Αναβάθμιση, ή...

Christos_I

Established Member
21 June 2006
219
Κορυδαλλός
Θα ήθελα την άποψη των εμπειροτέρων για το εξής:

Έχω εδώ και αρκετά χρόνια ένα Altec iDo Silver.

Πρόκειται στην ουσία για ένα barebone PC της MSI.
Οι προδιαγραφές του βρίσκονται εδώ.
Ο επεξεργαστής που φοράει είναι ο Athlon 64 X2 4000+, υποστηριζόμενος από 2Gb RAM.
Η μητρική (με κωδικό MS-7329) έχει ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών,
βασισμένο στην Nvidia Geforce 6150LE.

Με αυτό το setup, το pc μπορεί να παίξει μέχρι και 720p. Στα 1080p έχω πολλά χαμένα frames και κολλήματα.

Το ερώτημά μου: αξίζει να αγοράσω κάποια προσιτή ανεξάρτητη κάρτα γραφικών για να μπορώ να δω 1080p στον προβολέα μου σε καλή ποιότητα απεικόνισης ή να στραφώ σε κάποιον Media player όπως αυτόν ή αυτόν. Αν ναι, ποια;

Σημειωτέον ότι, λόγω της μορφής του case, η τοποθέτηση κάρτας γραφικών απαιτεί χρήση flexible pci-e 16X riser, την οποία έχω ήδη προμηθευτεί από το ebay.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις γνώμες σας!
 

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,473
North by Northeast
Με μια κάρτα των 35- 40 (π.χ. ΑΤΙ5450 ή 6450) θα βλέπεις τα πάντα. Το πρόβλημα ειναι αν θα βρεις κάρτα που να ταιριάζει στο iDo. Με μια γρήγορη ματια στα specs βλέπω οτι μπορεί να πάρει μόνο PCI.
 

Christos_I

Established Member
21 June 2006
219
Κορυδαλλός
Εκεί (5450 ή 6450) προσανατολιζόμουν και εγώ. Εναλλακτικά κάτι σε Nvidia GT210 (ή μήπως όχι; ).

Το σχεδιάγραμμα της μητρικής, που επισυνάπτω παρακάτω, δείχνει ότι υπάρχει full size pci express slot.
Πιστεύω ότι ταιριάζει.

Με προβληματίζει πόσο εύκολο είναι να "φέρω" σε σωστά πλαίσια, από άποψης χρωματικής ακρίβειας, φωτεινότητας κλπ, το HDMI output της κάρτας. Είμαι συνηθισμένος σε consumer προϊόντα και έχω πικρή εμπειρία από την HDMI της μητρικής που έχω. Βλέπω στην υπογραφή σου ότι έχεις την 5450, που είναι η πρώτη υποψήφιά μου. Ποιες οι εντυπώσεις σου;

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!
 

Attachments

  • E6421v1.pdf
    86.5 KB · Views: 7

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,473
North by Northeast
Η 5450 δεν μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Έπαιζε τα πάντα με AMD4850e / 2,50Ghz με χρήση επεξεργαστή κάτω απο 20%. Ρυθμίσεις εικόνας έχει αρκετές, αν προσθέσεις σε αυτες και τις ρυθμίσεις των προγραμμάτων αναπαραγωγής, νομίζω θα μπορέσεις εύκολα να φέρεις την εικόνα στα μέτρα σου.

Είχα την GT220 αλλα είχε προβληματάκια με artifacts ενώ δεν υποστήριζε HD ήχο.
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,040
Θεσσαλονίκη
Το pc αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί μόνο τη σύνδεση με τον προβολέα ή κάνει και άλλες δουλειές όπως για παράδειγμα αναπαραγωγή μουσικής, παιχνίδια που και που κλπ? Γιατί αν βάλεις media player τα παιχνίδια τα ξεχνάς και νομίζω πως μέχρι να συνηθήσεις και το μενού του για μουσικές κλπ... μάλλον θα ξαναέχεις βάλει το pc στη θέση του :D βέβαια πιθανόν να κερδίσεις ένα remote control που είναι πολύ πολύ χρήσιμο αν μέχρι τώρα χρησιμοποιούσες τηλεκουντάρ για pause. επίσης ο προβολέας σου υποστηρίζει 1080p?
 

Christos_I

Established Member
21 June 2006
219
Κορυδαλλός
Το pc δεν θα φύγει ούτως ή άλλως, γιατί κατεβάζει που και που τορρεντάκια, εξυπηρετεί σε περιστασιακό σερφαρισμα, άντε σπάνια και λίγη μουσική. Κύριο έργο του, βέβαια, είναι το "τάισμα" μέσω XBMC της HD ready plasma μου και του full HD προβολέα μου (Epson 3200). Απλά, όσο να 'ναι, το media player είναι plug and play - set and forget...
 

Christos_I

Established Member
21 June 2006
219
Κορυδαλλός
"Ξεθάβω" το thread για να ενημερώσω για τα πρόσφατα αποτελέσματα της "αναζήτησής" μου.

Αν και τελικά προτίμησα τη λύση media player και αγόρασα ένα Netgear NTV550, το μικρόβιο του HTPC δεν με εγκατέλειψε.
Έτσι βρήκα μία 6450 και δοκίμασα να την ενσωματώσω στο iDo.
Σημειωτέον ότι η χωροταξική ιδιομορφία του case του iDo επιβάλλει τη χρήση PCIe riser με τη μορφή καλωδιοταινίας για τη σύνδεση αυτόνομης κάρτας γραφικών.
Δυστυχώς, η 6450 δεν επέδειξε πνεύμα συνεργασίας με το riser με αποτέλεσμα η κάρτα μεν να παίρνει ρεύμα (ζεσταινόταν), αλλά να μη δίνει καθόλου σήμα στην έξοδό της. Η ίδια κάρτα απευθείας "καρφωμένη" σε άλλο PC παίζει κανονικότατα. Κάποιες σχετικές αναφορές σε άλλο forum με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν όλες οι κάρτες στης ΑΤΙ.
Σκέφτομαι να δοκιμάσω με καμμία GT210, αλλά σκέφτομαι ότι θα πάει τζάμπα ο κόπος και το -όποιο- χρήμα, διότι δεν δίνει HD audio στην HDMI έξοδό της, οπότε... Netgear και πάλι Netgear :smile: