Eagle PCB Designer

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Τελευταία το παλεύω...
Θα ήθελα κάποια βοήθεια, από χρήστες που το γνωρίζουν, κυρίως για το πως προσθέτεις υλικά στην ήδη υπάρχουσα βιβλιοθήκη του.

Για παράδειγμα, δεν βρίσκω τα npn/pnp MJ15003/15004 και στον ιστότοπο της εταιρίας στο τμήμα Download, έχει ένα πλήθος από βιβλιοθήκες που τις έχουν ανεβάσει χρήστες, αλλά δεν είδα τίποτα σχετικό από ON.

Διάβασα στο διαδίκτυο, ότι υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής δικής σου βιβλιοθήκης (ή δικών σου κατά σχέδιο) - κυρίως για να αποφύγεις τον ατελείωτο κατάλογο που περιέχει - μέσω του scratch αλλά αυτή την επιλογή δεν την έχω βρει που είναι...
 

llion

Established Member
10 September 2007
180
ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
Άνοιξε την βιβλιοθήκη, μετά κάνε κλικ στο εικονίδιο Device, στο πεδίο New γράψε το όνομα του νέου device π.χ. ΜJ15003 και θα δημιουργηθεί ένα νέο με κλικ στο OK.
Μετά κάνε το ίδιο με το εικονίδιο symbol θα δημιουργηθεί νέο σύμβολο το οποίο πρέπει να σχεδιάσεις προσθέτοντας τα απαραίτητα πινς.
Μετά μπορείς να δημιουργήσεις νέο package και να το σχεδιάσεις ή να χρησιμοποιήσεις ένα που υπάρχει ήδη.
Τέλος ανοίγεις πάλι το device του προσθέτεις το package και το symbol και κάνεις αντιστοιχία μεταξύ των πινς του symbol και των pins του package.
Μπορείς να έχεις και παραπάνω από μια τεχνολογίες δηλαδή πολλά package ανα device.
Αυτά σε πολύ γενικες γραμμές για λεπτομέρειες βρες tutorial.
Είναι πάντως απλό, εγώ τα κατάφερα να φτιάξω το PCM1794 αν θυμάμαι καλά μόνος δοκιμάζοντας.
 
Last edited:

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,872
Μανόλη, η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη, απλά έχει αρκετά βήματα.

control panel>File>new>library
Save as και δίνεις το όνομα που θέλεις (καλό είναι να σώνεις τις συσκευές που φτιάχνεις εσύ σε έναν υποφάκελο)
Στο παράθυρο που ανοίγει δίπλα από το κουμπί της εκτύπωσης έχει τρία κουμπιά:
device, package, symbol.
Πατώντας τα δημιουργείται η συσκευή, το πακέτο που θα εμφανίζεται στο layout, και το σύμβολο που θα εμφανίζεται στο σχηματικό αντίστοιχα.


Πρώτα θα δημιουργήσεις το σύμβολο του σχηματικού:
symbol>new (εισάγεις το επιθυμητό όνομα)>OK και yes στο ερώτημα "create new symbol"
Με το pin (το τελευταίο κουμπί στα command buttons) προσθέτεις τα pins της συσκευής και με το wire σχεδιάζεις το περίγραμμα του συμβόλου.
Με το name δίνεις το όνομα στον κάθε ακροδέκτη.


Αφού δημιουργήσεις το σύμβολο ακολουθεί η δημιουργία του πακέτου.
[hint]
-Αν το πακέτο υπάρχει (είναι κάτι συνηθισμένο π.χ. DIL08, ΤΟ220V, 1206 κτλ):
πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τη νέα συσκευή, άνοιξε τον layout editor (file>new>board) και ψάξε να βρεις το αντίστοιχο πακέτο, π.χ. add>search>ΤΟ220*, καλό είναι να γίνεται χρήση των ειδικών χαρακτήρων αναζήτησης * και ?. Αν δε βρεις αυτό που ζητάς (δεν σου επιστρέφει κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα η αναζήτηση) κοίτα στο add>ref-packages ή βρες μια συσκευή που έχει το ίδιο πακέτο με αυτή που ενδιαφέρεσαι να προσθέσεις στη βιβλιοθήκη. Αν βρεις αυτό που ζητάς σημειώνεις επακριβώς το όνομα του πακέτου.

-Αν το πακέτο δεν υπάρχει (δεν το βρεις κάπου έτοιμο στις ήδη υπάρχουσες βιβλιοθήκες) τότε θα πρέπει να το σχεδιάσεις εσύ.
[/hint]

package>new (εισάγεις το όνομα του πακέτου, πχ DIL08)>OK και yes στο ερώτημα "create new package"

-Αν το πακέτο υπάρχει:
library>update>επιλέγεις τη βιβλιοθήκη που βρήκες το πακέτο (βλέπε hint) και το πακέτο ενημερώνεται αυτόματα. Δίνεις όνομα στους ακροδέκτες και στη συσκευή με το name.

-Αν το πακέτο δεν υπάρχει προσθέτεις pads, περίγραμμα και ό,τι άλλο χρειάζεται.


Τέλος γίνεται η αντιστοιχία των ακροδεκτών του σχηματικού συμβόλου με τους ακροδέκτες του φυσικού πακέτου.
device>new (εισάγεις το επιθυμητό όνομα)>OK και yes στο ερώτημα "create new device"

Στην αριστερή εργαλειοθήκη:
click add, επιλέγεις το σύμβολο του σχηματικού.

Στην κάτω μπάρα:
new, επιλέγεις το πακέτο.
connect. Κάνεις την αντιστοιχία των ακροδεκτών του σχηματικού με τα pads του φυσικού συμβόλου.


Αν έχεις κάποια απορία, εδώ είμαστε.
 
Last edited:

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
llion και Λάμπρο ευχαριστώ, μόλις πάω σπίτι θα το δω αμέσως και θα ακολουθήσω τα βήματα.
Θα ενημερώσω.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ακολούθησα τις οδηγίες και είχα επιτυχία.
Να πως έβαλα το MJ15004G

eagle.jpg

Και κάτι άλλο που επίσης δεν βρήκα. Πως αλλάζεις τη θέση και το μέγεθος του ονόματος και της τιμής του υλικού στο layout. Αυτό έπρεπε να το είχαν αρκετά εύκολο και όχι να ψάχνεις δύο μέρες για το πως αλλάζει...
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται το πως αλληλοκαλύπτονται σε μια μικρή περιοχή σχεδίου. Φυσικά εάν μεγεθύνεις το πρόβλημα διορθώνεται και γίνεται ευδιάκριτο, αλλά ακόμη και στην εκτύπωση πέφτει το ένα πάνω στο άλλο.
Ένα τρόπο που βρήκα ήταν να ξεμαρκάρω την εμφάνιση των Names & Values και να περάσω με Text μία δική μου περιγραφή όπου μπορώ φυσικά να μετακινήσω και να περιστρέψω με βήματα των 90°, αλλά αυτό δεν είναι το καταλληλότερο για μια σχεδίαση.

problem_text.jpg
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,872
Με το smash και δεξί κλικ πάνω στη συσκευή που θες, είτε στο σχηματικό είτε στη πλακέτα. Μετά μετακινείς το όνομα ή τη τιμή όπου θέλεις.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Μπράβο Λάμπρο, μου "έλυσες" τα χέρια. Ήδη σχεδίασα το κύκλωμα που αντιγράφω.
Το μέγεθος της γραμματοσειράς αλλάζει;
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,872
Ναι, με δεξί κλικ πάνω στο "σταυρό" του ονόματος ή της τιμής και properties στο μενού που εμφανίζεται.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Τελικά αυτός ο σταυρός μετά το smush, είναι το κλειδί για αρκετά πράγματα...
Για άλλη μια φορά ευχαριστώ Λάμπρο.

Το έχεις προχωρήσει το πρόγραμμα μέχρι και την κατασκευή pcb?
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,872
Ναι, Μανόλη. Τις πλακέτες τις φτιάχνω μόνος μου με τη "φωτογραφική' μέθοδο (διαφάνεια από εκτυπωτή laser>έκθεση σε UV>εμφάνιση>αποχάλκωση). Όποτε φτιάχνω πλακέτα τη σχεδιάζω με το eagle. Είναι αρκετά βολικό στη χρήση, και μαζί με το LTspice με καλύπτουν πλήρως. Το μόνο που μου με "ενοχλεί" στο eagle είναι πως δεν μπορώ να κάνω copy-paste στο layout (ώστε να μην κάνω ξανά δρομολόγηση) και ταυτόχρονα να γίνεται και backannotation στο σχηματικό.

Επίσης κάτι ακόμα που ίσως σου φανεί χρήσιμο (groundplane):
Αν θες να φτιάξεις groundplane, στο layout σχεδιάζεις το περίγραμμα της περιοχής που θέλεις να καταλαμβάνει το groundplane με το polygon, το ονομάζεις gnd ή όπως αλλιώς έχεις ονομάσει στο σχηματικό το αντίστοιχο net (αν δε γνωρίζεις τότε το μαθαίνεις με το info)
και ύστερα κόνοντας κλικ στο ratsnest σχηματίζεται το groundplane (κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε orphnans, thermals, isolate, width).
Όνομα επίσης μπορείς να δώσεις σε ένα τμήμα αγωγού που δρομολογείς στο layout και δεν είναι unrouted. Κάτι τέτοιο θα βόλευε αν θέλεις να συνδέσεις ένα orphan με το υπόλοιπο τμήμα του groundplane με λεπτό αγωγό και θελεις όταν κάνεις κλικ στο ratsnest να παραμείνει συνδεδεμένο με το groundplane και να μην απομονωθεί.

Αν δε δώσεις όνομα τότε απλά δημιουργείται ένα "grounplane" το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο πουθενά (floating), κάτι που δε θέλεις. Γενικότερα πρέπει να αποφεύγονται μεταλλικά μέρη που δεν είναι συνδεδεμένα πουθενά και δεν έχουν κάποιο καθορισμένο δυναμικό, από τμήματα της πλακέτας μέχρι ψύκτρες, περιβλήματα διακοπτών και ποτενσιόμετρων σασί κτλ. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να τα orphans να είναι off ή να συνδέονται αν αυτό είναι δυνατό χειροκίνητα με το υπόλοιπο grounplane.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Λάμπρο κρατώ τα όσα έγραψες για μελέτη όταν φθάσει η ώρα. Προς το παρόν κάνω ένα μικρό διάλειμμα από το eagle και θα επανέλθω.
Πάντως αυτό που γράφεις ως backannotation, το οποίο το κατανοώ ως έλλειψη να βάλεις κάποιες σημειώσεις ή υπομνήματα πάνω στο layout, το είδα και εγώ και είναι ένα (-) του προγράμματος.
Σε γενικές γραμμές πάντως με άφησε ικανοποιημένο, για το αποτέλεσμά του αν και δεν έχω προχωρήσει καθόλου σε δημιουργία pcb.
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,872
Ως "back-annotation" στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοείται η αυτόματη ενημέρωση του layout όταν αλλάζει κάτι στο σχηματικό.
Για παράδειγμα τοποθετείται ένα ολοκληρωμένο/αντίσταση κτλ στο σχηματικό και ταυτόχρονα αυτό εμφανίζεται στο layout ή αλλάζει το όνομα μιας αντίστασης στο σχηματικό και αυτόματα αλλάζει και στο layout. Το αντίστροφο δε γίνεται, δηλαδή να γίνονται αλλαγές στο layout και να ενημερώνεται το σχηματικό.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Χρειάζομαι και άλλη βοήθεια.
Μετά τη σχεδίαση δύο κυκλωμάτων που χρειαζόμουν για ενισχυτές, είπα να το προχωρήσω και στην κατασκευή προς pcb.
Ηρεμα όμως χωρίς βιασύνες.
Έβαλα λοιπόν ένα απλό κύκλωμα που χρησιμοποιώ στο αυτοκίνητο (σε διάτρητη μέχρι τώρα) και το προχώρησα σε πλακέτα, αλλά κάτι δεν μου πάει καλά. Το κύκλωμα περιλαμβάνει τροφοδοσία γύρω από ένα απλό 7805 και ένα video seperator LM1881 (Pin1= έξοδος σήματος, Pin2= είσοδος σήματος).

Ας το ξεκινήσω, έφτιαξα ένα διάγραμμα του κυκλώματος και μετά έφτιαξα το pcb (τα έχω στα συνημμένα).
Βλέπω όμως ότι όταν έδωσα την εντολή Ratsnets, η ενιαία μεταλλική επιφάνεια που δημιουργήθηκε ενώθηκε παντού σχεδόν και πουθενά (?) , προφανώς όπου έχει υπάρχει κόκκινη γραμμή, που σαφώς είναι λάθος.

Δεν μπορώ να επισημάνω το λάθος - συνήθως από ότι διάβασα η ενιαία επιφάνεια μετάλλου δίνεται είτε στη γείωση, είτε στην παροχή τροφοδοσίας, εδώ όμως μπερδεύεται και με τη γείωση και με το εισερχόμενο σήμα και με το εξερχόμενο...χαμός!
 

Attachments

  • diagram.jpg
    diagram.jpg
    27.4 KB · Views: 72
  • pcb.jpg
    pcb.jpg
    49.4 KB · Views: 72

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Βασίλη ευχαριστώ, το διόρθωσα και το νέο, ενώ ενώνεται με το gnd (φαίνεται στο πορτοκαλί βελάκι), ενώνει και κάποια άλλα σήματος που δεν πρέπει (τα έχω βάλει με κίτρινο χρώμα)...μου διαφεύγει κάτι;
 

Attachments

  • gnd.jpg
    gnd.jpg
    49.9 KB · Views: 61

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Δεν θα έπρεπε αυτά που σημειώνω με κίτρινο, αλλά και κάτι άλλα που δεν έχω σημειώσει να τα είχε ξεχωρίσει με χωριστές διαδρομές όπως έχει κάνει με τη γραμμή τροφοδοσίας V+ του 7805?
Τα κόκκινα που δεν έχουν σχέση με το GND, φαίνονται σαν να μην έχουν δικές τους διαδρομές, αλλά να είναι στον αέρα!
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,872
Είναι σε άλλο επίπεδο. Το μπλε είναι το κάτω μέρος της πλακέτας ενώ το κόκκινο το πάνω.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Λάμπρο, δηλώνουμε κάπου ξεκάθαρα και γρήγορα εάν θέλουμε διπλής στρώσης η μονής, γιατί σίγουρα δεν δήλωσα κάπου κάτι αντίστοιχο (μάλλον θα το έχει ως επιλογή εξ' ορισμού).
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,872
Όταν αρχίζεις τη δρομολόγηση (πατημένο το route) πάνω δεξιά διαλέγεις bottom ή top. Δε χρειάζεται να το καθορίσεις εξ'αρχής.
Απλά επιλέγεις στη πορεία, που θα τοποθετήσεις τα ίχνη.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Νομίζω κάτι έκανα...

Άλλαξα στο διάγραμμα το πως παρουσιάζεται η σύνδεση με τη γείωση, έτσι ώστε στο pcb το κάθε εξάρτημα που ενώνεται με τη γείωση να ενώνεται απευθείας με το ενιαίο μέταλλο.

Θα επιθυμούσα παρατηρήσεις, για να κατανοήσω καλύτερα τον τρόπο που πρέπει να φτιάχνουμε τις πλακέτες μας.
 

Attachments

  • diagram.jpg
    diagram.jpg
    30.8 KB · Views: 36
  • pcb.jpg
    pcb.jpg
    52 KB · Views: 35