Ένας από τους λόγους που δεν χρησιμοποιείται είναι ότι αυξάνει την κατανάλωση. Αν δηλαδή η λάμπα τραβάει 200mA, θέλεις άλλα τόσα μέσα από το έξτρα τύλιγμα (γαι να ακυρώσεις πλήρως το DC. Για μερική ακύρωση, ας πουμε ένα +40%).
Κατά περίπτωση, πρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια αν πραγματικά προσφέρει κάτι. Ναι μεν μειώνεις το διάκενο (περισσότερα Henry, αυξάνεται η ισχύς που μπορεί να διαχειριστεί), αλλά έχεις λιγότερο χώρο για σπείρες στο πρωτεύον (λιγότερα Henry, μειώνεται η ισχύς).
Επειδή έχω υπολογίσει μετ/τες για 6C33 δηλώνω με σιγουριά ότι είναι παντελώς άχρηστο, αν το "σίδερο" είναι τουλάχιστον κανα 5άρι κιλά.
Σε μικρότερο μπορεί να προσφέρει κάτι, αλλά και πάλι ΔΕΝ θα είναι τόσο καλό όσο το μεγαλύτερο χωρίς αυτό.
Μια παράμετρος που δεν έθιξα, είναι ότι η μείωση του διαθέσιμου χώρου για τυλίγματα θα σε αναγκάσει να χρησιμοποιήσεις λεπτότερο σύρμα αυξάνοντας τις ωμικές απώλειες.
Και μην νομισθεί ότι μιλάμε για μικροπράγματα: 10% απώλεια ισχύος μόνο από τον εξόδου είναι ήδη πολύ καλό αποτέλεσμα.
Οι περισσότεροι μεσαίου μεγέθους του εμπορίου έχουν πάνω από 20% και κάποιοι 30% (οι παλιοί hammond, που θυσίαζαν αυτή την παράμετρο επειδή είχαν θηριώδη επαγωγή πρωτεύοντος, άρα πολύ (και σχετικά λεπτό για να χωράει) σύρμα στο πρωτεύον).
Και κάτι άλλο: Όταν ο κατ/της δηλώνει απώλεια π.χ. 0,5db δηλ. 5,5%, εννοεί ΤΑΣΗ.
Η απώλεια σε ισχύ είναι 1-0,945^2= 0,107 δηλ 10,7%!
Τα μόνα εμπορικά κυκλώματα που έχω δει τέτοιο τύλιγμα είναι κάποια παλιά λαμπάτα ραδιόφωνα, μπας και περισώσουν τίποτα με τα λιλιπούτεια μετασχηματιστάκια που χρησιμοποιούσαν.
Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος