method στη φωτογραφία, αλλά μόνο στο πλάτος του κάδρου. Καλύπτει περισσότερο στο πλάτος, διατηρώντας την προοπτική του αρχικού φακού.

Που σημαίνει και λιγότερη παραμόρφωση προοπτικής στα άκρα.

Τα νουμερα που διαβάζεις στους slr magic δεν είναι mm εστιακής. Είναι η μέγιστη διάμετρος του εμπρός κρύσταλου του φακού που θα τον φορέσες. Κατά σύμπτωση βέβαια, σχεδόν συμπίπτει και με την ιδανική εστιακή του μητρικού φακού σε ισοδυναμία 35mm σένσορα. Αντάπτορες είναι, δεν είναι αυτόνομοι φακοί.

Οι καλοί αναμορφικοί φακοί που χρησιμοποιούνται στις κινηματογραφικές παραγωγές είναι απλησίαστοι 10άδων χιλιάδων ευρώ. Δες εδώ, 3 χιλιάρικα τη μέρα ενοικίαση για ένα σετ φακών.

Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι κερδίζεις σε ανάλυση, ειδικά αν σου αρέσει στα βίντεο που φτιάχνεις να βάζεις μαύρες μπάρες για προσομείωση cinemascope. Μόνο που εδώ τραβάς απ' ευθείας σε cinemascope. Eίναι σαν να "μεγαλώνεις" τον σένσορά σου μόνο κατά πλάτος. Κατά το stretch μετά στο post, η κατακόρυφη ανάλυση παραμένει απείραχτη, βέβαια κατά πλάτος ουσιαστικά προσθέτεις pixel (ή αλλάζεις το pixel aspect ratio), αλλά νομίζω το ανθρώπινο μάτι είναι περισσότερο ευαίσθητο στην κατακόρυφη ανάλυση.

Τα μειονεκτήματα βέβαια με τους αναμορφικούς αντάπτορες είναι κάμποσα, χάνεις σε ευκρίνεια, επιπλέον βάρος που πάει στο σπείρωμα του φακού (από μισό κιλό minimum και... ανεβαίνεις!) οπότε θες κάποιο lens support, rods κλπ, δεν μπορείς να δουλέψεις με πολύ φωτεινούς φακούς τέρμα ανοικτούς, εστιάζεις και στον μητρικό φακό αλλά και στον αναμορφικό (2πλή εστίαση).

Εμένα προσωπικά το αποτέλεσμα μου αρέσει πολύ, μόλις αυτό το ΣΚ μάλιστα δοκίμασα και τράβηξα 1η φορά με αναμορφικό αντάπτορα της Slrmagic. Από την 1η εμπειρία μου, νομίζω ότι για να έχεις usable αποτέλεσμα σε ευκρίνεια δίχως να κλείσεις πολύ το διάφραγμα, πρέπει να φορεθεί σε καλό σταθερό σύγχρονο φακό. Από την άλλη, έτσι χάνεις μέρος της "μαγείας" των τονισμένων οπτικών ατελειών, δηλ flares, οβάλ μποκέ κλπ. Και μόνο όμως η διαφορετική προοπτική για την ίδια κάλυψη κάδρου στο πλάτος είναι κάτι το ξεχωριστό.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
79,578
Εκεί ψηλά.....
Re: Φακοί m43 Cine και λοιποί (με booster/αναμορφικό αντάπτορα) για χρήση βίντεο

A7304928-%E7%B7%A8%E8%BC%AF.jpeg
A7305007-%E7%B7%A8%E8%BC%AF.jpeg
Ο πρωτος φακος απο μια τριαδα ( 28mm, 40mm and 65mm) νεων αναμορφικων φακων για μοντουρα Μ43 κυκλοφορει συντομα απο την Vazen


https://www.newsshooter.com/2019/06/02/vazen-1-8x-anamorphic-for-m43-cameras/


https://vzlens.com/product/vz40/
 

Dark74

Senior Member
25 August 2010
476
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

Ενδιαφέρουσα πρόταση, όμως να πω το εξής. Εγώ είχα πάρει έτσι δοκιμαστικά τον SLR Magic anamorphic 1.33x 40 adaptor. Ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εστιακά μήκη από 30mm εως όσο πάει ο φακός. Ειδικά με τον κιτ 16-50 της Sony a6500 δουλεύει χωρίς βινιέτα από τα 26mm εως όσο το φάσμα. Και έχει την ίδια τιμή περίπου. Αξιοπρεπής για βίντεο. Τώρα από ποιότητα εντάξει, δεν ήταν και ο πιο crisp φακός και οι περίφημες οριζόντιες γραμμές παραμόρφωσης στο φως δεν έχουν ακριβώς αυτή τη κινηματογραφική αίσθηση αλλά θα έλεγα πως για τα λεφτά του και για φιλμ με υβριδικές, μια χαρά ήταν.
Γιατί κάποιος να περιοριστεί μόνο στα 50mm ?
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
79,578
Εκεί ψηλά.....
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

Θεωρητικα θα βγουν και αλλοι φακοι δεν θα μεινουν μονο στον 50αρη.


τα αναμορφικα σετ primes ειναι τουλαχιστον 4 φακοι. Οποτε αναμονη να δουμε καταρχην τι λεει αυτος και μετα αν θα γεμισει η σειρα.
 

Dark74

Senior Member
25 August 2010
476
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

εγώ θεωρώ πιο χρήσιμους τους anamorphic adapters . Παίρνεις έναν και δουλεύει σ'ενα μεγάλο εύρος από εστιακά μήκη με διάφορους φακούς. Γιαυτό μου αρέσουν επίσης και οι zoom φακοί. Να έχει 2 γρήγορους 16-70 f2 και 70-200 f2 και έναν anamorphic adaptor και μια χαρά :D :D :D :D :D
Γενικώς οι πολλοί φακοί, τα gimbals, κουβάλα το ένα, κουβάλα το άλλο, μου είναι αγγαρεία.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
79,578
Εκεί ψηλά.....
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

εγώ θεωρώ πιο χρήσιμους τους anamorphic adapters ..


Πολυ κακη ποιοτητα ομως συγκριτικα με τους κανονικους αναμορφικους . Μα πολυ κακη ποιοτητα.
 

Dark74

Senior Member
25 August 2010
476
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

Υποδεέστερη ποιότητα σίγουρα. Κακή δεν ξέρω. Εξαρτάται πάντα τη χρήση και την τιμή. Οι anamorphic φακοί εκτός από αυτόν που έβαλες, έχουν τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή. Για μένα που δεν πρόκειται να γυρίσω χολυγουντιανή παραγωγή μου είναι μια χαρά.
Ο compact anamorphot anapter της SLR Magic που είναι και ο φθηνότερος έχει τα εξής αρνητικά και θετικά από το λίγο που τον δοκίμασα.

Αρνητικά :
περισσότερο από το αναμενόμενο blur στα άκρα της εικόνας με μια μικρή χρωματική παραμόρφωση σε κάποιους φακούς.
σε φακούς με ανοιχτό διάφραγμα, f 1.8 f2 κλπ το bluring γίνεται εντονότερο.
θέλει λίγη προσοχή ώστε να ευθυγραμιστεί με το φακό και η εικόνα να είναι "κάθετη". Καθώς είναι adaptor και δεν κουμπώνεται στο σώμα αλλά βιδώνεται στο φακό, θέλει μια προσοχή. Εύκολη διαδικασία αλλά θέλει τη προσοχή του.

Θετικά :
Καθαρή εικόνα στο κέντρο
Αρκετά φτηνός σε σχέση με οποιονδήποτε anamorphic φακό ΠΛΗΝ αυτού που έβαλες ο οποίος είναι ελαφρώς φτηνότερος (και μάλλον ποιοτικότερος).
Ευελιξία στα εστιακά μήκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο εύρος από 30mm και πάνω (για APS-C)
Με το AF της Sony a6500 δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα στην εστίαση. Εχει δικό του δαχτυλίδι, αλλά εξ όσων δοκίμασα το AF της κάμερας ήταν το κυρίαρχο. Ρύθμιση ήθελε μόνο στα κοντινά.

Ουδέτερα/υποκειμενικά :
Οι παραμορφώσεις όλων των anamorphic φακών είναι υποκειμενικές. Ο SLR magic δημιουργεί ισχυρές "τετραγωνοποιημένες" κάπως (δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω), πλούσιες οριζόντιες μπλε γραμμές. Για νυχτερινά πλάνα, ατμόσφαιρα sci fi, thriller κλπ είναι ιδανικές. Σε άλλους μπορεί να μην αρέσουν.

