demagnetizing coil

platon

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,548
Στο προτελευταιο ποστ, εδω.........http://www.goodsoundclub.com/Forums/ShowPost.aspx?PostID=4898

o Romy λεει οτι ο Lamm, μπορει να εχει αυτο το "demagnetizing coil in his output transformer to extend the transformer LF response".
Μιλαει για τον ML2.

Εχετε ακουση ξανα για κατι τετοιο?
Ξερετε τι ακριβως ειναι?
Το εχουν και αλλοι λαμπατοι?
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο προτελευταιο ποστ, εδω.........http://www.goodsoundclub.com/Forums/ShowPost.aspx?PostID=4898

o Romy λεει οτι ο Lamm, μπορει να εχει αυτο το "demagnetizing coil in his output transformer to extend the transformer LF response".
Μιλαει για τον ML2.

Εχετε ακουση ξανα για κατι τετοιο?
Ξερετε τι ακριβως ειναι?
Το εχουν και αλλοι λαμπατοι?

Λοιπόν , χρόνο να διαβάσω το λινκ δέν είχα , αλλά μπορώ να σου πώ 2 κουβέντες για τήν γνωστή αυτή πρακτική που συναντάται σε δυο τύπους
1) Σε Μ/Τ κατασκευής SE για να παίξουν SE
2) Σε M/T κατασκευής PP για να παίξουν SE

Ως γνωστόν το πρόβλημα είναι το μεγάλο DC ρεύμα που καραφέρνει να φτάσει σε μαγνητικό κόρο τον πηρύνα - το μέταλλο
Σαφώς και η ύπαρξη κάποιου διάκενου εξισοοροπεί κάποια πράγματα , αλλά δέν είναι και πανάκεια , ειδικά οταν θέλουμε και υψηλή αποδοση , οπότε συμβαίνει το εξής :
Στον ιδιο Πηρυνα και με αντίρροπο τύλιγμα , τυλίγεται αλλα ένα πηνίο που σκοπό έχει (οταν και αυτό θα διαρρέται απο το ιδιο ή παρόμοια υπολογισμένο DC ρεύμα ) να δημιουργεί ένα σχεδον ισο και αντίθετο μαγνητικό πεδίο σε σχέση με αυτό του πρώτου πηνιου , με σκοπο το ξεφόρτωμα του πυρήνα και συνεπώς τήν πιο άνετη αναπαραγωγή χαμηλών συχνοτήτων σε μεγαλύτερη ιισχύ

Παρόμοια περίπου είναι και η ιδέα για τούς PP , τήν στιγμη´που υπάρχει έτοιμο αυτό το δεύτερο πηνίο και έτσι με το κατάλληλο ρεύμα ακόμα και ένας ΠΠ στον οποίο δέν έχει προβλεθφεί διάκενο , να μπορεί να αποδώσει άριστα συνδεδεμένος σε τοπολογία SE

IMHO, λιγο , πολύ , αυτή είναι η ιδέα πισω απο το αντι- ή απο- μανγητικό πηνίο

Χαιρετισμούς
 
28 June 2006
2,941
Eτσι είναι όπως σου τα περιέγραψε ο Μ. Τζωρτζάκης. Να προσθέσω κι εγώ ότι δεν είναι απαραίτητο ακόμα και για την 6C33,αρκεί να δεχθεί κανείς ένα μεγάλο μετ/τη εξόδου (κανένα 5άρι κιλά).
 

platon

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,548
Απ´οτι καταλαβα, στους μετασ/στες για ΡΡ υπαρχει ουτως ή αλλωστε, αλλα οχι στους SE.
Aρα για να "μπει" και στους SE σημαινει οτι θα πρεπει να εχουν διπλασιο μεγεθος/βαρος? ή λυνεται απλα με αυξηση του διακενου, οπως λεει και ο Κων/νος?

Αρα δεν ειναι "μαγκια", μονο του Λαμμ.
Μπορει να την εφαρμοση ο καθενας.

Εχει ομως να κανει με την "μειωμενη" αποκριση στα χαμηλα των SE?
Εχω δει, ακομα και σε πολυ ακριβους SE, οπως π.χ. σε Wavac, αποκριση συχνοτητας απο 25, 30, ή και παραπανω hz.
Εχει σχεση με αυτο, ή απλα σχεδιασης/επιλογης Μ/Σ εξοδου?

@tmjuju ευχαριστω για την διορθωση.
 
28 June 2006
2,941
Ένας από τους λόγους που δεν χρησιμοποιείται είναι ότι αυξάνει την κατανάλωση. Αν δηλαδή η λάμπα τραβάει 200mA, θέλεις άλλα τόσα μέσα από το έξτρα τύλιγμα (γαι να ακυρώσεις πλήρως το DC. Για μερική ακύρωση, ας πουμε ένα +40%).

Κατά περίπτωση, πρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια αν πραγματικά προσφέρει κάτι. Ναι μεν μειώνεις το διάκενο (περισσότερα Henry, αυξάνεται η ισχύς που μπορεί να διαχειριστεί), αλλά έχεις λιγότερο χώρο για σπείρες στο πρωτεύον (λιγότερα Henry, μειώνεται η ισχύς).

Επειδή έχω υπολογίσει μετ/τες για 6C33 δηλώνω με σιγουριά ότι είναι παντελώς άχρηστο, αν το "σίδερο" είναι τουλάχιστον κανα 5άρι κιλά.
Σε μικρότερο μπορεί να προσφέρει κάτι, αλλά και πάλι ΔΕΝ θα είναι τόσο καλό όσο το μεγαλύτερο χωρίς αυτό.

Μια παράμετρος που δεν έθιξα, είναι ότι η μείωση του διαθέσιμου χώρου για τυλίγματα θα σε αναγκάσει να χρησιμοποιήσεις λεπτότερο σύρμα αυξάνοντας τις ωμικές απώλειες.
Και μην νομισθεί ότι μιλάμε για μικροπράγματα: 10% απώλεια ισχύος μόνο από τον εξόδου είναι ήδη πολύ καλό αποτέλεσμα.
Οι περισσότεροι μεσαίου μεγέθους του εμπορίου έχουν πάνω από 20% και κάποιοι 30% (οι παλιοί hammond, που θυσίαζαν αυτή την παράμετρο επειδή είχαν θηριώδη επαγωγή πρωτεύοντος, άρα πολύ (και σχετικά λεπτό για να χωράει) σύρμα στο πρωτεύον).

Και κάτι άλλο: Όταν ο κατ/της δηλώνει απώλεια π.χ. 0,5db δηλ. 5,5%, εννοεί ΤΑΣΗ.
Η απώλεια σε ισχύ είναι 1-0,945^2= 0,107 δηλ 10,7%!

Τα μόνα εμπορικά κυκλώματα που έχω δει τέτοιο τύλιγμα είναι κάποια παλιά λαμπάτα ραδιόφωνα, μπας και περισώσουν τίποτα με τα λιλιπούτεια μετασχηματιστάκια που χρησιμοποιούσαν.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος