Canon EOS 350D

Ως γνωστό απέκτησα τελευταίως την EOS350D.
Τώρα έχω τον φακό του κιτ, αλλά σκοπεύω να πάρω κάτι καλύτερο.

Κατόπιν δειγμάτων που έχω δει στο ιντερνέτ σκέφτομαι κάτι σε εναλλακτικό, δηλαδή όχι canon.
Φυσικά λόγω κόστους.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι η άποψή σας για τους φακούς με μεγάλο εστιακό εύρος (το είπα καλά?), και πιο συγκεκριμένα για τον tamron 18-200.

Γιατί να μην προτιμήσω αυτόν και να πάρω 2 φακούς για να καλύψω το ίδιο εύρος?

θενκς ιν αντβάνς
 
17 June 2006
22,672
Αθήνα
Στέργιο ακριβώς αυτή ήταν και η δική μου απορία τότε που έψαχνα φακούς. Μάλιστα μου είχε απαντήσει ο Βλάσης ότι θα ήταν ο πρώτος που θα αγόραζε έναν τέτοιο φακό αλλά όμως ποιοτικό. Με άλλα λόγια ήθελε να πει ότι δεν υπάρχει ποιοτικός φακός που να καλύπτει τέτοιο εύρος.
Ποιοτικός εννοεί να είναι φωτεινός , καθαρότητα, ευκρίνεια και γρήγορος στο νετάρισμα. Εγώ θα έλεγα ότι καλύτερο θα ήταν αν μπορούσες να δοκιμάσεις δανεικό κάποιες μέρες έναν τέτοιο και μετά να αποφασίσεις αν θες να αγοράσεις.
Μην ξεχνάς ότι αυτοί οι φακοί ´κατεξοχήν έχουν βάρος λόγω πολλαπλων φακών εσωτερικά, άρα σκέψου και αυτόν τον παράγοντα. Θα κουβαλάς πάντα ένα μεγάλο βάρος που μπορεί να μην το χρειαστείς εκεί που θα πας π.χ. μια επίσκεψη για φωτογάφιση σε μια συγκέντρωση σε ένα σπίτι ε δεν νομίζω να χρειάζεται το 200... σκέψου και τον παράγοντα croping 1.6 το 200 γίνεται 320!
 
Καλημέρα Τάσο.
Η πλάκα είναι ότι αυτός ο φακός είναι και ελαφρύς συν τοις άλλοις!
Πραγματικά πιστεύω ότι θαύματα δε γίνονται σε αυτά τα πράματα, αλλά αυτό που δε γνωρίζω είναι το αν μπορώ εγώ ως απλός χομπίστας να καταλάβω τις διαφορές που μπορεί να έχουν οι φακοί μεταξύ τους.

Το μόνο "τέστ" που έχω κάνει είναι με τον φακό του κιτ (18-55) σε σύγκριση με τον φανταστικό από όλες τις απόψεις 17-40L USM.
H διαφορά υπάρχει, είναι αισθητή σε όλα τα επίπεδα, αλλά νομίζω ότι η υπερπολλαπλάσια τιμή του δε δικαιολογείται.
Ίσως αν εκτύπωνα σε Α3 να έβλεπα μεγαλύτερες διαφορές, δε ξέρω.

Τέλος πάντων, με βλέπω προς tamron μεριά. Οι Canon ξεφεύγουν πολύ για το budget μου.

χαιρετούρες
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
με γεια φιλαρακι
κανε υπομονή ώστε να παρεις ενα καλό φακό!
 
Σε αντίθεση με τον Τάσο, εμένα μου φαίνονται πολλά τα χρήματα γι' αυτό τον φακό.
Στη θέση σου (στο έχω πει εξάλλου) θα έπαιρνα έναν ευρυγώνιο (17-40, 17-35 ή κάτι τέτοιο) κι έναν τηλεφακό.
Οσο για το ότι το 200 γίνεται 320 λόγω crop factor, δεν είναι κακό. πολλές φορές χρειάστηκα τέτοια εστιακά μήκη και ο τηλεφακός μου (Canon 70-210/F3.5-4.5 USM) με έβγαλε ασπροπρόσωπο.
 
17 June 2006
22,672
Αθήνα
Δημήτρη γιατί είναι πολλά;

Σε αντίθετη περίπτωση, για να καλύψει αυτή την εστιασή απόσταση θα πρέπει να πάρει 2 φακούς έτσι δεν είναι; Οι δύο φακοί κοστίζουν πολλαπλάσια .Αρα; :confused:
 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ said:
Δημήτρη γιατί είναι πολλά;

Σε αντίθετη περίπτωση, για να καλύψει αυτή την εστιασή απόσταση θα πρέπει να πάρει 2 φακούς έτσι δεν είναι; Οι δύο φακοί κοστίζουν πολλαπλάσια .Αρα; :confused:

Σαφώς με τη λύση που προτείνω θα δώσει περισσότερα χρήματα.
Ομως θα κερδίσει σε ποιότητα, μη ξεχνάμε τα "σκοτεινά" άκρα που έχουν φακοί με τέτοιο εστιακό εύρος (>10Χ).
Κάτω απ´αυτό το πρίσμα μου φάνηκε ακριβός 0 18-200. Με τα ίδια χρήματα περίπου αγόρασα τον tamron 17-35/F2.8-4.
Δίνεις και άλλα 200 περίπου και παίρνεις (από eBay ή αγγελία) τον τηλεφακό που αναφέρω στο παραπάνω post. Με 500-600 Ευρώ είσαι καλυμμένος από κάθε πλευρά.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,245
Στέργιο είπαμε.
μείνε γιά ένα διάστημα, αρκετό, με τον 18-55.
Πρέπει πρώτα να συνηθίσεις το σώμα, τις έξτρα δυνατότητες, την σκόπευση χωρίς lcd κλπ.
Όταν καταλάβεις μετά από καμιά 5000 φωτογραφίες τις αδυναμίες του φακού, προχωράς...
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,953
Θεσσαλονίκη
συμφωνώ. Για να ξεκινήσει κανείς μια χαρά είναι ο φακός του κιτ.
Όσο και του πεταματού να τον έχουμε, παραμένει καλύτερος από τους περισσότερους φακούς κόμπακτ.
Πάντως καλύτερα να μην έχεις έναν φακό για να καλύψεις όλο το εύρος 18-200mm. Αν και αναγνωρίζω ότι είναι εξαιρετικά βολικός για all-around, τέτοιοι φακοί υστερούν από πολύ έως τραγικά σε θέματα παραμορφώσεων, χρωματικών εκτροπών, ευκρίνειας (ειδικά στο τελε άκρο), ταχύτητας διαφράγματος και ταχύτητας εστίασης.
Θέλεις τουλάχιστον 2 φακούς για τέτοιο εύρος.
Επειδή σε βλέπω λιγάκι ...ενθουσιώδη :D , κάτσε λίγο με τον 18-55, δες εάν σε καλύπτει, πέρα από ποιότητα, ιδίως το ευρυγώνιο άκρο του από άποψη εστιακού μήκους (γιατί σε τέλε σίγουρα θα χρειαστείς κάτι παραπάνω, για υπερευρυγώνιο όμως, πέρα από παιχνίδι, εξαρτάται τι βγάζεις), χώρισε μετά το επιθυμητό εστιακό εύρος και κάνε ένα πλάνο 2-3 φακών που σχεδιάζεις να αποκτήσεις. Και όχι όλους μαζί, εννοείται! :D
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,953
Θεσσαλονίκη
Και επειδή χαρακτηριστικά όπως η ανάλυση, το βινιετάρισμα, οι παραμορφώσεις και εκτροπές ενός φακού κάθε άλλο παρά υποκειμενικά είναι, ρίξε μια ματιά και εδώ, έχει πολύ ωραία reviews.
www.photozone.de
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,953
Θεσσαλονίκη
Θέλει να κλείνεις το διάφραγμα περίπου 2 στοπ, ειδικά στο ευρυγώνιό του η ανάλυση στο πιο ανοικτό διάφραγμα (f/3.5) είναι όντως για τα ...μπάζα.
Εάν θέλεις πάλι οπωσδήποτε να πάρεις κάτι, επίλεξε κάτι σίγουρο για αρχή, χωρίς πολλά χρήματα, που δεν θα μετανιώσεις και να τον πετάξεις (που δεν θα τον πετάξεις), πάρε τον EF 50 1.8 της canon, γύρω στα 100-110 ευρώ. Ανοιχτό διάφραγμα (=φλουτάρισμα στο πορτραίτο, χαμηλός φωτισμός) και "ξυράφι" μετά το f/2.8. Περιμένεις μόνο λίγο γιατί σπάνια τον βρίσκεις ετοιμοπαράδοτο.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,953
Θεσσαλονίκη
Δ. Παναγιωτίδης said:
Στέργιο είπαμε.
μείνε γιά ένα διάστημα, αρκετό, με τον 18-55.
Πρέπει πρώτα να συνηθίσεις το σώμα, τις έξτρα δυνατότητες, την σκόπευση χωρίς lcd κλπ.
Όταν καταλάβεις μετά από καμιά 5000 φωτογραφίες τις αδυναμίες του φακού, προχωράς...

εχμ....
η 350D δεν έχει ακριβώς αυτό που λέμε "αθάνατο" κλείστρο και ήδη την έχει πάρει μεταχειρισμένη... Νομίζω τουλάχιστον 30.000 καρέ δεν δίνει τη ζωή του η canon?
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Γνώμη μου είναι να προτιμήσει ο Στέργιος τα μεγάλα ζουμ, μόνο αν θέλει απλά να τραβά φωτογραφίες και όχι κάτι παραπάνω.

Η μηχανή έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ποιοτικής απεικόνισης. Οι καλύτεροι φακοί θα δώσουν καλύτερες φωτογραφίες. Και ο Στέργιος έχει δει φωτογραφίες από τον CANON 17-40 L πριν τον φακό του κιτ γι αυτό και τρώγεται.

Καλό είναι να παραμείνει για λίγο καιρό στο φακό του κιτ. Αλλιώς να πάει στους καλύτερους φακούς από ανεξάρτητους κατασκευαστές. Π.χ. TAMRON 17-35 2.8, SIGMA 28-70 2.8, SIGMA 70-300 4.5-5.6 Και μπορεί κάλλιστα να μην είναι καινούργιοι. Αυτό σημαίνει ένα ποσό 300 ευρώ για τον πρώτο, 200 για τον δεύτερο και 130-150 για τον τρίτο, αν και εγώ θα προτιμούσα κάτι σε CANON για τηλεφακό, διότι η διαφορά στην ταχύτητα εστίασης είναι πολύ μεγάλη.