Ένα βίντεο εδώ :
https://www.youtube.com/watch?v=sNb5jZQQCG4
Τώρα βέβαια για επαγγελματική χρήση κλπ σε στουντιο, ναι προφανώς και οι αντάπτορες είναι η φτηνή επιλογή. Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά αρχίζουν και χάνουν το νόημά τους σιγά σιγά στις καθημερινές πρακτικές. Προχθές έπεσα σ' ενα βίντεο στο youtube όπου επαγγεματικό(???) διαφημιστικό τηλεόρασης γυρίστηκε με iphone κινητό και DJI osmo αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
79,578
Εκεί ψηλά.....
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

Οι παραμορφώσεις όλων των anamorphic φακών είναι υποκειμενικές.


Αυτο ειναι απολυτως αληθες. Η παραμορφωση των φακων αυτων ειναι τοσο διαφορετικη απο φακο σε φακο που συνηθως γινονται παντα τεστς για το τι ειδους αναμορφικους θα χρησιμοποιησει κανεις αναλογα την παραγωγη .Τώρα βέβαια για επαγγελματική χρήση κλπ σε στουντιο, ναι προφανώς και οι αντάπτορες είναι η φτηνή επιλογή. .

Διαφωνω σε αυτο καθετα.

Αν υπαρχει παραγωγη για να τραβηξεις αναμορφικα( μην ξεχναμε οτι μετα θελει επεξεργασια οπως ολες οι σοβαρες δουλειες) μπορεις να νοικιασεις αν οχι ακριβους και μετριους φακους. Στην Ελληνικη αγορα δεν υπαρχουν παρα πολλες επιλογες αλλα βρισκεις σε ολα τα βαλαντια.


Εκτος αν μιλας για να "παιξει" κανεις και τους χρησιμοποιησει για εντυπωσιασμο κλπ σε καποιο βιντεο.
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
16,818
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απάντηση: Re: Φακοί Cine m43 και λοιποί (με booster/αναμορφικό αντάπτορα) για χρήση β

και με 500 περίπου ο SIRUI 50mm/F1.8 1,33x Anamorphot lens : https://www.slashcam.de/news/single...-Anamorphot-fuer-500-Euro-im-A-15335.html?SAR

– Covers APS-C area
– available as native Sony E, Fuji X and MFT mount options
– 0,85m close focus distance
– 560g weightSAR
– Price close to 500 Euro
– available in late 2019

SIRUI_1-15335_PIC2-700x465.jpg
 

nicksoti

AVClub Addicted Member
14 April 2013
1,911
Re: Anamorphic φακοι - Magic SLR Anamorphot

Ο 40άρης anamorphot 1.33, ο μεγάλος όχι ο compact, είναι απόλυτα usable και έχει ωραίο αποτέλεσμα. Αρκεί να συνδιαστεί με κατάλληλο φακό.

Δηλαδή σταθερό οξύ φακό, με μικρό κρύσταλο εμπρός <40mm, το οποίο να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο σπείρωμα του φακού. Εστιακή από 40mm και άνω (ισοδύναμη σε FF) και διάφραγμα 2.8 και μικρότερο.
Τα ίδια ισχύουν και για τον 50άρη 1.33.

Και πάλι, είναι να "ταιριάξει" και με τον συγκεκριμένο φακό γενικότερα.

Σε δοκιμές που έχω κάνει, δουλεύει άριστα με τους Nikkor AF-D 24mm, 28mm, 35mm στην BMPCC, ακόμα και με focal reducer. Λίγο purple fringing και παραμόρφωση στα άκρα έρχονται πανεύκολα στο resolve. To πρόβλημα με τους AFD είναι ότι μετακινείται μπρος-πισω το σπείρωμα κατά την εστίαση, οπότε δεν μπορείς να έχεις εύκολα lens support, που σημαίνει επίσης ότι το δαχτυλίδι εστίασης γίνεται πάνσκληρο αφού το μπροστινό μέρος φέρει και όλο το βάρος του αντάπτορα. Με πατέντα λύνεται κάπως το θέμα. Ευτυχώς δεν περιστρέφεται.

Μέτρια συνεργάζεται με τον sigma 19mm DN. Εϊναι λίγο soft, αλλά για συγκεκριμένες χρήσεις όπου θέλουμε αυτό το αποτέλεσμα κάνει μια χαρά.

Άσχημα συνεργάζεται με τον lumix 12-35 f2.8.

Στους 2 τελευταίους χρειάστηκε step up / stepdown ring, οπότε αυξήθηκε η απόσταση από το εμπρός κρύσταλο, ίσως γι αυτό.