Αντίο Κώστα Πασχάλη

Κηδεύεται σήμερα ο μεγάλος Έλληνας βαρύτονος Κώστας Πασχάλης, που πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 78 ετών. Έκανε λαμπρή σταδιοδρομία σε όπερες του εξωτερικού, ιδιαίτερα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, αλλά πρόσφερε και το μεγάλο του ταλέντο και σε μας τους ιθαγενείς της Λυρικής Σκηνής. Αξέχαστη θα μου μείνει η ερμηνεία του ως Ριγκολέτο στα τέλη της δεκαετίας του '80.
Trovatore.JPG
B000G03Q32.01._AA240_SCLZZZZZZZ_.jpg

Συνεργάστηκε με ιερά ονόματα της όπερας (στη φωτογραφία παραπάνω είναι με τη Μονσερά Καμπαγιέ στον Τροβατόρε) και άφησε σημαντική δισκογραφία. Έχω την τύχη να κατέχω σε βινύλιο την Κάρμεν που ηχογράφησε για την EMI με την Μπάμπρυ και το Φρίμπεκ ντε Μπούργκος, όπου αποδίδει θαυμάσια το ρόλο του Εσκαμίγιο (ταυρομάχου).
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,397
Μεγάλη απώλεια.
Και μάλιστα από ένα χώρο όπου είχαμε λίγους, τόσο γνωστούς
 
Τον θυμαμαι στην πρωτη οπερα που εχω δει, στον Τροβατορε το '86 στη Λυρικη Σκηνη, ως φοιτητης (μαλιστα το φοιτητικο ηταν εξαιρετικα μειωμενο, στις 50 δραχμες!). Ολοι μιλουσαν γι'αυτον. Δεσποζε στη σκηνη, πραγματικος επαγγελματιας.
 
17 June 2006
14,350
εγώ τον θυμάμαι στο Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας του Ξαρχάκου πάνω στο ποίημα του Λόρκα.
Συγκλονιστικός. Και πολύ πρωτοποριακό άκουσμα για την εποχή του σε σχέση με οτιδήποτε άλλο είχε να επιδείξει η Ελληνική μουσική σκηνή τότε.
 

Δημήτρης Ιωάννου

Moderator
Staff member
18 June 2006
15,906
Αθήνα-Κέντρο
Και εγώ τον πρόλαβα σε ένα καταπληκτικο Ριγκολέτο (το '89 νομίζω) και τον θυμάμαι ακόμα.

καλό του ταξίδι και ευχαριστούμε για το έργο που άφησε στο ελληνικό Λυρικό θέατρό μας..